Nechce sát z prsu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2021
5.8.12 13:05

Nevadí, přečetla jsem ti to celý :palec:

jde o to jak časově. když jsem jela minule, tak to jsem odsála za jízdy a jak jsme zastavili, tak jsme ho nakrmila z flašky a bylo to rychlé a měla jsem víc času něco udělat. ale takto ho kojím půl hodiny a pak odsaju a je to na dlouho. ale ta flaška od meledy je jako prso, tak snad dvě použití za den by snad nic nepokazila? jinak opravdu od pátku jen kojím. večer jsme zkoušela po chvíli sundat klobouček, když už byla bradavka vytvarovaná, trochu sál, ale nějak jako by mi ji zplácl, ten klobouček je o dost delší než má bradavka. nevím, jestli by to šlo, on to nemůže uchytit, ale budu to zkoušet.

ještě se chci zeptat, za jak dlouho se vytvoří po kojení nové mlíko?
a ještě nechápu, když malej podle mě si fakt vezme míň než z flašky, jakto že včera spal od osmi do jedné a pak jsem kojila a spal od dvou do pěti a pak spal od šesti do osmi? že to vydrží. když měl plnější bříško tak vyžadoval pít v noci po třech hodinách. a plínku má počůranou vždycky, ale je důležitý i to jak moc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
5.8.12 13:53

@Janeynka proč po kojení ještě odsáváš? Vyprdni se na to, nech malého vypít jedno prso a pokud bude ještě chtít, dej mu druhé, takhle se ti ta tvorba ustálí a nebudeš ztrácet čas odsáváním. Jak píšou holky, já bych malého nakojila někde v ústraní ale je to na tobě. Budeš jezdit jen autem nebo se budeš přemisťovat i kočárem, popř. nějaké nosítko?
Jinak mléko se tvoří pořád, já mám prsa hodně nalitá tak 3 hodiny od posledního krmení, to levé teda později. Jinak malej ti spí krásně, nevím čím to je ale zůstala bych jen u kojení, očividně je to lepší :) Počůraných plínek by mělo být 6-8 denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
5.8.12 14:12

Některá říkáte odsávat po kojení a některá ne, tak já nevím :nevim: budu jezdit autem, ale v tom teple je tam hrozně. za jízdy je puštěná klima tak je to dobrý ale nedá se za jízdy kojit, a pak se tam jinak nedá vydržet!! a je teda jedno jak moc je má počůraný nebo stačí že je. a to jak se bavíme že kojíme každé 2,5 hod. tak to počítáme od začátku kojení k dalšímu kojení. no stačí se mlíko obnovit za hodinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
5.8.12 14:15

Po kojení se odsává, když potřebuješ navýšit produkci mléka, prostě uměle prsům říkáš, že udělaly málo a že potřebuješ ještě. Pokud je mléka dost, nic se neodsává, prsa tvoří jen tolik, kolik dítě vypije. Čili pokud po kojení odsaješ 40 ml, máš poměrně velké přebytky (když dávka pro dítě je kolem 100-120 ml na jedno kojení) a to přece není k ničemu potřeba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
5.8.12 14:21

@Janeynka každá máme jiný názor, já si myslím, že tím odsáváním si moc zvyšuješ tvorbu mléka, já bych malého nechala vypít celé jedno prso, dala odříhnout a položila, pokud by ještě chtěl, tak bych dala druhé a tím bych pak i začínala další kojení. Malý v autě nevydrží spinkat? Jakmile by měl hlad, prostě bych zastavila někde ve stínu, v klidu nakojila a jela dál. Ale v tomhle teple může mít potřebu pít častěji, tak je to na tobě. U Brna bydlím, takže vím jak tu je a zrovna zítra mají být tropy, takže možná bude chtít častěji, uvidíš. Jinak k té tvorbě mléka, každá to máme jinak ale já mám za hodinu mléka dost na to, aby to malé stačilo a ty asi taky nebudeš mít problém, z toho co jsi psala. Pokud bude malý po nakojení klidný a nebude řvát hlady, tak se stíhá tvořit, jinak to nepoznáš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
5.8.12 14:35

Dobře ale malej vypije tak 60ml a má vypít 80 ml nebo 90ml. když jsem jen odsávala tak jsem většinou vytáhla 90ml někdy i 140ml. teď se mi zdá že mám prázdná prsa na dotek:( a malej mi u toho pospává najednou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
5.8.12 14:47

@Janeynka já nechci být zlá ale chvilkama mám pocit, že si z nás děláš srandu a poradit nechceš. Kolik holek ti tu říkalo, aby neřešila kolik má malej vypít…jak bys ho proboha krmila, kdyby žádné blbé tabulky neexistovaly? Ty jíš a piješ každý den úplně stejně? Abych pravdu řekla, já to dělat jako ty, tak už asi ležím v Bohnicích, pořád řešit kolik má nebo nemá vypít, to je nesmysl. Vypije kolik zrovna chce, jestli je to jednou jedno prso a podruhé by chtěl nejlíp 3 prsa, je to normální. On si sám „řekne“, kolik chce, pokud dost čůrá a na kontrolách u doktora bude mít přírůstky hmotnosti, tak je to zdravě prospívající miminko a nemusíš řešit víc. A ber ohled i na ostatní věci, třeba pospává kvůli tomu horku a hlad tolik nemá, vždyť u mnoha z nás to funguje stejně, třeba mu stačí, napít se předního mléka na žízeň a je spokojený. Začni se řídit svou intuicí a rozumem, nebo z toho za chvíli zblbneš. Budeš řešit tabulky i v ostatních věcech? Tabulky říkají, že dítě má sedět v tolika a tolika měsících, tvé dítě takové nebude, co budeš dělat? Děti nejedou podle tabulek, ani ve stravě, ani ve vývoji, každé dítě je jedinečné a jiné, tak k tomu tak přistupuj, bude ti hned líp. Prostě pokud má dost počůraných plen a přibírá, je v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
5.8.12 14:49

@Janeynka a prsa nebudeš mít pořád nalitá a tvrdá jak v porodnici, já je mám taky měkký a kojím plně pořád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
5.8.12 15:08
@Janeynka píše:
Dobře ale malej vypije tak 60ml a má vypít 80 ml nebo 90ml. když jsem jen odsávala tak jsem většinou vytáhla 90ml někdy i 140ml. teď se mi zdá že mám prázdná prsa na dotek:( a malej mi u toho pospává najednou

Prosímtě, na to „má vypít“ zapomeň! On vypije, kolik bude chtít, trochu mu důvěřuj, však on není hloupý a ví, kolik potřebuje. To je jak kdyby ti někdo v hospodě nutil 5 knedlí, protože přece průměrná ženská sní 5 a ty bys chtěla jen 3…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
5.8.12 15:09
@Verca1989 píše:
@Janeynka a prsa nebudeš mít pořád nalitá a tvrdá jak v porodnici, já je mám taky měkký a kojím plně pořád…

Přesně tak, nalívání to tvrda je otázka šestinedělí, pak už jsou mnohem měkčí a neznamná to nedostatek mléka. Tvrdé jsou pak už jen pokud dítě vynechá jedno kojení, prospí noc atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
5.8.12 15:11

Vím moc to řeším, ale mám prostě strach, to je snad normální. Je fakt že kdyby mi řekli v nemocnici co a jak tak to budu vědět a nebudu to tak přehnaně řešit. zatím všechno dělám jak jste psali, jen se ještě doptávám pro jistotu. chci být jen dobrá mám tak to moc řeším, lepší než kdyby mi to bylo jedno a neměla bych žádný otázky. Moc si vážím, že jste tu se mnou ztrácely čas a že jste mi poradily! snažím se tak mi držte palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
5.8.12 15:19

No jo, mě jen štve, že v porodnicích často dají nesmyslné rady, matku vystresují, což je nejlepší cesta, jak přestat kojit z domnělého nedostatku mléka nebo kdoví jakého jiného fiktivního problému…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
5.8.12 18:56

Už jsi koukala na nějakou tu laktační poradkyni? Myslím, že by ti pomohla i po psychické stránce. Všechno hrozně moc řešíš, řiď se vlastním pocitem. Napiš si seznam a všechno to na ní vybal, je to fundovaná osoba, která ti na vše odpoví a možná pak budeš klidnější. Mě teda návštěva laktační pomohla hrozně, cítila jsem se, že všechno zvládnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
5.8.12 18:57
@ivuska.h píše:
No jo, mě jen štve, že v porodnicích často dají nesmyslné rady, matku vystresují, což je nejlepší cesta, jak přestat kojit z domnělého nedostatku mléka nebo kdoví jakého jiného fiktivního problému…

bohužel… kamarádku včera pustili z porodnice, byla jsem u ní půjčit jí odsávačku a když jsem s ní mluvila, chtělo se mi řvát :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
5.8.12 19:57
@Janeynka píše:
Některá říkáte odsávat po kojení a některá ne, tak já nevím :nevim: budu jezdit autem, ale v tom teple je tam hrozně. za jízdy je puštěná klima tak je to dobrý ale nedá se za jízdy kojit, a pak se tam jinak nedá vydržet!! a je teda jedno jak moc je má počůraný nebo stačí že je. a to jak se bavíme že kojíme každé 2,5 hod. tak to počítáme od začátku kojení k dalšímu kojení. no stačí se mlíko obnovit za hodinu?

Já jsem ti radila po kojení odsávat z toho důvodu, že máš pořád strach, aby mléka pro malého bylo dost. takže tohle si už musíš rozhodnout sama, jestli potřebuješ nebo nepotřebuješ odsávat, aby se tvořilo více… :D Ale když ti tak hezky spinká, tak bych řekla, že mléka je dost a je i dostatečně výživné :D

Kloboučky - koj s nimi, ale zkoušej to i bez nich - tak, jak jsi psala, malý si třeba časem zvykne.

Brno - tak, jak jsi psala, za jeden den, když dáš 2× vyjímečně lahev, tak určitě nic nezkazíš, ale ber to jako výjimku a pořád si stejně myslím, že není problém dítě nakojit. i když to trvá 30min., zkus mu to třeba i trochu zkrátit, stejně jsi psala, že si potom už jen cumlá a nepije.

Tvorba mléka - zpočátku se tvoří do zásoby, ale kolem druhého měsíce a dále… se tvorba ustaluje - takže se tvoří trochu do zásoby, ale největší tvorba nastává při samotném kojení - přímo když dítě pije, tak se stíhá tvořit. Mě laktačka říkala, že za půl hodinky už můžu zase kojit… Jak jsi psala, že máš pocit prázdných prsou, tak to jsem taky měla a tak jsem pro jistou odsávala po kojení, aby se tvorba mléka navyšovala - měla jsem taky strach, abych ho měla hodně:-) Sama poznáš, kdy máš s tím odsáváním přestat, hlavně bych řekla, že bys měla opravdu jen kojit a nedokrmovat, dávat malému podle toho, jak chce a kolik chce on a nezabývej se kolik má nebo nemá vypít - kdysi matky neměly tabulky ani neřešily váhový přírůstek, prostě kojily a hotovo! A lidstvo nevymřelo :mrgreen:
Kdyby se třeba stalo, že mu tvoje mléko nestačí a málo by přibýval, tak to v poradně nebo sama doma poznáš… za týden „jen kojení“ hlady neumře a kdyby trošku zhubl, tak to potom doženete :lol: Ale jestli jsi ho dokrmovala i UM, tak počítej s tím, že teď možná přibere méně než 200g týdně, ale to nevadí, já bych to nechala na něm! Moje malá přibývala tak 80g týdně a Dr. z toho šílel, ale já jsem vždy říkala - nehubne, tak je to dobré… a kojila jsem dále. Vyrostla hezky a není to žádná vychrtlinka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová