Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojda Merssy právě že zkoušela, několikrát, ale už asi pozdě, už je to takový závislák, že to je strašný
třeba během kojení sundám a dám prso a ona se začně strašně vztekat, a je to i pro mě horší, prostě je to boj od začátku a vůbec si to neužívám, tak jak bych chtěla, vlastně od porodu neřeším nic jiného než kojení… prostě pakárna… právě že si myslím, že i poslední týden z nervů a stresu mám míň mlíka a málo výživný, když večer odstříkám, tak jak se tam tvořilo do druhýho dne to tučný na vrchu, tak teď tam je minimum, spíš taková voda ![]()
Tento týden prostě stojí za to, včera jsem musela ostříhat nehtíky, jak se proti mě vzpírá a vzteká se, tak sem měla podrápaný prsa a tak si teda mateřství fakt nepředstavuju…
Moc děkuju za reakce a za pochopení, je to pro mě strašně těžký, pořád se to ve mě pere, ale prostě po 3 měsících bojů už jsem na dně z psychikou a je mi to strašně líto… v sobotu jsem to ořvala, prostě hrozný ![]()
A za vyprávění vašich příběhů moc děkuju fakt, hodně mi to pomáhá, když vidím, že na to nejsem sama a že kvůli tomu, že to nejde nejsem špatná máma, já si totiž tak připadám..
tak děkuju za vyslechnutí… škoda, že už to tady nežije ![]()
Luci neboj ono se to zase oživí, já se přiznám že mi tahle diskuse taky hodně pomohla. I když mi všichni kolem říkali svět se nezboří, neživoříme a na nutrilon taky máme a malé to nevadí že nebude mít mlíčko ode mě tak přesto jsem z toho byla hodně zklamaná. Ořvala jsem to v několika vlnách. Ale postupně jsem to zvala jako fakt.
Nejhorší jsou ty řeči kojících mamin, které neměli nikdy problémy a na to že nekojíš ti řeknou jak to? a začnou mít hromadu „dobrých“ rad a řečí typu tak to ještě vydrž.Ale kdo nezažil tak fakt neví o čem to je.
Dodnes třeba když vidím kojící maminu tak je mi trošku líto, že to nemám tak jednoduché, ale už od začátku to byl boj a musím říct že jsem tomu kojení nijak na chuť nepřišla. Jak někdo píše že to je úžasný když může svoje mimčo kojit tak já z toho ten pocit nidky neměla. Spíš to byl jen stres - kolik si vypije, bude zase křičet hlady nebo jí to bude stačit. Nejhorší byli návštěvy mimo domov, kdy půl hodiny kojíte a pak přijdete s uřvaným hladovým dítětem
dnes už se tomu směju ale tenkrát jsemto špatně nesla a vůbec jsem nechtěla nikam chodit aměla z toho stresy už dopředu.
Ale manžel mi byl od začátku oporou a dnes si „kojení“ užívá i on
Tak a teď jdu juknout na tu 20. a 28. stránku ![]()
Luci neboj i když už ti toasi řeklo hodně lidí tak špatná máma rozhodně nejsi, jsi pro svojí holčičku ta nejlepší máma. Užívej si s ní mazlení a hraní a „kojení“ ber prostě jako krmení nebo jídlo. Když mi bylo nejhůř a přišla jsem si jako nemožná mám tak jsem si vzala malou k sobě, pomazlila se s ní řekla jí jak moc ji mám ráda a že teda mlíčko nebude ode mě ale z flašky a bylo mi zase líp. Odměnou pak je jejich spokojenej úsměv. Ten za to stojí. ![]()
Lucinko, ahoj, to víš, že si na Tebe pamatuju. Měla jsi to tehdy stejný jako já, tak jsem si díky Tobě tak hezky zavzpomínala na věci a pocity zapomenuté ![]()
Ono je to stejný i s tím kojením. Já teda ve třech měsících už dávno nekojila, ale dneska už po těch problémech nikdo nevzdychne. Uteče to jako voda a teď se každý ptá jestli papa zeleninku, chlebíček, rohlíček, …
Jo, někdy je kojení boj a někdy se to nevyhraje tak, jak by si člověk představoval. Já to taky řešila, dlouho, přestat, pokračovat… A nevyřešila, vyřešil to za mě malej. Už prostě nechtěl, vtekal se. Proč rozčilovat vlastní dítě, když po flašce je tak spokojenej? Tož tak. Mám prostě dítě, který vyrostlo na UM a je zdravej. Ťuk, ťuk ťuk. Nemyslím, že není pravda to o prospěšnosti kojení, ale není to všechno. Zdaleka ne. A teď s odstupem to vidím daleko víc. A Ty Lucinko a i ostatní, to taky uvidíte, za pár měsíců. ![]()
Ahoj Lucinko, opravdu jsi pro malou ta nejlepší máma, protože jsi její máma. A rozhodně tím, že přestaneš kojit, nejsi špatná máma.
Je pravdou, že já to mám trošku jednodušší, protože mému maličkému nedělá problém pít z flašky a pak ode mě, je mu jedno z čeho pije. Ale třeba se to taky otočí a začne se mi u prsu vztekat, no uvidíme.
Každopádně má pravdu Panuška, že od té doby, co přikrmujeme, tak si „kojení“ užívá i můj manžel. Zrovna o víkendu jsem potřebovala dodělat večeři a maličký už chtěl jíst, tak jsem udělala flaštičku UM a dala ji manželovi, aby malého nakrmil. A manžel na mě pořád volal: „Hele jak tahá z flašky, hele jak hltá a on mě maličký bouchá do ruky, pojď se podívat, jaký dělá u toho pití blbosti…atd.“ Takže jsem se docela pobavila, protože pro mě nic nového, ale manžel si to užívá a vidím na něm, že je hrdý, jak to zvládá a může se podílet na krmení.
Myslím Lucinko, že i na UM najdete různá pozitiva a hezké momenty.
![]()
Panuška píše:Nejhorší jsou ty řeči kojících mamin, které neměli nikdy problémy a na to že nekojíš ti řeknou jak to? a začnou mít hromadu „dobrých“ rad a řečí typu tak to ještě vydrž.Ale kdo nezažil tak fakt neví o čem to je.
Pod tohle se můžu podepsat, přesně s tebou souhlasím, ten kdo s kojením nikdy neměl problém a šlo to samo, tak vůbec neví, jak strašně stresující je to pro nás ostatní, co jim to kojení zase tak dobře nešlo…
My s Terezkou bojujeme už od narození a je to pořád něco a člověk už prostě nemá sílu dál pokračovat ![]()
Holky od nás z diskuse mi říkaly ať zavolám laktační poradkyni, ale já už nemám sílu ani na to… zase by to byl stres jak pro mě, tak pro Terezku, ona je strašnej vztekloun
Holky jsou super, myslí to dobře, ale to jak mi je nedokážou pochopit, ale za to nemůžou
![]()
Když jsem potkala známou a ta mi s nadšením vypráví, jak kojí svojí malou, a kojení trvá od 3-5minut, tak jsem šla do kolen… já vždy tak 30 minut a i pak jsem stejně nevěděla, jestli je malá najedená
prostě někdo to má holt jednoduchý a mě to štve, že to tak taky nemám ![]()
A máte pravdu, je to příjemný, když fakt nestíhám, tak může nakrmit manžel
![]()
U nás teda jak kdy, dneska jsem tedy kojila, teď večer jsem dala nutrilon na noc a mlíčko odstříkala a povedla se mi vytáhnout 100ml… horší je, že Terez potřebuje 130ml až 150ml, podle toho jak kdy a to já prostě v těch prsou nemám… ![]()
Navíc Terezka je diblík, strašně se loudá i s flaškou, přibírá půl kila za měsíc, ale mě to nevadí… ale okolí a ty řeči.. jak je maličká, že mám hladový mlíko, nebo málo tučný, výživný, ať jím pořádně, že ta holka nepřibírá a pak ať dokrmuju, že jí nedám pořádně najíst, to asi k tomu přispělo a tento týden to vypadá takhle ![]()
Marti, to jsem ráda, že jsi si zavzpomínala
já měla porod nakonec rychlý a strašně ráda vzpomínám, krásný zážitek i když to teda moooc bolelo, ale Terezka za to stála a už se těším na druhý
blázen no…
Ano to znam, taky…potkala jsem na kyclich znamou z porodnice a ta byla uplne v soku z toho ze nekojim…
…to nechapu…
Ty maminy by meli byt aspon soudny a nedelat z nas matky tyranky co daji diteti flasku…
Driv jsem z toho byla spatna a ted-----jsem na tyto reci vyslovene alergicka…
Stejne to nechapu…kohokoliv potkam-prvni otazka-a kojis?Je to soukroma vec a kazdyho to zajima jako prvni…
…
Souhlasim s mersy.Pro ty matky co koji naprosto v pohode tak to nechapou.A na vety tipu ty nekojis a proc nekojis a kdybys ji tu flasku nedala tak mas mleka dost jsem byla vylozene alergicka.Mala ma 6,5mesice zhruba od 3,5 mesice je plne na UM a muzu napsat jedno kazdej se me pta ale to uz asi tak od 5tydne jak to ze ta Bara se porad smeje je spokojena hodna a v noci spinka jak to delam.Odpovidam jsme na UM ted uz teda i na zelenince
. A jeden dobrej postreh mam na to dite vice casu a jde to poznat vice se ji venuji to mi rika okoli jak mam sikovne dite a babicka jak jde videt ze se ji venuji.Takze to je vyhoda UM.
To já taky potkala jednu známou, to jsem teda ještě problém zrovna neměla s kojením, ale kamarádka,co šla se mnou jo, přestala kojit… bylo horko a ona dávala malýmu čaj a ta známá,co kojí, už svoje druhé dítě bez problémů se ptala nás obou jestli kojíme???
taky nechápu proč, to je to nejdůležitější… a pak ještě dodatek k téhle otázce a proč nekojíš??? Byla to reakce na to, že viděla, že mu dává čajík, přitom já čaj dávám i když kojím, co je na to špatnýho… ![]()
Prostě první na co se mě každý zeptá a kojíš? … blázinec, fakt v dnešní době se na to ptá každý… i gynekolog na šestinedělní prohlídce se mě na to ptal a o kožní ani nemluvím ![]()
Já vím, že za to ty maminky nemůžou, prostě si to neuvědomí, až někdo takový boj s kojením zažije, tak pak ví teprve jaké to je…
Nikdy bych neodsuzovala někoho, že dal UM, když pro to maminka udělá vše, a přes to to nejde, tak proč trápit dítě i sebe… tak se cítím já.. Terezka je najedená, nic jí teď neschází, tím pádem jsem i já spokojená…
Co já se natrápím i s tím, co mám a nemám jíst… Terezka od mala trpí na prdíky a koliky, šílený… začala jsem brát na doporučení laktobacily a stejně prd, je to to samý
bojím se sníst i chleba nebo vypít mlíko…
Tak u tech doktoru to chapu. Jenom pro zajmavost pritel ma bratrance v australii.Jejich mala ma tedka 9mesicu.No a ted to nejkrasnejsi je od konce na UM.Ale to nejkrasnejsi tam se VAs nikdo nepta kojis?Tam se vetsinou nekoji vubec podle toho co nam psal tak tam vrazi flasku a je to.
Jo Merssy ještě jsem chtěla, nikdy jsem to nestihla, vždycky se u nás objevíš na chvilinku a pak zmizíš
malej je naprosto kouzelnej a jaký má kukadlýna ![]()
To máš pravdu, že se ptal i gynekolog při šestinedělní prohlídce a pak se mě ptala na kožním doktorka, jestli kojím atd. Čajík dávám malému pít taky i když částečně kojím a částečně přikrmuji UM.
Minulý týden jsem byla s kočárkem u nás za barákem na pískovišti a chodí tam taková učená maminka, která všechno ví, všude byla a někde i dvakrát… Její první otázka taky byla, zda kojím?! Řekla jsem jí, že přikrmuji, protože maličký po mém mlíčku, když jsem plně kojila, tak nepřibíral, ale hubnul. A ona mi řekla, že to není možné, že každá matka má mléko výživné, že to asi bude technikou kojení či co atd…Já jsem byla úplně vytočená. Tvářila se na mě, jako že maličkému hrozně ubližuju a nejsem plnohodnotná matka, když ho plně někojím. Tak takovéhle mám ráda
Ale co, hodila jsem to pak za hlavu, já to mám srovnané a hlavně, že je maličký spokojený.
Ony ty otázky přejdou, taky mě s tím všichni štvali. Nevím co to je za módu. Myslím tak kolem pátýho-šestýho měsíce se lidi už neptaj, nebo ptaj, ale na jiný věci. Mě se gyndařka taky ptala, ale ona asi musí zase kvůli nástupu MS a taky mi pak prohmatávala prsa, jestli tam nejsou nějaký zatvrdliny.
Teď jsem si vzpomněla, když jsme byli naposled na prevenčce v 10.m, šla po mě maminka s malým miminkem a hned ve dveřích doktorce hlásila: „Nekojím, protože už mě to přestalo bavit!“ A všichni se zasmáli
Tak jim to taky říkejte, však co je komu po tom, co máte za problémy.