Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky se přidám, synek má necelé 2 roky, slovní zásoba cca stejná jako u zakladatelky. V roce a půl se pan dr. na kontrole ptal, zda váže slova..jsem koukala jako puk. Protože to ani náhodou. Teď váže jediné - ci toto (chci toto). S tím zdá se, dlouho vystačí.
Ale jsem v klidu, starší byl úplně stejný a taky teď kecá že to až člověka mrzí,že už není to tiché dítě
![]()
ÁÁÁ
zase chce mít někdo geniální dítě co y mělo v 18 mšsících skloňovat
Mluví úplně normálně, znám děti co nemluvili do svých 3 let !!
Bu´d v klidu, neteřince budou v září2 roky a moc toho teda nenakec. taky ukazuje než aby mluvila. jako máma řekne nejlíp asi
. Jinak z lenosti neřekne děda ale ď, balon B
. oproti mýmu jájovi kterej to v těch 18 měs docela rozbalil a kecal o sto péro … prostě je každé dítko jiné a má svoje tempo.
A je pravda že později budeš občas litovat žes ho vůbec naučila mluvit
.
Prckovi je 19 měsíců a slovo ani jedno, jen pár shluků neadresných písmen (pom, ťac, apod.) Dr. na 18měsíční prohlídce mávl rukou a pravil: Vždyť je to kluk, ne? (čímž chtěl říct, že kluci jsou v tomhle pomalejší). Důležitější je prý pasivní porozumění a to prcek teda rozumí ![]()
Takže zatím to vůbec neřeším.
Ahoj,já myslím,že tvoje dítě mluví dobře,dokonce snad výborně.
Malej taky pořád mluví „svým“ jazykem,kloudné slovo z něj nevypadne.
Kamarádky malej se rozmluvil až ve školce.
Neřešila bych to.
Sousedovic kluk ve 3 letech mluví jak můj syn tak v roce a půl.Nejde mu pomalu nic rozumět,do dvou let neřekl téměř nic.Některé děcka prostě potřebují svůj čas.Pak příjde doba,kdyby si budeš přát,aby už konečně pusu zavřel ![]()
Tak nám je 17.měsíců a pořád nechce moc mluvit. Používáme akorát slova mami, tati, hačí, bác a občas ham
.
Já bych se neznepokojovala, oni na to sami přijdou.
Zdravím, obnovuji diskuzi, protože potřebuju trochu uklidnit ![]()
S dcerkou jsme byli dneska na 18m prohlídce. Malá je na tom pohybově velmi dobře, ale nemluví, řekne akorát „máma“. Osobně jsem to neřešila, já na ní mluvím, zvířátka si ukazujeme, nemám pocit, že bych ji nějak zanedbávala, brala jsem to tak, že ještě prostě k tomu mluvení nedozrála. Ostatně my s manželem jsme oba spíš mlčenliví.
Doktorka dneska začala řešit, jestli není nějaký problém se štítnou žlázou a chtěla malou hnát na odběr krve. Ukecala jsem to, že to vyřešíme na další kontrole, kterou máme naštěstí až příští rok v červnu, takže času dost. Řeší nemluvení v podobném věku vaši pediatři? Docela mě vykolejila, že chtěla 18m dítě poslat na odběr ze žíly a trochu to ve mě i hlodá. Přeci jen já problém se štítnou žlázou mám, i když rozpoznaný a léčený dlouho před otěhotněním, takže v tom by problém být neměl.
@Suzuveverka píše:
Zdravím, obnovuji diskuzi, protože potřebuju trochu uklidnit
S dcerkou jsme byli dneska na 18m prohlídce. Malá je na tom pohybově velmi dobře, ale nemluví, řekne akorát „máma“. Osobně jsem to neřešila, já na ní mluvím, zvířátka si ukazujeme, nemám pocit, že bych ji nějak zanedbávala, brala jsem to tak, že ještě prostě k tomu mluvení nedozrála. Ostatně my s manželem jsme oba spíš mlčenliví.
Doktorka dneska začala řešit, jestli není nějaký problém se štítnou žlázou a chtěla malou hnát na odběr krve. Ukecala jsem to, že to vyřešíme na další kontrole, kterou máme naštěstí až příští rok v červnu, takže času dost. Řeší nemluvení v podobném věku vaši pediatři? Docela mě vykolejila, že chtěla 18m dítě poslat na odběr ze žíly a trochu to ve mě i hlodá. Přeci jen já problém se štítnou žlázou mám, i když rozpoznaný a léčený dlouho před otěhotněním, takže v tom by problém být neměl.
nevím teda co má štítná žláza společného s mluvením, ale v 18 měsících bych to vůbec neřešila. Taky bych ji nenechala trápit odběrem.
@aleba Snížená funkce může trochu brzdit vývoj. Ale krom toho mluvení dcerka žádný problém nemá, takže mi to taky připadá jako úlet.
@Suzuveverka syn má 2,7 roka a začína mluviť až teraz. Doktorka povedala, že pokiaľ my rozumie, vie čo po ňom chcem a ukazuje, tak je to v poriadku. A vôbec to neriešila a v 18 mesiacoch už vôbec nie ![]()
@Suzuveverka taky nevím, co má štítka společného s mluvením, ovšem teda pokud k tomu má dispozice, tak bych to nezanedbala…
@Suzuveverka Ne, v 18 měsících nemluvení nikdo u nás neřešil. Ve 2 letech a 2 měsících jsem to tenkrát začala akorát řešit u staršího syna já, protože už mě ty věčné otázky na mluvení a nemluvení začaly nahlodávat. Logopedka (spolužačka ze ZŠ) i doktorka byly naprosto za jedno. Pokud dítě rozumí, slyší, reaguje na pokyny, netřeba to do 3 let řešit. Mladší syn už tedy v 18 měsících měl poměrně slušnou slovní zásobu, ale ten starší krákal jak vrána a všechno bylo „aaaa“.
První slova začal ve 2 letech a to svou hatmatilkou, takže mu nebylo slovo rozumět. „Česky“ začal ve 2,5 letech. Ve 3 letech už mluvil plynule v rozvitých souvětích, u nějakých hlásek horší výslovnost, sem tam zaměnil slabiky, ale ve 3,5 letech už mluvil velmi dobře a téměř bez chyb. Má 4 roky a mele pantem od rána do večera.
Dcera nemluvila do dvou let. Potom začala rovnou ve větách. Dala bych ji čas rozmluví se
Tak dcera rozumí velmi dobře, tím jsem si jistá, komunikovat jinak než mluvením zvládá taky dobře. Občas teda hraju blbou, když ukazuje a naznačuje, a snažím se jí přimět, aby si o to řekla slovně, ale zatím bez úspěchu. Doufám, že se rozmluví a bude klid. Ona tam taky dneska byla jiná doktorka, náš obvyklý doktor má dovolenou, tak si asi počkám na jeho názor.