Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jjelena píše:
Přesně tak, myslím si, že každá maminka svýmu dítku rozumí i bez znakováníé, ale to už je mimo téma a dotaz
Jenomže ono nejde jen o to, dítěti rozumět - jasně, že základním potřebám jako máma rozumím - ale o to, že mi prostě to dítě taky dokáže říct něco víc… A když to neumí hlasivkami, řekne mi to jinak. Tím si rozvíjí umění komunikace a k tomu mluvení prostě přejde o pár měsíců později - to přece není vůbec důležité…
Moje dcera dnes mluví plynně, ale nevím, jak by mi v roce dokázala bez znakování a bez použití pláče říct, že chce k svačïně hrušku místo jablka, že vidí na plakátu myš a že je „maminčina žabička“… Mohly jsme si spolu víceméně normálně číst obrázkové knížky, prostě mi ukazovala, co tam vidí a byla z toho nadšená… O tom to je, o možnosti komunikovat spolu, ne jenom odhadovat potřeby…
Příspěvek upraven 19.05.10 v 12:14
Tak to je zase debata ![]()
Já s dcerou znakuju, ale samo, že to nikomu necpeme. Myslím,že je to každého věc.
Jen chci podotknout,že znakování si nikdo nevycucal z prstu. Konkrétně česká verze je přizpůsobená zdejším poměrům. Prošlo to bůhví jakým prověřováním a tak, takže rozhodně to nemá vliv na to, v kolika letech dítě mluví. Byla jsem na semináři o znakování, kterého se účastnila i logopedka a po skončení se k tomu vyjádřila kladně. Důležité je, aby znak byl SLYŠET a VIDĚT zároveň. Jo a znakováním se naopak mozek procvičuje a dítě je vlastně schopné si zapamatovat více slov,protože to slovo vnímá dvoumy vjemy (sluch,zrak).
Už tu holky říkaly,že každé dítě je jiné, tak bych se pokusila nesrovnávat. Už vůbec nemá cenu brát v potaz druhorozené děti
Ty mají vzor ve starším, podle mě teda ![]()
Podle toho co píšeš, tak pro maláho děláš maximum. Jde teda o něj, kdy uzná,že už je ten pravý čas na mluvení ![]()
EMILIE psala jsi o nějaké knize se znaky. Můžu se zeptat co to je a jestli stojí za to si ji pořídit a kde? Děkuju ![]()
Macinka82 píše:
Tak to je zase debataJá s dcerou znakuju, ale samo, že to nikomu necpeme. Myslím,že je to každého věc.
Jen chci podotknout,že znakování si nikdo nevycucal z prstu. Konkrétně česká verze je přizpůsobená zdejším poměrům. Prošlo to bůhví jakým prověřováním a tak, takže rozhodně to nemá vliv na to, v kolika letech dítě mluví. Byla jsem na semináři o znakování, kterého se účastnila i logopedka a po skončení se k tomu vyjádřila kladně. Důležité je, aby znak byl SLYŠET a VIDĚT zároveň. Jo a znakováním se naopak mozek procvičuje a dítě je vlastně schopné si zapamatovat více slov,protože to slovo vnímá dvoumy vjemy (sluch,zrak).
BohunkaP píše:jjelena píše:
Přesně tak, myslím si, že každá maminka svýmu dítku rozumí i bez znakováníé, ale to už je mimo téma a dotazJenomže ono nejde jen o to, dítěti rozumět - jasně, že základním potřebám jako máma rozumím - ale o to, že mi prostě to dítě taky dokáže říct něco víc… A když to neumí hlasivkami, řekne mi to jinak. Tím si rozvíjí umění komunikace a k tomu mluvení prostě přejde o pár měsíců později - to přece není vůbec důležité…
Moje dcera dnes mluví plynně, ale nevím, jak by mi v roce dokázala bez znakování a bez použití pláče říct, že chce k svačïně hrušku místo jablka, že vidí na plakátu myš a že je „maminčina žabička“… Mohly jsme si spolu víceméně normálně číst obrázkové knížky, prostě mi ukazovala, co tam vidí a byla z toho nadšená… O tom to je, o možnosti komunikovat spolu, ne jenom odhadovat potřeby…
Příspěvek upraven 19.05.10 v 12:14
Bohunko naprosto souhlasím. Já taky dceři rozumím. Ale jsem ráda,že jí tohle umožnuje vést „konverzaci“ v jistém slova smyslu.Hlavně že ona může vlastně začít rozhovor a povídat si,co jí právě zaujalo,z čeho má radost. Že vidí ptáčka nebo co já vim..že ji bolí břicho,že má pán čepici a tak dále ![]()
Já ale přece nikde nepsala, že je znakování špatný, jen že ve mě nevzbuzuje důvěru. Pravda, ale taky je, že při první dceři jsem o něm ani nevěděla.
Taky jsem v prvním příspěvku psala, že nikdo neví, jestli by zakladatelčin malej nemluvil později a málo i bez znakování.
Já si myslím, že jsem se s dcerama dokázala domluvit i bez znakování, na knížky taky reagovaly, takže to bych zase já nepřisuzovala jen znakování. Např. ptáčka poznaly i venku i v knížce, o rohlík si uměly říct taky hodně brzo a já věděla, co chtějí.
Já znakování nikdy neodsuzovala, ale mám na něj svůj názor, vždycky s dodatkem, že nemám žádnou zkušenost ani svojí ani z okolí.
A maximálně nesnáším, když se děti porovnávají stylem holka-kluk. Děti se porovnávat nedají, i když to asi většina z nás dělá a to je dobře, protože to kolikrát může odhalit nějaký skutečný odchylky, ale musí to být v rozumný míře.
Macinka82 píše:EMILIE psala jsi o nějaké knize se znaky. Můžu se zeptat co to je a jestli stojí za to si ji pořídit a kde? Děkuju
Hele, byla jsem taky na semináři, který ale pořádala moje kamarádka (lektorka Baby Signs). V rámci poplatku za „školení“ byl i balíček různých leporel, DVD a právě toho slovníčku. Vypadá to jako malý adresář či telefonní seznam, cca 10×20 cm, na mangenetech, jednotlivé listy jsou z nějaké umělé hmoty či čeho, takže děti musí vyvinout větší úsilí, aby ho zničily
. No, litarturu jsem nepoužila, s leporelama si hraje malej, to jo, ale ten slovníček je docela fajn, když jsem potřebovala nějakej znak a došla mi inspirace
Teď si v něm listuje rád Jára a snaží se sám napodobovat. Jestli je ke koupení samostatně, to netuším.
Jo a k tý komunikaci - byl mu rok a kus a my jeli z návštěvy příbuzných na druhým konci republiky a malej řval a řval v autě a my už nevěděli, co s ním. Odmítal hračky, odmítal pití, odmítal jídlo. A pak mi ukázal „bolí“ - dva ukazováčky proti sobě. Ňák nám nedošlo, že se v tý sedačce zespoda pekelně potí a tím ho oblečení škrábe … stačilo na chvilku zastavit, auto vyvětrat, on se proběhl, dostal čistou plínu, stáhli jsme topení v autě (venku mrzlo) a až domů jsme dojeli bez nejmenšího problému …
Jjeleno, to taky nebylo proti nikomu. Jen jsem měla pocit,že ty co o tom jen slyšely a nic si nezjišťovaly, si můžou myslet jak je to znakování nevhodný a škodí právě tomu rozvoji řeči a mluvení. To tak není.
Emilie děkuju. Tyhle věci z babysings prodejné nejsou. Já byla na semináři u Šustové, dostala jsem magnety a pracovní sešit na seminář + knižku.
To jak popisuješ s malým v autě..ono se to opravdu někdy hned nedá poznat co dítě potřebuje a i když zkouší člověk nabízet různé věci, to dítě to nemusí vydržet a začne plakat. Což se znaky se dá tomu předejít. No ale to je taky individuální asi.
Věřim, že se malej brzo rozmluví ![]()
Macinko, v pohodě, vždyt tu diskutujeme a já to ani nevzala osobně, jen jsem spíš chtěla svůj postoj vysvětlit, aby to nevyznělo, že to kategoricky odmítám
. To nemůžu, když nemám zkušenosti.
Macinka82 píše:
Jjeleno, to taky nebylo proti nikomu. Jen jsem měla pocit,že ty co o tom jen slyšely a nic si nezjišťovaly, si můžou myslet jak je to znakování nevhodný a škodí právě tomu rozvoji řeči a mluvení. To tak není.Emilie děkuju. Tyhle věci z babysings prodejné nejsou. Já byla na semináři u Šustové, dostala jsem magnety a pracovní sešit na seminář + knižku.
To jak popisuješ s malým v autě..ono se to opravdu někdy hned nedá poznat co dítě potřebuje a i když zkouší člověk nabízet různé věci, to dítě to nemusí vydržet a začne plakat. Což se znaky se dá tomu předejít. No ale to je taky individuální asi.
Věřim, že se malej brzo rozmluví
jsou prodejné, já dostala sadu - DVD, knířky, přehledy znaků - alůe je to vejvar, děsně na tom rejžují.
Pudloslava píše:Macinka82 píše:jsou prodejné, já dostala sadu - DVD, knířky, přehledy znaků - alůe je to vejvar, děsně na tom rejžují.
Jjeleno, to taky nebylo proti nikomu. Jen jsem měla pocit,že ty co o tom jen slyšely a nic si nezjišťovaly, si můžou myslet jak je to znakování nevhodný a škodí právě tomu rozvoji řeči a mluvení. To tak není.Emilie děkuju. Tyhle věci z babysings prodejné nejsou. Já byla na semináři u Šustové, dostala jsem magnety a pracovní sešit na seminář + knižku.
Věřim, že se malej brzo rozmluví
Já mám pocit, že jsem dala asi šest stovek, a to mi kamarádka udělala cenu! O ty knížky jsem teda vůbec nestála, ale chápu, že jí asi nemůžu zaplatit „jen“ za školení …
Ahooj holky,
přidám se k těm, které mají téměř dvouleté dítko (holčičku) a je to typická nemluvka… Znakujeme, ale tak nějak po svém, dokonce si sama vymýšlí znaky, což mě fascinuje
Rozumí všemu, je velice chytrá, dá se říct, že i poslušná, i když samo, že to není cvičená opička, ale když jí o něco poprosím, udělá to…A podle slov mých kamarádů komunikuje naprosto srozumitelně, ačkoli k tomu nepoužívá slova. Nepraktikuje ukazování prstíkem, na to jsem přistoupit nechtěla… Jen musím říct, že je to potvůrka, nejspíš cítí, jak moc mi na mluvení záleží (tlak okolí „už leze“ - (v 11měs.), „už chodí“ - (v 17měs.) jsme už zažili, je nedonošená, rok v kuse byla nemocná, vrozená vada s ledvinami, takže jí stále „omlouvám“), ale mluvení, to je kategorie sama pro sebe - je to takový její boj s námi???…Jak byste pochopili, že v 10-měs. řekla asi 20krát „mňam“, velmi srozumitelně, a teď to slovo vůbec nepoužívá…Nebo v roce, když jsem jí dávala hlídat kamarádce, volala „mamííí“, když plakala, a od té doby nic…Nebo ve 14-timěs. pro jistotu dvakrát za sebou zopakovala „táta“, dívajíc se s úsměvem na manžu a od té doby zase nic
Takových slovíček máme asi 15, jediné, co říká na požádání je „bába“, velmi praktické slovo
(za 2týdny má 2roky) Musím se tomu smát, tak strašně se těším, až se mnou bude mluvit, beruška, ale ona z toho má nejspíš srandu… Nevím, co jí k tomu vede…
Ale je to miláček mazlivej, takže musím vydržet, až od ní uslyším pořádnou větu, a zas budu štěstím bez sebe
Ale štve mě, když vidím její vrstevníky nebo poslouchám „náš mluvil plynule v roce a půl“, myslím si, že zas v tom dost hrají roli předpoklady dítěte, chlubení „náš chodil v 10měsících“ je trochu paradox, protože rodiče ho přece chodit nenaučili, měl k tomu prostě fyzické předpoklady!!!A dítko, které začalo chodit později, není o nic horší, než ten „drak“. Ale to píše mamka, která si užila své (jako já), teď jsem šťastná, že je Lucinka zdravá a nic není důležitějšího!!! Takže mluvení zdar a VYDRŽET!!!
![]()
Uf, to jsem hledala rady, jak jí rozmluvit, ale piju o toho vínko a dochází mi, co je důležitééé! Díkybohu!
Včera jsem byla s malou na 18m prohlídce a zmínila jsem se, že trochu znakujeme, tak mi málem vynadala, že je to krok zpátky, že na co všechno maminky naletí…že mluvila i s psycholožkama a byly proti…jak prý se má dítě rozmluvit, když je pro něho jednoduchší použít znak…no byla jsem v šoku…
teď nevím, co si mám o tom myslet ![]()