Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
já sem četla několikrát názor, že do 6 měsíců nemusí mít ani nekojený dítě žádný jiný tekutiny než UM. takže natesovi nic nedávám, i když čim dříh ho navykneš na pitnej režim, tim asi líp.
já mu občas dávám vodu, převařenou, v pokojový teplotě. překvapivě mu jede.
jo a rafan je mezi těma mrkvema (?) k sežrání ![]()
Pudli tak snad už teď bude dobře. Já čajík nabízím prostě mezi jídlama tak nějak průběžně, někdy si jen cucne někdy sosá jak divá. Za den mi vypije tak 150 ml ale jsou dny kdy prostě pít nechce nic. Jinak já ráno udělám čerstvý čaj a pak ho mám přes den na topení právě aby nebyl studenej, nechci jí ho dávat studený teď přes zimu.
Ale jinak vlažnou vodu taky vypije v pohodě ![]()
Jinak já bych klidně už zkoušela ať si zvkyá, já dávala od začátku vodu na pití v létě a dnes malá s pitím nemá žádný problém ![]()
Dudlíky jsem taky nezvětšovala, ale kupovala větší, takže neporadím ![]()
Dobrý den,
z pozice laktačního poradce Vám chci říct, že Vám plně rozumím. Kojení je právo nejen dítěte, ale i matky. Není to ničí povinnost. Sama doma jsem neviděla, ale mrzí mně pokud to bylo pojato tak jak popisujete. Role laktačního poradce by měla být pomáhající, tzn. někdy opravdu stačí málo, někdy to opravdu je o pomůckách a někdy to prostě nejde z jakéhokoli důvodu a není potřeba trpět pocity méněcennosti, výčitkami apod., naopak by jste měla dostat podporu a pochopení.
Díky Bohu za dobu,kdy je možnost dítě nakojit něčím jiným než MM.
Jako LP asi do této diskuse nepatřím, ale měla jsem potřebu zareagovat. D.H.
Dagmar Hricová píše:
Dobrý den,
z pozice laktačního poradce Vám chci říct, že Vám plně rozumím. Kojení je právo nejen dítěte, ale i matky. Není to ničí povinnost. Sama doma jsem neviděla, ale mrzí mně pokud to bylo pojato tak jak popisujete. Role laktačního poradce by měla být pomáhající, tzn. někdy opravdu stačí málo, někdy to opravdu je o pomůckách a někdy to prostě nejde z jakéhokoli důvodu a není potřeba trpět pocity méněcennosti, výčitkami apod., naopak by jste měla dostat podporu a pochopení.
Díky Bohu za dobu,kdy je možnost dítě nakojit něčím jiným než MM.
Jako LP asi do této diskuse nepatřím, ale měla jsem potřebu zareagovat. D.H.
dekuji za tento rozumny nazor.
dneska je kojici lobby pojata tak, ze kazda zena se musi ropzkojit i za cenu, ze nekolik mesicu nedela nic jineho, nez ze odsava, priklada atd.
Moje situace je jina, uz mesic a pul jsem nebyla schopna odstavit svoje dite, prestoze kojeni nesvedcilo jemu ani me (tezka alergie). proste pro pocit, ze bych byla spatna matka.
Nastesti lekar rozhodl a ulehcil mi to. desne me to mrzi. Melo by byt hlasano, ze nekdy je rozumne nekojit.
Taky děkuji dagmar za názor fakt jednička.
a smekám protože to se dneska moc neslyší zvlášť od laktační poradkyně.
Ale měla jsem stejné pocity jako Pudla a asi i jako většina holek v této diskusi. Sice moji nejbližší mi říkali, že to nevadí nic se něděje, ale člověk tak nějak má v hlavě že kojit je snadné a zvládne to každá a ta propaganda kolem je fakt silná ![]()
holky tak jsem podruhy flaskovala venku. musim teda ric, ze je to pro me akce jak operace novorozenete, pomucky rozlozenyx nas 2 metrech ctverecnich, chaosd, bordel - budu to muset jeste vychytat. zrovna tak to nocni krmeni, totalne me to vzbudilo a nemohla jsem spat.
a ty kozy-ja bych mohla zfleku delat kojnou…
Pudli, jsem ráda, že se to s Rafánkem vyřešilo a oba teď budete klidnější. A neboj, rychle vychytáš krmení venku. Já jsem vždycky měla sebou vysterilizované flašky (ty od Aventu vydrží uzavřené dlouho) a to samozřejmě už se savičkou. V termosce převařenou vodu - teplota tak akorát a v zásobničce - dávkovači (mám od Aventu) nachystané 3 dávky sušeného UM (pro jistotu, kdyby něco selhalo). To pak byla rychlovka - odšoubovat flašku, nalít do ní vodu a nasypat UM, zavřít, protřepat a jde se na krmení ![]()
Pudli neboj to brzy vychytáš, mě už to teď vůbec nepřijde. Já vždycky nejdřív smíchám mlíko, zase vše uklidím a až pak vyndavám dítě a krmím, tak abych pak zas jen zandala bryndák a plínu a jede se dál.
Jinak já teď už nosím mlíko rovnou ve flašce a vody akorát na jednu dávku, už tolik nemlíkujem takže jako rezervu mám buď křupky, rohlík nebo při nejhorším přesnídávku. ![]()
Pudli jsi bojovnice a opravdu jsi vydržela dlouho a my tady opravdu víme, jaké to je, když kojení zase tak jednoduché není. Bude to ku prospěchu vás obou.
Na lahev jsem si zvykla rychle, hlavně jsem věděla, že je nakrmená a nebrečí hlady a nebolí jí bříško, od té doby jsem měla hodné a spokojené dítě.
V sobotu jsme třeba byly na jarmarku a nakrmila jsem i tam v tom strašném počasí. Terezka zachumlaná až po krk, měla jsem termosku, nalila jsem vodu, z dávkovače mlíčko, zamíchala a nakrmila jí ležící a v pohodě, byla spokojená. A nemusela jsem jí vyndávat a odhalovat se
![]()
Třeba u druhého to bude jiné a já budu kojit v pohodě a v klidu, tedy doufám a když ne, nebudu se tím už trápit a prostě přejdeme na UM svět se nezboří, důležité je spokojené dítě, já to vědět, tak Terezka 4 měsíce svého života nemusela probrečet ![]()
Super názor laktační poradkyně ![]()
Panuško koukám na míry a Verunka je ještě menší než Terezka ![]()
holky on me nejak prestal papat, chjo. v 14:45 jeste vysosl v pohode 150 a od te doby jsem do nej narvala tak 50 ml… chjo.
Pudli a kolik ti vypil za celý den? třeba mu to stačí. Hele a co pomalu začít přikrmovat, třeba začít kaší. Věk už by na to měl my začaly ve 4,5 ale jen protože jsem čekala až po prohlídce u doktorky. Ale nevím jak to máte s těma alergiema?
Luci ona je pořád oproti ostatním dětem drobík, ten skoro měsíční rozdíl je prostě znát. Ale kdybys viděla kolik toho s prominutím sežere. To se fakt nedá jinak nazvat. Trochu teda bojujem s ovocem, ale k obědu má víc jak 200 g, už to nevážím, ale velká sklenička vy jí nestačila. Večeře to samý. Je super jedlík. Bála jsem se abych jí nepřekrmovala ale dr. prohlásila, že by mohla přibrati víc, že to není málo ale mohla by přidat. No kdyby viděla ty její obědy
![]()
ja mam pocit,l ze ma malo tekutin, cura malo a zlute. za cely vcerejsek vypil asi 650, coz je malo ale neni to katastrofa.
on si obcas da 150, ale obcas nic a nedostanu to nej zadnou cestou. fakt nevim, za jakou dobu a kolik ho mam krmit, furt vylejvam. uz jsem vytvrdila a vylejvam az po 2 hod v lednicce nebo po druhem ohrati, takove ztraty.
dostala jsem ted do nej 20 ml vody s cukrem a 60 ml mlika vyredenyho na 1/2 s cukrem. Mozna musim vic sladit.
Pudli a jak často mu dáváš? třeba vážně nemá hlad a když ho necháš dýl tak ti pak třeba vysosne víc najednou. My jsme krmily po 2,5-3,5 hodinách. Zkus ho jeden den nechat ať si řekne kdy má hlad a uvidíš, za jeden den nezhubne (samozřejmě musí něco vypít). My jsme v těch 4 měsících pily 120-150 ml a to 6× denně. Ale to 6. pití bylo že jsem jí vzbudila v 11 než jsme šli spát abych nemusela vstávat uprostřed noci. No a asi za 14 dní jsme jí zkusili nebudit a ona vydržela až do rána a přešli jsme na 5 krmení za den.
Ale musím teda podotknout že Veru je menší takže toho ani nemůžu vypít tolik, řídila jsem se teda váhou. ![]()
no mozna jo, ale materiny vypil daleko vic. 150 daval bez problemu, ale je fakt, ze pak blil.
vcera jsem davala po 4 hodinach 120 a to si dycky vzal ochotne. pak jsem dala 150 a dalsi dve krmeni vicemene zazdil.
dneska jsem dala 150 ve tri rano a nechtel pit rano. Treba je to na nej moc. treba to UM je sytejsi.
je takovy ztahany, krasne se tocil na brisko a od vcerejska to nedela, beka a ma 37,5 (pred odectem), treba na nej neco leze… ze bych prestala kojit a do 2 dnu onemocnel?