Nejistota v mateřství

Anonymní
25.2.23 10:20

Nejistota v mateřství

Zdravím, mám devítimesíčního chlapečka a občas mě trápí různé nejistoty. Někdy mám pocit, že mě nemá rád. Někdy je třeba se mnou celý den sám a je protivný (různě pláče, vzteka se, nejde ho ničím zabavit) a pak dojde babička a je samý úsměv. Nebo s ním jdu na prochazku a on se po 20minutach v kočárku začne vztekat, tak jedu domů a pak ho vezme manzel a jsou spolu venku hodinu a pul a prijede vysmaty. Nechapu jak to dělá a on jen ze si s nim povídá. Říkám já mu taky povídám ale ho to odemě jakoby nezajímá. Nebo mam takovy pocit prostě. Kolikrat s nim delam blbiny a on nic. Tak si říkám co dělám špatně? Proc od ostatnich to zabira a odemě ne? Včera třeba jsme byli poprvé po porodu večer v kině a hlídali tchyně s tchanem a i když jsem ráda, že to zvládli (I uspali a vse na 1) tak první věc co mě napadlo, že to dítě mě vlastně ani nepotřebuje. Já vím že je to blbost, ale nevím co s těmi pocity dělat. Svěřila jsem se tím svým rodičům a jejich odpověď byla jen „a co čekáš, však pak už si k tobě bude chodit jen pro jídlo a peníze, tak jako vy“… což mě samozřejmě moc nepovzbudilo. Často i mám strach abych mu nezpůsobilý nějaké „trauma“. Prostě pořád přemýšlím o tom jak se chovat správně, místo toho abych proste byla sama sebou. A chybí mi sebevědomí v tom, že jsem proste pro něho jediná maminka. Ani nevím, píšu to asi dost chaoticky, snad někdo pochopí a poradí něco.

Abych to shrnula - největší problém mám s těmi pocity, že mě syn nemá rád a že mě uz vlastne ani nepotřebuje a s tím, že pořád mám strach abych na něm nezanechala nějaké stopy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Prostě Vodnář
25.2.23 10:26

Problém je právě v těch pochybách. Dítě vycítí tu negativní energii a pochopitelně mu v ní není dobře. Takže se koukejte dát velmi rychle dohromady, protože děti strašně rychle rostou, jinak to dopadne přesně tak, jak nad tím přemýšlíte.

@Anonymní píše:
Zdravím, mám devítimesíčního chlapečka a občas mě trápí různé nejistoty. Někdy mám pocit, že mě nemá rád. Někdy je třeba se mnou celý den sám a je protivný (různě pláče, vzteka se, nejde ho ničím zabavit) a pak dojde babička a je samý úsměv. Nebo s ním jdu na prochazku a on se po 20minutach v kočárku začne vztekat, tak jedu domů a pak ho vezme manzel a jsou spolu venku hodinu a pul a prijede vysmaty. Nechapu jak to dělá a on jen ze si s nim povídá. Říkám já mu taky povídám ale ho to odemě jakoby nezajímá. Nebo mam takovy pocit prostě. Kolikrat s nim delam blbiny a on nic. Tak si říkám co dělám špatně? Proc od ostatnich to zabira a odemě ne? Včera třeba jsme byli poprvé po porodu večer v kině a hlídali tchyně s tchanem a i když jsem ráda, že to zvládli (I uspali a vse na 1) tak první věc co mě napadlo, že to dítě mě vlastně ani nepotřebuje. Já vím že je to blbost, ale nevím co s těmi pocity dělat. Svěřila jsem se tím svým rodičům a jejich odpověď byla jen „a co čekáš, však pak už si k tobě bude chodit jen pro jídlo a peníze, tak jako vy“… což mě samozřejmě moc nepovzbudilo. Často i mám strach abych mu nezpůsobilý nějaké „trauma“. Prostě pořád přemýšlím o tom jak se chovat správně, místo toho abych proste byla sama sebou. A chybí mi sebevědomí v tom, že jsem proste pro něho jediná maminka. Ani nevím, píšu to asi dost chaoticky, snad někdo pochopí a poradí něco.Abych to shrnula - největší problém mám s těmi pocity, že mě syn nemá rád a že mě uz vlastne ani nepotřebuje a s tím, že pořád mám strach abych na něm nezanechala nějaké stopy.
  • Citovat
  • Upravit
65674
25.2.23 10:28
@Anonymní píše:
Zdravím, mám devítimesíčního chlapečka a občas mě trápí různé nejistoty. Někdy mám pocit, že mě nemá rád. Někdy je třeba se mnou celý den sám a je protivný (různě pláče, vzteka se, nejde ho ničím zabavit) a pak dojde babička a je samý úsměv. Nebo s ním jdu na prochazku a on se po 20minutach v kočárku začne vztekat, tak jedu domů a pak ho vezme manzel a jsou spolu venku hodinu a pul a prijede vysmaty. Nechapu jak to dělá a on jen ze si s nim povídá. Říkám já mu taky povídám ale ho to odemě jakoby nezajímá. Nebo mam takovy pocit prostě. Kolikrat s nim delam blbiny a on nic. Tak si říkám co dělám špatně? Proc od ostatnich to zabira a odemě ne? Včera třeba jsme byli poprvé po porodu večer v kině a hlídali tchyně s tchanem a i když jsem ráda, že to zvládli (I uspali a vse na 1) tak první věc co mě napadlo, že to dítě mě vlastně ani nepotřebuje. Já vím že je to blbost, ale nevím co s těmi pocity dělat. Svěřila jsem se tím svým rodičům a jejich odpověď byla jen „a co čekáš, však pak už si k tobě bude chodit jen pro jídlo a peníze, tak jako vy“… což mě samozřejmě moc nepovzbudilo. Často i mám strach abych mu nezpůsobilý nějaké „trauma“. Prostě pořád přemýšlím o tom jak se chovat správně, místo toho abych proste byla sama sebou. A chybí mi sebevědomí v tom, že jsem proste pro něho jediná maminka. Ani nevím, píšu to asi dost chaoticky, snad někdo pochopí a poradí něco.Abych to shrnula - největší problém mám s těmi pocity, že mě syn nemá rád a že mě uz vlastne ani nepotřebuje a s tím, že pořád mám strach abych na něm nezanechala nějaké stopy.

děti to tak prostě mají. Ty kolem prcka celý den běháš, věnuješ se mu a pak přijde otec z práce a dítě letí za ním. Je to prostě něco jiného, je mu vzácnější. Děcka se i jinak chovají třeba u babičky, jsou hodné, ale v okamžiku, kdy se objevíš, začnou vymrčovat. Není to osobní, prostě to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
25.2.23 10:32

Absolutně normální. Ten rodič, kter je vzácnější, je doma méně, nepečuje celodenně (i když po příchodu z práce a o víkendech pečuje naplno) bývá většinou na první pohled „milovanější a respektovanější“. Samozřejmě to není tím, že by ho o to více miloval, ale tebe má jako naprostou jistotu, ty tam budeš pořád, ty sneseš jeho libovolné smutky a náladičky. Tak to holt je. I u starších dětí. Obě mé děti se mnou trávily celý den, ale jak přišel táta domů, hurá, byla jsem napůl zapomenuta a cokoliv udělal táta, bylo stokrát lepší a zábavnější. Teď je mladší dítě školkové a když chci, aby to ráno fakt odsejpalo, poprosím muže, ať si dá pozdní příchod a ráno mi s ním pomůže. A pak skřípu zubama, protože k čemu já ráno dítě za hlasitých protestů přesvědčuju hodinu, pro něj dělá samo a s úsměvem za poloviční čas. Ale kdyby byla rána každodenně v režii tatínka, role by se obrátily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
25.2.23 10:33
@Anonymní píše:

Klid :mrgreen: Tohle je úplně normální, tebe vidí od rána do večera. Děti vnímají matku jako součást sebe. Hodně dětí začne říkat máma jako poslední z členů rodiny. Nevnímej to tak, že tě nemá rád, tak to vůbec není. Jen se zbytečně trápíš :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
25.2.23 10:54

No to je blbost, dítě ještě neví, co je to mít rádo. Podle mne z tebe cítí tu nejistotu, prostě to na něj přenášíš. Možná je to dítě, co prostě potřebuje společnost, bere mámu jako samozřejmost k uspokojení svých základních potřeb a u ostatních pak hledá zábavu.
Ber ho víc mezi lidi, asi ho to baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
25.2.23 10:55
@Anonymní píše:
největší problém mám s těmi pocity, že mě syn nemá rád a že mě uz vlastne ani nepotřebuje

Je to naopak. Dítě Tě potřebuje.

• Ovšem potřebuje Tě asi tak, jako lord potřebuje služku: aby mu posluhovala, servírovala jídlo a plnila jeho rozkazy.
  • Stejně jako šéf potřebuje sekretářku či písařku, ale když se chce volně pobavit, komunikuje s úplně jiným okruhem osob.

Ty jsi pro dítě tou oddanou otrokyní která mu je podřízená. Má Tě v moci a ví to. S otroky a s podřízenými není žádná opravdová zábava. Otrokyni není třeba chválit ani odměňovat. Otrokyni je třeba trestat (řevem). Na zábavu má dítě ty ostatní lidi.

Příspěvek upraven 25.02.23 v 11:05

• Citovat
  • Upravit
11895
25.2.23 11:01

Neboj, ono to může být jak tu někdo psal jednak tvou nejistotou a jednak i tím že s tebou je pořád…s ostatními tak často není tak ho snaze zaujmou…taky u naší starší bylo období kdy mě vpodstate nepotřebovala i vzhledem k tomu že sem nekojila…a největší favorit tatínek, dědeček a babička…s nimi se smála, povídala, říkala první slovíčka a se mnou skoro nic…pak se to otocilo a všechno mamiiiii mamiiii mamiiiii až se ti to bude zalykat a budeš si říkat že by bylo fajn kdyby se chtěl jít spát s tatínkem a ty by sis mezitím dala relax ve vaně ;) 🤣

Příspěvek upraven 25.02.23 v 11:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
25.2.23 11:05

Já žasnu, kde se to v dnešních maminách bere…ta nejistota! Nic ve zlém zakladatelko :wink: Ale takhle malé dítě ještě neví, co je to „mít rád“. Prostě jsi rodič - autorita, takže takové to, já mu vyndám, něco mu zakážu a on mě za to nebude mít rád je mimo mísu…Moje děti byly a jsou v mé přítomnosti občas na zabití :) a u jiných jsou jak míliusové :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
25.2.23 11:08

Taky to tak u nás bylo, pak asi od roku se to změnilo a je pro něj jen maminka :srdce: taky jsem z toho byla špatná, nevěděla jsem už jestli se stavět na hlavu nebo čím ho zabavit. Tatínek, babička, dědeček… se všemi byl vysmátý jak lečo a matku měl v paži… ale teď je to mamánek :D jinak pochybnosti mám stále, když ho učím něco nového, tak o to nejeví zájem, tak si říkám co dělám špatně. Ale to má prostě takovou povahu, je hrozně tvrdohlavý a vzpurný, ale jinak je to naše sluníčko :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.2.23 11:08

Tvůj syn tě miluje a je na tobě plně závislý.

To že ti to neříká je dané tím, že jaksi neumí mluvit a to že se nechová tak jak ty si představuješ že by se měl chovat je dané tím, že je to živá, samostatná bytost, ne zhmotněná tvoje představa.

Nejistota v mateřství je bohužel stabilní součást celého procesu, stejně jako strach o děti. Prostě vedlejší příznak. Je dobré s tím počítat, ale nenechat se s tím zahltit.

Kdybys byla špatná matka, tak by ses něčím takovým vůbec netrápila.

Klíčová cesta jak z toho pekla, co si děláš ve vlastní hlavě je laskavost. Především k sobě. Jo - fakt k sobě. Protože pokud budeš v pohodě sama se sebou, budou snazší být v pohodě i pro všechny ostatní. To není sobectví, to je cesta k tomu, jak činit celý svět o něco laskavějším. „milujte bližního svého,jako sebe samého

Více než vřele doporučuju tuhle knihu

https://www.grada.cz/…-sobe-10465/

Perfekcionismus není ctnost, to je sypmtom…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11895
25.2.23 11:09

@ibis přesně..hodně výrazny to teď máme u malýho…jsou mu 2,5 měsíce a většinu toho času pokud je vzhůru se buď krmima nebo řve, pokud ho teda nemám v náručí (nosítko, šátku…ale jakmile jsme byli někde na návštěvě tak úplně zlatej…buď skvělou dobu spal nebo koukal, pak se začal i smát…(jasné že ne na mě, nevděčník jeden :mrgreen: ) a sotva smendojeli domu tak zase rev… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4536
25.2.23 11:13

My jsme spolu pořád a už si kolikrát jdeme vzájemně na nervy. :lol: Pořád jí něco zakazuju, učím, přebaluju, vychovávám. No a pak se ukáže táta, se kterým je sranda, vidí ho pomálu, tak se od něj nemůže odlepit. Stejně tak když vidí babi s dědou, tak je to super.
Já jsem navíc ráda, že nemusím mít obavy nechat je o samotě a že mě malá nepotřebuje nonstop, abych si zařídila i nějaký relax pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
25.2.23 11:17

Dle chování tvého dítěte to naopak děláš dobře. Tvůj chlapeček se s tebou cítí v bezpečí, plně přijímaný, proto si „dovolí“ k tobě i to, co k ostatním ne. Být maminkou je nevděčná práce. Snažíš se jak bl.bec, ale smetanu slíznou ti ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6590
25.2.23 11:28

Tak si zajdi k psychologovi, on ti poradí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí