Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Martasaja píše:…to mě vykládej, to já taky byla normální…skoro nikdo si mě nedokázal představit, jako mámu „jen můj bratr“…je mladší a mám k němu víc spíš opatrovnické sklony než sesterské.
Když bych se vrátila k těm „vykojeným mozkům“. Ony ty hormóny jsou svině, co si budem povídat… Já už v době těhotenství měla pocit, že mám plodovku i na mozku, o šestinedělí nemluvě a teď, nevím kterejma hormonama to je, ale zhruba 80% mé šedé mozkové kůry zaujímají plínky, mlíčko, papání, kakání, čůrání, spinkání, správný PM vývoj, „to sme to zase vyrostli“, „jé zoubeček“, ..... A to jsem dřív bývala úplně normální…
…ona asi každá máma ví…jen chlapy to může trochu překvapit, ta proměna z intelektuálky, šišlající přebornice přes kakání…(to nemyslím sebe, ale jim se to asi taky tak stane) ![]()
Snad to není trvalé a vrátí se to do normálu…
martasaja určitě se to do normálu vrátí jen by mě zajímalo kdy to bude
, u mě ta chvíle taky ještě nenastala ![]()
Já očekávám návrat ad integrum s návratem mezi lidi, do pracovního procesu… Jen to přechodné období bude asi trochu krušné a doufám, že bude okolí tolerantní… Ha ha ha už to vidím, jak příjdu pozdě s omluvou, že jsme ještě dělali bobana…
![]()
ahoj holky,
týden se nedostanu k PC a tady se semele rovnou písková bouře.
Jedna z Vás měla dotaz kdy přikrmovat a kdy kojit, zda přes den či v noci. Kojit určo v noci, neboť v noci se tvoří nejvíce mlíka. Mi se to potvrdilo i při odstříkávání, v noci jsem vždy žila v naději, že se rozkojím
(teď už si úsměv můžu dovolit - už jsem i díky této diskuzi v pohodě)
Souhlasím s tím, ať se diskuze nepřesunuje. Právě na UM a kojení se koukají baby co mají problémy kojit tak ať jim to pomůže. A že sem napíše občas někdo, kdo s náma nesouhlasí? Vždyť je to příjemné pak společně zdrbnout někoho, kdo je trošku „vypatlaný“ a vůbec neví o čem ta diskuze je, ne?
Takže jen ať píšou i Ti, co s náma nesouhlasí. Už teď se těším na ty reakce a i sama si ráda nějakou napíšu.
Na slovo rozkojit mám taky alergii, ale teďka mne dvakrát namíchli i doktoři. Jednou moje obvoďačka. Šla jsem za ní, že jsem stále nachlazená, ať mi doporučí něco na imunitu a že mám malého prcka a že ho pokaždé nakazím. Ptala se zda kojím, já ji řekla že ne, že se mi nepodařilo rozkojit a že jsem to těžce nesla, ale už jsem se s tím srovnala a ona 3 minuty na to mi doporučila jeden lék a se slovy, no můžete to i při kojení.. No jsem myslela že mne jebne. Ona se začla omlouvat, že jí to ušlo…
No a podruhé jsme byli kvůli prckovi na nějaké poradě u jedné doktorky a ta, aniž by se mne zeptala zda kojím, tak na mne, no snažte se co nejdéle kojit, ať snížíte riziko onemocnění na minimum. No ve mně šlehaly blesky. Fakt jsem si připadala jako matka, co brání svému miminu ve zdraví.
Hmm, koukám, že jsem se nějak rozepsala.
Takže Nutrilonu zdar vlastně u nás zdar BEBĚ ![]()
jezinecka píše:…ahoj koukám, že máte dnes 4. měsíce jestli se nepletu..„tak to gratuluji
ahoj holky,týden se nedostanu k PC a tady se semele rovnou písková bouře.
Jedna z Vás měla dotaz kdy přikrmovat a kdy kojit, zda přes den či v noci. Kojit určo v noci, neboť v noci se tvoří nejvíce mlíka. Mi se to potvrdilo i při odstříkávání, v noci jsem vždy žila v naději, že se rozkojím
![]()
(teď už si úsměv můžu dovolit - už jsem i díky této diskuzi v pohodě)
Souhlasím s tím, ať se diskuze nepřesunuje. Právě na UM a kojení se koukají baby co mají problémy kojit tak ať jim to pomůže. A že sem napíše občas někdo, kdo s náma nesouhlasí? Vždyť je to příjemné pak společně zdrbnout někoho, kdo je trošku „vypatlaný“ a vůbec neví o čem ta diskuze je, ne?
Takže jen ať píšou i Ti, co s náma nesouhlasí. Už teď se těším na ty reakce a i sama si ráda nějakou napíšu.
Na slovo rozkojit mám taky alergii, ale teďka mne dvakrát namíchli i doktoři. Jednou moje obvoďačka. Šla jsem za ní, že jsem stále nachlazená, ať mi doporučí něco na imunitu a že mám malého prcka a že ho pokaždé nakazím. Ptala se zda kojím, já ji řekla že ne, že se mi nepodařilo rozkojit a že jsem to těžce nesla, ale už jsem se s tím srovnala a ona 3 minuty na to mi doporučila jeden lék a se slovy, no můžete to i při kojení.. No jsem myslela že mne jebne. Ona se začla omlouvat, že jí to ušlo…
No a podruhé jsme byli kvůli prckovi na nějaké poradě u jedné doktorky a ta, aniž by se mne zeptala zda kojím, tak na mne, no snažte se co nejdéle kojit, ať snížíte riziko onemocnění na minimum. No ve mně šlehaly blesky. Fakt jsem si připadala jako matka, co brání svému miminu ve zdraví.
Hmm, koukám, že jsem se nějak rozepsala.
Takže Nutrilonu zdar vlastně u nás zdar BEBĚ
ahoj holky,
tak u nás to vypadá,že se teda fakt asi už „nerozkojím“
,spíš to vypadá na definitivní odstavení. Vnoci kojíme krásně,ale přes den se u toho tak vzteká a brečí,že mi je jí líto.a pak když jí dám lahvičku a vidím ten slastný pohled v jejich očích,tak fakt vidím,že to nemá cenu..
Zkusím ještě vydržet do příštího pondělí,to nám končí šestinedělí,a pak už na to asi prdím,bude to úleva pro všechny.
Dokonce i rodina mě nutí přestat s kojením,to koukám
Ale je fakt,že jak moje mamka,tak tchýně taky dávali UM,tak z toho vědu nedělají ![]()
Moje pediatrička je taky rozumná,a zastává názor,že my jsme taky vyrostli na sunaru,a že je hlavně důležitý,aby miminko prospívalo,a je jedno,jestli po MM nebo UM.
Jo,a k těm bodům výhod nekojení bych za sebe připsala - možnost vzít si jakýkoliv prášek,zvláště u mě na bolesti hlavy ![]()
Ještě mám dotaz: používáte ohřívadla nebo připravujete vždy čerstvé,i v noci?
Koukala jsem,že se vyrábí i s možností ohřevu v autě,to se mi zdá dobrý na cestování. Na druhou stranu ale asi možná stačí ta varianta termosky s teplou vodou.
Holky, s dovolením se připojím do diskuse. Sice kojím, ale s jednou potíží za druhou. Došlo to do bodu, kdy mám z kojení trauma a strašně si to vyčítám. Cítím se jako špatná matka, když neskáču blahem při kojení. Od porodu mě kojení vlastně jen bolí (nejprve obvyklý problém s hrozně nalitými prsy a zatvrdlinami, pak bradavky, teď dokonce obojí). Někdy u kojení brečím bolestí, jindy brečím mezi kojeními, protože mám skoro denně nějakou retenci z přebytku mléka. Masáže ve sprše jsou třikrát denně, obklady a ostatní opatření taky. Už jsem chtěla mockrát přestat, ale pak se vždycky nějak uklidním.
Vím, že máte některé opačný problém, ale věřte, že je to fakt hrůza. Gynekolog mi kojení kvůli zdravotnímu stavu nedoporučil vůbec, ale chtěla jsem to aspoň zkusit. Navíc mám matku pediatričku a z její strany je to pochopitelně jednoznačné - všechno musím vydržet, protože to malá potřebuje. Když jí řeknu, že už nemůžu, tak odpoví: dělej si co chceš, ale pro ni je to nejlepší. Teď to vnímám tak, že když přestanu kojit, budu špatná a pohodlná matka:(.Takže nespávám, protože vleže a v noci je to nejhorší a přes den je problém i zvednout ruce. K tomu beru přášky, které mi rozhazují trávení. Muž chce, abych nekojila, ale prostě mám výčitky svědomí. Snad mě pochopíte, berte to spíš jako potřebu se vypovídat.
Ahoj holky, tak dneska jsme byli na půlroční prohlídce a opět padla otázka…jak to máte s kojením? No, opět odpověď, ne, my jsme od druhého měsíce plně na UM… Omluvila se, ale i tak tam ten pocit byl, i když jsem s tím už dávno srovnaná… ![]()
Befano, pokud v noci kojíte bez problémů, tak je možná škoda už házet flintu do žita. Samozřejmě, dělej jak to cítíš, ale co zkusit přes den odsávat, kombinovat to s UM a v noci kojit? Ale jestli je to už opravdu víc utrpení, i pro malou… My taky tak nějak přestali, jen mně to nešlo prostě ani v noci…
UM jsem dělala vždy čerstvé, i v noci, prý se to nemá chystat dopředu kvůli kontaminaci a množení bakterií. Vždycky jsem převařila větší množství vody a v noci už třeba jen přihřívala tu dávku. Teď už jen ohřívám v mikrovlnce, i když se to nemá, ale když to pořádně protřepeš, tak to myslím neva. S ohřívačkou do auta na cesty zkušenosti nemám. Já nakonec po termoskách používám termotašku od Aventu, doma tam dám flašku s horkou vodou, vedle malou flašku s odměřeným UM v suchém stavu a pak někde jen smíchám a popřípadě schladím. Ty čtyři hodiny v tom voda teplá vydrží. A delší dobu bez možnosti si někde ohřát vodu jsme ještě nebyli. Krom toho, my už jsme na příkrmech, mlíko jen 2× denně, tak se nám ta taška bude hodit i teď.
Haninku, to, co píšeš jsem já nikdy nezažila, ale je vidět, že i kojící může mít podobné výčitky, jako nekojící… Myslím, že je to hodně dané tím současným trendem v hesle „Každá správná matka musí kojit!“ Je to asi těžké rozhodování, napadá mě, že možná líp jsem na tom byla já, že za mě rozhodla příroda, mlíko prostě nebylo… Sama nevím, jak bych se rozhodla v Tvém případě, každopádně, pokud to ukončíš, bude Ti líp fyzicky, ale pořád tam budou ty výčitky někde schovaný… Na druhou stranu pokud vydržíš a budeš trpět, okrádáš se možná o spoustu hezkých chvilek a i příjemných vzpomínek na toto období…
Ale ať už se rozhodneš jak chceš, vždycky jsme tu my! ![]()
Ahoj,nedá mi to nereagovat.Já mám děti 3,první holku jsem kojila 4 dny (Báru),druhou dceru (Adélu) skoro půl roku a ted kluka 3 měsíce.Áda se dá říct tak nějak odstavila sama,přešla jsem na UM a kluka jsem odstavila já sama.Nevidím na tom nic špatného,když matka nemůže kojit,nic se nemá lámat přes koleno,prostě když to nejde,tak to nejde.Všude kam se podívám slyším o kojení,že je to nejlepší pro dítě,jak je to zdravé,atd.Já kdybych měla dnes první dítě,tak už jen z toho stresu,že by mi každý cpal do hlavy kojení bych asi nekojila,tak,jak tomu bylo u první dcery.
Nemyslím si,že ženský,které dítě nekojí mají jiný vztah k dítěti,mají ho stejně rádi,pečují o ně,bojí se o ně stejně jako ženy,které kojí.
A hlavní je pro každou mámu spokojené,syté miminko,at už je krmeno z lahve,nebo z prsou.
A vo tom to je! V dnešní době porodit první dítě a bohužel nekojit zamená, že jste pomalu vyvrhelem společnosti a máte neustále výčitky. Vím, že mám své dítě ráda, vím, že si spolu zažíváme spoustu hezkých chvilek i jinak než u prsa, ale nikdy nikomu nemůžu říct, že kdybych kojila, bylo by to lepší…užší… To může říct jen ta, co má to srovnání…díky Jaruno ![]()
Díky za všechny reakce. Přesně tak to cítím. Jen jít do lékárky a říct, že si přeju něco na snížení laktace, bylo husté. Paní se ptala, proč nechci kojit a kolik je dítěti. A říkala, ať kojím, jen to musím vydržet. A to slyším a čtu všude a pak se v noci sotva ploužím barákem a brečím. Začala jsem se hrbit, jak těm bolavým prsům stále uhýbám, muž mě nemůže ani obejmout a sex si poslední dny už ani nepředstavuju. Nervózní jsme oba, jen on nemá ty výčitky a naštěstí mě podporuje.
Já vím, že LL je prospěšná a všechno, ale já už další poradkyni kontaktovat nebudu. Každý mi jen říká, že to musím vydržet aže se to srovná, ale pravda je, že je to jen horší a že v těch nejhorších chvilkách, kdy se snažím rozchodit ty boule a nejde mi na ně ani sáhnout, jsem sama.
Haninku, pro něco na snížení laktace si zajdi za gynekologem. Neměj výčitky, že chceš přestat kojit. Tvé mimi potřebuje pohodovou mámu a né fyzickou a psychickou trosku. Škoda že Tvá mamča to nebere.
Asi to není dobrá chvíle na nějaké laické rady, jen tím, že sama jsem tak stála o to se rozkojit a nepodařilo se, tak mi to nedá. A když odstříkáváš, bolí Tě bradavky taky? Já je ze začátku měla hrozně dorasované, až do krve, ale pomohl mi bepanthen, mazala jsem je furt, nevadí totiž, když to prcek olíže. No a nikdy mne nebolelo odstříkávání. No tak mne napadalo, co kdyby jsi zkusila krmit prcka odstříkaným mlíkem. Vyřešilo by Ti to aspoň jeden problém a získala by jsi trochu času počkat jak se to vyvrbí.
Ale, asi už máš vše zvážené a já si nedovedu představit, jak moc musíš trpět. Ať se rozhodneš jakkoliv, hlavně aby jsi byla v pohodě. To potřebuje Tvoje mimi nejvíce. Držím Ti palce a napiš ještě, jak vše budeš řešit dál.