Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kakon píše:
yvett, nevim, jak ji presvedcit, aby neplakala, lepe receno nervalabohuzel dnes jsme ji spolecne posadili do auto i bez bot a bundy.. tu se nam nepodarilo obleci. ja bohuzel musela letet do prace, ale manzel prijel ke skolce a pry ji nedostal z autosedacky. a kdyz jim slibil, ze ji tam neda s placem, tak zas odjeli.. coz i ja vim, ze to je chyba, ze ji tam mel dat.zitra pojedu brzy s nimi, dam ji tam s brekem a vyzvednu po obede.
zkusime se domluvit i v jine skolce, zda tam nebude lepsi pristup, ale otazka je, jestli bude volno a zda to vubec pujde.
Po tomto příspěvku jsem přesvědčená, že si s váma to dítě dělá co chce a co je nejhorší, vy mu to dovolíte. Nejhorší pro dítě je NEDŮSLEDNOST RODIČŮ. Tvoje dítě je momentálně hodně zmatené a věř mi, že i kdybyste obešli všechny školky v okolí (což se asi stane, protože vy před problémem utíkáte), že to lepší nebude.
Budu držet palce, ale pomalu tomu přestávám věřit.
loll: ja jsem ji tam davala pres pocatecni krik v tom listopadu, prosinci, pak to prestalo. ale asi jste si neprecetla, ze si pani ucitelky nepreji, aby mala pri dochazce rano brecela, natoz rvala. dusledna bych jiste byla, ale jak to udelat, abych ji tam dala a ona nervala????
proto jsem psala, ze nevim, jak bych ji mela presvedcit, aby sla do skolky v klidu, nez tak,ze budu dusledna a ona pozna , ze neni jina cesta… opravdu nejspis nejsem bezchybna, ale tohle me fakt zvedlo ze zidle
manzel ji dnes do skolky nedal proto, protoze vcera dal slib, ze mala pujde do skolky v klidu a ne s krikem, ale ta pry desne rvala. tak nechtel nejspis popudit ucitelky. proto jsem psala,ze netusim, jak ji presvedcit jinak, nez ze si musi uvedomit, ze to jinak nejde???
kakon píše:
loll: ja jsem ji tam davala pres pocatecni krik v tom listopadu, prosinci, pak to prestalo. ale asi jste si neprecetla, ze si pani ucitelky nepreji, aby mala pri dochazce rano brecela, natoz rvala. dusledna bych jiste byla, ale jak to udelat, abych ji tam dala a ona nervala????
Jak chceš proboha přesvědčit tříletý dítě aby neječelo? Že to nejde víš ty, vím já a věř mi, že to vědí i učitelky a ředitelka. Kdybys viděla v září naši školku, v šatně odtrhávaly učitelky děti z rodičů, ale to je to, co už jsem psala dřív, někdo si zvykne dřív, někdo později. Těžko můžeš ty nebo muž ředitelce slíbit, že dítě nebude chodit s řevem, když ho ráno nemůžeš ani obléct, jak vyvádí…
Takže tímto se vás školka víceméně elegantně zbavila, protože jim manžel kývnul na něco, co je nereálné. To je stejné, jako bys chtěla po dítěti, aby půl hodiny mlčelo, TO PROSTĚ NEJDE!
Zvednout ze židle tě může cokoliv, možná tě ze židle zvedne i exekutor, až vám půjde kvůli vaší nedůslednosti polepovat zařízení bytu.
Promiň, napsala jsem to tvrdě, mně je vás opravdu a upřímně líto, ale vy si to sami jen a jen zhoršujete. ![]()
kakon píše:
netusim, jak ji presvedcit jinak, nez ze si musi uvedomit, ze to jinak nejde???
Hodně tvrdý způsob je dát jí z jejího pohledu ještě horší alternativu, případně tuto horší alternativu ji nechat odžít. Tím to sice poměrně rychle vyřešíš, ale dítě to odskáče. Velmi nedoporučuji. To je skutečně krajní řešení strachem.
Loll, me zvedlo ze zidle i to,ze na to kyvl, vsichni vime, ze to nejde. a dnes vy, ze mate pocit, ze ji chci nejak presvedcit aby nervala. jsem si vedoma toho, ze rvat urcite min tri dny bude. bohuzel, jenze ted jak sama pisete, se skolka zbavila te odpovednosti, jelikoz manzel na to kyvnul.
Pavle, asi je, jenze po dnesnim ranu mam pocit, ze opravdu zkousela, co kdo vydrzi.. a je pravda, ze pred tremi mesici, jsme stejnou situaci resili, trvalo to tri dny. coz dle meho neni az tak dlouha doba. ale nejspis manzel dnes povolil, protoze slibil vcera neco nemozneho.
Bohužel manžel slíbil něco, co je podle mě absolutně nereálné - ve 3 letech není možné dcerku rozumově přesvědčit, aby neplakala - naopak bych řekla, že to bude o to horší, když po ní budete chtít, aby svoje pocity potlačovala.
Oba naši kluci - teď 5,5 a 2,5r chodí do školky od 2,5r (mladší teď od ledna 1× týdně). U obou bylo na začátku hrozné nadšení. Po měsíci přišel zlom, křik, brek a vzpírání se při oblékání. Nijak jsem na to nereagovala, do školky se šlo (neslo, vezlo) normálně jako jindy. Jakmile jsem za nima zavřela dveře třídy, během pár vteřin pláč ustal. Víckrát to nezkoušeli.
Podobná situace u sousedky, jenže ta „vyměkla“ několikrát a teď nemůže dostat synka do školky ani na dopoledne (v pěti letech).
To co zafungovalo u nás ale nemusí nutně fungovat i u vás. Jen jsem chtěla poukázat na tu několikrát zmiňovanou důslednost.
A k vašemu problému - buď bude muset chodit do školky pořád a pravidelně (i kdyby 1-2× týdně, ale fakt pravidelně bez výjimky), nebo vůbec
.
ano, dnes to snad uz docvaklo i manzelovi.. akorat byl zmaten reakci soucasnych ucitelek. a sveho asi slibu. Spis uz v soucasne skolce dosla trpelivost, ale kdyz se to postupne dovidam, tak se asi ani nedivim. ale takhle se doma nechova, takze uvidime, nerusim ani psychologa a objedname se i k psychiatrovi, pro jistotu. nerada bych ji privodila nejakou ujmu.
ale napad pavla urcite vyuziju, s tim novym skolkovym plysakem.. ten se mi opravdu moc libi
Příště nikam manžela neposílat. Zkus tam raději znova zajít ty a domluvit se, že potřebujete ještě čas. Že už navštěvujete psychologa a že s malou pracujete. Mažel dělá hrozné chyby … ať už věčné ústupky nebo nereálné sliby. Opravdu to malá jen zkouší. Mám jeden dotaz nemyslím to nijak zle prostě jen ze zvědavosti … dostala už malá za něco někdy po zadku? ![]()
dostala
opravdu. bohuzel moje pracovni doba mi nedovoluje resit tyto veci jinak nez telefonem a emailem.
kakon píše: … bohuzel dnes jsme ji spolecne posadili do auto i bez bot a bundy.. tu se nam nepodarilo obleci. ja bohuzel musela letet do prace, ale manzel prijel ke skolce a pry ji nedostal z autosedacky. a kdyz jim slibil, ze ji tam neda s placem, tak zas odjeli …
A kdo malou hlídá dneska? Doufám, že manžel ![]()
Vůbec ti nezávidím. V první řadě si musíš promluvit s manželem a musíte být za jedno! A trvat si na svém - domluveném. Buď bude chodit do školky PRAVIDELNĚ (i kdyby se měla uřvat - teď nebudou stačit tři dny! počítej s tím) nebo VŮBEC.
Potom bych zašla do školky, vysvětlila situaci a pokusila se domluvit.
Učitelky s malou nic nezmůžou, pokud s nima nebudete spolupracovat. Chápu je, nemůžou mít ve třídě dítě, které celý den prořve, protože je přesvědčeno, že pokud bude dost dlouho řvát, maminka ho tam nebude nechávat. S tímhle si podle mě žádná učitelka neporadí - logicky na to ani nemá právo, šla by proti tobě. Čím dýl to tady sleduju, mám pocit, že dcerka si začala uvědomovat svou osobnost a naučila se, že je možné s váma manipulovat. Možná potřebuje pomoct, aby se s novými zkušenostmi vyrovnala. Ale když jí budete ustupovat, nepomůžete jí.
a jéje jak ji ani menší výprask nepomohl, tak asi pomůže jen kombinace s tou vytrvalostí. No jak píše Ywett. Vydržet a hlavně domluvit panu maželovi. Chlapi obecně hůř snáší pláč a křik dětí. Ale ještě mě napadla jedna bláznivá věc
co takhle malé pořídit sourozence
to by se naučila, že není středobod země a naučila by se i dělit o hračky atd.
ale to je jasné, že jen sranduju a není to tak jednoduché řešení
Tak či tak většina žen tady má bohužel pravdu no bude to chtít přitvrdit … s láskou, ale přitvrdit ![]()
yvett, malou hlida manzel. kdo jiny.. musel si vzit dovolenou. bohuzel asi skolce dosla trpelivost, rano pry sice v to utery jeste asi pet minut rvala ( ale musel ji dat do tridy oblecenou a obutou tak jak sla z domu),po urcite dobe se nechala prevlect a pak byl klid. ale problem prisel v dobe obeda, kdy odmitala jist, sedet a pry utikala. pak po zvladnuti teto situace se prevlekla do pyzamka, umyla si zuba a sedla si na postylku, nechtela lezet, ale nevyrusovala. tak to pani ucitelka nechala tak.
na tuto situaci pry uz nemaji zadne sve pedagogicke metody a asi dosla trpelivost, proto nejspis z meho muze vypadl ten slib.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.