Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, mam takovy problem. Mam 9 denního chlapecka. V porodnici jsem maleho prikladala co tri hodiny a nez nas propustili tak se mi posledni den udelalo mlicko. Malej pil sice 10 - 20ml, ale bylo to spis tim ze ho tam vic nebylo. Doporucili mi koupit si Nutrilon na dokrmy a zaroven mi ukazali jak krmit z lahve.Doma se malej prisal, ale nic nevypil, takze jsem to 2 dny resila dokrmem. Bohuzel si myslim, ze si na lahvicky moc rychle zvykl a ted kdyz se prisaje, tak vypije cca 10 ml, a pak se odpoji. Prikladam ho u kazdeho krmeni a necham ho tak 15min prisateho.Neco vypije ale nakonec to skonci lahvickou
Mliko jsem zacinala odstrikavat jelikoz ho mam plno a samovolne tece, tak mu aspon davam to. Ovsem byla bych rada, kdyby zacal poradne sat.Kdyz jsem byla tehotna, tak jsem kojit vubec nechtela, ale ted je mi to lito, a pripada mi, ze jsem neschopna
Mate nektera stejny problem, A jak to resit???
To se bohužel stává, dítě je zmatené lahví, nechápu, proč v porodnici nedali dokrm jinou metodou, ale co už. Prostuduj si to tady – http://kojeni.net/databaze.php?…, ve zkratce máš tyto možnost – vytrvat, krmit vždy nejprve z prsa a pak dokrmit jen mírně (aby byl zas brzo hlad) a to nikoliv lahví, ale stříkačkou nebo hadičkou po prstu. Další možnost je zkusit kojící kloboučky, mají víc tvar jako flaška a mohl by z nich sát lépe, ale bylo by lepší to zvládnout bez nic. Poslední možnost je suplementor a postupně ubírat průtok hadičkou – http://www.medela.cz/…lementor.php, díky němu by snáze získal mléko z prsu a postupně se začal víc snažit sát.
Jinak určitě kontaktuj laktační poradkyni, seznam zde – http://kojeni.cz/poradci.php, poradí ti co a jak, někdy pomůže i drobný hmat, úprava polohy atd.
@PetulkaKol já měla málo mléka, takže jsem taky kojila a dokrmovala, dnes je v nabídce plno saviček, které nutí dítě sát jako z prsu, já používala http://www.mall.cz/…2n-1ks-150ml a nebyl sebemenší problém, nakojila jsem a dokrmila.
Dcera nastesti nemela problem s prechodem od prsa k lahvi a zpet, ale treba lahvicky Tommee Tippee maji savicku dost podobnou prsu a jsou cenove mnohem prijatelnejsi nez medela
@berry4 píše:
@PetulkaKol já měla málo mléka, takže jsem taky kojila a dokrmovala, dnes je v nabídce plno saviček, které nutí dítě sát jako z prsu, já používala http://www.mall.cz/…2n-1ks-150ml a nebyl sebemenší problém, nakojila jsem a dokrmila.
Tyhle lahvičky taky můžu jen doporučit. Mě donutila na lahvičku doktorka hned (místo aby mi poradila, ať častěji přikládám
), naštěstí se syn neodstavil a částečně kojíme pořád. Zkoušeli jsme i jiné značky, ale po nich mi odmítal prso, tady ten problém nikdy nenastal. Mimčo má pusinku postavenou stejně jako u prsa. ![]()
Mně se malá nechytla, protože má vadu na srdíčku a prostě to neutáhla. Bohužel v porodnici slavný doktoři na to nepřišli i když to slyšet muselo být hned po narození, a chudáka nutili a nutili:-( musela jsem doma odstříkávat, dva měsíce neutáhla ani flašku.
Doporučila bych laktační poradkyni.. navštíví tě, uvidí jak se prcek chová u prsa, může poupravit techniku, nejlíp poradí co a jak dál ![]()
@Billi ![]()
Mě malej nepil 3 dny v porodnici…bylo to tím, že nevěděl co po něm chci… dávej mu cumlat tvůj malíček…a dokrmy V ŽÁDNÝM PŘÍPADĚ nedávej z lahce a nedávej mu ani cumel do konce 6 nedělí totiž může „zapomenout“ na techniku sání z prsu…jelikož z lahve je uplně jiné a nemusí se ani snažit, aby něco teklo!!! musíš mu dávat ze stříkačky…taky jsem ho tak dokrmovala a NECHÁPU, jakto, že ti to v porodnici neřekli…pokud chceš kojit vyhoď flašky a vytáhni stříkačku. nasaje ti malíček a do koutku mu strčíš konec stříkačky a pomalu mu pouštíš mlíko… každopádně mlíko hodně odstříkávej a i v noci… za 3 týdny příjde krize…a bude mlíka málo…a ty musíš zařídit svou pílí, aby se trořilo víc
Já bych se teda flašce vyhnula úplně, to, že to vašim dětem kojení nezmátlo, ještě neznamená, že je to zásluha savičky, některé děti na to prostě nejsou náchylné a sají jakkoliv z čehokoliv… Z flašky se prostě pije jinak, než z prsu, prso se prakticky nasaje až skoro do krku a mléko se z něj vymačkává jazykem, kdežto u flašky hraje hlavní roli podtlak…
Přesně tak, zahoď flašky a použij jen stříkačku přes prst, ať se malý snaží tahat sám. Fakt mě mrzí, že v některých porodnicích dokážou kojení takhle zkazit ![]()
@PetulkaKol píše:
Ahoj maminky, mam takovy problem. Mam 9 denního chlapecka. V porodnici jsem maleho prikladala co tri hodiny a nez nas propustili tak se mi posledni den udelalo mlicko. Malej pil sice 10 - 20ml, ale bylo to spis tim ze ho tam vic nebylo. Doporucili mi koupit si Nutrilon na dokrmy a zaroven mi ukazali jak krmit z lahve.Doma se malej prisal, ale nic nevypil, takze jsem to 2 dny resila dokrmem. Bohuzel si myslim, ze si na lahvicky moc rychle zvykl a ted kdyz se prisaje, tak vypije cca 10 ml, a pak se odpoji. Prikladam ho u kazdeho krmeni a necham ho tak 15min prisateho.Neco vypije ale nakonec to skonci lahvickouMliko jsem zacinala odstrikavat jelikoz ho mam plno a samovolne tece, tak mu aspon davam to. Ovsem byla bych rada, kdyby zacal poradne sat.Kdyz jsem byla tehotna, tak jsem kojit vubec nechtela, ale ted je mi to lito, a pripada mi, ze jsem neschopna
Mate nektera stejny problem, A jak to resit???
Nechápu proč v některých porodnicích hned cpou Nutrilon, asi mají provize z prodeje..Zkus jinou polohu, dávej pozor aby se mu sálo pohodlně, tj. neměl zabořený nos a mohl dýchat. Mě vubec nešlo kojit na madonku, tak jsem zkoušela polohu na tanečníka, fotbalistu a tak mi teprve začal sát a pije tak do ted. Kojení mi vubec nešlo, byla jsem v porodnici o dva dny dýl, abych se to naučila, stříkali mu při kojení i do pusy mléko stříkačkou (řekni třeba manželovi), on se pak víc přisál a líp sál, když cítil, že mu tam něco teče a pak to už šlo.
tady jsou ty polohy
http://www.kojeni.cz/texty.php?…
hodně štěstí a nevzdávej to
a neboj nejsi neschopná, to se stane každý druhý ale některý to vzdají a některé ne ![]()
Ahoj maminky. my jsme v nemocnici odsávali a dokrmovali ze stříkačky. to jsme ještě dělali měsíc doma plus kojení jednou za čas. Je to dost časově náročný-dvacet minut kojit, deset odsát a pak deset dokrmit. tak proto jsem nekojila pokaždé a v noci jen z lahvičky. vím že je to chyba, ale malej nemá tolik síly nebo co že si nevytáhne celou dávku co by měl z prsa a po dvaceti minutách by pořád pil tak by to mohlo být nakonec i hodinu, než by se napil. Máme tu flaštičku meledu. Myslíte, že je nějaká šance, aby si malej vytáhl to co potřebuje? závidím maminkám co mají odkojíno za deset minut
Ihned bych se být tebou obrátila na laktační poradkyni, surfni po netu a najdeš určitě kontakt
@Janeynka když budeš kojit v poloze fotbalisty a máš elektronickou odsávačku…tak v klidu odstříkáš mlíko u kojení a dokonce víc a rychleji, protože spouštecí reflex působí na obě prsa…já to tak dělám teď v jeho 7 měsících… přes den kojím 2× fotbalově a přiložím odsávačku na druhé prso, protože už se mi dělá přesně tolik mléka kolik vypije a nejde jinak odsát, jen když mi on spustí reflex. najednou to stříká
a večer před spaním má svou milovanou kaši z MM ![]()