Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MichelleA3 Jenže to se ti dítě musí budit (nebo ho musíš budit) ráno ve stejnou dobu. Pokud má rozptyl plus mínus dvě hodiny, jako to moje, tak se s nějakými pravidelnými časy spaní přes den můžeš jít zahrabat.
Většina dětí/mimin/lidí i tak nespí přesně od do… A co děláš špatně? Podle mě jen to, že to moc řešíš, od kdy do kdy a jak atd. Je mu 8 měsíců, ne 8 let. Chce být s tebou.
My spíme všichni 3 i s manželem spolu (syn 13m) a je nám fajn, nevím, proč by to mělo být špatně. Naopak.
@Svistice Budi se mezi 7 a 8,30 někdy i déle. A když ji dam do postylky tak tam chvilku povídá a usne. Taky ma občas den, kdy se vzbudí v 6 a to ji vše o hodku posunu, ale ze by se ji to rozhazelo to ne.
U nás je to tak, že jeden den je noc na nic, budí se 10× na dudlík, k tomu vstává kolem 3h na Sunar a pak do 4h povídá a odpadne na 2 hodiny do 6h a pak hurá, vstávačka. A další noc je zlatá a spí 20-7h bez přerušení. Ale - i když to má takhle rozházené, stejně jde spát stále ve stejnou hodinu - ve 12h dám oběd a cca 12:45 jde do postýlky. Ať vstává ráno v 6 a nebo v 8h, stejně jde do postýlky před tou 13h. Mám doma režimové dítě, což na jednu stranu je omezení, protože večer v 19:30 koupel a nejdéle ve 20h je v postýlce, v létě, v zimě. Na druhou stranu, mohu vše plánovat, protože vím, že spí od do, jí v tolik a tolik. Není pro ní problém usnout v cizí postýlce, což má většina dětí problém, jak tak čtu zde na emiminu. Prostě ví, že se bude spát a taky spí.
Takže znovu - pokud ti usínání ve velké posteli s prckem, spaní prcka na hrudníku a další věci nevadí tobě osobně, tak je dělej. Pokud ti to z nějakého důvodu vadí, udělej změnu. Čím více ji budeš oddalovat, tím to bude horší a náročnější na „předělání“.
Já nechtěla, aby se mnou spala malá v posteli, takže nespí. Nechtěla jsem, aby jedla za pochodu nebo v autě, nejí… Jak ti to vyhovuje, tak to nastav a nenech se zvyklat, že to třeba 14 dní nebo měsíc půjde ztuha, ale nakonec to půjde ![]()