Nechce do školky

1473
8.2.12 09:55

nechce do školky

Dobry den, prosim o radu. Mala mela v lednu tři roky. nikdy nebyla zvykla na hlidani, ani od babicek. Vedela jsem, ze je na me velmi zavisla, proto jsem volila moznost navstevovat mš jiz na 5 dnu v mesici v dobe materske. prvni navstevy ve skolce byly v pohode pouze do te doby, kdy jsem mohla byt pritomna. avsak me velmi hlidala. nikdo z jinych deti se ke mne nemohl pomalu priblizit, natoz aby se me dotknul. okamzite stala a odstrkovala dite, ze ja jsem jen jeji. pokud jsem se snazila drzet odstup, bylo vse relativne v poradku. prvni pokus, kdy jsem ji zanechala ve skolce samotnou, dopadl strasne. desne plakala, az hystericky, doslo to tak daleko, ze poskrabala pani ucitelku. pak jiz prah skolky nikdy neprekrocila, jelikoz se vzdy pred ms pozvracela. Zvolila jsem tedy jinou skolku, pocatecni stavy byly podobne. rvala uz po probuzeni, ale mely jsme spolu ranni ritualy. Curani, kakani, pak se psem na malou prochazku a cestu do skolky. cesta v mhd byla uz desiva a v satne pak uz tak hrozna,ze jsem ji do tridy davala neprevlecenou, neprezutou. zlom nastal asi po tydnu. pomalu jsme mohli nechat v satne i papucky, teplacky. tri tydny byl relativni klid. ale zaclo to nanovo. Prvni scena byla, ze ztratila gumku z vlasu. Nastala desiva hystericka scena, nepomohla ani nahradni gumka ci nova, chtela jen a jen tu svou. nakonec za pomoci vsech pani ucitelek se nastesti nasla. dalsi scena prisla o dva dny pozdeji. Zjistila, ze v dobe, kdy usinala, ji pani ucitelka dala mokre tricko na topeni. To mala nechtela pripustit, chtela ho mit u sebe. Pani ucitelka vsak nechtela ustoupit. dopadlo to tak,ze od male plac probudil ostatni deti. a pak uz se to jen stupnovalo. dalsi den uz odmitala sedet u obeda, byla tedy vykazana za dvere. to ji asi tak zlomilo, ze od te doby pri slove skolka zacne propadat panice, placi, vzteku. Rano nechce ani kakat, ani vencit, nechce se vsak ani oblekat. Rika, ze je sobota a nedele, ze do skolky se nechodi. Nejsme schopni ji obleci, natoz ji dopravit do skolky. Prosim, poradte, co mam delat?? Jsem bezradna. dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
8.2.12 10:00

A musí tam chodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
8.2.12 10:10

Pane jo, to vám tedy nazávidím :-(

Pokud chodíte do práce, tak vám asi nezbyde nic jinýho, než to přetrpět :? , pokud jsi doma s mladším nebo děláš z domova, zkusila bych její docházku o rok posunout. Víc netuším, co bych dělala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:13

bohuzel musi, jsme oba s manzelem v praci. nemame hlidani, ani babicky, ktere by hlidaly denne. byli jsme s ni i u detskeho psychologa, ale ten nam poradil,ze mame udelat denik, kde vzdy s ni mame kreslit, co delala ve skolce. Zacali jsme to v tom prosinci, jenze problem byl v tom, ze mala jej odmitala vytvaret.
pak se to uklidnilo a mala chodila v pohode. Vedela, ze papucky tam zustavaji, ze pyzamko se nosi domu az v patek na vyprani.
Je hodne fixovana na sve veci, hlida si je jako oko v hlave. I doma a ted kdyz ji lakame do skolky, tak i pyzamo obetuje, jen aby tam nemusela. Opravdu usedave place, ze do skolky ne, ze tam nema kamarady ani kamaradky. ze ji nikdo nema rad. Je opravdu tvrdohlava, ja kdyz chci doma docilit nejakeho pokroku, prizvu ji, at sama pomaha. At sve mokre tricko da sama na topeni. Vubec tedy nechapu tu reakci ve skolce. Vcera ji manzel do skolky odvezl nasilim, nezouval ji, neprevlekal. desne plakala, ale po nejake dobe se uklidnila. Krize prisla pred obedem, ze obedvat nebude, ze chce nas. Obeda se nedoktla. Do pyzamka se prevlekla, ale odmitala si lehnout, celou dobu sedela na lehatku. Kdyz uz to vypadalo, ze usne v sede, tak se ji snazila pani ucitelka polozit, kdyz nechtela, nechala ji tak. nenutila ji. Vzdy o skolce mluvila hezky, az tedy pominuly ty prvni krize. Povidala o pohadkach, ktere ctou, ukazovala jak cvici, dokonce si hraje denne na skolku. Dela dochazku, jako smrka deti.. ale rano jakmle se probudi, okamzite se pta, do skolky nejdu, ja nechci, a place hystericky. Kdyz mela ty sve zachvaty ve skolce, tak pry byla uplne mimo, ze pres ten plac nevidela, neslysela, pak dokonce vzdy se pozvracela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel

To dítě velmi trpí. Pokud to jen jde, ihned přerušit dávání do školky minimálně na půl roku a ten vyhradit zvýšení pocitu bezpečí dítěte s jinými lidmi, ale i obecně. Co nejvíce kontaktu s jinými, hodně kolektivů s přítomností maminky, více zapojit tatínka a jiné příbuzné do péče. Jakmile dítě zjistí, že jí okamžitě nehrozí nebezpečí v situaci bez maminky, bude to lepší. Ale bohužel pocit ohrožení je v ní už podle popisu strašně silný. Projděte si minulost, co se dělo, proč se dítko necítí v bezpečí. A zkuste tu příčinu odstranit, jinak hrozí dost vážné socializační obtíže v celém dětství. Vřele doporučuju spolupráci s dětským psychologem, něco bylo v minulosti špatně a obávám se, že maminka to sama nenajde. A to je klíč. Držím palečky, ať to dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
4118

Holčička je příliš závislá na mamince, není divu, že tak hysterčí.
Přemýšlím, kolik je v jejím pláči zoufalství (že ji maminka opouští) a kolik vydírání (běžná metoda mých dětí, jak dosáhnout svého).
Každopádně bych to probrala s učitelkama.
Většinou radím „hlavně necouvnout“, ale v tomhle případě bych na to šla pomalu, znovu od začátku. Prvně by měl hlídat tatínek, pak babička, a pomalu přitvrzovat. Aby si holčička zvykla, že maminka sice odejde, ale vždycky se vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:16

ja bych to snad i pretrpela. rano uz to nezvladam a brecim s ni, proto manzel jezdi pozdeji do prace, ale bere si to z dovolene. takze i ta se nam pomalu krati. Vozi ji autem, ale dnes to nezvladnul ani on. Volal mi,ze tak usedave place a tak se ho drzi, ze dnes nemel to srdce ji tam dat.
kdyz ji vodim ja, tak musim mhd, nevim, jak by se mi ji vubec podarilo oblect. Dneska se nam to povedlo jen s malou lzi, ze jdeme jen pro pyzamo a k babicce. Jakmile zjisti, ze nejde do skolky, okamzite je po placi, spolupracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1083
8.2.12 10:16
Ywett píše:
Holčička je příliš závislá na mamince, není divu, že tak hysterčí.
Přemýšlím, kolik je v jejím pláči zoufalství (že ji maminka opouští) a kolik vydírání (běžná metoda mých dětí, jak dosáhnout svého).
Každopádně bych to probrala s učitelkama.
Většinou radím „hlavně necouvnout“, ale v tomhle případě bych na to šla pomalu, znovu od začátku. Prvně by měl hlídat tatínek, pak babička, a pomalu přitvrzovat. Aby si holčička zvykla, že maminka sice odejde, ale vždycky se vrátí.

:pankac: :pankac:
U nás to bylo ze začítku podobné a já to dost obrečela. Ted už je všechno dobré. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:19

je opravdu velmi zavisla na me. Bohuzel moje pracovni doba neni dobra, delam denne od osmi do peti, takze kdyz prijdu domu, jsme spolu dve hodinky, ktere opravdu venuji pouze ji a jde spat. Do skolky uz chodila normalne, zlom prisel po te situaci s trickem a s tim obedem. K detskemu psychologovi chodime, jdeme zase v pondeli. Ale bylo nam pouze receno, ze neni na skolku zrala, ale dnes bohuzel neni moznost opustit praci a zustat doma. nastaly by existencni potize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
8.2.12 10:21

Hm, takže pomalu to nejde. V tom případě poradit se s učitelkama a nějakým výchovným poradcem/psychologem. Znovu.
Hodit dítě do školky a bezcitně si trvat na svém si můžu dovolit já se svým břídilem :think:
Taky bych přehodnotila, jak se chováte doma. Jak o školce mluvíte. Jestli je z vás cítit nejistota. Vždycky, když se mi Maty šprajcne, mám velký problém mu vysvětlit, proč MUSÍ do školky - a to u vás může mít katastrofální následky. Holčička je evidentně hodně citlivá a vnímá vaše pocity možná víc než jiné děti.
Když se holčička pozvrací, v klidu ji převléknete a jdete do školky nebo zůstane doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:26

tata pavel pokousela jsem se samozrejme premyslet, kde se stala ta chyba. nejspis je to mnou. Nikdy ji nikdo krome me nehlidal (manzel taky malo nebo starsi 16leta dcera), babicky nikdy. Ale i presto jsme toto pondeli a dnes ji museli odvest k babicce, protoze ja jsem s manzelem v praci. Tam je ukazkova, teda v pondeli byla. ikdyz neni na babicku zvykla. Hledam, kde mohla ziskat tak velky strach o mou osobu, ale kdyz se zamyslim, tak takova citliva na mne byla uz od mala. Ale duvod nenachazim.Trapi mne to, protoze mam pocit, ze ji ublizuji, tim jak „musi“ chodit do skolky. snazila jsem se ji motivovat. Omalovankama, puzzlema, ze jsou pro deti, ktere jsou jiz vetsi a chodi do skolky. Okamzite tyto veci odlozila, ze tedy nejsou pro ni. Ale co ted??? nemuzu zustat doma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
8.2.12 10:30

Asi je to hodně těžké, ale v žádném případě bych malé nelhala!!!
Pokud holčička do školky musí, musíte se s manželem pochlapit a začít u sebe. Uklidnit se, přesvědčit se, že všechno bude v pohodě, nesmí vás její pláč dostat. Nemůžete plakat s ní!!! V tomhle byste měli být milující a zároveň bezcitní. Lehce se to píše, vím, ale pokud vy budete na dně, nemůžete čekat, že bude v klidu malá!!!
:hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:30

doma uz nezvraci.. Ted ma sice nutkani, ale prisuzuju to spise hlenu, ktery ji steka krkem, nez zaludecnimi potizemi.
kdyz byly prvni problemy, tak jsme ji rikali, ze ma krasnou skolku, hodne pani ucitelky, ktere chteji pouze jeji dobro a ze my bychom se nechovali jinak. Bylo to v poradku, do minuleho tydne, do situace s trickem a s obedem. S pani reditelkou jsme mluvili, jsou trpelivi, nakloneni reseni. Coz se prokazalo i vcera, kdy ji k nicemu nenutili, avsak s ni se neda hnout. Dnes se situace opakovala a slibovala, ze pujde zitra, ale to slibovala i v po a v ut..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
8.2.12 10:32

ywett, ano mate pravdu. jenze ono kdyz to trva tak dlouho, tak se to prenese i na nas. Dokonce se s manzelem zaciname dohadovat ci je to chyba. Predem priznavam, ze nejspis muj chybny vychovny krok. Ale jak z toho ted ven??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.2.12 10:33
kakon píše:
tata pavel pokousela jsem se samozrejme premyslet, kde se stala ta chyba. nejspis je to mnou. Nikdy ji nikdo krome me nehlidal (manzel taky malo nebo starsi 16leta dcera), babicky nikdy. Ale i presto jsme toto pondeli a dnes ji museli odvest k babicce, protoze ja jsem s manzelem v praci. Tam je ukazkova, teda v pondeli byla. ikdyz neni na babicku zvykla. Hledam, kde mohla ziskat tak velky strach o mou osobu, ale kdyz se zamyslim, tak takova citliva na mne byla uz od mala. Ale duvod nenachazim.Trapi mne to, protoze mam pocit, ze ji ublizuji, tim jak „musi“ chodit do skolky. snazila jsem se ji motivovat. Omalovankama, puzzlema, ze jsou pro deti, ktere jsou jiz vetsi a chodi do skolky. Okamzite tyto veci odlozila, ze tedy nejsou pro ni. Ale co ted??? nemuzu zustat doma..

Tady pises nikdy nikdo nehlidal to je ta chyba ona neni zvykla.Na babicku svym zpusobem je zvykla znaji. Bud ji tedy davej k babicce a na par dni do skolky nebo sni budes muset zustat nic jineho neni.Ten bic jsi na sebe usila sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin