Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Panuška píše:
Eliško díky za názor, mohla bych to s tím častějším odbrknutím zkusit třeba by to pomohlo. Teď jsem teda už najela na ten dudlík č. 2 a zatím v poho, blindí tak nějak stejně ale neusíná u toho takže dobrý.Hele a jak jsi to dělala s tím častějším brkáním, prostě jí třeba vpůlce flašku vzala dala brknout a pak pokračovala? ona mi totiž po dopití děsně řve, když si brkne tak se zklidní ale někdy pak háže docela dlouho a trvá jí než je spokojená. Já vím blbý dotazy ale jak nemám zkušenosti tak prostě nevím![]()
…OSOBNĚ TAKY NĚKDY POFNUKÁVALA -" TAK JSEM S NÍ MUSELA CHODIT, DÍVAT SE Z OKNA PROSTĚ ZAUJMOUT POZORNOST", JENŽE ONO TO U NÁS JINAK NĚŠLO..TAK NEŠLO JINAK…poněvač si pamatuji, že jsem to nevěděla..„PROSTĚ TI NIKDO NIC NEŘEKNE- JÁ JSEM TAKY NEVĚDĚLA, JEN JSEM PROSTĚ ZKOUŠELA“.a taky jsem jí dávala, jako malé třeba 60ml najednou, no ale když ti toho půlku vyzvrací..tak to nemá smysl hrotit.
Tak jsme ji pili na dvakrát, pozdější přibívání mléka, s tím množstvím jsem řešila na 4 krát pak na třikrát a ted na dvakrát tech 250ml.
JINAK OSOBNĚ JSEM JÍ PAK -JEDNOU NĚJAK POSTRČILA dudlíka - nadarmo se tomu neříká šidítko…a byl klid po tom odbrknutí jsem ho vyndala a dala jí flašku…postupně se to odbouralo…ááá ted je v pohodě.
„PROSTĚ JE TO PAUZA NA ODPOČINEK“. ![]()
ALE OSOBNĚ TI NECHCI NIC PODSTRKOVAT, ZKUS CO PŮJDE..ÁÁÁ UVIDÍŠ, JAK SI BUDETE STÁT.
HODNĚ ZDARU.
Martasaja : ..TED TI NORMÁLNĚ KOUKÁM NA METŘÍK…ááá moje kámoška, má úplně stejně starého kluka jak ty - akorát je 30.9.08, myslím se jmenuje „MATOUŠ“ ![]()
Eliška3 píše:
Martasaja : ..TED TI NORMÁLNĚ KOUKÁM NA METŘÍK…ááá moje kámoška, má úplně stejně starého kluka jak ty - akorát je 30.9.08, myslím se jmenuje „MATOUŠ“
Fakt? ![]()
No jo, tehdy byly porodnice plný… I když ony jsou teď asi pořád… ![]()
A kde rodila? Já na Obilňáku.
Martasaja píše:Eliška3 píše:Fakt?
Martasaja : ..TED TI NORMÁLNĚ KOUKÁM NA METŘÍK…ááá moje kámoška, má úplně stejně starého kluka jak ty - akorát je 30.9.08, myslím se jmenuje „MATOUŠ“
No jo, tehdy byly porodnice plný… I když ony jsou teď asi pořád…
A kde rodila? Já na Obilňáku.
TAK TO FAKT NETUŠÍÍÍ, ale zeptám se jí.
Holky, hlásím se do klubu, ted jsem sice ve fázi odstříkavačně -kojící, ale jinak s těmi „moudrými“ radami, tlakem okolí a mediální masáží sekty
, která si říká laktační liga, souhlasím.
Tady jsem popsala, jak jsme na tom s kojením ![]()
https://www.emimino.cz/…s/story/6576
jinak taky závidím, když někdo kojí 3-5 minut, já to taky mívala na 30 a víc, a stejně pak vypil prd ![]()
Musím ale říct, že moje dr. nepropaguje kojení za každou cenu, je super. Taky ale hned nerve UM. A mám kámošku laktační poradkyni a ta je „normální“, nezblblá laktační ligou. Hodně mi ted při těch peripetiích s Vítkem pomohla, ale denně mi opakuje, že když to nepůjde, tak mlíko není všechno. A ona mi řekla, že je určité procento žen, které hladové mlíko prostě mají a nedá se to řešit jinak než UM. Kubu jsem kojila do půl roku, a pak se mlíko taky ztratilo navzdory okřídlené větě „kde je poptávka je i nabídka…“ prostě vyschlo, malý hubnul a byl konec. Já to obrečela (ale na druhou stranu to bylo pak i pohodlné, přiznám)…dlouho jsem se skoro omlouvala, že nekojím, když se na to někdo zeptal.
beeuska píše:
Holky, hlásím se do klubu, ted jsem sice ve fázi odstříkavačně -kojící, ale jinak s těmi „moudrými“ radami, tlakem okolí a mediální masáží sekty, která si říká laktační liga, souhlasím.
Tady jsem popsala, jak jsme na tom s kojením
https://www.emimino.cz/…s/story/6576jinak taky závidím, když někdo kojí 3-5 minut, já to taky mívala na 30 a víc, a stejně pak vypil prd
Musím ale říct, že moje dr. nepropaguje kojení za každou cenu, je super. Taky ale hned nerve UM. A mám kámošku laktační poradkyni a ta je „normální“, nezblblá laktační ligou. Hodně mi ted při těch peripetiích s Vítkem pomohla, ale denně mi opakuje, že když to nepůjde, tak mlíko není všechno. A ona mi řekla, že je určité procento žen, které hladové mlíko prostě mají a nedá se to řešit jinak než UM. Kubu jsem kojila do půl roku, a pak se mlíko taky ztratilo navzdory okřídlené větě „kde je poptávka je i nabídka…“ prostě vyschlo, malý hubnul a byl konec. Já to obrečela (ale na druhou stranu to bylo pak i pohodlné, přiznám)…dlouho jsem se skoro omlouvala, že nekojím, když se na to někdo zeptal.
..ahoj tak zhruba jsem četla tvůj článek a vůbec nechápu jak tě i někdo tam může kritizovat.....když má ženská mlíčka hodně, tak bych to nevzdávala…to bohužel u nás byl opačný případ, nějak se ho dělalo málo. Ale taky jsem vydržela jen částečně kojit a pak v zápětí dokrmovat ..i jsem se lopotila s odsávačkou - poněvač malá mě přes den nechtěla pít s prsu"tak jsem to odsávala a dokrmila jsem jí tím + UM". No a kojo bylo v noci - ráno + UM. CELOU TU DOBU JSEM SI MYSLELA, ŽE SE ROZKOJÍM - ALE HOUBELEC. PAK už jsem to jen asi protahovala, asi jen na podporu „imunity - i když na to mám názor, že je spíš s 80% dědičná a pak se možná podpoří mateřským mlékem“. Nakonec se uderem 4. měsíců, přestala přes noc uplně budit, tak vesměs rozhodla „ONA“…a tím mě naznačila, že už „ASI MAMKO NENÍ POTŘEBA, SE LOPOTITI U PRSA“.
ASPON SI TO MYSLÍ, TO SAMÉ JSME MĚLY I S USÍNÁNÍ - byla chovaná a pak v 5. měsíci se u toho začala najednou vztekat, tak jsem jí zavedla „ESTIVILOVU METODU“…ááá super, ale do té doby prostě zabíralo jen to chování. …A tak si myslím, že to je asi ze vším, matka musí být trochu vnímavá ke svému dítěti. ![]()
TOBĚ PŘEJI HODNĚ ZDARU.
![]()
..ale co bych ještě podotkla, jestli ti malej po stříkačce, bude hodně blinka - neboj se mu dát flašku na to dokrmení…osobně jsem také jeden čas dokrmovala, přes stříkačku a malá u toho postupem času byla tak divoká, že jsem se bála - že jí poraním „a také byla plná vzduchu“. Tak jsem jí dala flašku..a problém s přisátím na prso nebyl"teda když bylo v noci plné" - mám dojem, že tu to i jednou psala i jedna maminka „PROSTĚ JAK SI TO Z MIMINKEM DOMLUVÍŠ TAK TO JDE“.
Osobně mě odpadlo stresování u stříkaček a člověk byl zase o něco klidnější.
![]()
Eliško, díky za povzbuzení, je to únavné, ale zatím to jde. Hlavně, že Vítek přibírá.
Jinak KDYŽ TO NEJDE, TAK TO NEJDE a člověk se nezblázní. Kdysi se skoro nekojilo, dnes je kojení zase svaté…z extremu do extremu, fakt ![]()
Ahoj holky, tak se hlásím po delší době… s kojením stále bojujeme, jeden dva dny dobrý a pak zase den na prd, histeráky u prsa a to třeba 2× za sebou a pak je prostě klid a jede se normálně…
Na noc teda pořád dávám Nutrilon, teď jsme tedy koupily bebu a zkusíme něco jiného, má to jen na noc, tak snad bude chutnat ![]()
Jinak jsem panuško koukala na fotky a malá je krásná ![]()
Bee obdivuju tě, fakt, tohle bych už asi nedala a je fakt, že s tím krmením bojujeme taky od začátku… chjo, proč nemůže být aspoň tohle jednoduchý… a to mám ještě doma řvounka a nespavce, to jsem zapoměla napsat
a pak do toho to krmení- nekrmení a jsem z toho zralá na blázinec…
Jen jsem se chtěla zeptat, chci kojit co to půjde a malý to bude stačit, to zase jo… a občas dokrmit, když bude potřeba, ale když pojedu třeba pak půl na půl, jak se začíná s příkrmama? Mohla bych pak třeba od 5. měsíce nebo počkat až na půl rok, třeba? Díky ![]()
Lucinko taky jsem teď studovala příkrmy a dočetla jsem se na kojeni.net že pokud dítěti mlíčko stačí tak není potřeba začínat dřív jak v 6. měsíci. Asi pak záleží na tobě a na malé co vám bude vyhovovat jak bude přibírat a zda nebude mít hlad. Takže my zatím jeden jen v UM (máme teda ještě hafo času) a pak se uvidí, nějak to nehrotím.
Po těch bojích s kojením jsem se už naučila to neřešit a malá si sama řekne. Stejně tak jako neřeším kolik a v jakých intervalech si vypije ![]()
Jinak díky za pochvalu fotek, už to začíná být veselejší, dlouho byla takový uplakánek hodně blinká a to jí dost zlobí ale poslední 2-3 týdny je to lepší a lepší - víc se směje a je pohodovější tak si to začínám užívat. Samo že občas má ještě horší dny kdy si je více méně prořve, ale to k tomu prostě patří. Navíc mi v noci krásně spí od 7-11 pak krmení pak do 5 pak další krmení a pak to ještě do cca 8 zalomí takže i já se dobře vyspím. Takže razím heslo neva když přes den brečí hlavně že spí v noci ![]()
Ahoj holky ![]()
snad nevadi,ze sem k Vam mrkam ![]()
Maly byl do 3mesicu plne kojeny,ale potom se u nas zacalo dit asi neco podobneho jak popisuje Lucinka zacala jsem dokrmovat na noc,casem i pres den az jsem zjistila,ze uz vlastne snad ani nekojim ![]()
takze zase se rozkojovat,atd atd…no kojim,ale flaska to jisti
bez te uz se neobejdeme.Maly potrebuje prso na uklidneni po kazdem vypiti flasky-kdyz mu ji prazdou beru spusti sileny histerak,takze se dopije mlickem ode mne a je klid…
Jinak otazky typu "KOLIS JESTE?A TY MU DAVAS FLASKU?JO?ATD…
nesnasim!My jsme bojovali od narozeni,maly se narodil cca o necele 3tydny driv a saci reflex na bode 0
dalo mi to a jemu taky veeelke usili.Potom vsechno ok,az do 3m. ale spurt to rozhodne nebyl!!!
To by jsme ho meli az do dneska
![]()
Jo a jeste aby jste vedeli,pritel byl kojeny do 2let!
Tchyne se kterou se nebavim je toho nazoru,ze kojit,kojit a zase jen kojit!Chran buh,kdyz nekdo nekoji,at uz nedobrovolne (vetsinou je to na 99% nedobrovolne,proste to neslo)
Ona nedokaze pochopit,jakot ze nemam od 3mesicu dost mleka pro syna
no opravdu na pest (omlouvam se) Od zacatku slysim je ze musi byt kojenej do 2let jako jeji syn,aby byl sztadej a kdesi cosi…no hruza!
Uz jen tema recma asi nemam mliko
A pkazde kdyz prisla do porodnice nebo potom k nam,tak jeji prvni otazka byla:Kojis jeste???
![]()
Chapu,ze je to pro dite urcite to nejlepsi,o tom zadna,ale kdyz se nekoji tak se taky svet nebori…
Kdyz jsem skoro prisla o mleko,strasne me to trapilo,rikala jsem si"Tak a je po vsem,kdyz ho jednou odstavim,uz to nemuzu vzit zpatky,atd „Kal kdyby se stalo neco hrozneho,prislo mi to lito,ze jsem "sklamala“ ale pritom to tak neni,je to opravdu dnesni MODA kojit co nejdele'
Myslim,ze nam to timhle tempem vydrzi max. mesic a je po koju ![]()
petrusha píše:Domů jsem se ukrutně těšila, hlavně jsem už chtěla být z porodnice fuč, protože mi připadalo, že baby friendly hospital, není až tak moc friendly k dětem. Nechali by je tu snad zemřít, jen aby nedostali UM
to je opravdu vystizny,me se taky udelalo mleko az 3-4den po porodu,maly mel silnou zloutenku,byl spavy jako driv narozeny a neumel se prisat jeste 3mesice doma bez kloboucku,byla jsem z toho nestatsna a pripadala si „neschopna“
V porodnici doslova prozval hlady cele dny a noci,ja spala po prve od porodu az doma.Zazivala jsem opravdu silene chvile a modlila se at uz mu daji neco k jidlu…
Nedali… a ja si pri pokusech maleho nakojit rikala „Pane boze,to je ta krasna chvile maminky s miminkem
"taky dalsi kamaradska nemocnice k detem a stahanejm maminkam po porodu…
Ale prezila jsem,jen vzpominka je "Nocni murou“
Nikynko vítej,
mě tahle diskuse před pár měsíci hoooodně moc pomohla. Byla jsem na tom podobně, malá narozená skoro o měsíc dřív, také sát neuměla a byla líná a to i doma. Jen jsem to nevydržela tak dlouho a sekla s tím po dvou měsících kojení napůl (prso+ dokrm na každé kojení)
Asi to zní otřepaně, ale buď v klidu já si to teprv s flaškou začala užívat - tedy kojení - jinak samozřejmě bojujem se spoustou věcí dál - malá je celkově uřvané miminko, někdy špatně spí, někdy nás trápí prdy, no prostě furt něco. Ale kojení už si užíváme obě.
S tchýní to budeš mít ještě asi hodně těžké ale pošli jí do háje, je to tvoje dítěa klidně jí řekni, že tě těma řečma stresuje a že čím víc tě bude stresovat tím míň budeš mít mlíka, což jako zasloužilá matka určitě ví
je to asi těžké, mě se tohle naštěstí vyhnulo ale ten tlak okolí je děsnej. Když si to srovnáš v hlavě a smíříš se s tím tak už je to pak v pohodě. Já zjistila, že mamin co nekojí je strašně moc jen se o tom tolik nemluví ![]()
Takže hodně síly, už takhle jsi vydržela podle mě hodně dlouho takže to nelámej přes koleno ![]()
Ahoj,
my sme s prckem (až na prvních pár dní v porodnici) neměli s kojením žádnej problém, mlíka akorát, malej přibíral, chutnalo mu, po pár týdnech se už zvládnul napchat za 5 minut. Bohužel má alergii na bílkovinu kravskýho mlíka a dost trpěl na bolení bříška, koliky, prdy, takže sem byla na nemléčný a nedráždivý dietě. Přiznám se, nenesla sem ty dietní omezení úplně dobře, miluju jídlo a jako bývalá anorektička/bulimička sem s tim měla problém. Ale říkala sem si, že hlavní je mlíko pro dítě a že to přetrpím. I ejhle, když byly malýmu 2 měsíce, probudila sem se s obrnou lícního nervu, což znamená, že sem měla ochrnutou půlku obličeje. Prostě žádnej pohyb, vypadala sem jak zrůda. Podle neuroložky to bylo z vyčerpání - císař, pak zánět dělohy a antibiotika, nevyspání, kojení, dieta, 2 dny na JIPce v Motole, když malej spadl tatínkovi z přebalováku. Tělo si prostě řeklo dost. Obrna se léčí kortikoidy a rehabilitací, ale kortikoidy s kojením dohromady nejdou. Kvůli masáži „kdo nekojí je špatná matka a bez MM je dítě chudák“ sem měla pocit, že to musím bez kortikoidů zvládnout. Ale nelepšilo se to, tak mě doktoři, rodiče i manžel přesvědčili, ať se na kojení vykašlu a ať se hlavně dám dohromady. První flašku malýmu sem obrečela, ale když sem viděla, jak mu chutná, bylo to snesitelný. Původně sem chtěla odstříkávat a pak se ke kojení vrátit, ale doktorka mi řekla, že takhle velký dítě už se nejspíš k prsu nevrátí. Malej baští Nutrilon Allergy Care, jí pravidelně (sám si to tak plánuje), v noci už se budí jenom jednou, bříško ho nebolí, prdíky odcházej, koliky nemá, a já se můžu na půl dne ztratit, být si chvíli sama a nechat hlídat tatínka. Je to sobecký? Možná, ale sem mnohem klidnější a spokojenější, tatínek je víc zapojenej, což ho baví, a prcek nám nádherně prospívá.
Rézinka píše:..ahoj podle mě nic není sobecké..toto si neříkej..máme taky právo občas si vyrazit..na nákup, nebo malinké kafíčko..jinak by z toho člověk „zblbnul“ ..můj Honza se také rád stará a má s malou super vztah
Ahoj,
my sme s prckem (až na prvních pár dní v porodnici) neměli s kojením žádnej problém, mlíka akorát, malej přibíral, chutnalo mu, po pár týdnech se už zvládnul napchat za 5 minut. Bohužel má alergii na bílkovinu kravskýho mlíka a dost trpěl na bolení bříška, koliky, prdy, takže sem byla na nemléčný a nedráždivý dietě. Přiznám se, nenesla sem ty dietní omezení úplně dobře, miluju jídlo a jako bývalá anorektička/bulimička sem s tim měla problém. Ale říkala sem si, že hlavní je mlíko pro dítě a že to přetrpím. I ejhle, když byly malýmu 2 měsíce, probudila sem se s obrnou lícního nervu, což znamená, že sem měla ochrnutou půlku obličeje. Prostě žádnej pohyb, vypadala sem jak zrůda. Podle neuroložky to bylo z vyčerpání - císař, pak zánět dělohy a antibiotika, nevyspání, kojení, dieta, 2 dny na JIPce v Motole, když malej spadl tatínkovi z přebalováku. Tělo si prostě řeklo dost. Obrna se léčí kortikoidy a rehabilitací, ale kortikoidy s kojením dohromady nejdou. Kvůli masáži „kdo nekojí je špatná matka a bez MM je dítě chudák“ sem měla pocit, že to musím bez kortikoidů zvládnout. Ale nelepšilo se to, tak mě doktoři, rodiče i manžel přesvědčili, ať se na kojení vykašlu a ať se hlavně dám dohromady. První flašku malýmu sem obrečela, ale když sem viděla, jak mu chutná, bylo to snesitelný. Původně sem chtěla odstříkávat a pak se ke kojení vrátit, ale doktorka mi řekla, že takhle velký dítě už se nejspíš k prsu nevrátí. Malej baští Nutrilon Allergy Care, jí pravidelně (sám si to tak plánuje), v noci už se budí jenom jednou, bříško ho nebolí, prdíky odcházej, koliky nemá, a já se můžu na půl dne ztratit, být si chvíli sama a nechat hlídat tatínka. Je to sobecký? Možná, ale sem mnohem klidnější a spokojenější, tatínek je víc zapojenej, což ho baví, a prcek nám nádherně prospívá.
..to víš mohu hodnotit"naši se rozvedli a otec neměl vůbec zájem „tak je to pro mě hodně důležité“.
„Tudle se mě někdo dokonce ptal, "jestli vůbec ví, že má jeho dcera dítě "a on vnučku“.
..ŘEKLA JSEM, ŽE MĚ TO ANI NEZAJÍMA"KDYŽ ON NEMĚL ZÁJEM..a asi nikdy mít nebude.**ale to už je mimo téma.
**
Ahoooj, můžu se přidat do klubu?
I já se zařadila do klubu nekojících, kdyby mi to někdo řekl před porodem nejspíš bych ho poplácala do čela, jenže i mně život vyškolil že někdy nestačí jen chtít......
Já chtěla kojit, malá nechtěla - ta se chtěla najíst a rychle, i když pořád mám záchvaty lítosti když se někdo zeptá jak jde kojení nebo vidím kojící maminku už je to mnohem lepší…
(Panuška ví
)
Dnes už jsme se manželem zasmáli, když jsme počítali kolik jsme vynaložili peněz za snahu kojit - že jsme mohli mít zásobu UM ![]()
Jak jste tu psaly kojení rpsotě někdy nejde, ani mamince ani miminku a naštěstí mám i já nromální dětskou lékařku která mi řekla (asi jsme vypadala fakt děsně když jsme tam byli) že nejdůležitější pro aší maličkou je aby ze mně cítila tu péči a pohodu,mlíko se nahradit dá a dnes už velmi vypracovanými mléky ale láska ne......a ta je pro děti to nejvíc co potřebují…
Na tohle se snažím myslet když jde po mně zachvat že nekojím ![]()