Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči.
Potřebovala bych poradit,co dělat když mi od noci beruška odmítá pít mlíčko.Normálně před spaním vypije i 200-250ml kaše,pak kolem 1-2h měla mlíčko tak 180ml a kolem 5h ještě 150ml.Dneska hrůza,ve 2hod.vypila 60ml a konec.Teď zkouším další dávku a jen vidí flašku,odstrkuje jí ručičkama a kňourá.Je jí 10,5měsíce.Nevíte někdo kolik by takto staré dítko mělo vypít na jednu dávku mlíčka?Pijeme Nutrilon 3 a tam uvádějí,že by měli vypít denně 500ml mléka,ale my to vypijem i spolu s kaší.Počítá se do toho i kaše?
Jsem zas hotová.Moc Vám děkuji za všechny rady.Naďa
Ahoj Naďo,
do těch 500 ml mlíka se počítá i kaše i jogurt takže můžeš být v klidu. Já mám 9 měsíčního lumpíka a taky to dáme tak nějak dohromady, po mlíku zrovna nešílí. Najednou vypije jen něco málo přes 100 ml takže častěji. 2× přes den vždy po probuzení a 2× v noci plus kaše plus jogurt. Někdy je to trochu víc, někdy míň. Momentálně máme ultraprudící období, asi se mu začínají klubat horní jedničky. Takže i míň baští. Jo a taky dělá občas fóry jen vidí flašku, ale když mu ji trochu násilím nacpu do papulky tak ji ale vypije
![]()
Katka a Vítek
Ahoj Naďo,
buď v klidu, třeba má nějaký důvod, proč nemá tolik chuť, třeba jí zlobí zoubky, nebo prostě nemusí mít každý den velký hlad. Pokud pár dní nedodržíte tu dávku 500ml vůbec nic se neděje. To je normální, nám se toto stávalo taky. Zkusila bych popř. nabídnout koj. vodu nebo čaj a když by se to do týdne neupravilo, tak bych se šla poradit s doktorkou.
Můj malý se postupně odstavoval od prsu, po nějaké době začal odmítat mléčné kaše, potom UM až jsme zůstali jen na jogurtech, sýrech, brambor. kaších z mléka apod. a nenadělala jsem nic.
Přeji ti ať je to u vás jen přechodná záležitost, opravdu to děti dělají, že třeba 2dni málo pijí, jedí a na důvod proč, třeba ani nepřijdeš.
Iriss + 2svišti
Holky díky,uklidnili jste mě.
Lumpice stále flašku s mlíčkem bojkotuje,takže dneska krom těch 60ml nevypila nic.
Je fakt,že se jí klubou zobky nahoře,to mě nenapadlo,že by to mohlo souviset.Dolní zoubky jsme přestáli v naprostý pohodě,tak teď mi to ukáže.Mlíko právě nejlíp a nejvíc vypije při polospánku,takže jsme to měli hlavně v noci.k snídani máme jogurt a pak ještě jednou někdy odpol.a chutnají jí ovocné sýry.Mají chuť i konzistenci jako jogurt.Tak doufám,že s tou kaší atd.to nějak dáme dohromady.
Ahoj Nad'a a uražená spící Niki
Vítek teď odmítá i dudlík, protože zespodu na něj tlačí jazykem, ale zhora dásničkou a to asi právě bolí. Ikdyž zase ohlodává úplně všechno, nejlépe kovovou lžičku tak nechápu…
Katka
Katko,
tak jsem omrkla horní patro a fakt tam leze zoubek,ale normálně špičák.Je to normální? Myslela jsem,že nahoře to pujde taky od 1.Niki taky všechno žužlá a ochutnává.Nejradši má svojí botičku,kterou si nonstop sundavá z nožiček.
Teď odpol.jdem na očkování žloutenky,tak se na to ještě přeptám dr,já na očkování málem tím mlíkem i zapoměla ![]()
Zatím ahoj Nad'a a Niki
Naďo,
TEORETICKY by to nahoře taky mělo jít od jedniček a špičáky dokonce až po čtyřkách. Ale prakticky to může růst jakkoliv
Dcera třeba už měla i čtyřky, ale stále jí chyběla jedna horní dvojka. Už jsem měla strach, že jí snad nenaroste vůbec. A narostla ![]()
Katka