Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkus mu pustit nějaký šum na uklidnění, já mám rada déšť s bouřkami. A já bych si ho vzala k sobě, když má nějakou potíž ![]()
Znehyněni jsem jednu dobu taky praktikovala, už ani nevím jak jsem na to přišla. Ale dcera párkrát zaknourala a hned usnula. A víš kolik jsme si takto vyslechli rad od tchýně jak ona děti položila a spali, jak ji rozmazlujeme.
Já si pamatuji když už jsem chodila do školy jak jsem se bála usínat sama a co teprve malý miminko. Každý je originál, na to příjdeš co potrebuje. A až na to příjdeš tak se mu spánek zase změní a budeš zase na začátku
![]()
@Whitedog presne podobne jak u nas, taky usnul dnes az po obede a to na 2 hodiny a 20 min, spal v kuse, jindy tohle naspi na 2×. Asi ano..aai ho davam driv spat, ja chtela jen dodrzet rezim, ze vzdy usinal kolem osme a ue dne na den je vse jinak. On v posteli s nama neusne, to jsme zkouseli několikrat, ale on se najednou jakoby probere a leze po nas, po celu u postele, no jako kdyby se probudil jeste vic. Prejdu tedy na to, ze az bude fakt unavenej tak ho zkusim uspat.
Dávej ho spát dýl, přizpůsob se, jak on bude potřebovat. Je to náročný, chápu tě, ale věř, uteče to jako voda. Hele zase bude jiné nároćné období. Řekla bych buď zuby nebo sep úzkost. Malá to měla cca od 9 ti měsíců do dvou let a pul
Zkuste se smířit s tím, že to teď nějakou tu dobu takto bude, tím budete klidnější a tím pádem i syn a pak by se to mohlo zlepšit. Já měla teda problém se spánkem u dcery už od narození, takže jsem byla zvyklá. Byly dny, kdy jsem byla každou půl hodinu vzhůru a to jsem taky v okolí slýchávala jak jim spinkají celou noc. Mateřství není sranda no, je to velká práce, hodně velká. Mně se aspoň podařilo dceru naučit spát přes den ve stejnou dobu po obědě, ale ze začátku vůbec nechtěla a já z toho byla vždycky ve stresu a nervní, že prostě nikdy nebudu mít ani tu chvilku pro sebe, když neusne, no pak jsem se s tím nějak smířila, prostě ji chodila uspavat s tím, že stejně neusne a byla jsem úplně v klidu a smířená s tím, že si chvíli polezi a půjdeme si zas hrát a ejhle, najednou usnula a klid a spala hodinu nebo dvě. A od tohoto dne už takhle spí každej den. Teď má 28 měsíců a v noci už je to se spánkem daleko lepší než třeba před rokem. Zrovna noc 23.12.2019 mám v živé paměti, protože nespala vůbec
a to jsem fakt nechápala, stalo se to teda jen jednou, ale fakt celou noc nespala a já do toho ještě syna, jsou od sebe ani ne rok, takže v tu dobu ji bylo 16 měsíců a jemu 4,5.
Muj syn to take zkousel kolem osmeho mesice. Byla jsem uplne na nervy z toho revu, snazila se ho mazlit, houpat nic nezabralo. Pak jsem ho jednou noc nechala vyrvat, rval jak blazen skoro hodinu a usnul. Od te doby mam klid
@klobinka píše:
Dobre, ja jen chtela aby mel rezim nejakej..venujeme se.mu na maximum, to muzu odprisahnout, jen to uspavani me zdime proste… Myslela jsem ze je treba pozde aby usinal v pul desaty ale jestli to neni pozdě tak to zkusim taky..takhle jsem ho nechtene mozna nutila spat ve stejnou plus minus dobu.. pres den ma fakt az moc pozornosti, mozna ze mu i az moc dovolime..a nechci ho nechat vyrvat, je mi to pak lito, ale dnes jsem to poprve udelala a pak usnul no
Tak jestli chceš režim, tak ho zachovej, jen ale asi musíš přijmout to, že ty ten režim zachováš tím, že zhruba ve stejnou dobu je večeře, koupání, mazlení, uložení. Ale to nezaručuje, že to dítě hned usne. Já jsem přibližně ten režim osobně dodržovala vždy - malé změny byly, ale že bych ukládání posunula na 21:30, to jsem taky odmítala. Jen jsem zároveň respektovala, že dítě třeba hned neusne, že potřebuje, ať jsem u něj - nebo že se k němu po uložení několikrát vrátím na pochování, nebo že hodinu po uložení potřebuje nakojit atd.
Ono to většinou jsou prostě nějaké dočasné změny, po pár týdnech se to zase srovná, za mě lepší ten režim opravdu zachovat ve smyslu ukládáme v 8 a počítat s tím, že to dítě prostě bude usínat dlouho (pokud se tím vyloženě netrápí). A jinak tu budu asi za hyenu, ale po zkušenostech s 1. dítětem jsem došla k tomu, že vyhradit si 10 minut na své jídlo i za cenu toho, že dítě to propláče, není žádný zločin. Jestli ses šla najíst a on mezitím usnul, no tak bože… Jestli má jinak spoustu lásky, určitě z něj nebude emoční mrzák kvůli něčemu takovému.
@Bebeluska8 my to tak mame, hrajeme si, vecer se jdeme vykoupat, najist, pak ho jdu uspat a vzdy mi usnul na ruce, tak jsem ho ulozila on se uvelebil a spinkal. Rezim je v tomto stejny, jen proste ta doba v kterou chodil spat se úplně vymyká. Jako je fakt, ze pak spi lip v noci a vzbudi se max jednou, to jsem neznala. Meni se to, chapu to, ale asi ho fakt necham jak tu psalo vice dam, ze proste nenutit ho ve stejnou dobu at usne třeba pozdeji ale usne a pak spi lip v noci. Ono uz je pak vycerpavajici ho v kuse treba hodinu houpat chovat a vysledkem je rev. Ja se pak vecer sla najist a rval az usnul behem toho prave. A lasky ma ode me a pritele spoustu, jsme s nim porad, hrajeme si, snazime se furt neco vymejslet, jen vcera uz jsem bouchla a proste ho nechala. nemyslim si, ze z nej bude jedinej nenaplněnej laskou, nebo takovy ty hrůzostrašný scenare který mi prijdou přehnaný. Dnes to zkusime zase, proste at usne třeba o hodinu pozdeji ale nebudu ho nutit a zbytecne se tim rozcilovat. Děkuji vsem za rady a nazory. ![]()
Časté buzení a nekvalitní spánek v noci bývá způsobený tím, že dítě jde spát moc unavené, přetažené. U takto malých dětí to nefunguje tak, že dítě se pořádně utahá a potom bude pořádně spát - právě naopak.
Ohledně spánku je pravidelnost důležitá. Přijde mi zvláštní, že spí někdy dopoledne a někdy odpoledne. Dávala bych ho spát přes den v podobný čas a večer také v podobný čas. A určitě pozorovat první znaky únavy (pasivita, zívání, mnutí očiček apod.) a pak dát spát co nejdřív.
Ale u svého dítěte si to stejně musíš vypozorovat a vyzkoušet sama. Jen píšu obecně, co jsem vyčetla, když jsem řešila spaní.
Taky u něj může zrovna probíhat skok ve vývoji, např. se naučil stoupat. A separační úzkost je v tomto věku taky docela typická.
Nechat vyřvat mi přijde jako to nejhorší řešení ze všech.
@pet p píše: Časté buzení a nekvalitní spánek v noci bývá způsobený tím, že dítě jde spát moc unavené, přetažené. U takto malých dětí to nefunguje tak, že dítě se pořádně utahá a potom bude pořádně spát - právě naopak.
Ohledně spánku je pravidelnost důležitá. Přijde mi zvláštní, že spí někdy dopoledne a někdy odpoledne. Dávala bych ho spát přes den v podobný čas a večer také v podobný čas. A určitě pozorovat první znaky únavy (pasivita, zívání, mnutí očiček apod.) a pak dát spát co nejdřív.
Ale u svého dítěte si to stejně musíš vypozorovat a vyzkoušet sama. Jen píšu obecně, co jsem vyčetla, když jsem řešila spaní.
Taky u něj může zrovna probíhat skok ve vývoji, např. se naučil stoupat. A separační úzkost je v tomto věku taky docela typická.
Nechat vyřvat mi přijde jako to nejhorší řešení ze všech.
Já si to myslím naopak, že ohledně spánku není důležitá pravidelnost, ale aby člověk (mimino) šel spát tehdy, kdy už se mu spát chce, a spal tak dlouho, kolik potřebuje.
Naše nejmladší spí teď naprosto totálně nepravidelně, v závislosti na tom, co se přes den děje, jak moc se unaví, v kolik vstává, jestli se někam jede autem nebo kočárem… aspoň se naučí naslouchat svému tělu, sledovat únavu a jít si lehnout, když je potřeba. To je pro dospělého myslím pak dost zásadní věc.
@Lucie_Sx píše:
Já si to myslím naopak, že ohledně spánku není důležitá pravidelnost, ale aby člověk (mimino) šel spát tehdy, kdy už se mu spát chce, a spal tak dlouho, kolik potřebuje.Naše nejmladší spí teď naprosto totálně nepravidelně, v závislosti na tom, co se přes den děje, jak moc se unaví, v kolik vstává, jestli se někam jede autem nebo kočárem… aspoň se naučí naslouchat svému tělu, sledovat únavu a jít si lehnout, když je potřeba. To je pro dospělého myslím pak dost zásadní věc.
Psala jsem, že bych dávala v podobný čas (ne jednou dopoledne a jindy odpoledne). Podle únavy v každém případě (což závisí i na tom, kdy vstává apod. jak píšeš), tj. tehdy, kdy se mu spát chce. A určitě nebudit.