Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
taky me napadlo dalsi miminko, ale ne jen v souvislosti s malou. mame uz 16letou dceru a ted tu triletou. nejsme nejmladsi rodice, mozna proto nejsme az tak dusledni a tvrdi. Manzel uz si na dalsi netroufa. z duvodu veku a nejspis i ted s temi problemy s malou..
kakon píše: … rano pry sice v to utery jeste asi pet minut rvala ( ale musel ji dat do tridy oblecenou a obutou tak jak sla z domu),po urcite dobe se nechala prevlect a pak byl klid …
Jak můžete dávat dítě do třídy oblečené v tom, v čem bylo venku? Prostě z ní servu bundu, narvu na ňu tepláčky a konec diskuze??? ![]()
U nás ve školce to funguje takhle: řvoucí dítě ve školkovém oblečení rodič předá učitelce do náruče, učitelka s dítětem zamává z okánka rodiči a rodič odchází plakat před školku. Neexistuje, aby dítě šlo do třídy v bundě.
Já tady pořád něco nechápu, promiň.
A školce došla trpělivost s malou nebo s váma jako rodiči? Jak byste se podle školky měli zachovat? Opět nerýpu, jen se to snažím pochopit.
jo vlastně já zapoměla, že už máš 16ti letou dceru … tak to už asi opravdu teď nebude nejlepší věk pro ženu na další dítě, to naprosto chápu. Pak už jsou rizika větší.
Kakon: myslím, že tady už bylo řečeno vše. Tatínek slíbil školce věc, kterou v žádném případě není možné splnit - buď to tam ještě nějak předomluvíš jinak nebo zbývá hledat novou školku a začít nanovo.
Ale teď už si troufám jednoznačně říct, že máš doma dítě, které s Vámi úmyslně cvičí - a Ty ani manžel ho bohužel nezvládáte. Rozhodně žádnou „přišlápnutou dušičku“, žádné nešťastné, zlomené a trpící dítko. Tvojí dceři chybí to, co jsem psala o pár stránek dřív - DŮSLEDNOST.
Doporučila bych okamžitou spolupráci s psychologem - zaměřenou především na manžela (to je šíleně nevýchovný přístup, který předvádí!) i na Tebe samotnou. Připadá mi, že Vaše starší dcera byla asi od přírody klidné, tvárné a vyrovnané dítko, co na rodiče nekladlo žádné zvláštní nároky, vlastně Vás moc „nevyškolilo“. Ty a Tvůj muž se prostě musíte naučit, jak jednat s dětmi, které nejsou tak pohodové, tak snadno přizpůsobivé - povaha je věc, která se nedá ovlivnit a na každé dítě neplatí stejné metody.
To by chtělo moji mámu
ta se s ničím nepárala
prostě přísná, ale milující
uměla dát výprask i lásku, ale zásady měla pevné. Už na nočník jsme prý se sestrou chodily od jednoho roku
Jak jí někdy vyprávím o kamarádčině synovi, jak se vzteká a musí být po jeho, tak vždycky řekně: Já bych mu dala si vymyšlat, dostal by pětadvacet a příště by si to rozmyslel
je to trochu nadsazené spíš pro uvolnění, ale něco na tom je. Já jsem vychovaná myslím si dobře a přísnější výchova na mě určitě žádné špatné následky nenechala ![]()
dosla trpelivost nejspis s malou. nepodryvame skolce nijak autoritu ani jeji metody. naopak, vzdy jsem jejich rozhodnuti podporili
mala se tam projevuje jinak nez doma, je vzpurna, pry takovy maly general a nejspis to zkousi. Naopak zas rikaji, ze je inteligentni a svym logickym myslenim dovede vydedukovat pristi prubeh (coz ted nahrava nasi bezmocnosti, za kterou stojime my dva s manzelem)
bohunko: ano, byli jsme dusledni pred temi 3 mesici, nejspis jsem uz necekali zlom ci nejakou krizi. K te doslo a my jaksi nejspis spravne nezareagovali a nebyli dusledni v tom, ze ji dame do skolky.
nejspis jsem si na zaklade teto diskuse uvedomila, ze jak jsem byla pred temi 3 mesici dusledna, mela jsem zaujmout i nyni stejny postoj. bohuzel mne ani ve snu nenapadlo, ze to bude nejaky zlom ci zkouska nasi male. ted je otazka na kolik se to da jeste „zvladnout“ (ted nemyslim dceru, ale personal) v te stare skolce.
k psychologovi jdeme v pondeli, bude seznamen s touto situaci, snazila jsem se jej kontaktovat telefonicky a seznamit ho jiz minuly tyden s touto situaci a zadala radu jak se zachovat. Nebylo mi odpovezeno, ze vse proberem az na setkani. Detsky lekar radil vyckat, nenutit nasilim. proto nejspis muj soucasny postoj.
No oni jsou taky ti lékaři a psychol. někdy trochu moc měkouši
ale rada se hodí vždy. Chce to více sezení, než ji pořádně pozná. Tak či tak držím palce a nezávidím …
preji dobry den vsem… v patek jsem male neustoupila a vysledek byl dvojsecny. desne plakala pry jen prvni pulhodinu (ale pry ji museli drzet, aby neutekla) po teto dobe se uklidnila a hrala si. po svacince se koukala z okna a vyhlizela tatinka. Krize prisla v dobe obeda, kdyz jiz po umyti rukou hlasila, ze jist nebude, ze ji nechutna. Aniz by to videla, nebo zkusila. Neusedela na zidlicce a pri mem prichodu stala u pani ucitelky a snazila se ji vysvetlit, ze opravdu nema hlad. Malou jsem vyzvedla a bylo mi receno, ze dalsi den ji jiz do skolky placici neprijme, ze dokud se neuklidni, tak neodejdeme. ze pry se pak ostatni rodice divi, coze to tam maji. ![]()
ze vcerejska na dnesek byl ale velky problem, mala se probudila v noci, nebo mela spis zly sen. pulhodinu vkuse usedave brecela, ze chce domu, ze tam byt nechce. nebyli schopni jsme ji z toho zleho snu probudit.
az po pulhodine se uklidnila.
v patek z ni vylezlo, ze dostala na zadek (ne v ten patek, ale jiny den. coz mi bylo ve skolce priznano). ale zacala se me ptat vecer nez sla spinkat, ze se opravdu jmenuje tak a tak. ja ji uklidnovala, ze ano, ze jine jmeno nema. Mala rika,ze ji ve sklce rekli, ze tak se nejmenuje, ze je fuj. byla z toho uplne rozhozena. takze co vlastne ted???
doma s ni problemy nejsou, pokud se objevi, nejsou nijak zavazne. miva problem s jidlem, ale nejsem zastance velkeho vnucovani, takze ji nenutim
kakon píše:
preji dobry den vsem… v patek jsem male neustoupila a vysledek byl dvojsecny. desne plakala pry jen prvni pulhodinu (ale pry ji museli drzet, aby neutekla) po teto dobe se uklidnila a hrala si. po svacince se koukala z okna a vyhlizela tatinka. Krize prisla v dobe obeda, kdyz jiz po umyti rukou hlasila, ze jist nebude, ze ji nechutna. Aniz by to videla, nebo zkusila. Neusedela na zidlicce a pri mem prichodu stala u pani ucitelky a snazila se ji vysvetlit, ze opravdu nema hlad. Malou jsem vyzvedla a bylo mi receno, ze dalsi den ji jiz do skolky placici neprijme, ze dokud se neuklidni, tak neodejdeme. ze pry se pak ostatni rodice divi, coze to tam maji.![]()
ze vcerejska na dnesek byl ale velky problem, mala se probudila v noci, nebo mela spis zly sen. pulhodinu vkuse usedave brecela, ze chce domu, ze tam byt nechce. nebyli schopni jsme ji z toho zleho snu probudit.
az po pulhodine se uklidnila.
v patek z ni vylezlo, ze dostala na zadek (ne v ten patek, ale jiny den. coz mi bylo ve skolce priznano). ale zacala se me ptat vecer nez sla spinkat, ze se opravdu jmenuje tak a tak. ja ji uklidnovala, ze ano, ze jine jmeno nema. Mala rika,ze ji ve sklce rekli, ze tak se nejmenuje, ze je fuj. byla z toho uplne rozhozena. takze co vlastne ted???
doma s ni problemy nejsou, pokud se objevi, nejsou nijak zavazne. miva problem s jidlem, ale nejsem zastance velkeho vnucovani, takze ji nenutim
oni ji ve školce bili a i se ti k tomu klidně přiznali
no to se pak nedivím,že tam nechce . stěžovala bych si
v ten patek, kdyz jsme tam prisli s ni, tak se mala uplne desne rozplakala, ze tam nechce, ze se boji, ze ji ublizuji. tak jsem se pred pani ucitelkou a pred pani reditelkou ptala, jak ji ublizuji a mala odpovedela,ze ji dali pres zadecek. tak jsem se hned zeptala, co je na tom pravdy. bylo mi odpovezeno, ze to pravda neni, odvetila jsem, ze mala je sice jakakoli, ale ze nelze, tak pak mi pani reditelka rekla, ze ji mozna nekdo lehce pres zadecek placl.
zda je to pravda nebo neni, ze to bylo pouze jednou,nevim. malou spis desi, ze ji rekli, ze se nejmenuje tak jak se jmenuje, ze je fuj. snad i deti ji tak zacali rikat. netusim.
o vikendu jsme zacali pracovat na akci skolkovy plysacek. myslim si, ze by mel uspech, ale v teto skolce uz na ni zanevreli a opravdu s ni nejspis nechteji mit nic spolecneho a rekla bych, ze ji nazyvaji problemem, na ktery pry oni nestaci. takze suma sumarum, malou tam nechteji a ja po patku jsem pozbyla jakoukoli duveru
Já bych na Tvém místě skutečně změnila školku - i když je to samozřejmě nepříjemné. Ale dostali jste se do neřešitelné situace, nevidím z ní cestu ven.
Tvoje dcera je ve školce brána jako problémová a to se nezmění. Za druhé, ona sama má vůči učitelkám blok, který se už taky jen těžko odstraní. A za třetí - do školky, v níž jsou používány fyzické tresty, bych já osobně dala své dítě jen v naprosté a jinak neřešitelné životní krizi.
resime to, zatim neni nikde v obvode ani prilehlem volna skolka. Mala do skolky opravdu nechce a po patecni vymene nazoru to vydychavam. Urcite do skolky jeste zajdu a vyrikame si to. Tak rychly obrat od trpelivosti k zasednuti jsem necekala.
vcera jsme byli u psychologa a ten nic v chovani male zavadneho nezjistila. to ze nekdy se projevuje hysterickym placem, neni u nekterych deti vubec nic neobvykleho. ani jeji prilisna fixace na osobni veci. Chrani si pouze sve soukromi, jelikoz k tomu novemu neziskala duveru. mala spolupracovala uzasne. akorat pri jakekoliv otazce na tema skolky, odmita odpovidat, mluvit.. pani doktorka se ji take ptala, zda si se sebou nechce vzit nejakou hracku (podobny napad mel pavel, ale ten jeho by se setkal u male s vetsim nadsenim), mala odvetila, ze nic. ale o detech ze skolky pak mluvila moc hezky.
vcera jsme navstivili jednu skolku, ktera malou nadchla. spousta zviratek. pani ucitelky neresi, zda deti u jidla sedi, ci jestli vsechno sni. Postupne si ziskavaji jejich duveru a nic nelomi ze dne na den. problem je v tom,ze je plno. ale od zari by zde byla moznost.
Nedali by ti v zaměstnání do toho září neplacené volno? A od září by šla do jiné školky.
Já bych dceru do školky, kde jí dávají na zadek a kde po vás požadují, abyste vodili výhradně neplačící dítě tedy nedávala.
volno by mi bohuzel nedali
a bylo mi receno, ze pokud bych kyvla na zkraceny uvazek, tak uz bych taky zbytek nikdy nemusela dostat zpatky. takze zatim to resime, ze manzel si bere odpo a pak ji na chvili odveze k babicce.
resim i soukromou skolicku, ale uvidime, jak se to vyvine.
celkem me udivilo, jak se predminuly patek k tomu problemu skolka postavila, ze to neni nic hrozneho, ze se to zvladne. a pak tam byla jen 2× a vzdy plakala jen pul hodky, jen delala problemy u jidla a najednou uz to nezvladaji.. nechteji ji placici. ale jak jinak si ma znova ziskat jeji duveru. ovsem kdyby jste videli, jak na nas vsechny koukaji.. jak na nejake exoty.
ja chapu, ze je lepsi mit dite, ktere neplace, neprotestuje, ale bohuzel ne vsechny deti takove jsou
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.