Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Jsem na začátku těhu (něco kolem 7. týdne) a už asi 10 dní mě trápí šílené nechutenství. Vím, že bych měla jíst zdravou a pestrou stravu, ale nemám absolutně na nic chuť, jím jen z donucení kvůli hladu a jen to, co mám pocit, že v danou chvíli nejlépe snesu. Ideálně ovoce, ale to nechci přehnat kvůli cukru, občas třeba jen suchou housku apod., takže ukázkový jídelníček to moc není. Zvracení mě zatím nepotkalo, ale mívám občas žaludek jak na vodě a navíc se to zhoršuje právě u hladu. Takže pak zároveň chci i nechci jíst
. Ráno celkem dobrý, ale odpoledne a večer se to vždycky zhoršuje. Do toho únava, slabost a nejhorší v teplých místnostech s vydýchaným vzduchem (já zimomřivá milovnice tepla!).
Vím, že diskuzí na toto téma je tu hromada, ale vzhledem k tomu, že jsem na začátku a ještě to nikdo krom manžela neví, mám asi potřebu se o tom s někým pobavit, i když jen online, ne si jen číst cizí starší diskuze. ![]()
Je tu někdo v podobné situaci nebo někdo, kdo má tip, co pomáhá a jak se z toho nezbláznit? Moc díky.
@Leni95 píše: Více
Já žádný jídelníček fakt neřešila. Jedla jsem a pila podle chuti a podle toho, co tělo přijalo
Takže tak nějak vše. Ovoce, zeleninu, maso, klidně smažené věci, atd
Jako běžně, skrz těhotenství jsem nic neměnila
Mně pomáhalo se naprosto vykašlat na to, co je zdravé a co nezdravé, co by se mělo jíst, ale prostě jsem jedla fakt to, na co jsem měla v ten moment aspoň trochu chuť, nebo co se mi úplně neprotivilo🤷♀️ jako jo nejedla jsem syrová vajíčka a maso, ale když jsem měla pocot, že zvládnu akorát jablko, dala jsem si jablko, když to byl rohlík a nutella, dala jsem si to, prostě aspoň něco do sebe dostat, protože pak mi nebylo tak strašně zle. Na vyváženou stravu budeš mít apoistu času později a ani když to potom nepůjde, nic se neděje, miminko si všechno důležité vezme z tebe🙂 v prvním těhotenství jsem to řešila podobně jako ty, nakonec to bylo 9 měsíců pekla, teď to tolik nehrotím, přibrala jsem trochu, ale je to mnohem pohodovější. Prostě si to ulehči, co jenom to půjde, ještě máš před sebou dlouhou cestu🙂
Ahoj, končím zrovna 8.týden. nevolnosti mám tak nějak průběžně celý den, ale nejhorší je to ráno, kdy jsem na lačno. Momentálně tu užírám luštěninové kroužky od Family snack 😄
Jinak ale můžu jíst cokoliv, vyloženě nechutenství nemám. Ale pocit na zvracení mám často.
@kavenka píše: Více
Já jsem u první v prvním trimestru potřebovala pomerančovou fantu ![]()
Jinak teď s druhý jsem měla nevolnosti ještě silnější a déle. Byla jsem na Xonvee skoro celé těhotenství.
Dělala jsem to stejně jako psaly holky přede mnou - prostě jsem si dala tu jedinou věc, na kterou jsem měla alespoň trochu chuť, resp. dovedla si představit že to pozřu. Víc jsem se hlídala když mi bylo o něco lépe.
Přibrala jsem přiměřeně, těhotenskou cukrovku jsem neměla, dítě zatím vypadá v pohodě ![]()
U prvního jsem první trimestr přežila na fantě a mekáči.
U druhého jsem ujížděla na vietnamských bagetách a salátu s kozím sýrem.
Jak já ti rozumím! Jsem 14tt a pořád je mi zle a těžko (ale já čekám dvojčata, takže mě to prý může ještě nějakou dobu trápit). Trochu mi zabírala lízátka na nevolnosti, pak pití ledových nápojů, většinou Coly, nebo si dávám nanuky. Často mi dělá dobře i šťavnaté nebo kyselé ovoce. A občas potřebuji zeleninový salát.
A že máš jíst zdravě a vyváženě? Při těch nevolnostech to moc nejde…hlavní je dostat do sebe alespoň něco, takže klidně i fast food (měla jsem asi dva týdny, kdy jsem potřebovala obden KFC😅), ale po konzultaci s doktory je to v pořádku, hlavně prostě něco sníst 🙂
Ja jsem první 2 měsíce jen pila Colu a jedla jahodovou dřeň 🙈 😁strašný zvracela sem skoro pořád 🙈 🙈 …ovoce jez kolik chceš ale snažila bych se doplnit bílkoviny třeba alespoň vývar uvařit a vypít ať mas živiny
Cely 1. trm jsem ranu musela vypít slabí zazvorovy caj, pak jsem mohla přes den normálně jist.
@Leni95 mela jsem to stejne, od 7tt nevolnosti, s hladem to bylo jeste horsi.Na zacatku si mimco taha ziviny z tveho tela takze je vcelku fuk co jis, ja byla na buchtach, jogurtech, lipancich a cole a nebo mi ruplo a mela desnou chut na tatarak, jeste mi chutnaly hovezi steaky, jinak jsem o mase nechtela ani slyset.Asi ve 13 tt mi zjistili tehotenskou cukrovku a mela jsem po srande byt mi bylo porad spatne a bilkoviny jsem nechtela ani videt, drzelo me to tak do 15tt, pak nevolnosti ustaly. Mezitim se asi 8× zmenilo na co mam chut, aktualne to jsou nudle s makem nebo jahody se slehackou.Ted jsem 30tt a nevolnosti se trochu vraci protoze maly si hraje na netopyra, hlavou mi lezi na mocaku a nohama kope do zaludku. Proste jez na co mas chut😄
Mám to samé až na to, že od rána do večera je to více méně stejně
Jsem dneska 6+5 a začalo to cca před týdnem. Snažím se jíst, ale napríklad zeleninu (kterou jsem předtím milovala) do sebe skoro nedostanu a s ovocím mám taký problém. Paradoxně do sebe dostanu jen samé nezdravé věci - pizzu, McDonalds a podobné nesmysly. A to jsem si na začátku těhotenství slibovala, jak budu jíst jen samé zdravé věci a ono to prostě nejde 🤷
Moc díky za reakce a tipy. Manžel mi včera večer ještě běžel do obchodu pro colu a dneska mi koupil nějaká ta těhotenská lízátka. Budu zkoušet, co zabere
Každopádně už teda s nedočkavostí vyčkávám konec 1. trimestru, i když je ještě tak měsíc a půl daleko a kdoví, jestli se to neprotáhne. Už se fakt těším, až budu zase nějak normálně fungovat a ne nechávat většinu věci na chlapovi, polehávat a tvářit se jak hromádka neštěstí ![]()
@Leni95 uprimne ja normalne fungovala tak 5. a 6. mesic, pak zacala velka unava, spani v noci na houby, vetsi brisko kdy uz se poradne neohnes a navic mi vyletel tlak takze mam spis klidovejsi rezim at neporodim a stejne je vetsina veci na manzelovi😄