Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@_.Emilyyy píše:
To jeste nešel spat, nebo se vzbudil?
A uz ma to piti?
Jako jestli to fakt takhle prožívá, tak vam nic nezbývá, nez mu ustoupit.
No sel spat pred 9. a pak se zacal vztekat a kvuli tomu neusnul do pul 10.
A piti jsem mu nakonec dala az kdyz usnul a uklidnkl se, tak mi to nedalo
@_.Emilyyy píše:
To jeste nešel spat, nebo se vzbudil?
A uz ma to piti?
Jako jestli to fakt takhle prožívá, tak vam nic nezbývá, nez mu ustoupit.
Problem je, ze jeste pred mesicem se mi vztekal x-krat denne, protoze jsem obcas ustoupila a neustale jsem s nim resila, co se mu nelibi, jak se citi atd. Ted, co jsem duslednejsi, tak uz vyrazne mene.
@Šáruší píše:
V půl desáté večer bych dítě fakt jako necepovala. Pokud si pití nemůže vzít samo, donesla bych, řekla bych pití pití na mě nehulákej příště, říká se mami prosím, dala mu napít a spát. Cepovala bych přes den. Teď bych tam poslala otce, když jsi tu situaci takhle vyhrotila, nechala bych ho, aby mu donesl pití a s tím, že mamince se tohle nedělá, scény nejsou v pořádku a prostě se říká prosím. To dítě musí být totálně přetažené, jaksi si trvat na důslednosti a výchově v takové situaci a pozdní hodině je jen a jen kontraproduktivní.
Přesně, pod tohle se podepisuji. ![]()
@_.Emilyyy píše:
Ale me by i trápilo, se v tuhle hodinu 4lety nespí
Já bych to taky řešila že nespí ale vypozorovala jsem z okolí. Že jsou děti co musí odpoledne spát a pak třeba večer spí min.Ve školkách se spinká a třeba večer usně dýl. Jsou děti spáči a nespaci. Jasné že každá jsi představujeme že pride 19 hod a dite spi. Aj my dospěláci spíme jinak. Před dětma mi nedělalo problém spát i 12hodin a teď když spim 5 hodin jsem tak ráda za to.
@Limi123 píše:
Problem je, ze jeste pred mesicem se mi vztekal x-krat denne, protoze jsem obcas ustoupila a neustale jsem s nim resila, co se mu nelibi, jak se citi atd. Ted, co jsem duslednejsi, tak uz vyrazne mene.
Ma dcera by to ve 4-letech normalne rekla, a nedelala by kvuli tomu takove sceny..
Ve vašem pripade bych mu ustoupila, protoze prece jenom tady jde o zizen a holky maji pravdu, ze uz je unavený.
Příspěvek upraven 10.02.20 v 22:17
@Limi123 píše:
Tak ja kdybych tohle cekala, tak to prekousnu hned na zacatku, ale kdyz on reagoval revem, tak jsem mu nechtela na ten rev dat pozitivni zpetnou vazbu…Tj. myslela jsem, ze normalne poprosi. A misto toho se zacal vztekat a ja nechtela na vztek reagovat ustupkem.
No nakonec jsem mu to piti tam nechala, at si ho poda sam, nepodal a po dalsich par minutach pri breku usnul.
Je to tezke, on je desne vzteklej, snazim se ho to uz asi mesic odnaucit, celkem i uspesne, tak jsem nechtela povolit, aby se to zas nevratilo, kde to bylo… Ale dobrej pocit z toho nemam. A u muze nulovou podporu. Ten by detem vylozene slouzil, jen at doma neni rev. A pak je vycerpanej, i kdyz je ma hlidat sam hodinu.
tak já bych si už na to první zakňourání „mami pití“ prostě to pití podala, ono se to fakt někdy nezblázní. Mamka nám kdysi nosila do posteel jablíčka a pochybuju, že jsme slušně říkali prosím
Jestli to chceš pojmout výchovně, tak mu můžeš ještě říct říká se prosím Bartoloměji
.
Když bude vyspalý a nebude unavený, ležet v posteli, tak to zas bude jiná situace a furt bych mu neposluhovala.
Já bych to už neřešila, ono je asi jen někdy dobrý nějaký scénám u unaveného dítěte předcházet.
Syn v tomhle věku, když byl večer už hodně přetažený, tak se choval jak vzteklý rapl, řval, nechtěl se oblíct do pyžama, nic, kdybych po něm chtěla říct prosím, tak z toho bude asi scéna jak z blázince
ono ho to teda hodně brzo přešlo a stačilo ho moc nepřetáhnout.
@_.Emilyyy mě ještě nespí 2,5 léta dcera, takže mi třeba nepřišlo divné, že nespí čtyřletý… ![]()
@Limi123 tohle přesně, ale opravdu přes kopírák, dělal manželův bratranec.. Vyprávěla mi to několikrát tchyně, že ležel v posteli, nechtělo se mu jít do kuchyně, tak jen ležel a řval pití, pití, pití.. A když nikdo nereagoval, tak přidával na hlase a on nakonec někdo přišel a to pití mu donesl..
Dělal to ještě v patnácti letech, takže bych si na to dala bacha a to pití mu nedala, ve čtyřech letech umí určitě poprosit..
… Jen ještě dodám, že ten bratranec je už dospělý (22 let) a mámu má omotanou a ta skáče, jak kluk píská.. ![]()
@Limi123 píše:
No sel spat pred 9. a pak se zacal vztekat a kvuli tomu neusnul do pul 10.
Tak mozne je dobre u neho byt, nez usne..
@donutkaP @rena621
Tak oni teda i zalezi, jaky ma dite pres den program..Jetsli ma byt z něčeho unavený vubec.
No, řekla bych, že u unaveného rozkňouraného čtyřletého dítěte je možné pití donést pouze s poznámkou „prosím by tě nebolelo, co?“. Jakoby… výchova není drezura. Asi není těžké si představit, že když je člověk opravdu unavený, na hry typu „a jak se říká“ zareaguje podrážděně. Dospělý by možná štěknul, dítě se holt rozeřve…
@_.Emilyyy píše:
@donutkaP @rena621
Tak oni teda i zalezi, jaky ma dite pres den program..Jetsli ma byt z něčeho unavený vubec.
Tak dneska zrovna jen navsteva, ve vichrici se toho vic delat nedalo. Ale unaveny byl.
Diky vsem, ja si to diky tomu trochu srovnala v hlave…
@_.Emilyyy píše:
Ma dcera by to ve 4-letech normalne rekla, a nedelala by kvuli tomu takove sceny..
Ve vašem pripade bych mu ustoupila, protoze prece jenom tady jde o zizen a holky maji pravdu, ze uz je unavený.Příspěvek upraven 10.02.20 v 22:17
Muj syn je taky takhle tvrdohlavej.. Kdyz mi pres den rekne úplně v klidu mami podej mi piti a ja nic, jen se na nej podívám tak uz vi a rekne prosím.. Ale kdyby byl uz v posteli a uz byl takovej unavenej tak by byl taky schopenej takhle řvát a to prosim nerict.. Ale moje deti jsou zvyklý mit flasku s pitim u postele a snad nikdy si nestalo, ze by si ji zapomněli, i dvouletej si na to mysli ![]()
Nedala bych.
Ale my to mozna s duslednym dekovanim a prosim prehnali. Kdyz nejmladsi za neco podekuje a my hned neodpovime, durazne opakuje: dekuji! ![]()