Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Panuško , jasně že tři týdny po porodu je brzo dělat nějaké závěry. A myslím, že pokud stále něco kojíš i zbytečné kupovat drahé dokonalé pomůcky k umělé výživě ![]()
Já boj s kojením po ždímání koz i sebe celkově (opravdu výstižný termín
), vzdala ve druhém měsíci a dodnes máme 2 Aventky 260ml a měnila jsem jen velikost saviček. Ze začátku jsem klasicky vyvařovala jednou denně, pak ob den, pak když jsem si vzpomněla…
Malej nikdy zažívací potíže neměl. Ale fakt, zase flašky poctivě umývám jar+horká voda, skladuju zvlášť a mlíko nikdy nechystám dopředu. Obešli jsme se i bez dávkovače a myslím, že celkem dobře. Rychle to všechno uteče a třeba dnes by nám to všechno už bylo celkem na nic.
Jinak gratuluji k váhovému přírůstku a jen tak dál… ![]()
Holky díky za podporu fakt mimoc pomáháte. Zatím ždímám- ten výraz je fakt výstižnej - někdy si tak fakt připadám a vypadá to tak, že nakojím plus dokrmím, tak dvakrát za den mi vyjde na dokrm z MM jinak UM a tak jednou za den malé stačí i prso, ale to spíš vyjímečně nebo když je ještě ráno ospalá. V noci teda nestávám
to se přiznám i když jsem taky slyšela že se mlíko tvoří nejvíc. Ale vyspaná a spokojená maminka je lepší.
Jinak flašky mám dvě, sterilizuju jednou za den a ajinak poctivě vymývám a zatím taky vše v pohodě. Takže už jsme se trochu ustálily a najely si na svůj režim a bude jen líp a líp. Zatím to nevzdávám a už ani neřeším, jem i jasné že časem půjde asi mlíko do háje, ale budu se snažit vydržet co nejdýl - nejvíc mě teda neba to ždímání ale zatím se držím
![]()
ahoj Panuško,
vítej do klubu
,
já dokrmovala od 3.týdne,kombinovaně vydržela do 10.týdne,od té doby jsme plně UM. Měla jsem na 14dní půjčenou váhu,je to dobrá věc,že víš kolik vypije,ale bylo to dost stresující-řvoucí „hladový“ dítě dát na váhu,zjistit,kolik vypilo,a pak ještě rychle připravit náležitou dávk UM.
Jinak já mám 2lahvičky AVENT 260ml (byly ve sterilizátoru),ale stačila by asi i jedna,pak mám takovou tu malinkou na čaj. Ze začátku jsem sterilizovala v kastrůlku s vodou,pak jsem dostala sterilizátor,takže používám denně ten.
Mě se osvědčil dávkovač-dost často vycházím pryč z domu na delší dobu,takže krmím mimo domov.nebo když jedeme na den k rodičům,tak si to taky nadávkuju.a určitě potřeba je termoska,ve které budeš mít připravenou převařenou vodu,abys nemusela pokaždé vařit.
Befano díky, už jsem vybavená a mám snad vše potřebné. Ještě jsem se chtěla zeptat jak jste věděli kolik si mám prcek vypít -jestli jste se držely těch dávek co je na UM nebo něčeho jiného. Někde jsem našla že by měly vypít cca 1/6 své váhy. Teď mám půjčenou obyč digitální váhu tak vážím abych věděla kolik zhruba zmákne a kolik dokrmit. Teď zvládá tak max 40 ml ode mne zbytek dokrmuju, tak dvakrát za den mi vyjde že dokrmuju svým mlíkem zbytek nutrilon.
Ještě když jste plně na UM tak kolik prckovi dáváte taky podle těch dávek na UM? já jen když bychom takhle skončili tak abych věděla jak na to. Teď mi přijde, že by malá byla schopná vypít snad litr na posezení až by praskla. O víkendu jsem jí nevážila a dokrmovala „pocitově“ a pak mi pěkně šavlila až jí z toho bylo večer pěkně blbě chudince.
No musím říct, že takhle je to pořádnej kolotoč, přijde mi že nedělám nic jiného než kojím, ždímu prsa a dokrmuju pak mám tak hodinku klid a pak znovu. Na krmení dravé zvěře venku jsem si zatím netroufla, ale to taky časem přijde. Ono by to asi i šlo, že bych jí dala plnou dávku UM a nakojila zase až v klidu doma ne?
Panuško, já jsem se řídila tím, co bylo naspáno na tom obalu UM a malýmu to tak i vyhovovalo. Snad jen párkrát se stalo, že jsem musela dodělávat, nebo naopak nedopil. A vždycky, když se měla zvyšovat dávka sám si i řekl,že chce víc, téměř ve stejným období. A podle toho si přizpůsoboval i intervaly. Co si vzpomínám, tak akorát, když jsem pokaždý začala dávat víc, protáhl si interval tak o hodinu, ale během pár dnů si to zase srovnal. To poznáš, neboj, oni si sami řeknou. Přibíral tak akorát, takže u nás to tak stačilo. Mají vypít 150ml/kg/den a ono to tak i odpovídá.
Ono se to časem ustálí. Nejhorší je fakt ten kolotoč, kdy vlastně děláš dvě věci najednou. Kojíš a dokrmuješ. Máš dobrý, že v noci nemusíš vstávat, my to tak měli i přes noc… ![]()
Taky jsem se řídila tím co je na obalu -ale dle váhy,ne věku dítěte.
MOc ho nepřekrmuj,oni jsou ty děti schpný vypít cokoliv,at nemáš tlouštíka ![]()
Ahojda holky, jak to tak vypadá, tak se asi brzy přidám k vám, i když tedy pořád ještě kojím… Začala nám krize s mlíčkem, už to trvá týden a už musím dokrmovat, prostě to malý nestačí a nechci jí vidět brečet hlady, už jsem s nervama v koncích… i když přikládám co to jde, přijde mi, že je stejně mlíčka míň a míň ![]()
Už teda začátky byly strašný v porodnici. Neměla jsem žádný mlezivo a Terezka nechtěla sát, když nic neteklo, 4. den se tak nalily prsa, že se nemohla chytnout, tak kloboučky a do teď kojím s nima… nejdříve jsem kojila z jednoho prsa na jedno kojení, pak to nestačilo, tak kojím z obou, teď teda střídám prsa i vícekrát a třeba i půl hodiny, jsem z toho už vyčerpaná a nešťastná… jestli to takhle půjde dál, tak budu muset dokrmovat určitě ![]()
Nejhorší jsou ty výčitky svědomí, vykašlat se na to nebo ne… už nějak nemám sílu… přes den tedy kojím a noc musím dokrmit UM…
Tak jsem se představila, doufám, že to nevadí, že mezi vám občas zavítám…
Vidím tu známé jméno, Martasaja, nevím jestli si mě pamatuješ, mluvily jsme spolu před porodem.. ohledně hlenové zátky atd. ![]()
Jéé teď jsem si všimla, že tady je poslední příspěvek v červnu, tak to tady asi moc nežije, škoda ![]()
Ahoj Lucinko,
chápu Tě. Moje sestra má osmiměsíčního chlapečka a když se narodil, tak měl něco kolem dvou kilo, nechtěl se přisát, stále spinkal. Další problém byl v tom, že maličkého ségře přinesli (i když rodila přirozeně a nebyl žádný problém u porodu) až za dvanáct hodin po porodu, aby se přisál a on už nechtěl. Sestra má ještě dost tvrdé a vpadlé bradavky, takže maličkému vůbec nešlo si tu bradavku vytáhnout. Celou dobu v porodnici brečela, protože jí tam opakovali, že se musí rozkojit, jinak nepůjde s malým domů. Nakonec ji pustili až osmý den, maličkému své mléko odsávala a dávala mu ho vypít z flašky a dokrmovala UM. Když bylo maličkému kolem dvou měsíců, tak se začal trošku přisávat k prsu, ale sestře se tvořilo málo mlíčka, takže musela pořád dokrmovat UM. Kolem čtvrtého měsíce se maličký začal u prsa vztekat a už se nechtěl k prsu přisát, tak sestra s kojením skončila, ale obrečela to. Natrápila se hodně, ale teďka je už v pohodě a maličký taky. A maličký je naprosto zdravé miminko doteď.
Má nejlepší kamarádka má dvě děti, první holčičku sedmiletou vůbec nekojenou a druhého klučíka plně kojeného do jednoho roku. Ta sedmiletá holčička je odmalička naprosto zdravá a maličký měl již 5× antibiotika, přestože byl plně kojen.
Nakonec já - mléka se mi tvoří dost, i maličký se mi dobře přisává, ale musím ho dokrmovat UM, protože když jsem ho jen kojila, tak vůbec nepřibíral na váze, ale hubnul. Zkoušela jsem 3× během tří měsíců přestat přikrmovat a jen kojit, ale vždy když jsem to zkusila, tak maličký hubnul. Takže přikrmuji UM a kojím.
Asi to chce najít si s miminkem cestu tak, aby jsi byla v pohodě Ty i mimi. Vím, že všude píšou, že nejlepší je jen kojit, ale když mi maličký neprospíval po mém mléku, tak přikrmujeme UM a je spokojený jak on, tak i já jsem v pohodě. A dokud bude maličký chtít, tak ho budu přikládat k prsu, aby si vzal i něco ode mě.
Ahojky,
tak já po delší době taky zavítám a napíšu jak jsme dopadly my. Jelikož malá nikdy nevytáhla tolik aby vydržela aspoň hodinku tak jsme už od porodnice jely stylem jedno prso, druhé prso + dokrm - to se mi ale děsně přepíjela a ublinkávala a pak z toho zase řvala. No šílený. Po dokrmu jsem ještě odsávala, ze začátku bylo mlíka fakt málo ale pak se dělalo víc a víc (ne že bych měla nalitý prsa to jsem snad zažila akorát v porodnici
) až jsme se dopracovaly k tomu že malá si potáhla pak cumlala a když jsem jí dala od prsa tak řvala, to co jsem dokrmila tak jsem ještě odsála a naní byla naštvaná že nechce tahat. Což jsem si řekla že takhle ne, že se naní nechci zlobit (bůh ví jestli to bylo flaškou nebo jestli se prostě nenaučila sát) a začala jsem mlíko odsávat a dávat jí ho z flašky. Vycházelo mi to tak na 3/4 denní dávky že měla moje. No ale tím to tak nějak šlo postupně do háje a dnes má asi poslední dávku mého.
Přiznám se že ke konci už jsem to odsávání flákala ale kdo nezažil tenhle příšernej kolotoč tak nepochopí - tady teda asi chápou všechny. Někdo mi říkal nevzdávej to aspoň něco má od tebe atd. atd. ale já si řekla že jsem dobrá (musím se pochválit sama když to neudělá nikdo jiný že
) že jsem to vydržela 2 měsíce a že holt teď už pojedem jen na UM.
Musím říct že mi trvalo tak 14 dní kdy se to ve mě pralo úplně stejně jako v tobě Luci a říkala jsem si nevzdávejte a za chvíli zase kašlu na to. Ale pak jsem se s tím vnitřně smířila a přiznám se že teď jsem naprosto spokojená. Verunka vypadá taky šťastně a máme mnohem víc času si spolu hrát a ne jen odsávat a dokrmovat. ![]()
No a teď jsem si na tom našla spoustu pozitivního a jedno z toho je že si teď o víkendu dám květák kterej tolik miluju a kterýho jsem se teď musela zřeknout
![]()
Takže Luci jestli už toho máš plné kecky tak s tím klidně sekni, ze svého okolí vím, že to takhle má spousta mamin jen se o tom tolik nemluví jako o kojení takže si pak připadáme jako neschopné. Já to teda taky obrečela a ne jednou ale teď už to fakt neřeším. ![]()
Lucinko, Panuška má pravdu, jestli toho máš plný kecky, tak s tím doopravdy skonči. Já to viděla u mé sestry, jak se jí ulevilo, když jí přestal ten kolotoč kojení, odsávání, dokrmování. Jak jsem Ti už psala, hlavně ať jsi spokojená Ty i mimi
![]()
Panuška jseš dobrá - opravdu
Ten kolotoč odsávání a krmení je opravdu únavný a moc dobře vím, o čem píšeš - já si tím prošla u obou dětí - ufff. No, já jako správná čarodějka
to tak prostě už beru
Mě se už teď nikdo na kojení neptá - konečně
Ve chvíli, kdy jsem ze sebe za celý den už nevyždímala na celou dávku, jsem s tím sekla - a najednou si uvědomila, jak moc jsem unavená a jak moc to únavné bylo
A dala si svůj milovaný černý čaj a topinky s česnekem ![]()
Lucinko, za to trápení to opravdu nestojí, já už tady psala kdysi - jak já se trápila s Julkou, se Sašou jsem to už (i díky okolnostem) ustála lépe. Hlavní je spokojené miminko, ale i spokojená maminka - bez toho to nejde.
Diskuze teď spí - a čeká asi na nové nekojitelky
- ta vlna v zimě byla velká a také se znovu tato diskuze obnovovala. Teď téměř zapadla a to je škoda. Pomohla mnohým a tak by to mělo fungovat nadále.
Pokud se divíte těm „čarodějkám“ (tady často používané „spolučarodějky“), koukněte na diskuzi někde kolem strany 20
A pokud se někdo trápí nekojením - tak doporučuji stranu 28 - je tam takový seznámek, který jsme sestavily jako terapii nekojení a stresu z něj
![]()
Holky já si myslím, že je škoda aby taková diskuze zapadla.. zatím pročítám pár stran a musím se fakt smát
ty body mě naprosto dostaly, hlavně na to nejsem sama a je fajn vědět, že na tom byl někdo podobně
Omlouvám se za stručný příspěvěk, chovám dračici
..
Každopádně jsem pro aby se to tady zase oživilo, tedy pokud to půjde ![]()
Ahoj Luci, a nezkousela jsi kojit bez kloboucku?
Jo, tady tato diskuze mi hodne pomohla ze zacatku…byla jsem z prikrmovani a naslednem prechodu jen na UM hodne nestastna…
Az tady jsem pochopila, ze kojeni opravdu neni vse…A na UM neni nic spatneho…
M.