Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zkusim zitra ji rict, ze pujde v pyzamu.. to jsem nezkousela. My mame problem ji oblect. pak dat do autosedacky, pokud jede s nama manzell. V mhd rve tak, ze se na me vsichni divaji. Nejspis ani nebude chtit jit po svych. To jsme zazili v tom prosinci. pak byla tri tydny doma. a v lednu byl tri dny rev a pak najednou klid.. ktery trval mesic..
davame ji sedalii, homeopaticky lek, ale dle meho nepomaha…
vidim zlom v tom tricku a tom obede. tak nemam dobrou zpravu pro me, pisu si s pani reditelkou a ta mi popsala vcerejsi den v ms, doba obeda katastrofa. mame zvazit jinou ms, ikdyz vi,ze tahle uz byla druha. ale ted jsem opravdu uz v koute.
Tak jednání paní ředitelky je docela síla.S tímhle jsem se ještě nesetkala,místo aby se snažily to udělat tak aby byla malá v pohodě raději ji pošlou do jiné školky - cizího prostředí, kde to vůbec nezná.
Každopádně bych se zkusila zeptat dcery, jestli by chtěla chodit do jiné školky.Třeba jí v dané šk.opravdu vadí nějaká p.učitelka nebo jí něco provádí někdo z dětí.Pokud nebude chtít jít do jiné, trvala bych na té stávající.
Sama znáš své dítě nejlíp a víš co na ni platí.Některým dětem vadí, že by měli ostudu a děti se jim smály-takže nechtějí jít v pyžamu, neučesané nebo tak, na jiné zabírá zas něco jiného, třeba že když nebude chodit maminka do práce, nebudou si moci koupit to nebo ono, výlety apod.
kakon píše:
tak nemam dobrou zpravu pro me, pisu si s pani reditelkou a ta mi popsala vcerejsi den v ms, doba obeda katastrofa. mame zvazit jinou ms, ikdyz vi,ze tahle uz byla druha. ale ted jsem opravdu uz v koute.
Změna školky to nevyřeší, to víš i ty sama… Sedalii vysaď, evidentně nezabírá a utíkej někam pro bachovky, ty by malou mohly dostat aspoň trochu do stavu blížícího se normálu. Paní ředitelce vysvětli, že víš, že je to těžký a klidně se jí zeptej na radu, co by v tomto případě dělala ona… nicméně malou bych ze školky nestahovala, v další školce to podle mého bude stejné a ještě horší v tom, že si bude muset opět zvykat na nové prostředí a pančitelky. Těm bych mimochodem donesla bonbonieru a lahev rumu, jsou taky jenom lidi a věřím, že se pak na malou a tebe budou dívat jinak. ![]()
nechce chodit do jine, nechce do zadne. ale kdyz rekne, ze pujde zitra, tak vzdy chce do te soucasne. Pani reditelka mi popsala vcerejsi dobu obeda, kdy dokonce museli zamknout tridu, aby neutekla. nejspis nechtela vubec obedvat.
loll: lahev i bonbonieru jsem uz donesli pred temi vanocemi, kdy to taky bylo tak napjate. Pani reditelka mi to navrhla,ze jiz prisla z jedne skolky, kde to nezvladla, tak ze nezvladla ani adaptaci tam, dava to jako navrh. vim, ze to vsude bude stejne. myslela jsem si, ze stoji pri nas, ze jeste v patek rikali, ze trpelivost maji. asi uz pretekla.
bacha koupim, ale nevim, zda nam jen on pomuze ![]()
volala jsem babicce, tam je ukazkove hodna. ikdyz je u ni teprve po 2 v zivote sama. je otazka co nastane, az pujdou po obede spat..
kakon píše:
katko, ano pravidla byla nastavene, z tohoto duvodu umi ve trech letech dokonce dny v tydnu … ale ted jaksi neplati.. vecer si nachysta veci, ale rano je to jine. sama je dava zpatky do zkrinky.kdyz se stala ta vec s trickem, bylo to v dobe spani, tzn. ze aby neprobudila ostatni deti (coz je nakonec stejne probudila) byla odvedena do umyvarny, kde se s ni ucitelka chtela zavrit a vysvetlit ji to. Jenze to se ji nepovedlo, jakmile se ji asi dotkla, tak ji mala poskrabala. Nema rada osobni kontakt od cloveka, ktereho nezna. Tenkrat je u spinkani hlidala jina pani ucitelka, nez ty jeji. a na druhy den to bylo asi uz extremni. Pani ucitelka nechtela ustoupit a nechat si podryt autoritu u ostatnich deti, tak ji vykazala prave za dvere.
vse jsme si vysvetlili ve skolce, s malou doma, vse chape, ale rano je jine. Nejsme schopni ji dva obleci.
Už se v tom ztrácím, ale nejdřív jsem chápala, že ten incident s poškrabáním učitelky byl v té první školce… ![]()
Nejsem učitelka, ale myslím, že malá s vámi obratně manipuluje. Pokud to není manipulace, ale sociální problém, měl by to odhalit psycholog, ke kterému chodíte.
Možná by nebylo marné přečíst si knížku „Malý tyran“.
Kakon,
je taky prostě docela i možné, že tvoje malá školku nesnáší a nesnášet bude vždycky. Kdybys tady založila diskuzi, kdo z dospěláků má na školku negativní vzpomínky a nikdy tam nechtěl chodit, věřím, že se ti ozve dost lidí.
Nevím, kolik vyděláváte, ale ve vašem případě bych zvažovala i záložní variantu - tzn. hlídání hlídačkou nebo maminkou, která hlídá doma a má na starosti třeba jen pět dětí. Dost možná by tvojí holčičce stačil jeden rok a pak by to ve školce třeba už zvládala.
Ach jo, to je trápení toto ![]()
já myslím, že u babičky bude ukázkově hodná …
dosáhla toho, co chtěla (není ve školce), a když bude u babičky hodná, tak proč by u ní nemohla být i zítra (a napořád) ![]()
kakon píše:
nechce chodit do jine, nechce do zadne. ale kdyz rekne, ze pujde zitra, tak vzdy chce do te soucasne. Pani reditelka mi popsala vcerejsi dobu obeda, kdy dokonce museli zamknout tridu, aby neutekla. nejspis nechtela vubec obedvat.loll: lahev i bonbonieru jsem uz donesli pred temi vanocemi, kdy to taky bylo tak napjate. Pani reditelka mi to navrhla,ze jiz prisla z jedne skolky, kde to nezvladla, tak ze nezvladla ani adaptaci tam, dava to jako navrh. vim, ze to vsude bude stejne. myslela jsem si, ze stoji pri nas, ze jeste v patek rikali, ze trpelivost maji. asi uz pretekla.
bacha koupim, ale nevim, zda nam jen on pomuze
volala jsem babicce, tam je ukazkove hodna. ikdyz je u ni teprve po 2 v zivote sama. je otazka co nastane, az pujdou po obede spat..
Zkusila bych podrobně zjistit co u oběda probíhá.Pokud malá nechce jíst, tak bych jí do jídla vůbec nenutila.Řekla bych jí, že jíst nemusí když nechce,ale, že ostatní děti papají, tak musí sedět na židličce a počkat až sní ostatní.Nenutila bych ji jíst.
Ještě mě napadlo zkusit to s nějakou hračkou, to u nás docela taky zabíralo.Malá začla nosit s sebou Elmo plyšáčka a bylo to lepší.Pak jsme vždycky u oběda krmily plyšáčka aby neměl hlad a časem zůstaval Elmo v šatně a pak už ho ani nenosila.Když bude argumentovat že nem kamarády nebo tak, tak bych jí řekla, že bude mít tu danou hračku kdyby jí bylo smutno.A oni i děti se k ní budou víc mít a okukovat novou hračku, třeba to pomůže.
A ještě mě napadlo, jestli tam má alespoň někoho s kým si trošku třeba hraje, tak se s ním víc zkamarádit i mimo školku, třeba kdo má společnou cestu, potkat se s ním už před školkou nebo někde a jít společně.
Zakladatelko: po přečtení všech Tvých příspěvků si troufám říct, že základní problém je skutečně v Tobě a v manželovi. Holčička s Vámi mává podle svého, je jak vystřižená z knížky „Malý tyran“, možná by sis to měla přečíst.
Buď ji ze školky vezměte pryč - nebo ji tam dávejte. Nic mezi tím. Neexistuje, že „ona tak brečela, že ji tam manžel neměl to srdce nechat“… to je začarovaný kruh. Tvoje dcera moc dobře ví, že je veliká pravděpodobnost, že dosáhne toho, co chce - a použije k tomu všechny možné metody. Vztek, hysterické záchvaty, zvracení, naprosto cokoli. Základní problém tady je v nedůslednosti. Oba pracujete, dítě tedy do školky chodit musí. Tečka, nemůže se o tom diskutovat podle momentální nálady a momentální „úrovně vzteku a pláče“. V současné době vychovává dcera Vás, nikoli Vy ji. ![]()
poskrabala ucitelku v prvni skolce, kdyz ji chtela chytnout do naruce a ted v druhe, kdyz ji chtela prevest do jine mistnosti (umyvarny), tak at nevzbudi deti.
knihu maly tyran jsem cetla. ale mala neni podobna ani jednomu pripadu. tu hruzu ma pouze ze skolky, sice ma nekdy sve dny, kdy odmita jidlo, nebo pujcovat hracky, ale sceny jako takove nedela.
bohunko jak rikam, chodila uz hezky do skolky. opravdu. sice jsme si vzdy ze zacatku kazde rano rikaly, co tam vse bude delat, kdy pujde domu, ale bylo to fajn. problem nastal ten minuly tyden. a od te doby opet odmita chodit.
kakon píše:
bohunko jak rikam, chodila uz hezky do skolky. opravdu. sice jsme si vzdy ze zacatku kazde rano rikaly, co tam vse bude delat, kdy pujde domu, ale bylo to fajn. problem nastal ten minuly tyden. a od te doby opet odmita chodit.
Jenomže situace, že ve školce se něco nestalo podle přání dítěte, nesmí znamenat, že Ty s manželem povolíte a od zajetého školkového režimu ustoupíte. Tím, že jste to udělali, jste se vrátili zase na začátek, sklouzli jste do stejného začarovaného kruhu - holčičce se něco nelíbilo a rodiče povolili.
Do školky se prostě chodí, dítě musí pochopit fakt, že ve školce má hlavní slovo paní učitelka a že holt občas budou věci jinak, než ono by chtělo. Každé dítě je toho samozřejmě schopné v jiném věku, proto taky není univerzální rada, od kdy přesně dát dítě do školky - ale pokud do ní chodí, musí se naučit tuto skutečnost přijmout.
BohunkaP píše:
Jenomže situace, že ve školce se něco nestalo podle přání dítěte, nesmí znamenat, že Ty s manželem povolíte a od zajetého školkového režimu ustoupíte. Tím, že jste to udělali, jste se vrátili zase na začátek, sklouzli jste do stejného začarovaného kruhu - holčičce se něco nelíbilo a rodiče povolili.Do školky se prostě chodí, dítě musí pochopit fakt, že ve školce má hlavní slovo paní učitelka a že holt občas budou věci jinak, než ono by chtělo. Každé dítě je toho samozřejmě schopné v jiném věku, proto taky není univerzální rada, od kdy přesně dát dítě do školky - ale pokud do ní chodí, musí se naučit tuto skutečnost přijmout.
Tak nechtěl bych být Tvé dítě. Proboha! Je to tříletý prcek a pokud z rodiny není rozvinut tak, aby se mimo rodinu cítil bezpečně, tak dávat ho do školky je týrání. Zejména když je to doprovázeno fyzickými projevy jako je zvracení apod. Nejdřív musí mít připravenou osobnost na jiné lidi a kolektiv.
I za cenu ztráty příjmu doporučuji půl roku adaptaci rodinnou, tj. nechat dítě získat pocit jistoty, někdo tu správně psal, že je vhodné navázat kontakt s dětmi ze školky v mimoškolkovém prostředí, víc chodit mezi lidi, občas jít se školkou na procházku, doprovodit tam kamarádku a hned pryč a podobně.
ano bohunko, mas pravdu. Jenze mam nyni pocit, ze dnes uz nemam podporu ani ze strany ms, coz se jim asi ani nedivim. takze pokud uz ji tam „odepsali“ musim hledat jinou ms a zacne nove zvykani. ja malou takovou doma neznam. usmevave dite, idkyz trosku tvrdohlave, se meni v uzlicek nervu. to by pohlo i se skalou natoz s rodici..
Jo pomohlo by, kdyby tu práci na ten půlrok pustil táta.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.