Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ted pry mala rekla te starsi dceri,ze se ve skolce boji bubaka. tak ji slibila,ze zitra pry pujde s ni, a ze jej spolu vyzenou. Bubakem ji nestrasime, tak me nenapada, ceho se tam boji..
musíš brát v potaz nejen výchovu ale i povahu dítěte ,moje děti byly trestány způsobem co kritizuješ a přesto se do školky hrnou taky a to už i v roce ![]()
Ježíši! Tady všechny děti úmyslně nebo z protestu zvracej! Kde to jsem?
![]()
pavle, moje starsi dcera (16 let) taky zadne problemy se skolkou nemela a vychovavam je naprosto stejne. Proto jsem nyni tak zmatena. nejspis je to take dano povahou, nevim… opravdu bych radeji tyto problemy neresila. snazim se o napravu, hledam chybu.
kakon píše:
ted pry mala rekla te starsi dceri,ze se ve skolce boji bubaka. tak ji slibila,ze zitra pry pujde s ni, a ze jej spolu vyzenou. Bubakem ji nestrasime, tak me nenapada, ceho se tam boji..
Aby ten bubák nebyla paní učitelka
. Prober to s ní, i učitelky občas používají hodně zvláštní metody výchovy a vedení dětí.
kakon píše:
pavle, moje starsi dcera (16 let) taky zadne problemy se skolkou nemela a vychovavam je naprosto stejne.
Určitě v tom povaha hraje roli, každé dítě je jiné. Ale i tak si zkus zalovit v paměti, co v té situaci před lety a teď je jiné.
neni, ja to tu psala na zacatku, ze se ji vcera pani ucitelka ptala, ceho se boji (kdyz to mala zacala rikat), jestli ji ne, a ona rekla,ze ne ji, ale bubaka..
mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??
kakon píše:
neni, ja to tu psala na zacatku, ze se ji vcera pani ucitelka ptala, ceho se boji (kdyz to mala zacala rikat), jestli ji ne, a ona rekla,ze ne ji, ale bubaka..mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??
bere si sebou nějakou oblíbenou hračku? co ji večer připravit?
kakon píše:
neni, ja to tu psala na zacatku, ze se ji vcera pani ucitelka ptala, ceho se boji (kdyz to mala zacala rikat), jestli ji ne, a ona rekla,ze ne ji, ale bubaka..mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??
Pokud se zeptá, tak bych jí po pravdě odpověděla.Jinak bych to nekomentovala.
Táta Pavel píše:elena85 píše:
Ty si vážně děláš srandukdyž dítě za něco co provedlo potrestáš, tak ho pak nemůžeš obejmout. To dítě pak trestáš úplně zbytečně je z toho akorát zmatené. Si pak bude dělat co chce. Máš zvláštní metody výchovy a vypadá to že nejsem sama co si toho všimla
nepřihl.karin píše:
Naprosto souhlasím s Bohunkou, Táto Pavle, plácnout 3 leté dítě a pak ho hned obejmout je pěkná hloupost. Asi si špatně četla věk dětí, na které by se to mělo aplikovat. Pak se mohou učitelky v MŠ rozčilovat, že ty děti jsou čím dál ,tím více rozmazlenější.Jak myslíte holky. Vyvracet vám to nebudu. A že by některé z mých dětí bylo rozmazlené, to fakt není. Adaptace na školku zcela hladká u všech dětí, učitelky nadšené, poslední ani ne dvouleté se tam hrne už teď a zapojuje se do kolektivu starších bez nejmenších problémů, takže adaptační problémy v září nebudou taky.
Zmatené dítě může být tehdy, když nepochopí, proč je trestáno a proč je obejmuto. Takže před trestem zásadně dítěti vysvětlím, za co trest dostane, potrestám a děláme věci v klidu dál, když to opláče, klidně ho obejmu.
Co je na tom nesrozumitelného.
Tak potom nechápu smysl trestu? Já tedy nepoužívám fyz. tresty, ale když se na děti hodně zlobím, tak mi chvilku trvá, než vychladnu a v tu chvíli jsem tak rozlobená, že nejsem schopna je obejmout a nevšímám si je. No a to je pro ně ten největší trest.Jako, v hlavičce 3 letého dítěte rodič dělá pěkný zmatek, když ho plácne a hned na to obejme.To je fakt lepší dítě neplácat, ale ho potrestat jinak a na trestu si trvat.
sophinka píše:kakon píše:bere si sebou nějakou oblíbenou hračku? co ji večer připravit?
prave ze nebere, je precitlivela, zadne hracky a jen urcena pyzama (treba ktere jsme ji koupili primo k teto prilezitosti ) a tricka.
kakon píše:
mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??
To je těžké, já bych s ní o tom asi nemluvil, ale to je skutečně hodně individuální. Pokud ji tam nutně musíš dát, pak bych zkusil dělat, jako by se nemetlo, slovo školka by nemuselo vůbec zaznít, pokud už tam má nějakou oblíbenkyni, tak třeba, tak jdeme za Lucinkou, Karlíkem. Pokud je tam fóbie, tak u dětí funguje likvidace zdroje, třeba jedou popeláři, tak si zahrát divadlo, jak tam nakládaj toho bubáka, teď se to zavře a už ho odvážejí, nech ji si to odžít, pozorovat. Třeba to zabere. Pokud si v tomhle věku hraje na děti ve školce, krásně jí pracuje fantazie, má svůj vnitřní svět, který my až tak nevidíme, pomohlo by někdy, až se takhle zabere a bude fantazírovat, pozorně poslouchat, ať porozumíš tomu vnitřímu světu, co v něm řeší a jak.
Držím palečky, ať je dívčina co nejdříve v pohodě. ![]()
z pocatku jsme nosili i papucky ze skolky kazdy den domu, postupem casu jsme delaly mirne pokroky v adaptaci. papucky zustavaji, pyzamko az v patek na vyprani. ale hracky nechce, taky jsem ji nabizela, ze s ni jako jeji oblibena plysova kravicka bude ve skolce vsechno delat. nechce, kravicka je doma a ceka.
kakon píše:sophinka píše:kakon píše:bere si sebou nějakou oblíbenou hračku? co ji večer připravit?
neni, ja to tu psala na zacatku, ze se ji vcera pani ucitelka ptala, ceho se boji (kdyz to mala zacala rikat), jestli ji ne, a ona rekla,ze ne ji, ale bubaka..mam dotaz: mam dnes jeste mluvit o skolce? ze tam pujde?? nachystat jako vzdy veci nebo neodpovidat na dotazy.. proste az rano??jako ,že nechce sebou hračku ? vždycky mám pocit,že ten kousek domova dětem dost pomáhá
prave ze nebere, je precitlivela, zadne hracky a jen urcena pyzama (treba ktere jsme ji koupili primo k teto prilezitosti ) a tricka.
tak ted pry doma rika,ze zitra k babicce nemuze, protoze babicka je objednana k lekari, ale ze jde k teti soni, ktera ji bude hlidat, nez ji vyzvedne ta starsi ze skoly.. o skolce nechce slyset, kdekoli jen ne tam. nejspis opravdu musim najit zdroj te nechuti.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.