Nechce mluvit - 18. měsíců

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.6.11 23:29

Nechce mluvit!

Ahoj, synovi je necelých 18 měsíců a pořádně nemluví. Spíš se mi zdá, že nechce, než aby neuměl. Umí zvířátka, pak třeba děti, boty, tygr, pán, pití, voda /něco trochu komoleně, něco čistě/ a další /řekněme 10-15/, ale moc se mu nechce je spontánně používat, jejich význam zná, ale prostě raději ukáže. Když se snažím formou hry, aby opakoval i jiná, většinou se sekne a nic s ním nehne. Mluvím na něj, čteme si, odpovídám mu na otázku „co je to?“, „kdo je to?“, ale zdá se mi, že se vždycky něco naučí a pak se sekne a dál nic a trvá delší dobu /i několik týdnů/, než dostane znovu chuť na nová slova.....

Poraďte, jak ho motivovat? Kolem roku jsem ho naučila několik znaků a nové je schopen a naučit se jen např. zkouknutím videa. Už ho to neučím, neb si myslím, že jich umí dost k dorozumění, ale nechci, aby tím nahrazoval mluvu.....

PS: Slyší dobře, i když většinou dělá, že ně… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
24.6.11 23:35

v 18 mesicich pohoda ne? vzdyt mluvi hoooodne dle toho co pises..jsou deti (jako treba moje) co v tomto veku nemluvi jeste vubec…ac rozumi perfektne a vsemu a myslim ze je jich vic nez tech co umi to co tvoje dite :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
24.6.11 23:37

Já bych byla v klidu,určitě se rozmluví.Nám je 28 měsíců a spočítám to na 10 prstech kolik slov umíme a už jsem docela nervozní :cert: ale jinak všemu rozumí,ví co po něm chci.
Podle mě děláš všechno správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
24.6.11 23:39

v osmnácti měsích?

náš syn začal mluvit ve 33 měsících- do té doby nula nula nic.
ve dvou a půl letech už mi to lezlo fest na nervy :D

Přestože se mnou matky dětí, které mluvily už vroce a půl, nesouhlasí, došlo mi, že s tím nejde udělat takřka nic :) jen čekat , příapdně si dát občas panáka.

pa har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3439
24.6.11 23:41

anonymni, jak motivovat Ti neporadim, ale napisu, jak to bylo u me :). Taky zkoumali jestli slysim,… Do tri let jsem umela jen tata a jedno uni slovo, kterym jsem pojmenovavala vsechno a ostatni tipovali, co asi myslim a hrozne jsem se pry rozcilovala, kdyz se zrovna netrefili :). No a pak jsem se jednoho krasneho rana vzbudila a zacla mluvit v souvislych vetach. Doktorka rikala, ze jsem si vsechno v hlave ukladala a rovnala a az jsem si byla jista, pustila to ven :). Takze to chce asi klid a proste si pockat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
24.6.11 23:43

Já myslím, že na 18m je to v poho. Naše malá se trochu rozmluvila kolem 2r. Do té doby to bylo jen sem tam nějaké slovo. (Zato teď bych byla ráda, kdyby tu pusu na chvíli zavřela :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
24.6.11 23:50

na 18měs je to v poho :wink: můj kluk říkal slov podobně a opravdu se rozmluvil až po 2.roce :wink:
teď mu je 2,5 a mluví v několikaslovných větách..kdyby mi to někdo řekl před rokem, tak bych nevěřila..každé dítě je jiné a základ je, aby rozumněl :wink: hodně si s ním čti a ukazuj obrázky a věci kolem, ať nabírá pasivní slovní zásobu a zbytek je už na něm :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
24.6.11 23:50

Ahoj, tak z mého pohledu mluví pěkně, na to, že je mu teprve 18 měsíců. Každé dítě je jiné, nemá cenu ho do ničeho nutit. Důležité je, že rozumí. :-)
Náš synek nemluvil tak do 2,5 let, možná i dýl. Zvířátka atd. uměl, ale slova používat nechtěl. Víc opakovat začal až skoro ve 3 letech. Teď jsou mu 3roky a 2měsíce, komentuje skoro všechno, ale pořád má svoji hatmatilku. Něčemu je rozumět krásně, něčemu míň… Ale kluci od bráchy na tom byli podobně a teď jsou ukecaní ažaž. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
beruska7908
24.6.11 23:51

moje mala nemluvila do 2 a pul let skoro nic, a to jsem hooodne ukecana.
pak se to najednou zlomilo, a par tydnu pred 3.narozeninami se pekne rozkecala,v 18ti mesicich jsem byla rada kdyz rekla Haf :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
817
24.6.11 23:58

hehe, neboj,ono se ti rozkecá ani nebudeš vědět jak :)
Moje malá bude mít teď 21m a je to cca 2 týdny, co u ní vidíme šílené pokroky v mluvení, asi ji už přestalo bavit, že ji nikdo, krom mě, nerozumí. Každý den mě překvapuje novými a novými slovíčky, věty ještě vůbec, ale každé nové slovíčko je po zásluze řádně pochváleno :-) Pokud jsem po ní chtěla nějaké slovo zopakovat, tak sek a neřekla nic, ale když do ní nehustím, tak mluví krásně. Je super, když si dokáže říct už, co chce a většinou jí rozumíme, ještě 2 týdny zpátky bylo mlíčko jen mííí, stejně jako třeba kmín a teď už řekne hezky mlíčko :dance: Jediné, co mě mrzí je to, že začíná krásně říkat celá nová slova, ale ty, které používáme pořád, jako třeba čepice, tak to říká jen pice, stejně jako opice je taky pice…občas to bohužel zní jako jedno sprosté slovo a docela mě mrzíá, když moje tchýně, ač ví, že je to čepice, tak se vždycky směje a říká, že sprostá slova by jí šla :-(
A uklidním tě, moje sestra do dvou let neřekla jediné slovo a pak začla mluvit ve větách, takže každé dítě má svůj čas a myslím si, že tvoje dítko umí na rok a půl mluvit krásně :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
25.6.11 00:02

Tak o umanutosti v oblasti mluvení vím dost - dcera /je sice mladší/ umí říct spolehlivě táta, máma říct umí taky, když má hlad, ale když jí řekneme „řekni máma“, tak stejně řekne táta :cert: :mrgreen:
Všechna zvířátka jsou pipi a vymluvit si to nedá, ještě si zakroutí hlavou jakože to není prasátko a řekne pipi :mrgreen: Akorát v zoo, když jsem jí ukazovala zvířátka, tak napoprvé se snažila říct třeba slon, méďa, ale už to nezopakovala a zas to bylo všechno pipi :mrgreen: Třeba kočku už pozná spolehlivě a čičí říct umí a taky je to pipi.

Moje jediná rada je, obrnit se a neporovnávat s ostatními dětmi a že vím, o čem mluvím - starší dcera ve věku té mladší chodila, mluvila, spala celou noc, neřvala, nebála se lidí… Teď už jen věřím, že to všechno dožene časem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8254
25.6.11 01:35

To pipi na obrázku je taky pekné :mrgreen: -tak ale hezké je,že má svůj názor-zakroutí hlavou :mrgreen:no co by Ti odsouhlasila prasátko,když pro ni je to pipi :hug: jsou fakt roztomilý a jednou se tomu hodně zasmějete a tchyni řekni,že Ti to vadí :hug:,když ví,že je to čepice :hug: .Holky v klidu-zakladatelka může být naprosto v klidu,každé dítě je jiné-já mám tedfy extrém,malá mluvila výborně v roce,kluk mi nebude pořádně mluvit nikdy a je mu 24(Down)-ale zdravé dítě se to dříve či později naučí-tak jako jíst příborem se taky nakonec naučil každý-nesrovnávat.

kadlina píše:
Tak o umanutosti v oblasti mluvení vím dost - dcera /je sice mladší/ umí říct spolehlivě táta, máma říct umí taky, když má hlad, ale když jí řekneme „řekni máma“, tak stejně řekne táta :cert: :mrgreen:
Všechna zvířátka jsou pipi a vymluvit si to nedá, ještě si zakroutí hlavou jakože to není prasátko a řekne pipi :mrgreen: Akorát v zoo, když jsem jí ukazovala zvířátka, tak napoprvé se snažila říct třeba slon, méďa, ale už to nezopakovala a zas to bylo všechno pipi :mrgreen: Třeba kočku už pozná spolehlivě a čičí říct umí a taky je to pipi.Moje jediná rada je, obrnit se a neporovnávat s ostatními dětmi a že vím, o čem mluvím - starší dcera ve věku té mladší chodila, mluvila, spala celou noc, neřvala, nebála se lidí… Teď už jen věřím, že to všechno dožene časem :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
25.6.11 02:01

Dcerka mých známých ve dvou letech nemluvila, ale už uměla „číst“ - mlčky ke mně přišla, zapíchla prstík do nápisu na tričku a pravila „P“. a opět mlčela, dokud někde neobjevila další písmenko, které znala :-)
Její rodiče to nijak neřešili, dneska je z ní upovídaná slečna :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
25.6.11 03:45

Neřešila bych to… Náš malej povídá jen svojí hatmatilkou. Rozumí v podstatě všemu, co po něm chcem… :mrgreen: ale prostě nemluví… V roce a půl jsem se na to na kontrole ptala a doktorka se na mě koukala jak na cvoka, co bych po něm chtěla, že do tří let má na rozmluvení se času dost :-) dorozumět se s ním dá, i když občas je to na budku, než se konečně dohodnem, co by chtěl :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44178
25.6.11 06:06

Jak už tu bylo napsáno, na 18 měsíc bych řekla nadprůměr..Naše malá se rozmluvila a srozumitelně mluví až po 2. roce, i když před tím rozuměla a mluvila „svým způsobem“, s velmi omezenou slovní zásobou. Potom najednou přišel zlom..
Starší syn mluvil srozumitelně dřív, ale každé dítě je jiné..

Nejlepší pro rozvoj řeči je pravidelná četba - v tomto věku jednoduché rýmované básničky a pohádky, povídání podle obrázků v knížce, chtít po dítěti, aby něco doplnilo, ukázalo(ale nenutit).

P.S. Vůbec nechápu, proč je tato diskuze anonymní. Nemáš se za co stydět, dítko je šikovné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí