Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já mám také cukrovku a na dia jsem byla pouze 2× poprvé pro glukometr a teď po měsíci s výsledky měření a řekla mi, že cukr mám dobrý a ať pokračují v dietě a znovu už mě neobjednali s tím že to nemá cenu😁 až půl roku po porodu na kontrolní OGTT. Já osobně se měřím dál a když jdu na gyndu beru si sebou výsledky měření ať vidí, že se hlídám, snad bude později stačit i v porodnici ![]()
@smile_xxx píše: Více
Pokud ji tam jenom váží, tak to zvládne i doma
Ne, nechápu. Viděla jsem miminka po porodu na jipce. To tě nemůže někdo odvézt? Nemáš auto?
Co budeš dělat po porodu? Kontroly miminek jsou časté, pak očkování, pořád něco… To budeš muset taky jezdit. Jinak ne, taky to nechápu… max se domluv s doktorkou že budeš měření posílat mejlem a kontroly uděláte třeba telefonicky.
Sama od sebe bych určitě kontroly u žádného lékaře neukončovala. Maximálně si umím představit, po diskuzi s tím dotyčným lékařem, zda by bylo možné třeba prodloužit intervaly mezi těmi návštěvami. A on třeba bude souhlasit, nebo řekne, že to není možné a taky proč.
Já jsem se domluvila na telefonických konzultacích protože jsem měla doma manžela se zlomenou nohou který nemohl chodit a roční dite…jednou týdně mi lékař volal a já mu hlásila hodnoty atd…takže jsem tam byla fyzicky jen 3×…poprvé kvůli glukometru, jednou na odběry (to jsem vlastně nebyla ani přímo tam ale laborce) a pak potřetí kvůli inzulínu protože ani přes přísnou dietu mi ranní glykémie neklesala…no a pak po porodu jsem šla vrátit ten glukometr…jo kecám, ještě jednou před porodem kvůli zprávě pro porodnici a doporučením postupu během porodu…
A nemůžeš jet autem nebo tě někdo odvést? Jak potom takhle budeš cestovat s miminkem na kontroly…my třeba měli prohlídky na dětském, kyčle, navíc neurologii, fyzioterapii, oční,…vše v pořádku, ale těch kontrol a očkování je hodně ![]()
@Anonymní píše: Více
Dětský lékař může být v místě, to ostatní není třeba každý týden nebo měsíc.
Ale samozřejmě může se stát cokoliv, v tomto případě bych byla připravená buď tak, že budu samostatně pojízdná, nebo mít někoho (ideálně partnera a otce dítěte), kdo mě tam bude schopen odvézt.
Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že bez auta na vesnici ne. Ne na takové, odkud je nutné jet 2 hodiny hromadnou dopravou do dia poradny. ![]()
@Anonymní píše: Více
No ale není normální chodit po očních, neurologiích a fyzioterapiích s kojencem. Běžně se chodí jen k pediatrovi, často jen ze začátku a párkrát na kyčle. Pediatr může být ve vedlejší větší vesnici či městysu.
Líbí se mi, že to někde jde jen e-mailem nebo telefonem, když fakticky neprobíhá vyšetření. To by mělo být víc, snad už to k tomu i spěje.
Nicméně jiná věc je být na dědině s novorozencem a posléze dítětem bez vlastního auta. To bych teda fakt nechtěla ani za nic.
Úplně tě chápu. Lékařská péče je tvá volba, nikoliv povinnost. Pokud ti to nevyhovuje a nic nedává, není důvod tam chodit. Případně bych se s doktorem domluvila, jak na tom jsem a že třeba pošlu jen údaje mailem nebo zavolám sestře. Od toho žijeme v dnešní době, ne? Že můžeme využít i těchto možností.
Pokud dietu dodržuješ a hodnoty měříš sama, je to fajn základ, ale dia poradna může být důležitá pro sledování komplikací a přizpůsobení péče na konci těhotenství. Doporučuji alespoň zavolat lékaři a probrat s ním své výsledky a možnosti, aby ti pomohli i na dálku nebo v menších intervalech. Pokud by byly hodnoty vyšší nebo bys cítila změny, je lepší poradnu znovu navštívit.
Ahoj, zajímá mě co se může stát…. Jsem 36tt a
Mám těhu cukrovku okolo 5 až 7.. dietu jsem dodržovala, a dodržovat a měřit se, budu i nadále jenže jsem přestala chodit do dia poradny… přijde mi to tam tak zbytečný, já tam musím vždy ráno čekat přes 2h jelikož mám špatný spoje (jsem vesnická) a přesto mi tam nic zajímavého neřeknou, jediný co tam dělají je že se podívají na mou váhu a ahoj, a opět čekám tři hodiny než mi pojede bus.. prostě se to nedá, snad chápete🤦🏻♀️… tak mě zajímá jestli z toho třeba nebudu mít nejaky problém.. děkuji.