Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Na blinkání Nutriton. To přibírání mi přijde v pohodě. Dcera měla takovou tu klasickou porodní váhu 3,5 kg až v půl roce. A třetí percentil jí zůstal.
Mně by zase zajímalo, jestli měl někdo nedonošence, který časem ztloustnul a vytvořil se mu podkožní tuk, faldíky a tak..??
Někdo mi zas říkal, že to může být i genetické. My s manželem jsme hubení, v rodině ani snad nikdo “větších” rozměrů není. Tak nevím ![]()
@Tvirus mam taky mobi, dnes už 4lete kluky, a porodní váhy měli podobné, 1890g a 2270g. A byli kojeni, vazili jsme je po každém kojeni asi 2 měsíce a ze zacatku si vytahli treba jen 20-30ml a pribirali v pořádku. Neblinkali. Pak se to navysovalo. Ale zase po každém kojení se pokadili, ale neblinkali. Možná neporadím, nepamatuju si, kolik tenkrát ztloustli přesně ten první měsíc, ale na měsíční prohlídce měli oba asi 4kg. Vysku si nepamatuju. Ale nikdo nic neřešil a mlika bylo dost, kojila jsem co 3 hodiny. A to nasi meli ještě zloutenku, takže byli spavi, ale stejně měli silu si vzit tolik, kolik potřebovali. Asi bych kojila dal a ta vaha byla fajn, zapisovali jsme si to.
Nas byl 34+5 s vahou 2950 g. Co mesic to kilo. V pul roce 9 kilo. Plne kojeny
Ale vazila jsem ho a dokrmovala MM. Prvni mesic jsme i fortifikovali.
V roce mel neco kolem 11 kg. Ted ve trech 104 cm a 17 kilo.
Ale oba rodice jsme vysoky.
@mokkk nas mel. Volali ho budha… ![]()
@Lubuch píše:
Nas byl 34+5 s vahou 2950 g. Co mesic to kilo. V pul roce 9 kilo. Plne kojenyAle vazila jsem ho a dokrmovala MM. Prvni mesic jsme i fortifikovali.
V roce mel neco kolem 11 kg. Ted ve trech 104 cm a 17 kilo.
@mokkk nas mel. Volali ho budha…
Ale oba rodice jsme vysoky.
Větší jak nás donosenec o cca 300g
@mokkk Dcera 35+5 1990g 44cm
První 3 týdny odstříkané a od třech týdnů plně kojená
V 6 týdnech 3380g a ve 3m 5400g a v 6m 7880g a byla to teda pěkná puclinka ![]()
V roce 8840g a teď ve třech letech 14kg
Ale druhá donošená má teď v 6m 8300g porodní váhu měla 2920g
@Tvirus dcera v 6 týdnech od porodu vyrostla taky o 6cm, přibrala teda 1,4kg… ale pokud je spokojena dětská doktorka, holky se hezky kojí, čůrají… tak si myslím, že je to v pořádku a vykašlala bych se na tabulky … uvidíte jak budou dal pokračovat … druhá donošená dcera taky dost ublinkavala a během.. třetího měsíce se to zlepšilo a teď je to jen vyjímečně..
@Denny97
A na to ublinkávání jste něco dávali? Nebo jste počkali až to přejde?
Co se týká nedonošenců, věř spíš odborné lékařce než dětské. Moje dcera narozená 33+4 přibrala za první dva měsíce 3,5kg. To už je sice poněkud extrém, ale i tak jsme se nevyhnuli oscifikaci stravy, měla nízkou hladinu kostních metabolitů.
Co se tyce pribirani, kojeni a vyzivy obecne, tak bezni pediatri o tom vedi velky kulovy, pozor na to.
Hledej vyzivare zamereneho na miminka.
Praktická doktorka nám na to nic neřekla, volala doktorce do Brna - neonatologie a ta nás nutí do fortifikací ![]()
Příspěvek upraven 02.05.23 v 21:34
@Tvirus píše:
Praktická doktorka nám na to nic neřekla, volala doktorce Mudr. Kyselkové do Brna - neonatologie a ta nás nutí do fortifikací
A proč ti to tak vadí? Asi ta lékařka ví, co dělá. Není problém jen ve váze, ale hlavně v tom, že to dítě nemá dost minerálů a výživy. To se může odrazit na kostech, zubech, mozku….. Stojí ti to kojení za cenu, že se dítě nebude pořádně vyvíjet?
@Janli
Paní doktorka řešila jen váhu, jinak nechala dětem vzít krev…A fortifikace se přidává normálně do odstříkaného MM, problém je, že já 60ml a ještě 2× prostě neodstříkám ani omylem.
@Tvirus píše:
@Janli
Paní doktorka řešila jen váhu, jinak nechala dětem vzít krev…A fortifikace se přidává normálně do odstříkaného MM, problém je, že já 60ml a ještě 2× prostě neodstříkám ani omylem.
Já jsem měla fortifikaci jako UM, k tomu jsem kojila. Pokud jim brala krev, tak evidentně zjistili nízkou hladinu kostních metabolitů, to bych teda fakt neriskovala.
Ahoj holky. Dnes jsme byli v neonatologické poradně na Obilňáku a jsem z toho rozpačitá. Mám mo-bi dvojky, narozeny 35+5, 5 týdnů bio, týden korigo. Narodily se s váhami 2170ga 1870g. Po neurologické stránce jsou holky šikulky. Doktorce se ale nezdá jejich tabulkové přibírání. Za těch 5 týdnů holky přibraly jen cca 700g a vyrostly o 6cm. Mají prý pod 3 percentily. Jsou plně kojeny, pleny mají prochcané, na jídlo se hlásí. Kojím každé cca 3 hodiny i v noci, někdy i častěji.
.
Trápí nás tedy ublinkávání, to je skoro po každém kojení
Máme si koupit váhu a zjistit kolik si nakojí.
Dále si máme koupit Nutriton na ublinkávání.
Pokud nebudou přibírat budeme muset prý zavést UM, případně fortifikát.
Praktické dětské doktorce se zas přibírání líbilo. Tak babo raď.
Je normální u nedonošenců pomalejší rozjezd?
Případně doporučte co na to blinkání.