Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
chtěla bych se přeptat těch, kdo mají zkušenosti s nehormonálními tělísky.
Byla jsem před týdnem na zavedení (vím že je to „teprve“ týden, ale zeptat se neuškodí).
O bolesti vůbec nemluvím, to byla asi tak druhá nejhorší bolest, co jsem kdy cítila (ještě jsem nerodila, možná to bylo i tím) - první teda byla, když mi zubařka řezala dáseň naživo skalpelem… ![]()
Ale moje dotazy - zaprvé, jak dlouho trvá, než se tělísko usadí? Je to u každé ženy jiné? Početla jsem tu pár diskuzí, kde jsem se většinou dozvěděla, že to může být i půl roku?
Trochu špiním, ale to už je jen tak na intimku, spíš jen takové nic, takže to tolik neotravuje… ale nevím jak je to s bolestí, to je právě můj nejdůležitější dotaz - neměla jste třeba některá nějak v souvislosti s tělískem zácpu? Nebo tak něco tedy… od té doby, co mám tělísko, tak mě hodně bolí podbřišek (nejdřív to byl střed břicha, to bylo asi to tělísko, teď už se to tak nějak přestěhovalo, řekla bych že je to celý podbřišek…). Ono to třeba na chvíli přejde, pak to najednou začne bolet, to musim na záchod (jinak mám pocit, že mi praskne břicho), nemůžu sedět, stát, bolí to… tak jdu, s pocitem, že musím na velkou, jenže ono nic, nebo jen „něco málo“ a pocit stále, jako kdybych vůbec nebyla… nemáte s tím někdo zkušenosti?
Omlouvám se za tak obšírný popis, snad mi někdo něco poradíte ![]()
Předpokládám, že jsi při zavedení byla zatlá jak pěst a neprodýchávala jsi Proto ta bolest. Ale to tě měla nainstuovat drka…
Zácpa nevím, proč by s tím měla souviset. Špinění je v pořádku.
Bolí tě podbřišek- předpokládám, že ti drka zaváděla tělísko na konci MS, tudíž ted´se dostáváš do ovulace, takže to souvisí s ní.
Všechno bude nějaký čas víc rozbouřené, intenzivnější, musíš vydržet. Vem si Algifen.
Kdy se usadí, to asi ví jen lékař ![]()
Podle mě je hloupost, aby tělísko způsobovalo zácpu. Ale člověk nikdy neví..
Bolest sis nejspíš způsobila sama, protože ses neuvolnila. Nicméně to moc neovlivníš, chápu tě.
Srovnat respektive projevit skutečné účinky by se měly do půl roku, takže určitě vyčkej a neztrácej elán.
To je asi hodně individuální. Zavádění mě taky bolelo (vzhledem k tomu, že už mám za sebou 2 porody, tak až tak děsný to nebylo;), špinila jsem pak rok, nesedlo mi, podbříšek bolel hodně první den po zavedení, druhý a třetí pobolíval a pak bolest přešla. Nicméně špinila jsem celý rok (jen s pár dny přestávek během každého cyklu), takže jsem si ho nechala vyměnit za jiné a u toho jsem špinila jen první měsíc a pak už super. Mám ho již skoro 3 roky.
@Lenista91 Podle mě tohle po týdnu už normální není. To tělísko ti evidentně tlačí někde na svěrač (nebo jsi uvnitř celá oteklá) a proto máš pocit nucení na stolici a takové bolesti. Být tebou, tak bych zašla na kontrolu k dr. Mně při zavádění vždycky říkal, že bolest ustoupí do 3 dnů a i tomu tak bylo.
Mně doktorka říkala to špinění max dva měsíce, pak jsem šla na kontrolní UTZ jestli dobře sedí, a špinila jsem asi jenom tři dny. Já s tím teda problém neměla, i při zavádění to bylo v klidu, jen to štíplo jak mě hodně otevřela a pak už nic, jen ten den mě malinko pobolívalo břicho jako na MS. To co popisuješ je divný, hlavně ta bolest a zácpa…Asi bych zašla za doktorem, ať zkontroluje, jestli to sedí pořádně. Nebo jestli je to s nějakým kovem, taky to tam může nějak alergicky reagovat…já si třeba raději připlatila za zlaté, protože na měď a stříbro mám alergii a nechtěla jsem riskovat.
Ja se pripletu.. Jsem 6 tydnu po porodu a po 15 lete HA se mi do ni znovu nechce. Uvazuji prave nad zlatym nehormonal. teliskem. Jelikoz jsem hodne spatne sesita a vsechno je jeste citlive a bolestive domluvila jsem se s dr, ze by mi telisko zavedli v celkove anestezii. Mate s tim nekdo zkusenost? Jestli to potom take bolelo, jako kdyz ste se pri zavadeni neuvolnily? Navic mi dr navrhla i presiti stehu. Sice rikala, at to zkusim nejakou dobu vydrzet, ale premyslim, ze bych je to nechala udelat najednou, kdyz uz bCh spinkala
myslite, ze je to blbost? Bojim se, ze se pak polesti po..tento ![]()
@Alickaaa píše:
Ja se pripletu.. Jsem 6 tydnu po porodu a po 15 lete HA se mi do ni znovu nechce. Uvazuji prave nad zlatym nehormonal. teliskem. Jelikoz jsem hodne spatne sesita a vsechno je jeste citlive a bolestive domluvila jsem se s dr, ze by mi telisko zavedli v celkove anestezii. Mate s tim nekdo zkusenost? Jestli to potom take bolelo, jako kdyz ste se pri zavadeni neuvolnily? Navic mi dr navrhla i presiti stehu. Sice rikala, at to zkusim nejakou dobu vydrzet, ale premyslim, ze bych je to nechala udelat najednou, kdyz uz bCh spinkalamyslite, ze je to blbost? Bojim se, ze se pak polesti po..tento
Před měsícem nehormonální tělísko v celkové narkóze - mám dva císaře. Nerodit a zavádět bez narkózy mi přijde děsný. Nebolelo nic, možná je fakt, že mě potom trochu pobolívalo břicho - zhruba týden, ale přešlo to a nevím, zda to bylo k tomu. Špinila jsem jen týden, už jsem dostala první menstruaci, ani nebyla bolestivá, jen trochu delší než při HA. Jinak žádnou bolest v místě, kde tělísko je jsem necítila a necítím. S šitím „tam dole“ nemám zkušenosti, mám dvakrát fiklé břicho, ale asi bych do toho šla. A celková narkóza jen na to tělísko byla asi deset minut (zato mi pak bylo tři dny špatně, ale budu asi citlivka).
Pro zakladatelku - zácpu jsem neměla, bolesti takového rozsahu, pokud přijdou po zavedení jsou podivné, ať už s tím nakonec souvisí nebo ne, šla bych za doktorem.
Ahoj, já mam teď před 23 narozkami, taky jsem bezdětná a kvůli zdraví mi byla zakázána HA, kterou jsem do teď brala. Dítě zatím neplánuju, a tak jsem se po konzultaci s mým gynekologem rozhodla pro nehormonální tělísko. Mám to uplně obyčejné za 800,– a jak píšeš… Při zavádění (na kterém jsem byla minulý týden) jsem sebou málem sekla bolestí. Nic horšího jsem snad nezažila. Je pravda že jsem měla tělo uplně v křeči a nebyla uvolněná jak mi doktor říkal, jenže poruč si..
. No k doktorovi pro mě musel dojel přítel, protože já nebyla ani schopná chodit a celý den po zavedení jsem měla pocit, že potřebuju na velkou, který střídaly silné křeče. Do dneška teda špiním, ale už jen opravdu hodně slabě a chvílema mě v podřišku píchne, ale je to bolest na chvíli a pak je to zas v pořádku. Sex zatím nebyl, tak nevím, jak bude tělo reagovat při a nebo po něm, ale pokud ty už to máš víc než týden a pořád trpíš velkými bolestmi, tak bych asi zašla k doktorovi, aby ti na to kouknul…
. Přeju ať je to brzy v pořádku
!!
Ahojky holky, když to tak čtu, tak se začínám trochu děsit
Plánuju jít na zavedení teď po MS. Doufám, že to budu mít bez problémů a všem ostatním přeji to samé a zakladatelce držím palce, aby to velmi brzy přešlo, ale raději bych taky zašla k dr na kontrolu.
A když už vás tady mám tolik pohromadě, můžete prosím poradit, pokud je tu někdo z Prahy, kam jste si ho šli nechat zavést? Můj doktor to nedělá a musím si najít, kde ano. Díky
Tak jsem myslela, že to bude ok. Bolesti přešly i jsem přestala špinit a vše bylo v pořádku (i sex byl v pohodě). Měla jsem se objednat na kontrolu tělíska, tak jsem tam volala, s tím že chvíli předtím mi i skončila menstruace (aspoň jsem si to myslela). Objednaná jsem na 17., tak pak dám vědět co a jak, protože sotva jsem se objednala, tak najednou silné krvácení - sedm dní a to tak, že hodně silné - bolesti jako při menstruaci. Teď už to trochu ustalo, ale pořád krvácím a už mám zase tu jakože zácpu nebo co ![]()
Ahoj, to je mi líto…jestli se ho tvoje tělo nesnaží vypudit…i to se může stát. Určitě se svého lékaře zeptej, zda je to normální. Já sice krvácím tak 1-2 dny v cyklu silněji (ale na to mě můj doktor upozorňoval, že to může nastat), ale mám to normálně jednou za 3 týdny a jen na 5 dnů. Problémy jako bolest atd. jsem s tím měla akorát ten 1. týden od nandání, od té doby je vše ok
. Tak držím palečky ať to na gyndě dobře dopadne
!
Také držím palce, já mám tělísko naprosto v pododě, ale na kontrole měsíc po zavedení zjistili pravděpodobně polypy děložního hrdla. Příští týden jdu na kyretáž, prý šetrnou kvůli tomu tělísku, ale radost z toho teda nemám…
Doktorka mi říkala, že pokud je tělísko dobře usazené, nemělo by dělat takové problémy, jaké popisuješ.
Tyjo, mě vůbec doktor neřekl, abych s tím tělískem přišla na kontrolu. Řekl, že v případě, že bych s tím měla problémy, tak ať si zavolám… Můžu se zeptat, co je to ten polyp a jak se to projevilo? ![]()