Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já se teda taky přidám,už v porodnici jsme měly strašný problémy s kojením,já měla malé bradavky a malému se to špatně chytalo,což samozřejmě doprovázelo i příšerný řev,no na rady mé mamky jsem to nevzdávla a snažila se i tak dál kojit , protože mlíčka bylo víc než dost,kpolem druhého měsíce ale přišla obrovská krize , že malý prostě prso odmítal,tak jsem zkusila odsát mlíčko a dát s flašky , no musím říct , že toho dne se nám změnilo dítko k nepoznání,byl uplně spokojený , ten večer nám začal spát celou noc , a tak jsem pochopila ,že než abych ho trápila radší dám flašku , no nakonec jsem začala mít špatný mlíčko , tak jsem koupila Nutrilon dala mu ho a paráda,Honzíček je dneska spokojený miminko a já samozřejmě taky a vůbec si to nevyčítám , že ho nekojím, ono než se někdy trápit že to nejde , tak je lepší nekojit a dávat UM.
Ahoj Oluscha,neni tomu tak davno co jsem cetla jestli delas neco spatneho kdyz malemu davas nutriolon.Takze uz jsi to vzdala uplne jak tady ctu.My stim bojujeme uz asi od 5tydne.To jsem davala na noc a odpoledne.No a ted ho davam celej den a jeste tak trikrat kojim.Ale stale nejak nemuzu stale prestat uplne i kdyz vim ze to nase kojeni- je beztak vicemene nekojeni.Ale jinak souhlasim ze deti na UM jsem klidnejsi spokojenejsi a hlavne muzem snema byt venku jak dlouho chceme a flasku jim muzeme dat kdekoliv treba i na lavicce na Namesti Svobody
v Brne.To me napadlo ale z duvodu toho ze tam chodi nejvice lidi. ![]()
ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, ale přidám svou zkušenost…
Rodila jsem v Brně Bohunici, prý baby friendly… Malý se na porodním sále nepřisál, nikdo se mi tam nesnažil pomoct a prý že se přisaje až na novorozeneckým… Tam mi ho přinesli až 8 hodin po porodu (i když jsem se co hodinu zajímala kde je a už jsem měla strach, že něco není OK), přisátí bylo problém, ale nějak se podařilo. Mlíko se mi tvořilo pomalu, sestřičky mě večer doslova buzerovaly, že kojím málo, že dle tabulek už mám kojit o 10 ml víc… pak dostal žloutenku a já depku (protože jsem ho neměla u sebe) a nikdo mi neřekl, že mám odstříkávat… Po 6ti hodinách přišla sestra s pístovou odsávačkou, ale že když nebudu mít aspoň 30ku, ať jim to tam ani nenosím a rovnou to vyliju do umyvadla…
A tehdy jsem opravdu byla silně pod tlakem všech těch brožur, keců z kurzu, letáků a fotek o kojících maminách. Ten pocit, že musím být jako ony, jinak nejsem dobrá matka… Musím říct, že to byl pro mě opravdu strašný stres a ještě teď, po 20ti měsících je mi z toho zle, někomu bych potřebovala za to všechno nadat, možná to znáte…
Zkrátím to, možná překvapivě - kojím do teď. Ovšem ta cena byla na začátku poměrně vysoká. Nechci se nějak přeceňovat, ale myslím, že spousta mamin by to na mým místě vzdala.
Zjistilo se, že u mě není problém nedostatek mléka, jak mi tvrdili v porodnici, ale přebytek, proto zatvrdlo, já měla zánět, atb, bolesti, hnus… Pozvala jsem laktační poradkyni, pomohla nám. Ale za cenu, že jsem opravdu nechala malého vyhladovět, aby se chytl a byl donucen sát. Já ty první 2 měsíce jen kojila, dojila, nahřívala prsa, chladila prsa. Musím říct, že na to nevzpomínám vůbec ráda.
Jsem ráda, že kojím. Ale nevím, jestli ten začátek stál za to. A kolikrát si říkám, že u druhého bych už tohle nepodstoupila. Jedním z důvodů by bylo i to, že už nebudu mít tolik času, protože už se budu muset starat o 2 děti…
Pevně věřím, že budu v pohodě a letáčky o zázračných účincích kojení půjdou mimo mě, že se budu víc řídit intuicí, a taky že budu už „zkušená“ matka, kterou jen tak něco nerozhází a která se i v poronici nenechá stresovat baby friendly personálem…
Doteď si myslím, že kojit můžou všechny ženy (kromě těch, co mají nějaké zdravotní komplikace), ale uznávám, že ty stresy, nervy a strach o hladové dítě za to asi nestojí a že po UM ještě žádné dítě neumřelo…
Anonymní: to že můžou kojit všechny ženy,tomu já prostě nevěřím…
Já odcházela z porodnice a plně jsem kojila a přesto mi najednou dítě začalo ubývat na váze.kojila jsem co 2h 14dní v kuse a nemělo to žádný efekt. Když se v růstovém grafu dostala pod hranici podprůměrnýchh dětí,a my téměř ve 3týdnech byli s bídou na porodní váze,doktorka nařídila dokrmování.
Kombinace MM a UM jsem zvládla do 2měsíců a kousek.
Hlásím pro ostatní partačky,od včera jsme plně na UM. Už to kojení nemělo žádný smysl…
Obrečela jsem to nad 2sklenkama vína a jedeme dál,svět se nezbortí ![]()
Befana - můj prcek taky měl porodní váhu až ve 3 týdnech a moje dr říkala taky, že dokrmovat. Ale laktační poradkyně tvrdila, že nechat vyhladovět, neb čím větší poptávka, tím větší nabídka… a já holt tu UM nedala, ale zase jsem měla pár dní hladové dítě… Prostě jsem věřila, že kojit můžou všechny ženy a nakonec se i rozkojila. Ale stálo mě to moc sil a taky jsem to mnohokrát oplakala a chtěla vzdát…
Už se nedozvím, jestli kdybych dávala UM, měl by větší přírůstky, jestli by byl víc nebo míň nemocný, jestli by pak líp přijmul příkrmy, lahvičku atd…
Já prostě byla tak zfanatizovaná propagováním kojení, že jsem chtěla kojit za každou cenu… Svým příspěvkem jsem ale chtěla říct, že nic se nemá přehánět…
Ale co si myslím, že by měla propagovat laktační liga, tak větu ve smyslu, že kojení je sice prospěšné atd., ALE kojení je právo matky, nikoli povinnost. Protože dnes jsou nekojící pod šíleným tlakem okolí a to není vůbec dobře.
Na druhou stranu znám ženský, který se opravdu rozhodly nekojit jen pro svoje pohodlí, aby nemusely s děckem trčet doma. Ale prostě na to měly právo. Je to sice škoda (hlavně pro to dítě), ale je to jen a jen jejich rozhodnutí a nikdo nemá právo je odsuzovat a soudit…
Jeste jedna vec. Kojeni ma smysl pokud to opravdu jde.pokud na nas tlaci okoli tak je to k nicemu.Nemyslim si ze je to jaka pohroma ze nekojime.Dulezite je spokojene miminko a klidna maminka.Ve svem okoli neznam nikoho kdo kdyz kojil tak aby mimico bylo spokojene vecne usmevave.......Kazdej my zavidi hodne usmevave a klidne mimi a ja su klidna.Takze kojeni za kazdou cenu i neklidne maminky neklidneho miminka nema smysl.
Ahoj holky, neda mi to nenapsat........
Befi, tak jsi to vydrzela dyl nez ja.........ja to tedy jeste vecer zkusim, ale vcera jsem navazila nulu.......
, proste mliko neni.......
Musim plne souhlasit s Kattkou, nejdulezitejsi je spokojene miminko a spokojena maminka.....
Je silene stresujici, kojit skoro hodinu, navazit 30 ml, nekdy vic.......utikat rychle pripravit UM, dite rve hlady a porad dokolecka.........
Ja byla vzdy pro to kojit, ale kdyz vidim, jak mi po vypite flasce krasne odbrkne, uprdne si, a spokojene usne, je to balada pro dusi......
Anonymni, taky jsem rodila v Bohunicich a o rozkojeni tam se mi mohlo jenom zdat........
Takze timto se taky hlasim do klubu nekojicich........
Merssy : poslední týden už jsem kojila(ony se ty 30-40tky snad ani kojením nazvat nedaj)jen vnoci,no a poslední dny už se ani nechtěla přisát a pobrekávala.takže to fakt nemělo smysl.
Ale neřeš,kdo vydržel víc… ![]()
p.s. vyvracím že dítě na UM je vždy spokojené a usměvavé miminko
My dnes byli na výletě a byla protivná jak ani nevím co
Vůbec nám přes den nespí,ani v kočárku..
Holky,netrapte se proboha tím,že nekojíte,nebo jste nekojili.Sem do diskuze jsem už psala,tobě xmerssy také.
Je to v dnešní době fakt hrozné s tím kojením,nejsem ale proti kojení,když ženská chce,at kojí,ale pořád,věčně to slyšet ze všech stran je strašné,mě osobně to leze už na nervy.Názory typu,že je kojení je to nejlepší co můžu dítěti dát není pravda a nikdy nebude.Nejlepší je vždy LÁSKA k dítěti!Tu potřebuje víc,než kojení.Ádu jsem kojila,dodnes marodí opravdu málo,za to kluk (taky jsem ho kojila),v šestinedělí silný kašel,trval 10 dní,ani ne ve třech měsících silně zahleněný,velká rýma,dusil se hlenama,nemohl kolikrát popadnou dech,zvracel,horečky měl 9 dní!Pro mě to byl opravdu horor a i dr. to připadalo divné,že kluka kojím a je tak hodně nemocný.Známá kojila kluka do roka,ten měl během toho roka 4krát laringitídu,jednou slabý zápal plic.Takže tady je vidět,že ani kojení nezmůže zázraky.Opravdu se na všechny a na všechno vykašlete,myslím tím odsávačku,mučení u odstříkávání nebo kojení,nejdůležitější pro dítě je klid,pohoda a hlavně ta láska rodičů.Tak čus ženský a žádný nervy a stresy!!!!!! ![]()
** Jaruna ** : ![]()
Já se netrápím,nejsem úplně tak blbá,abych nechala hladovět dítě a pozorovat ho,jak se mi ztrácí před očima,jen proto abych se rozkojila,jen mi to ted při úplným odstavení přišlo líto.ale to bylo včera,dnes už to neřeším ![]()
a propo:my když na:,–(ili příkrmy,tak malá za 3dny přibrala 380g a za týden 630g.Byl to neuvěřitelný skok,a já tenkrát byla štastná,že na váze u doktorky už konečně bylo číslo začínající 3 ![]()
bef,to víš,že jo,máš rozum
.Ale když čtu kolikrát ty zoufalé holky,jak se cítí špatně,že jsou „nedobré maminky“,jak mají deprese z toho,že nekojí dítě,to je hrozný.Chtěla bych jim tak vynadat
.
Neee Befi, ja si delam srandu, to vis ze neporovnavam kdo koji dyl a kdo ne..........
.....
Dnes jsem prikladala, malej za chvili zacal knourat, tak mu asi nic neteklo…
, ani jsem se nepokousela vazit…
Za chvili to zkusim s vazenim, pokud bude zase nula nebo do 20ml, koncim uplne, nema to smysl.........Jezis, ja si proste nedam pokoj…
![]()
Jaru, ja vim.......mas uplnou pravdu.....a moc hezky jsi to napsala, laska k diteti je to nejdulezitejsi.......
Dnes jsem byla u mamky, a rikam ji, ze mi ho prijde lito, kdyz mu proste dam jen flasku a finito.........
A mamka na to, podotykam ze velky zastance kojeni, ze se s nim prece mazlim, mam ho u sebe, chovam ho, hraju si s nim, maximalne se mu venuju a to je prece mnohem dulezitejsi......a je!!!!
Holky jeste se zeptam, nechci zakladat novou diskuzi, tady mi poradite stejne nejlip.........
Ve stredu jsme najeli na Nutrilon AR kvuli zvraceni........bohuzel to milackovi asi nesedlo, ma silene prujmy, to nikdy nemel a hlavne, ma porad hlad!!!!Mu ta davka 600ml absolutne nestaci a to mu davam vic!!!!Z toho normalniho Nutrilonu byl krasne zasyceny, stolice normalni, zadne pobrekavani ani dudani dudliku az mu oci lezou z dulku........
Myslim, ze to zvraceni mel spis z kombinace meho MM a UM, ne ze samotneho Nutrilonu........
Muzu po tak kratke dobe ten Nutrilon vymenit??Uz dnes vecer mu ho chci dat zpet........Co myslite??Vim, ze se nema stridat UM, ale je to stejna znacka…
PS:Dobre, mimi skoro porad usmevave........ ![]()
Jeje.tak to jsem netusila ze se nema stridat.
Ja davam pres den zelenej a na noc pro deletrvajici zasiceni.A obcas kdyz ma mala blinkaci den tak mam tady ten blinkaci.Ale vse od Nutrilonu.Ale uz znam pricinu blinkani ja ji totiz ten nutrilon davala po trech hodinach ale zjistila jsem ze ji staci po ctyrech a jsme v pohode.Takze blinkaci uz nepotrebujem.