Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, naseho maleho trapi temer nefunkcni leva ledvina (pracuje jen na 9 procent, zatimco prava na 91), v pondeli jsme byli v Bohunicke fakultni nemocnici v Brne na Klinice nuklearni mediciny na vysetreni… Na zaklade toho nas pani doktorka poslala do Detske nemocnice do Cernych poli na urologii… Docela z toho mam strach…:-( Bojim se o toho naseho maleho, ani ne dvoumesicniho, drobecka. Chtela jsem se zeptat, jestli neznate nekoho, kdo by mel podobne trapeni s miminkem… Nebo pokud samy vite, rada bych slysela, co nas tam asi tak ceka…:-( Diky moc a mejte pekny den
Ahoj, moje tchyne ma od narozeni jen jednu ledvinu a myslim, ze se na to prislo az v dospelosti. Nikdy s tim problem nebyl, leky nemusi brat, ani o tom nevi. Tak neboj…
ahojky mam dcerku z VVV vadou ledvin akorat jiny problem..pokud u vas nedochazi k zpetnemu toku moci neni duvod se obavat i s jednou ledvinkou se da zit..neboj:-)
Nepíšeš přesně diagnózu, jestli se funkce zhoršuje od porodu apod., takže těžko říct. Moje dcera má konkrétně vrozenou multicystickou dysplazii levé ledviny. V podstatě místo té ledviny byl jen cystický útvar, který se okolo pátého roku vstřebal. Absolvovala nějaká vyšetření, zjistilo se, že pravá funguje za obě, je naprosto v pořádku a dcera s tím žádné problémy nemá. Záleží, jestli ta téměř nefunkční ledvina nebude způsobovat např. vysoký tlak, pak by musela zřejmě operativně pryč (tím mě děsili v těhotenství, věděla jsem o této vadě cca od 20. týdne). Pak se zjišťuje, jestli se moč nevrací zpět do ledvin, prostě se lékaři ujišťují, že to ta jedna ledvina zvládne.
Sama jsem se narodila se zdvojenou ledvinou pravou a levou abnormálně obrovskou. Přišlo se na to až v mých cca 2 letech. Byla jsem na plastické operaci té zdvojené. Těch operací jsem nakonec absolvovala víc. Bylo to v Brně a nevzpomínám na to ráda. Ono jde o to, že s tím souviselo a souvisí spousty nepříjemných vyšetření. Je mi 33 let a procento funkčnosti obou ledvin se zhorší a pak ustálí. Omezení vidím hlavně u sportovních aktivit a vhodných klimatických i hygienických podmínkách. Pro mě to znamenalo i omezení při hledání zaměstnání. Každý rok chodím na důkladné kontroly. Musím na sebe dávat pozor, musím se vyvarovat nárazům a prochladnutí. Ale žiji normálně. Jistě vás teď budou čekat různá vyšetření, ale doba jistě pokročila budou šetrnější. A hlavně, určitě budeš moci své miminko doprovázet. Má mamka tuhle šanci neměla a já doteď vzpomínám na to, jak mi rvali náušnice z uší před operací, protože byly zamknuté a nikdo neupozornil na to, že se to nesmí, taky na to jak jsem si malovala fixami a promalovalo se to na povlečení a jak mě za to málem sestra zfackovala. Držím palce ![]()
Jinak se neboj. Ta ledvina pokud funguje na taková procenta, tak to zvládne. Jen já si třeba nechala napsat do řidičáku, že je pro mě levá ledvina životně důležitá.
neee, podle vseho se moc zpatky nevraci… nastesti… ale znate to vsechny -kdyz clovek nevi, co miminko ceka, je besny strachy… vidim ale, ze mate statecne deti, ktere to zvladaji… doufam, ze nas maly bude taky takovy ![]()
Moje dcera má jen jednu ledvinu, narodila se tak. Přišlo se na to až náhodně když jí bylo 5 let a dělali jí ultrazvuk břicha. Ten strach co jsem si zažila,když jsme čekali na různá vyšetření,ti asi nemusím popisovat,to nznáš dobře. Ledvina je naštěstí v pořádku a funguje dobře za obě. Jen já pořád hlídám,aby nechodila bez bačkor,aby neměla holá záda, nenachladla apod. Ale jinak žjeme v pohodě a normálně, dcera žádná omezení nemá, pouze musíme dávat pozor na úrazy a má častější pitný režim a to i ve škole. Takže neboj, zvládnout se to dá, jen ten strach o naše dítka mít budeme asi pořád ![]()
Ahoj, objevila jsem Tvou diskusi až teď, chci se zeptat jak jste na tom? Mému synovi taky nefunguje jedna ledvina a navíc se mu tam bohužel vrací moč.. Čeká nás operace, chtějí mu jí vzít, bojím se. Pokud s tím má někdo zkušenost, uvítám jakékoliv rady, názory, zkušenosti…
Ahoj, nevim, jak na tom maly je… Nasemu malemu pracovala leva ledvinka jen na devet procent a mel reflux pateho stupne - vracela se mu do ledvinky moc nejvic, jak jen mohla. Ted je mu rok, na operaci jsme zadne /zatim/ nebyli. Podle posledniho vysledku vysetreni na Klinice nuklearni mediciny Nemocnice Bohunice v Brne mu nezjistili zadne jizveni na ledvine, a dokonce pracuje uz na petadvacet procent. Loni v kvetnu mu navic delali vysetreni pod narkozou, aby zjistili, jak vypada usti mocoveho mechyre. Podle vseho by se reflux mel sam postupne upravovat. Na rentgen mame jit ted v unoru, tak uvidime. Zanet mel maly zatim /klepu to!!!/ jen jednou z pocatku, to byl jeste malicky. Ted je na zajistovaci lecbe - bere denne Nitrofurantoin…
Nevim, odkud jste, jak na tom miminko je, jestli mu delali vsechna vysetreni… Mne rekli, ze odebrani ledvinky je az ta nejposlednejsi moznost…
A hlavne se nebojte!!! Pokud druha ledvinka dobre pracuje, vubec nemusite mit obavy, i kdyby mu ji doopravdy museli vzit…
Jsou mu skoro 2 roky, ledvina nefunguje vůbec (je nedovyvinutá) a taky tam má reflux a ještě zvětšený močovod, který vede k té ledvině. Dělali mu všechny možná vyšetření - ale stále trvají na svém, že se ta ledvina musí vzít, že by do budoucna mohla být zdrojem zánětů, vyskokého krevního tlaku. Taky jsme na zajišťovací léčbě, ve 3 měsících prodělal zánět ledvin a potom ještě v roce zánět močových cest…
Ty jo, tak to jste na tom asi trosku hur nez my…:-(… Ackoliv u nas teda taky zadna slava /srovnam-li to s detmi, ktere zadne problemy nemaji/… Zkusili jste se obratit i na jine odborniky… Pokud mu ta ledvinka nefunguje vubec a je nedovyvinuta, tak si myslim, zcela laicky, ze mu odebrani nemuze nijak ublizit. Prave naopak, ulehci to organismu, presne, jak doktori rikaji… Ach jo, je to hruza, s temi nasimi drobecky… Naprosto s Vami soucitim, presne vim, co prozivate… Nebojte se, oni moc dobre vedi, co delaji… I kdyby malymu ledvinku nakonec prece jen vzali, rekonvalescence je rychla… Navic druha ledvinka je v pohode a od narozeni je zvykla prebirat funkci te nemocne… Nic se pro vas, podle me, nezmeni…
Presto bych se ale mozna zkusila jeste poradit s jinymi odborniky… Jen tak pro jistotu, abych mela klidne svedomi, ze jsem udelala vse, co bylo v mych silach.
Napiste, jak to s vami pokracuje. Co malicky a tak. Klidne je mozny, ze nas to taky ceka… ![]()
Děkuju za podporu, zkusili jsme již ledacos, kontaktovali jsme i léčitelku. Nic nezabralo, podle posledního ultrazvuku vypadá, že se začíná ta nefunkční ledvina zmenšovat… On je docela živel, jsem zvědavá jak bude zvládat to, že se po operaci ještě nebude moci třeba hýbat, že bude muset ležet… ![]()