Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@elibro píše:
No, řekla bych, že u unaveného rozkňouraného čtyřletého dítěte je možné pití donést pouze s poznámkou „prosím by tě nebolelo, co?“. Jakoby… výchova není drezura. Asi není těžké si představit, že když je člověk opravdu unavený, na hry typu „a jak se říká“ zareaguje podrážděně. Dospělý by možná štěknul, dítě se holt rozeřve…
Tak poznamka - prosim by te nebolelo, co?, by to fakt nevylepsila.
@Limi123 píše:
Tak dneska zrovna jen navsteva, ve vichrici se toho vic delat nedalo. Ale unaveny byl.Diky vsem, ja si to diky tomu trochu srovnala v hlave…
Super že to trochu pomohlo, každé dítě zlobí. A až vyrostou budeme oplakávat a chtít aby byly malinký.
@Berry77 píše:
@Limi123 Ve čtyřech letech je dost velký na to, aby tě pochopil, to umí i mnohem mladší děti. I kdyby měl být o žízni do rána, neustoupila bych, ani náhodou.
Tak to jako, aby dite melo byt žíznivý az do rana, to taky neni dobre..
Příspěvek upraven 10.02.20 v 22:33
@rena621 píše:
Super že to trochu pomohlo, každé dítě zlobí. A až vyrostou budeme oplakávat a chtít aby byly malinký.
Jo holky, to budete připravte se na se na to.. :
Já bych třeba dítě vůbec nenutila, aby to prosím řeklo, pokud s tím má až takový problém. Jen bych mu šla příkladem, ukazovala mu, jak se chovat. Sama jsem v tomhle věku měla období, kdy jsem odmítala většinu lidí zdravit a nedonutilo mě k tomu vůbec nic. Naopak, čím víc jsem do toho byla nucená, tím těžší pro mne to pozdraveni bylo. A časem to postupně přešlo samo. Některé děti to tak prostě mají.
Jinak s tim prosím.. Mně uz se i stalo, že něco chtěl, co jsem mu prostě nechtěla, nebo nemohla dát.. A on rek, vždyť jsem řek prosím.. Ale to byl jeste menší.. Ono když se to zas moc přehání, tak to malý dítě ma pocit, že tim prosím získá úplně všechno ![]()
@_.Emilyyy u nás nějak extra na programu nezáleží.. Takhle dcera usíná každý den
Večer usne kolem 22:30, ráno se vzbudí kolem 9-9:30, odpoledne usne před třetí a spí většinou hodinu a půl až dvě hodiny, takže třeba leze z postele v pět odpoledne, takže pak nechce spát třeba v osm
Tenhle režim si nastavila sama, do školky nechodí a mě to zatím nevadí ![]()
@Limi123 jako poprosit by mohl umět automaticky, ale když nad tím tak přemýšlím, tak v nějakých situacích bych to taky nevyžadovala
Dcera většinou právě prosí a děkuje automaticky a nebo se zeptá.. mami, dáš mi napít? Ale s takovým tím křičenim pití, pití, jsem se doma ještě nesetkala.. ![]()
@a12 píše:
Muj syn je taky takhle tvrdohlavej.. Kdyz mi pres den rekne úplně v klidu mami podej mi piti a ja nic, jen se na nej podívám tak uz vi a rekne prosím.. Ale kdyby byl uz v posteli a uz byl takovej unavenej tak by byl taky schopenej takhle řvát a to prosim nerict.. Ale moje deti jsou zvyklý mit flasku s pitim u postele a snad nikdy si nestalo, ze by si ji zapomněli, i dvouletej si na to mysli
Tak ja si na to prosim a dekuji potrpim, ale tak u nas to nikdy nebyl problem
Ale tak vyměkla bych, prece bych sve 4lete zlaticko nenechala o žízní -myšleno fakt bez ironie:).
A tak ti je ten dvouletý šikovný, moc sikovny ![]()
@Baba Ti nevím. Taky mám doma čtyřleté dítě a při podobné poznámce v dané situaci bez potíží chápe, že přečáplo. Normu akceptuje. A zároveň že ví, že ho vnímám, že není v pohodě. Za mě win-win…
@a12 píše:
Jinak s tim prosím.. Mně uz se i stalo, že něco chtěl, co jsem mu prostě nechtěla, nebo nemohla dát.. A on rek, vždyť jsem řek prosím.. Ale to byl jeste menší.. Ono když se to zas moc přehání, tak to malý dítě ma pocit, že tim prosím získá úplně všechno
Tak u nas to bylo vzdy jen o podání veci, nebo treba ja jsem taky rikala napr. Uklid si, prosim” atp ![]()
@rena621 píše:
@_.Emilyyy
Ale myslim si, ze kazdy vek je krasny
.
Ale kdzy jsou takhle maličký, tak je to takove kouzelne(ted ti to mozna neprijde, ale za par let urcite ano
)
@donutkaP píše:
@_.Emilyyy u nás nějak extra na programu nezáleží.. Takhle dcera usíná každý denVečer usne kolem 22:30, ráno se vzbudí kolem 9-9:30, odpoledne usne před třetí a spí většinou hodinu a půl až dvě hodiny, takže třeba leze z postele v pět odpoledne, takže pak nechce spát třeba v osm
Tenhle režim si nastavila sama, do školky nechodí a mě to zatím nevadí
@Limi123 jako poprosit by mohl umět automaticky, ale když nad tím tak přemýšlím, tak v nějakých situacích bych to taky nevyžadovala
Dcera většinou právě prosí a děkuje automaticky a nebo se zeptá.. mami, dáš mi napít? Ale s takovým tím křičenim pití, pití, jsem se doma ještě nesetkala..
No, to je povahou. Dvoulety mi uz taky obcas prosi automatickya tohle by nedelal, ctyrlety je na tom jinak… To je to, ze kazde dite je jine. Muzes si gratulovat
Ja, kdybych mela jen toho mladsiho, tak bych si rikala, jaka jsem kavlitne vychovavajici matka ![]()
@_.Emilyyy píše:
Tak u nas to bylo vzdy jen o podání veci, nebo treba ja jsem taky rikala napr. Uklid si, prosim” atp
No jo, ale i v krámě pak přijde mami koupis mi to? Proooosiiiiim ![]()
@a12 píše:
No jo, ale i v krámě pak přijde mami koupis mi to? Proooosiiiiim
Jestli by to byla zeleninka, tak anooo milackuu ![]()