Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Při usínání čtyřleté dítě zakňourá mami pitíí, a mami se s ním pustí do tvrdohlavého výchovného boje. Podle mě jsi to těžce nezvládla.
@Limi123 píše:
Mile maminky,Mam 4 leteho syna a prave doma resime, ze syn na me z pokojicka pri usinani zaknoural „mami, piti“, tak jsem standardne rekla „jak se rika?“ A on knourave „piiiiitiii“. Po delsi diskusi to skoncilo, ze prosim nerekne, tak jsem rekla, ze ja tedy zadne piti nosit nebudu.
A tak uz tu pul hodiny rve pitiiii pitiiii, zadny kompromis, treba, ze za nej pulku reknu ja, neporosel, porad jen pitiiii pitiii… Zkousela jsem se i ptat, proc nechce poprosit, proc ja to po nem chci, reakce jen pitiiii pitiii rev.
Obecne sam od sebe neprosi, ale na upozorneni poprosi. Ale dost se vzteka a neprijde mi vychovne ustoupit jen proto, ze rve..
Tak uz se tu pul hodiny vzteka, muz mi rika, at mu to piti dam, ze co sousedi… a ja premyslim, jestli jsem fakt tak hrozna matka.
Jakou mate na situaci nazor?
Moje prosí víc než dost a zneužívá Lídy. Je opravdu roztomilá, a spoléhá že vždy vše dostane. Tvrdohlavá je šílené a když nedostane co chce je zle. Nedá jsi nic vysvětlit. Me poslechne, ale zbytek lidstva je díky ni zmanipulované. Já vždy rvu na ní pak na osobu co jí to dovolí. Vadí mi to. Přídě mi že dnešní společnost děti vychovávat nechce a vše se dovoluje. Maminko já Vám radim vytrvejte neustále opakovat, opakovat… a ať prosí vždy. Nech z něho vyroste slušný člověk.
@kavulenka Jasný, ne vždy to jde… Kompromisy je třeba dělat. I já po něm občas sáhnu, když nemám náladu vychovávat a nebo je mi to nepříjemný. Nejsem tyran
Ale když vidím ty dnešní smrady… Teda děti, naše budoucnost… No nevím
Kolikrát si říkám, že to snad ani není možný
Já mám sestřenky a dost živě si s bráchou pamatujeme, jaký dělaly bordel. To my jsme byli slabej odvar ![]()
@rena621 no jako ano, ale je skoro 10,zkuste se vzít do role souseda
@Šáruší píše:
Při usínání čtyřleté dítě zakňourá mami pitíí, a mami se s ním pustí do tvrdohlavého výchovného boje. Podle mě jsi to těžce nezvládla.
Tak jedno slovo ho nezabije, spis musi byt vyčerpávající, jak rika dokola piti, piti
@kavulenka A co je pro rodiče nejdůležitější? Já vždycky manželovi říkám, dělej tak, aby tě v patnácti neposlala do prd*le, protože takovým přístupem, jaký máš teď, tě tam pošle daleko dřív. Má ho omotanýho, ale to se nedá nic dělat. No máme jen jedno dítě, pořád se učíme. Manžel byl spíš nevychovávaný a já, jako nejstarší, tak ta výchova byla extra přísná. Snažíme se, ale jestli je to tak správně? To se pozná za pár let… O co se snažím je to, aby jsme před ní byli vždy za jedno a vzájemně se podpořili. Když u toho není, tak můžeme debatit jak chceme.
@kavulenka píše:
@rena621 no jako ano, ale je skoro 10,zkuste se vzít do role souseda
Rozumní soused to zvládne a když má děti nebo měl pochopí to. Jestli ne tak to je vizitka že mu chybí slušne chování. Myslíte že v jiných rodinách jsou děti hodné? Taky řvou a vztek hlavne večer únava dělá z děti ![]()
@Šáruší píše:
V půl desáté večer bych dítě fakt jako necepovala. Pokud si pití nemůže vzít samo, donesla bych, řekla bych pití pití na mě nehulákej příště, říká se mami prosím, dala mu napít a spát. Cepovala bych přes den. Teď bych tam poslala otce, když jsi tu situaci takhle vyhrotila, nechala bych ho, aby mu donesl pití a s tím, že mamince se tohle nedělá, scény nejsou v pořádku a prostě se říká prosím. To dítě musí být totálně přetažené, jaksi si trvat na důslednosti a výchově v takové situaci a pozdní hodině je jen a jen kontraproduktivní.
souhlasím. Přetažené a unavené dítě a do toho máma, která tvrdohlavě trvá na kouzelném slovíčku, takový souboj kdo z koho ![]()
Za mě zbytečně vyhrocené v nevhodnou dobu a situaci.
K tomu abych dítě naučila poprosit bych si vybrala jinou dobu, nebo situace. To že to někdy neřekne neznamená, že je celá výchova v háji.
@Šáruší píše:
Ty jo mne v noci, nebo nad ranem kolikrát deti reknou mami pití.. Nebo jen pití.. A teda nikdy me nenepadlo resit, ze nerekli prosím
a to ten mladší fakt umi říct prosím i dekuju pripominat mu to nemusim ale večer nebo v noci to neříká a neřeším to.. Staršímu teda musim kolikrát pripominat, že ma poprosit, taky ma přes den snahu mami piti a sedi na zadku a piti ma tak metr od sebe.. Takže to ani náhodou.. Ale večer, nebo v noci me to nikdy nenapadlo řešit
@ospalámyš píše:
souhlasím. Přetažené a unavené dítě a do toho máma, která tvrdohlavě trvá na kouzelném slovíčku, takový souboj kdo z koho
Za mě zbytečně vyhrocené v nevhodnou dobu a situaci.K tomu abych dítě naučila poprosit bych si vybrala jinou dobu, nebo situace. To že to někdy neřekne neznamená, že je celá výchova v háji.
Tak ja kdybych tohle cekala, tak to prekousnu hned na zacatku, ale kdyz on reagoval revem, tak jsem mu nechtela na ten rev dat pozitivni zpetnou vazbu…
Tj. myslela jsem, ze normalne poprosi. A misto toho se zacal vztekat a ja nechtela na vztek reagovat ustupkem.
No nakonec jsem mu to piti tam nechala, at si ho poda sam, nepodal a po dalsich par minutach pri breku usnul.
Je to tezke, on je desne vzteklej, snazim se ho to uz asi mesic odnaucit, celkem i uspesne, tak jsem nechtela povolit, aby se to zas nevratilo, kde to bylo… Ale dobrej pocit z toho nemam. A u muze nulovou podporu. Ten by detem vylozene slouzil, jen at doma neni rev. A pak je vycerpanej, i kdyz je ma hlidat sam hodinu.
@ospalámyš píše:
souhlasím. Přetažené a unavené dítě a do toho máma, která tvrdohlavě trvá na kouzelném slovíčku, takový souboj kdo z koho
Za mě zbytečně vyhrocené v nevhodnou dobu a situaci.K tomu abych dítě naučila poprosit bych si vybrala jinou dobu, nebo situace. To že to někdy neřekne neznamená, že je celá výchova v háji.
Souhlasím. Pití bych donesla, vysvětlila, že je slušnost říct prosimtě maminko a hotovo. Děcko je přetažene, a tak se chová iracionálně. Já taky když nemám náladu nebo jsem unavená, tak třeba odseknu odpověď
Nemyslím to zle, ale chci mít klid. Každý nejsme sluníčkový celý den od rána do večera. A obzvláště malé dítě. A jeden ústupek výchovu nedělá
toť můj názor.
@_.Emilyyy píše:
Ale me by i trápilo, se v tuhle hodinu 4lety nespí
Tak on by spal, kdyby se nevztekal. A nechodi do skolky, takze rano si prispi.
@Limi123 píše:
Tak on by spal, kdyby se nevztekal.
To jeste nešel spat, nebo se vzbudil?
A uz ma to piti?
Jako jestli to fakt takhle prožívá, tak vam nic nezbývá, nez mu ustoupit.