Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
nechce, spis bych rekla, ze ma strach,ze to tam zapomene. nevim, je to divne. ale byla takova i kdyz jsem byli venku na pisku.. vzdy si hezky sve veci posbirala, aby nic nezapomnela. az bude starsi, bude z ni nejspis pekna puntickarka.. ted je to spise zarazejici.
nepřihl.karin píše:
Tak potom nechápu smysl trestu? Já tedy nepoužívám fyz. tresty, ale když se na děti hodně zlobím, tak mi chvilku trvá, než vychladnu a v tu chvíli jsem tak rozlobená, že nejsem schopna je obejmout a nevšímám si je. No a to je pro ně ten největší trest.Jako, v hlavičce 3 letého dítěte rodič dělá pěkný zmatek, když ho plácne a hned na to obejme.To je fakt lepší dítě neplácat, ale ho potrestat jinak a na trestu si trvat.
Smysl takového trestu je vícesmyslové přijetí informace. Prostě informace o přestupku jde jednak ušima, očima a fyzicky a ještě mentálně díky vysvětlení. Čím menší dítě, tím důležitější vícesmyslový příjem. A pokud dítě přijímá informaci v relativně dobré náladě, spíše ji zpracuje. Ale to už se pouštím příliš daleko. Mělo by být co nejméně situací, kdy trestající rodič je dohřátý.
Potrestat dítě odstrčením, nevšímáním, nemluvením, odmítáním, to považuji za psychické tresty o dost horší povahy než to klidné vysvětlení s přiměřeným plácnutím a dále bez následků. Ale neberu ti tvůj přístup, pouze vysvětluji, jak to vidím a dělám já. A samozřejmě nejsem dokonalý rodič, taky se občas dohřeju a nereaguju úplně tak, jak bych měl. ![]()
kakon píše:
z pocatku jsme nosili i papucky ze skolky kazdy den domu, postupem casu jsme delaly mirne pokroky v adaptaci. papucky zustavaji, pyzamko az v patek na vyprani. ale hracky nechce, taky jsem ji nabizela, ze s ni jako jeji oblibena plysova kravicka bude ve skolce vsechno delat. nechce, kravicka je doma a ceka.
Tohle je hodně zajímavé - jako by se tam cítila tak ohrožená, že nechce ohrozit své kamarády, že by je tam vzala? Zkus obráceně, pokud o nějakou hračku/plyšáka novou bude stát, zkus jí ji dát ve školce, že bude školková a tam bude bydlet a bude ji tam hlídat. Prostě aby ta hračka vůbec nepřišla domů.
Nebo je spíše na ty své věci tak fixovaná, že je tam nechce tahat, aby ji je jiné děti nevzaly nebo si je nepůjčovaly
některé děti si své hračky sakra hlídají.
Táta Pavel píše:
Dítě, které v takové situaci zvrací, není tyran, to snad uznáš.
No tak to v žádném případě neuznám.
![]()
Že děti jsou schopné pozvracet se prakticky na povel, v záchvatu vzteku naprosto cíleně, to je opravdu hodně známá věc. Ty si fakt snad děláš legraci… ![]()
elena85 píše:
Nebo je spíše na ty své věci tak fixovaná, že je tam nechce tahat, aby ji je jiné děti nevzaly nebo si je nepůjčovalyněkteré děti si své hračky sakra hlídají.
Přesně tak.
Toto je mnohem pravděpodobnější varianta, navíc sama zakladatelka, pokud se správně pamatuji, psala, že holčička je na své věci citlivá a hlídá si je „jak pes kost“, jak se říká.
BohunkaP píše: Že děti jsou schopné pozvracet se prakticky na povel, v záchvatu vzteku naprosto cíleně, to je opravdu hodně známá věc. Ty si fakt snad děláš legraci…
Tak to asi skutečně žiju v jiném světě. Ale s tím, že dítě, které se na povel pozvrací, je tyran, s tím se nedokážu smířit. To prostě musí mít příčinu ve výchovných chybách. A pokud je to vlastnost vypěstovaná nebo vyvolaná výchovnými chybami a ne psychickou poruchou, pak to dítě skutečně nelze hodnotit jako tyrana. A pokud je to psychickou poruchou, tak to tyran není taky.
Ne tohle prostě nedokážu přijmout, nazvat 3leté dítě tyranem. V tomhle věku může být pouze oběť a nebo nemocné.
zichisek píše:kakon píše:Pokud se zeptá, tak bych jí po pravdě odpověděla.Jinak bych to nekomentovala.
mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??
Já také.
Táta Pavel píše:BohunkaP píše: Že děti jsou schopné pozvracet se prakticky na povel, v záchvatu vzteku naprosto cíleně, to je opravdu hodně známá věc. Ty si fakt snad děláš legraci…Tak to asi skutečně žiju v jiném světě. Ale s tím, že dítě, které se na povel pozvrací, je tyran, s tím se nedokážu smířit. To prostě musí mít příčinu ve výchovných chybách. A pokud je to vlastnost vypěstovaná nebo vyvolaná výchovnými chybami a ne psychickou poruchou, pak to dítě skutečně nelze hodnotit jako tyrana. A pokud je to psychickou poruchou, tak to tyran není taky.
Ne tohle prostě nedokážu přijmout, nazvat 3leté dítě tyranem. V tomhle věku může být pouze oběť a nebo nemocné.
tyran netyran každopádně dítě ve třech letech nebo spíš mezi druhým až čtvrtým rokem má takzvané zkouškové období. Což znamená, že to na své rodiče zkouší jak se dá. I zvracením. To je dloooouholetá zkušenosti už i našich maminek a tatínků. Např. v tomto věku naprosto normální „vyděračská“ metoda dětí v obchodě: Dítě chce hračku, čokoládu atd. nekoupím mu ji, tak sebou plácne na zem a začne řvát, nebo prostě dělá scénu nechce jít atd. To dítě není psych.zdeptané, ale zkouší jestli to na city rodičů zapůsobí a podobné je to i v tomto případě. Někdy se k tomu přidá i pár chybiček ve výchově v kombinaci s přehnanou citlivostí a je to. Některé děti takové nejsou jiné ano. Ale pravdou zůstává, že děti se takto „vyděračsky“ v tomto věku chovají a to je prostě známá věc.
Táta Pavel píše:BohunkaP píše: Že děti jsou schopné pozvracet se prakticky na povel, v záchvatu vzteku naprosto cíleně, to je opravdu hodně známá věc. Ty si fakt snad děláš legraci…Tak to asi skutečně žiju v jiném světě. Ale s tím, že dítě, které se na povel pozvrací, je tyran, s tím se nedokážu smířit. To prostě musí mít příčinu ve výchovných chybách. A pokud je to vlastnost vypěstovaná nebo vyvolaná výchovnými chybami a ne psychickou poruchou, pak to dítě skutečně nelze hodnotit jako tyrana. A pokud je to psychickou poruchou, tak to tyran není taky.
Na tenhle blábol se fakt nedá napsat nic.
Můžu jen zopakovat to, co jsem napsala o dvě stránky nazpět - to, co tady, Táto Pavle, sepisuješ, jsou neuvěřitelné nesmysly.
BohunkaP píše:Táta Pavel píše:Na tenhle blábol se fakt nedá napsat nic.BohunkaP píše: Že děti jsou schopné pozvracet se prakticky na povel, v záchvatu vzteku naprosto cíleně, to je opravdu hodně známá věc. Ty si fakt snad děláš legraci…Tak to asi skutečně žiju v jiném světě. Ale s tím, že dítě, které se na povel pozvrací, je tyran, s tím se nedokážu smířit. To prostě musí mít příčinu ve výchovných chybách. A pokud je to vlastnost vypěstovaná nebo vyvolaná výchovnými chybami a ne psychickou poruchou, pak to dítě skutečně nelze hodnotit jako tyrana. A pokud je to psychickou poruchou, tak to tyran není taky.
Ne tohle prostě nedokážu přijmout, nazvat 3leté dítě tyranem. V tomhle věku může být pouze oběť a nebo nemocné.![]()
Můžu jen zopakovat to, co jsem napsala o dvě stránky nazpět - to, co tady, Táto Pavle, sepisuješ, jsou neuvěřitelné nesmysly.
Tak tak Bohunko
On mi připadá jako by si to všechno vědecky nabifloval a teď to praktikuje
ale ono to tak prostě v životě všude nefunguje. ![]()
BohunkaP píše: Na tenhle blábol se fakt nedá napsat nic.![]()
Jak myslíš…
takze vcera byl manzel za pani reditelkou. musel ji slibit (nebo ji slibil dobrovolne), ze mala nebude chodit do skolky s placem, ze pak oni vypadaji jako ti zli.. takze je to v haji. dnes opet nedosla ani do skolky, ani k pani na hlidani. bohuzel manzel vymeknul, ze ji do skolky s brekem neda. ale po dnesnim ranu si myslim,ze ted uz to fakt zkousi.. jenze dnes opet dosahla sveho
hracky si hlida jako oko v hlave, nektere pujci, nektere ne.
zda se mi dobry napad ji tam predem pripravit nejakeho plysaka, ktery bude s ni ve skolce, ktery tam vzdy na ni bude cekat. tohle urco vyzkousim…
Ale jak malou přesvědčíš, aby neplakala? Takže jste se školkou skončili?
Já furt nechápu, jak nedošla? Vy řeknete „jdeme do školky“, malá řekne „ne“ a tím to skončí? Co když si postaví hlavu a řekne, že nechce k panu doktorovi na očkování nebo na nějaké důležité vyšetření, na které jste 3 měsíce objednaní? To taky zůstanete doma?
Ta školková hračka mi přijde taky jako dobrej nápad, jediná věc, na které se s Tátou Pavlem shodneme ![]()
yvett, nevim, jak ji presvedcit, aby neplakala, lepe receno nervala
bohuzel dnes jsme ji spolecne posadili do auto i bez bot a bundy.. tu se nam nepodarilo obleci. ja bohuzel musela letet do prace, ale manzel prijel ke skolce a pry ji nedostal z autosedacky. a kdyz jim slibil, ze ji tam neda s placem, tak zas odjeli.. coz i ja vim, ze to je chyba, ze ji tam mel dat.
zitra pojedu brzy s nimi, dam ji tam s brekem a vyzvednu po obede.
zkusime se domluvit i v jine skolce, zda tam nebude lepsi pristup, ale otazka je, jestli bude volno a zda to vubec pujde.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.