Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamky prosim meli jste doma neco podobneho, nebo mate nejakou radu?
Dcera bude mit zitra 10 mesicu. A je hodne aktivni.. Neposadi ani chvili, nedokazu ji prebalit, porad se toci, neusedi v krmici zidlicce, pres den uspavam v kocarku a rve a ja jedu a trepu kocarem po chvilce se nastesti uklidni, ale muim hodne drncat:(
Uspavani vecer je jeste vetsi horror. Davam ji spat po 4 hodinach lehneme si nakoji se a leze pryc, zkousim ji dat spatky at se koji, ale brani se kope, chce lezt pryc, tak ji vezmu na ruku a houpu, vydrzi chvili pak se zacbe propinat do luku a tocit, polozim ji chvilku lezi pak se, ale otoci a zas leze pryc, tak mi nezbyva nic jineho nez ji zas vzit a jit skakat na balon, a tak porad dokola, vcera jsem tak uspavala hodinu
nekdy to trva jen pul hodiny. Ale je proste na ni videt jakoby se napila redbulu, proste se nedokaze uklidnit. Starsi jsem zpivala a hladila. Ale to u mladsi vubec nehrozi ![]()
@neellaa syn byl/ je taky dost divoký. Ale vždycky mi usnul nebo se uklidnil u prsa, později u flašky. Má dcera dudlík? Taky nepomáhá?
A kdybys jí dala večer do postýlky a odešla…co bude? Bude řvát? Zkoušela jsi to?
Já bych jí dala do postýlky a ona až by se unavila, tak by usla
žádný houpáni, nic. U nás to tak funguje. Večer dam syna do postýlky, zapnu kolotoč a on na něj kouká a točí se na břicho atd…vydrží mu to cca 10-20min. Nejdýl po těch 20min mu dám pusu, zhasnu kolotoč, pustím mu zvuk přírody a on už jen zavře očka a spinka. Dělám to tak od 2m a dnes je synovi 6m a stále to funguje. Taky jsem chovala v náručí, ale jak píšeš, furt se propínal atd. Tak jsem ho položila a zjistila, že chovat prostě nechce. Od té doby nechovám
Ani ve dne. To ho jen hladím po tváři a pusinkuju a on usne
![]()
Ahoj, jak travite den? Jakou ma dcera stravu ( davas ji sladke?)? A co televize, jak to s ni mate? Toto vsechno muze mit vliv na akcnost ditete.
Zkousela jsi ji posunout vecerku, nebo myslis, ze se sice ruzne vrti, skace a rejdi, ale pritom je ospala? ![]()
Davas ji spat uz po 4hodinach od odpoledniho spanku? Tak to se nediv, ze ti neusne. Je to proste na ni moc brzo. Moji malej je 8 mesicu a aby mi usnula bez breku, tak musi byt vzhuru pres 5 hodin. Rekla bych, ze ma proste vyspano. Detem v tomto veku staci 10hodin nocniho spanku a 2az 4 hodiny deniho, zalezi na diteti. Davej ji spat dyl, nebo ji odpoledne zbud, aby nespala moc dlouho. Nejlepe pry dite spi, kdyz usina samo. Jinak mohu doporucit knihu Kazde dite muze dobre spat.
Mám z 4 děti, z toho dvě jako miminka uřvané a dráždivé, aktivní a živé dá se říct všechny, nemám dítě, které by posedělo na zadku.Ale žádné jsem neuspávala na balonu, v náručí nebo u prsa(přestože jsem všechny dlouho kojila).Jde jen o to, vystihnout ten správný okamžik, kdy je dítě už unavené a ukládá se ke spánku, ale není přetažené, to by potom neusnulo a řvalo.
Třetí dcerku jsem položila do postýlky a nechala svítit noční lampičku - neměla a dodnes nemá ráda úplnou tmu. Usínala do deseti minut. Nejmenší dcerka usíná u mě na posteli, během deseti minut, ještě čekám dalších pět, než „vytuhne“ úplně a potom přenáším do postýlky, kde spí celou noc.
Přes den neuspávám, kolem roku plus minus je takové období, kdy mi děti spaly někdy dvakrát denně kratší spánek nebo jednou denně delší spánek, nechávala jsem to na nich. Nejmenší dcerka má 14 měsíců, už většinou spí jen jednou, někdy doma, někdy venku v kočárku, jak nám to vyjde, ale neuspávám, nedrnám kočárem. Někdy, když je hnusně a jsme celý den doma, se stane, že vytuhne u hraček - v postýlce nebo na žíněnce, podle toho, kde právě je.
To, že desetiměsíční dítě je hodně aktivní, hodně se zajímá, všechno zkouší a u ničeho neposedí, je podle mě úplně normální.
Také máme nikdy neuklinitelnè dítě. My ji v tomto věku nosili v ergonositku na zádech. Prostě sem jí tam šupla a šla si dělat svojí práci, když usnula sundala sem jí do postele.
Vyřvavat by moc nepomohlo, v 10m už krásně chodila, to by mi vylezla z postýlky a bušila do dveří.. ![]()
@JayLee píše:
@neellaa dat ji do svého vlastního pokojicka, ulozit, dat spat zapnout usinacka a odejit
souhlas
Mám niečo podobné doma. Bohužiaľ funguje len uspávanie u prsa. Večer je so mnou dve hodiny v posteli, čím je unavenejší, tým je akčnejší. Syn je schopný mať zatvorené očičká od únavy, ale stále sa niekam metať. Tiež by ma zaujímalo, čo s tým, vyrevávacie metódy nefungujú. Kolotoče a uspávatka už vôbec nie.
@pajule022 píše:
@neellaa syn byl/ je taky dost divoký. Ale vždycky mi usnul nebo se uklidnil u prsa, později u flašky. Má dcera dudlík? Taky nepomáhá?
Prave starsi taky usinala u prsa, lezela sice ji to trvalo pul hodiny, ale lezela, zadne protinani a lezeni pryc.. Dudlik nema z flasky se neumi napit a kdyz se napije z jejiho pititka tak to vyplivne.. ![]()
@SIMONA1234 píše:
A kdybys jí dala večer do postýlky a odešla…co bude? Bude řvát? Zkoušela jsi to?
Zkousela jsem to minuly tyden. A bohužel k zacne jecet jen co me vidi odchazet. A nechat jivtam, na to nemam ![]()
@pohlazeni píše:
Ahoj, jak travite den? Jakou ma dcera stravu ( davas ji sladke?)? A co televize, jak to s ni mate? Toto vsechno muze mit vliv na akcnost ditete.
Zkousela jsi ji posunout vecerku, nebo myslis, ze se sice ruzne vrti, skace a rejdi, ale pritom je ospala?
Vymyslim dceri vsechno mozne, ruzne prulizky, vylezt na gauc, se starsi hraji na honenou myslim, ze se unabi sladke nedavam (pokud se nepocita i ovoce?) toho sni dost..
Na televizi se nediva vubec, to nema cas.. Zkousela jsem ji davat spat pozdeji.. Ale je to v podstate to stejne
@Petra1606 píše:
Davas ji spat uz po 4hodinach od odpoledniho spanku? Tak to se nediv, ze ti neusne. Je to proste na ni moc brzo. Moji malej je 8 mesicu a aby mi usnula bez breku, tak musi byt vzhuru pres 5 hodin. Rekla bych, ze ma proste vyspano. Detem v tomto veku staci 10hodin nocniho spanku a 2az 4 hodiny deniho, zalezi na diteti. Davej ji spat dyl, nebo ji odpoledne zbud, aby nespala moc dlouho. Nejlepe pry dite spi, kdyz usina samo. Jinak mohu doporucit knihu Kazde dite muze dobre spat.
Spi mi jen pul hodiny 2× denne. 5 hodin by nevydrzela.. Uz se mi zda, ze ty 4 jsou moc