Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nedávno jsme kupovali i prodavali, takže mám postřehy z obou stran. Nekoupili jsme první byt, který jsme viděli a neprodavali přes prvního realitaka, který se namanul. Jsou v nich velké rozdíly.
Doporučila bych vyhlidnout si makléře, který má solidni recenze. To co se vám stalo je obrovský podfuk, neměli jste ani šanci nabídnout vic. Slušný makléř neprodá byt prvnímu na schůzce a ani poslednímu. Po prohlídce probíhala dražba kdo dá víc a za jakých podmínek, z toho se potom vybiralo.
Během prohlídek žádné peníze nechtěl, dokonce nas na to i upozorňoval, že tohle není jeho praxe a rozhodně se až na základě všech
@zrcadlo přesně o to mi jde. Kdyby zavolala a na rovinu řekla, někdo nabídl o tolik a tolik víc, mohli bychom reagovat a nabídli víc.. Ale tyhle pohádky.. ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak realitaka může delat kde kdo. Navic vetsinou pres ne delas nakup nemovitosti jednou, neni to služba, kterou bys pak využívala pravidelne, takze se neboji vselijakych praktik, no.
Problém je, že většině prodávajích nebo i realiťáků je v podstatě jedno, komu tp prodají.
My zatím s prodejem nemáme zkušenost, jen s pronájmem a tam vždy říkáme, že existují i další zájemci a rozhodujeme se podle námi zvolených kritérií.
Teď uvažujeme o prodeji bytu a rozhodně neprodáme hned prvnímu zájemci, pokud budou existovat i další. Ale nebudeme lhát, že další neexistují nebo že někdo nabídl víc (i když jí tohle nemám ráda - kupující mi to věřit nemusí a může to považovat za klasický trik, jak z něj vytřískat víc).
A za mě ještě jeden postřeh (neříkám, že je to takhle zakladatelko i u vás) - pokud se rozhoupeme k prodeji bytu, bude nás i dost zajímat, kdo si jej kupuje. Jsme tu maximálně spokojeni, sousedi jsou fajn, přímá sousedka je stará paní…zkrátka nám musí být kupující nějak sympatičtí, není nám jedno, kdo sem půjde po nás. Pokud by sem přišel pár, kdy chlap bude od pohledu potížista a hulvát, hodně bychom se zdráhali vybrat si je
No a nabídli jste mu možnost, že zaplatíte víc?
Posledni byt jsme kupovali od maklere, ktery jednal celkem fer, dal sanci vsem zajemcum poslat v obalce nabidku, a ze vybere nejvyssi cenu. Ex kdyz kupoval byt, tak casto pry makler zvedl jakoze nejaky telefon - zrovna pri prohlidce - a nato mu zacal vykladat, ze ted volal dalsi zajemce a nabizi o 200.000 vice. Ale ze ho muze prebit. Proste praktiky ruzne. A to maji jeste provizi.
Ale já to četla až do konce. Holt pro některé prodávající nemusí být peníze v hotovosti tím nejdůležitějším ukazatelem. Někdo třeba s prodejem nespěchá…
@Hobitka píše: Více
To je právě to, že člověk nikdy neví pravdu - jestli je opravdu tolik zájemců, zda opravdu někdo nabídl víc, nebo je to jen hra.
Jak je popsáno v dalších příspěvcích, když je to dobrá nabídka a hodně poptávajících, dá se předpokládat, že někdo nabídne víc a makléř pak jedná v zájmu kupujícího. Ono nabrat dnes nemovitost do nabídky je klíč pro výdělek, úspěch makléře, takže chce spokojené klienty, zejména ty prodávající nebo pronajímající. Díky tomu se i prostředí dost zásadně kultivuje.
Ale klidně napíšu, že když jsem na straně kupujícího, už jsem asi dvakrát makléři řekl, že když vyjedná slevu z ceny, vyplatím mu, nebudu psát jaké, ale významné % z částky, kterou prodávající sleví. V obou případech se mi to vyplatilo a spokojený byl očividně i makléř.
Můžu se zeptat, v jaké lokalitě ses s tímto chováním setkala? My jsme byt kupovali v době extrémní poptávky a s tímto jsme se nesetkali
Info o majetku, prosím o ponechání anonymu.
Koupě bytu je vždy souhra dobrých náhod, být na správném místě ve správný čas.
Kupovali jsme už několik bytů.
Nikdy nevíš, proč se ten byt prodává, kdo je ten prodávající na druhé straně, jaký je ten realitak.
V roce 2020 já jsme za Covidu řešili tak napůl developersky projekt. Věděli jsme, který chceme byt, měli jsme připravené financování a za týden jeli na dovolenou. Realitacka taky kupu času, takže na prohlídce, ač byla hromadná, jsem jí řekla, že byt xy bereme, ať nám do zítra přípravi rezervační smlouvu.
Taky měla takové ty triky, že ještě nějaký zájemce a já nevím co, tak jsem si našla kontakt na majitele RK a rezervační smlouvu jsme podepisovali za dva dny.
V roce 2017, levné úvěry, byty mizely dřív než se dostaly do nabídky. Starší pán přidával byt a zároveň kupoval nový. Štěstí, že byl taky na prohlídce, už tam jsem řekla, že být bereme, on souhlasil. Pak nás realitacka chtěla tahat o peníze, že má zájemce, který dá o 50 ticic víc. Tak jsme tech padesát dali, ale ona v provozu na víc neviděla ani korunu. Navíc měli připravené špatně smlouvy, ale to už je jiný příběh. Hodnota bytu je dneska dvojnásobná.
Poslední byt jsme řešili vloni v létě. Měli jsme cenový strop, takže už jsem hodně zpovídala RK při telefonu, kdo prodává, zda hotovost, jak na to spěchají…nakonec díky liknavému přístupu realitaka je byt náš. Inzerát vyšel v pátek, telefon nebral, takže opět email na něj plus šéfa kanceláře, že byt bereme, ať nám nachystají smlouvy.
On byl jak spomaleny film, takže jsem mu šanci vůbec nedala…v pondělí jsem hned Voláka ráno na pobočku, zda email dostali, kdy nám pošlou smlouvu. Na prohlídku jsme šli a ten den podepisovali rezervační smlouvu.
Majitelé byli dva mladí manželé, kteří se v těch smlouvách, co podepisovali vůbec neorientovali…ani v tom samotném postupu…byla jsem trochu v šoku. ake dobře pro nás. Dneska už se byty v téhle lokalitě prodávají zase o pár stovek tisíc dráž.
Ale trh jsem pečlivě sledovala od zimy, byla to víc jak půlroční záležitost.
Spousta nemovitostí se na trh ani nedostane, hlavně v Praze. Velká část majitelů chce hotovost…
Musíš být na prohlídce přesvědčivá, musí vědět, že jim z toho nevyvouvas. Že máš zajištěné financování.
Ale nikomu jsem teda fakt nikdy na prohlídce neukazovala výpis z účtu, že na to mám 🙈 🙉
Po dvou nevydařených prohlídkách bych závěry nedělala.
Já jela realitní servery několikrát denně a hned žhavila telefon.
Jo některé realitky počítají, že lidi budou přihazovat, to člověk musí posoudit, na kolik ti nemovitost opravdu chce, nebo se drží maximální ceny, kterou je ochoten zaplatit.
V jaké lokalitě hledáte? Normálně bych na ně napsala recenze jak to vedou. Zkuste i třeba bez realitky, přímo s majiteli.