Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Martasaja: To je dost dobre.
. Vidis to me to nenapadlo rikat. Ted byla otazka co ji nebavilo jestli ty blbe otazky nebo to kojeni.
Je pravda, že ty otázky na kojení časem přejdou. Moje sestra má ročního klučíka a od jeho půl roku se všichni zajímali, zda papá mrkvičku, zda se otáčí ze zádíček na bříško, pak zda leze atd. a nikdo se ségry na kojení už ani nezeptal.
Jéé, Kattkko, my jsme se sešly ve dvou stejných diskusích tento večer.
Holky,co davate uz zeleninku a ovoce jak casto davate jogurt?Kazdej den nebo nastridacku treba obden i kdyz ma stale UM? My uz za chvilu mame davat jogurt a ja nevim jak casto
.
kattkka píše:
Martasaja: To je dost dobre.. Vidis to me to nenapadlo rikat. Ted byla otazka co ji nebavilo jestli ty blbe otazky nebo to kojeni.
To je asi úplně jedno co, ale myslím, že spoustu radilek by to mohlo odradit radit ![]()
Jinak jogurt dávám od 8.m. Ze začátku si na něj těžko zvykal a snad jako jediný jídlo dokonce plival, tak jsem dala pauzu a asi za 14dní už ho jedl. Dávám bílej, přidám ovoce a někdy i piškoty a má ho skoro denně na sváču. Nám furt nejde kousání, nakrájenej chleba jakž takž, ale rohlíkem se dáví, tak jsme pořád na kašoidních jídlech ![]()
No nam uz doktorka rekla ze muzem od ukonceneho 7mesice.no plivala do nedele jakekoliv ovoce vcetne ovocnych presnidavek.No a v nedeli snedla tu 190g a dneska jakousi od sunarka tak jsem docela v soku a jeste si to pochvalovala.A ocividne ji chutnala.No s vetsima kouskama mame problem taky jak jsou ty zeleninove prikrmy od 6mesice tak se snima obcas davi.Tak snad na to dojde co stim.Jinak ji to asi zkusim jeste vic rozmackat.Ja kupuji ale i varim.Dik za ty jogurty.
No mě se líbila odpověď na tuhle otázku někde ve starších příspěvcích, že to je kvůli tomu že si nechci zničit prsa
to mě pobavilo když už mají být lidi pohoršení tak ať k tomu mají důvod ne?
Holky dotázek ohledně dudlíků na flašku. Od začátku máme avent ten novorozenecký, teď mi ale tak 2-3 dny přijde že malá u toho usíná, že jí to unavuje z toho už tahat a když jí dám do postýlky tak se probere a za chvíli to zase třeba na dvakrát dožahne. Zkoušela jsem koupit ty větší myslím že jsou od 1 měsíce č. 2 ale to mi přijde že zas hrozně hltá a pak blindí - ona teda blindí už od začátku, máme s tím problémy ale teď už byla zase v pohodě. Kdy jste dávaly větší dudlík?
Panuška píše:
No mě se líbila odpověď na tuhle otázku někde ve starších příspěvcích, že to je kvůli tomu že si nechci zničit prsa![]()
to mě pobavilo když už mají být lidi pohoršení tak ať k tomu mají důvod ne?Holky dotázek ohledně dudlíků na flašku. Od začátku máme avent ten novorozenecký, teď mi ale tak 2-3 dny přijde že malá u toho usíná, že jí to unavuje z toho už tahat a když jí dám do postýlky tak se probere a za chvíli to zase třeba na dvakrát dožahne. Zkoušela jsem koupit ty větší myslím že jsou od 1 měsíce č. 2 ale to mi přijde že zas hrozně hltá a pak blindí - ona teda blindí už od začátku, máme s tím problémy ale teď už byla zase v pohodě. Kdy jste dávaly větší dudlík?
AHOJ abych za sebe řekla, my jmse to měly taky, jenda málo tekla…i ta savičky-silikon mě připadala tvrdá…a tou druhou se dávila…sice nebyl avent, ale balonek od baby campol - ale vzhledově mě připadá savičky stejné…tak jsem přešla na klasiku-flašku dlouhou úzkou…a kaučukovou savičku…sice se každé 3 měsíce musí kupovat nová, ale jsou tam savičky i protikolikové a ty jsou super já si je nemohu vynachválit..„ještě máme nuk - savičku ty jsou taky dobré, ale jen na tu uzkou flašu“..ten balonek používáme na cestování…ale když jí z něho krmím i ted tak mě připadne, že hrozně hltá..párkrát se mě i stalo…že byla i hodně plná asi toho vzduchu…a obě nás pěkně poblinkala…když jí bylo asi 4. měsíce…to byl docela pro mě šok. Ale ted už pohoda…akorát prostě hltá, a to tam mám pořád tu mini savičku do půl roku…když jsem zkoušela tu od půl roku, tak se pořád dávila…nooo děs.
..osobně mě spíš ted trápí příprmy, přestala mě po měsíci odmítat otevřít pusu na lžičku, ted jsme ve fázy…že si včerá vzala od mamky „když jsem fingovaně jedla bílou aktívii - tak z normální dospělácké kovové lžičky“… ..holky jaký na to máte názor???
…ale na druhou stranu se mě ted vyřešil jeden „problém“…už ani snad né problém, jen moje přehnaná aktivita…„převařování kojenecké vody“…
od neděle večer nešla elektrika, do druhého dne do 16 h. tak a bylo po problému..akorát to mliko jsem musela ohřívat ve zbylé teplé vodě z bojleru…což bylo tak tak…
…ááá flaše už taky vyvařuji 2 týdně…jinak umeju v jaru a pak, omyji ještě čistou. ![]()
Ahoj Panuško,
nevím, zda Ti nějak pomůžu, ale moje ségra má ročního klučíka od narození na příkrmu UM a od třetího měsíce zcela na UM.
Nejdříve dávala savičku, která měla simulovat ženské prso (nevím od jaké byla firmy) a na té savičce byly takové hrbolky. Tu dávala ze začátku přibližně to šestinedělí. Maličký musel hodně tahat, aby mu něco vyteklo. Když ho to přestalo bavit, tak dala savičku Avent č. 1 - tu když jsme otočily, tak z té savičky mlíčko pomaličku kapalo. Po čase asi ve třech - čtyřech měsících se začal vztekat, že to teče pomalu, tak do toho Aventu č. 1 píchla ségra špendlíkem, aby to teklo trošku víc. Taky zkoušela rovnou Avent č. 2, ale maličký moc hltal a pak blindil. Přibližně v půl roce přešla na dlouhé úzké flaštičky od Bočka, tam když tu savičku zmáčkneš, je tam takový křížek. Maličký byl spokojený asi měsíc a v osmi měsících se začal zase vztekat, tak ségra jenom u toho křížku ustřihla maličko jeden růžek, aby to teklo víc a je spokojený. Pak tam má doma ještě cucáčky k flaštičkám, které vůbec nejsou značkové, je tam větší dírka a když to otočí vzhůru nohama, tak teče souvislý pramínek. Teďka už malý ségře pije i z těch dětských hrníčků.
Panuško , s tím dudlíkem si to už nepamatuju, ale myslím, že ve dvou měsících už měl č.2. My teda 1 vůbec neměli. Začínali jsme na NUku, ale z toho děsně hltal, během dvou minut vypito a pak koliky, tak jsem nějak v té době přešla na Avent a bylo v pohodě. Jen si vzpomínám, že pak když jsem začínala na č.3, nějaký čas se zakuckával, než si zvykl na jiný proud. Ono to asi chce čas, jiná savička=jiný sání, ale když vidíš, že ji už 1 unavuje a namáhá, dala bych větší…
Lakyno , jo větší dírkou navíc do starýho dvojkovýho dudlíku jsem ušetřila za extra dudlík na kaši a funguje to skvěle. Zlaté české ručičky ![]()
Eliško, Ty se ptáš na názor, že malá jedla z kovové lžičky? Tak náš malej taky a dost dlouho. Nemohla jsem najít pořád tu správnou. Jedna byla malá, druhá zase velká, a dětskou ve stejné velikosti jako jsou kávový jsem neviděla. Tak jedl s tím. Máme z Ikey a mají hodně zaoblený kraje. Dodnes s tím dostává jídla, co jsou tekutější. Ale někdy je kouše a už má dost zubů, tak se snažím málo, aby si nezničil sklovinu. Ale dokud to nedělal, proč ne? Hutnější zeleninu už jí z umělých od Nuku. Ty celkem jdou.
holky díky průběžně zkouším a jelikož je malá hrozně blinkací tak jsem zjistila že dudlíkem to není jen u toho menšího někdy usíná ale blindí po obou takže pomalu přejdu na ten větší ať nekrmíme 20 minut ![]()
Panuška píše:.
holky díky průběžně zkouším a jelikož je malá hrozně blinkací tak jsem zjistila že dudlíkem to není jen u toho menšího někdy usíná ale blindí po obou takže pomalu přejdu na ten větší ať nekrmíme 20 minut
..NECHCI TI BRÁT ILUZE…„ALE MY OSOBNĚ NĚKDY PROSTĚ KRMÍME I TĚCH 20 MINUT…a to jsme už asi větší..“když byla malá i dýl - prostě až bylo nakrmeno, tak to bylo"..ted sice vypijem 250ml…nebo 200ml jak má hlad, na dvakrát poněvač „jedna pauza na odbrknuti“, ale když byla menší - tak pila 150ml i na 4 krát ty 3 pauzy samo na odbrknutí, poněvač i když byly savičky protikolikové, stejnak nějake vzduch v sobě měla…no a prostě potřebovala častěji odbrknou - poněvač pak taky hodně blinkala…šílený.
…TAK TO ZKUS TŘEBA TO BUDE TÍM…taky jsem jí zkoušela třeba půl hodky 3/4 držet v náručí ve svislé poloze…áá pak teprve položit, ani hned jakoby-sedění nebo pololeže po krmení nebylo dobré…a asi minimálně s miminkem manipulovat. TO VÍŠ JE TO ASI JEN MLIKO.
..rozhodně větší savičku bych jí kvůli rychlosti krmení nedávala, pak ti bude blinka ještě víc…jak bude třeba chudák hltat…je jí něco přes 2 měsíce - jak koukám, to je ještě malá. ![]()
..hmmm..
já už fááákt nevím, to asi ze zoufalství s těch příkrmů.
Eliško díky za názor, mohla bych to s tím častějším odbrknutím zkusit třeba by to pomohlo. Teď jsem teda už najela na ten dudlík č. 2 a zatím v poho, blindí tak nějak stejně ale neusíná u toho takže dobrý.
Hele a jak jsi to dělala s tím častějším brkáním, prostě jí třeba vpůlce flašku vzala dala brknout a pak pokračovala? ona mi totiž po dopití děsně řve, když si brkne tak se zklidní ale někdy pak háže docela dlouho a trvá jí než je spokojená. Já vím blbý dotazy ale jak nemám zkušenosti tak prostě nevím
![]()