Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Eliško, některým mým kamarádkám se miminka odstavila sama, když začala jíst příkrmy. To už si pak jen párkrát „cucla“ a tím snížila tvorbu mléka. Kolikrát ale ženský, co už jsou pořádně rozkojený, mají problémy jako záněty atd. Vím, že jsou i nějaký prášky na zastavení laktace a ty by ti měl napsat tvůj gynekolog. S tím ale nemám zkušenosti, protože jak jsem psala, já když si řekla a dost, tak bylo po mlíku ![]()
Ono jak člověk není opravdu rozkojený, tak není až tak těžké MM zrušit. Já když cítila přetlak (i z toho mála), tak jsem jen odstříkala trochu a pak zase a ono to pomalu ustalo. Mělo by platit … když není poptávka, není ani nabídka ![]()
Tislerko: nekojením se netrap. Já zvládla odsávat 8 týdnů a mlíka bylo méně a méně a nakonec …
Je to ale časově náročné - starat se o dítě nebo třeba o dvě, krmit mimčo, odsávat
Je to hrozně únavné a vyčerpávající … Koukni na nás
a přijď si povídat k nám, pak se nekojením tak trápit nebudeš ![]()
Holky čarodějné
, za chvilku nás pomalu šoupnou do „Stejná situace“
![]()
parapličko no já se snažím nedepkařit
..... ale někdy mě štve, že jsem kojná na prd
(kozy mám, že bych mohla kojit medvědy a ono prdlajs) .......... a starat se o dvě cácory a ještě odsávat je opravdu unavné…kdybych alespon viděla výsledky, ale když za celej den vydojím jenom 30ml tak tě to neba tuplem
![]()
ahoj všem maminkám…
jsem moc ráda za tuhle diskusi, kdo to nezazil mozna nepochopi ten napor na psychiku a kdo zazil tak vi svoje…
Mam doma skoro 2 mesicniho chlapecka. Po tezkem porodu zhubnul 500g a prisat se moc nechtel, pze porad zvracel plodovku, mliko jsem nemela 2dny a v porodnici jen rval hlady…kdyz jsem sla za sestrickou ze place hlady, pze jaksi neni co jist, tak mi rekla at prikladam po 1,5h anebo at ji ho donesu na sesternu abych si odpocinula - no nejsem blazen vzdyt ony by ho tam nechali plakat uplne hystericky a hotovo - takze jsem nosila a chovala a modlila se aby aspon neco teklo…z porodnice nas detsky dr. nechtel pustit ze nepribyvame, taky z ceho asi
, takze nasledovaly tezky depky, pze jsem stravila v nemocnici skoro 14dni. Doma jsem zjistila po par dnech ze mam tak strasne zniceny bradavky, ze mi z nich vali krev a to i pres ten kloboucek…no sila, kolotoc starosti o bradavky, o dite, o techniku kojeni, plac, slzy, bolest a uz jsem v tom jela - v hlave samozrejme blika napis HLAVNE KOJIT!!!!! ![]()
Zacala jsem brat homeopatika na bradavky, takze to zabralo a laktacni poradkyni jsem nevolala, pze jsem si myslela ze to bude ok…
Jenze nebylo, sama jsem videla ze maly nepribyva a ma hlad (odsavacka po 2h mi zase zdevastovala bradavky), takze jsem na radu doktora (uz pri prvni navsteve, co kdyby nahodou neco..) koupila BEBU H.A. a zacala „neco malo“ pridavat… Obavy se potvrdily maly pribral za 14 dni po prevazeni 150g, takze nam dr. navrhl prikrmy (nastesti on neni uplny fanatik do kojeni, bere to jako nejlepsi variantu ale umi poradit i neco dalsiho…) No o pocitech ze nedokazete nakrmit vlastni dite tu asi moc psat nemusim ze… ![]()
Plne jsme teda kojili tak necely 1.mesic, od te doby prikrmujeme a maly pribral po dalsi kontrole krasnych 400g za 14dni, takze doporuceni od dr. zkusit prikrmovat mene a obcas vynechat, ja natesena jak nam to krasne jde, jsem vypustila nocni prikrm a v noci jen kojila, proc ne kdyz maly krasne usnul a byl spokojeny…
Vystrizliveni prislo na kontrole v sestinedeli, kdy maly pribral za 2 tydny 130g - to jsem sla do kolen…vypadala jsem v ordinaci jako ze ho tyram hlady a doktor mi taktne naznacil ze ted je treba krmit ze se vyviji mozek, no mela jsem dost - nastesti jsem slzy schovala az na doma.....
Takze mile damy, od ted jedem na prsu co da a pak vytahnu flasku s Bebou, na kterou se malej uz trese, da klidne i 90ml a dve prsa (nefandim si dle odstrikavani je tam tak 20-30ml v kazdem, a to musime mit dobry den, ale aspon pro ten pocit ze se ke mne stuli a jsme tak chvilku spolu jsem ho neodstavila uplne…) Je moc spokojenej a na nejaky rady at kojim se muzu vybodnout, priznavam ze od te doby jsem vic v klidu i ja a malymu se muzu krasne venovat.....Nez jsem ale dospela az sem, precetla jsem hromady clanku na netu, protelefonovala minuty a minuty se svoji kamaradkou, ktera me stale ujistovala ze nejsem spatna matka, kdyz nekojim......Dost me podrzel i manza, kdyz me videl zase plakat, proste rekl „tak uz se na to vyser, vzdyt o nic nejde“ a to me tak nejak probralo…
![]()
Jen ta masirka okoli je fakt strasna, nejblizsi vi ze mame problemy s kojenim a na ostatni jejichz „az prvni otazka zni KOJIS??“ odpovidam to vis ze jo a pri pohledu na naseho krasneho koblizka si myslim svoje…
Diky jestli jste docetli az sem…
apricose tééda taky jsi si užila své…nic si z toho nedělej…já jsem na tom daleko hůř…holka mi vůbec nepije moje mléko.....ale už si z toho VŮBEC nic nedělám…dokrmuju UM a holka je spokojená ![]()
tislerka: a nepije ho od tebe nebo ani odstrikane? Adamek pije z prsa dokud to tece jak to netece tak strasne place, takze pak startuju pro flasku, hlady je prece nenechame, ze jo? ![]()
Taky me to odstrikavani jaksi nebavi, kdyz po takove namaze kdy funim jak lokomotiva vidim ve flasce 20ml z obou prsu, si pak rikam jestli mi to stoji za to…bradavky vydrancovany a 20ml!!! ![]()
Koukla jsem jeste niz a vim ze tu byl dotaz na ukonceni laktace, existuji na to i homeopatika, staci se zeptat v lekarne…
apricose vprdni se na to a nic si z toho nedělej, malej je na UM asi od 1 týdne a pohoda, bud ráda že ti to UM papá, my totiž momentálně mlíko bojkotujeme
, nějak ho nechce pít no ale já už si starosti dělat nemusím, je už celkem velkej tak se to dá nahnat mléčnýma výrobkama že ![]()
apricose dávám jí jenom z flašky, protože se nechce přisát k prsu
![]()
megee tak já mám dobré, že holka mi pije pořád mlíko…dáváme jí před spaním flašku mlíka a tu zblajzne bez problémů ![]()
Ahojda holky, přeju pohodičku, když to někomu nejde a nejde, jsem pro UM bez výčitek.
Já jsem teda laktační ligu přestala uznávat, protože mi připadá, že už svůj úkol splnila a že už to přehání do extrému. Možná ani ne tak vedení, ale ti někteří poradci…zasvětit honbě za MM celý den není pro každého, navíc někomu to používání pomůcek může přijít až potupné.
Z čeho jsem na větvi úplně, je ta propagace kojících potřeb různými firmami pod heslem, aby maminky vydržely dlouho kojit. Spíš to je, aby vydržely dlouho dítěti podávat mléko odsáté jejich odsávačkou. Pomůcky můžou pomoct při problémech, ale zasahovat do kojení nějakými pomůckami se mi nelíbí obecně doporučovat. Firemní pracovnice doporučují třeba jako obecnou výbavu pro novou maminku hned i odsávačku, lahvičky a kdovíco ještě.
Snad jediná Medela dělá skutečně něco, co by mohlo pomoct, ale třeba Avent? Ten je svým sortimentem určen tam, kde není dlouhá mateřská dovolená a kde jsou asi moc chudí, a proto jsou matky nuceny jít brzo do práce ![]()
Petra
apricose píše:…AHOJ A PLNĚ S TEBOU SOUHLASÍM …A JINAK SE HOLKY MUSÍM POCHLUBITVČEČRA JSME BYLY NA PŘEVAŽOVÁNÍ A UŽ VÁŽÍME 4600G
ahoj všem maminkám…jsem moc ráda za tuhle diskusi, kdo to nezazil mozna nepochopi ten napor na psychiku a kdo zazil tak vi svoje…
Mam doma skoro 2 mesicniho chlapecka. Po tezkem porodu zhubnul 500g a prisat se moc nechtel, pze porad zvracel plodovku, mliko jsem nemela 2dny a v porodnici jen rval hlady…kdyz jsem sla za sestrickou ze place hlady, pze jaksi neni co jist, tak mi rekla at prikladam po 1,5h anebo at ji ho donesu na sesternu abych si odpocinula - no nejsem blazen vzdyt ony by ho tam nechali plakat uplne hystericky a hotovo - takze jsem nosila a chovala a modlila se aby aspon neco teklo…z porodnice nas detsky dr. nechtel pustit ze nepribyvame, taky z ceho asi
, takze nasledovaly tezky depky, pze jsem stravila v nemocnici skoro 14dni. Doma jsem zjistila po par dnech ze mam tak strasne zniceny bradavky, ze mi z nich vali krev a to i pres ten kloboucek…no sila, kolotoc starosti o bradavky, o dite, o techniku kojeni, plac, slzy, bolest a uz jsem v tom jela - v hlave samozrejme blika napis HLAVNE KOJIT!!!!!
Zacala jsem brat homeopatika na bradavky, takze to zabralo a laktacni poradkyni jsem nevolala, pze jsem si myslela ze to bude ok…
Jenze nebylo, sama jsem videla ze maly nepribyva a ma hlad (odsavacka po 2h mi zase zdevastovala bradavky), takze jsem na radu doktora (uz pri prvni navsteve, co kdyby nahodou neco..) koupila BEBU H.A. a zacala „neco malo“ pridavat… Obavy se potvrdily maly pribral za 14 dni po prevazeni 150g, takze nam dr. navrhl prikrmy (nastesti on neni uplny fanatik do kojeni, bere to jako nejlepsi variantu ale umi poradit i neco dalsiho…) No o pocitech ze nedokazete nakrmit vlastni dite tu asi moc psat nemusim ze…Plne jsme teda kojili tak necely 1.mesic, od te doby prikrmujeme a maly pribral po dalsi kontrole krasnych 400g za 14dni, takze doporuceni od dr. zkusit prikrmovat mene a obcas vynechat, ja natesena jak nam to krasne jde, jsem vypustila nocni prikrm a v noci jen kojila, proc ne kdyz maly krasne usnul a byl spokojeny…
Vystrizliveni prislo na kontrole v sestinedeli, kdy maly pribral za 2 tydny 130g - to jsem sla do kolen…vypadala jsem v ordinaci jako ze ho tyram hlady a doktor mi taktne naznacil ze ted je treba krmit ze se vyviji mozek, no mela jsem dost - nastesti jsem slzy schovala az na doma.....Takze mile damy, od ted jedem na prsu co da a pak vytahnu flasku s Bebou, na kterou se malej uz trese, da klidne i 90ml a dve prsa (nefandim si dle odstrikavani je tam tak 20-30ml v kazdem, a to musime mit dobry den, ale aspon pro ten pocit ze se ke mne stuli a jsme tak chvilku spolu jsem ho neodstavila uplne…) Je moc spokojenej a na nejaky rady at kojim se muzu vybodnout, priznavam ze od te doby jsem vic v klidu i ja a malymu se muzu krasne venovat.....Nez jsem ale dospela az sem, precetla jsem hromady clanku na netu, protelefonovala minuty a minuty se svoji kamaradkou, ktera me stale ujistovala ze nejsem spatna matka, kdyz nekojim......Dost me podrzel i manza, kdyz me videl zase plakat, proste rekl „tak uz se na to vyser, vzdyt o nic nejde“ a to me tak nejak probralo…
![]()
Jen ta masirka okoli je fakt strasna, nejblizsi vi ze mame problemy s kojenim a na ostatni jejichz „az prvni otazka zni KOJIS??“ odpovidam to vis ze jo a pri pohledu na naseho krasneho koblizka si myslim svoje…
Diky jestli jste docetli az sem…
apricose píše:…K TĚM HOMEOPATIKŮM..TY NA TO UKONČENÍ JSOU MYSLÍM JEN NA PŘEDPIS…
tislerka: a nepije ho od tebe nebo ani odstrikane? Adamek pije z prsa dokud to tece jak to netece tak strasne place, takze pak startuju pro flasku, hlady je prece nenechame, ze jo?
Taky me to odstrikavani jaksi nebavi, kdyz po takove namaze kdy funim jak lokomotiva vidim ve flasce 20ml z obou prsu, si pak rikam jestli mi to stoji za to…bradavky vydrancovany a 20ml!!!Koukla jsem jeste niz a vim ze tu byl dotaz na ukonceni laktace, existuji na to i homeopatika, staci se zeptat v lekarne…
Eli?ko nejsou, je to Riccinus Communis 15, koupila jsem ho bez předpisu, ale nepotřebovali jsme ho. Pokud kojí? jen částečně, nejspí? je nebude? potřebovat. Kdy? to moje odstříkávání kleslo pod jednu dávku denně, tedy pod 125ml, přestala jsem prostě odstříkávat a odstříkávala u? jen pokud mi to teklo z prsou, vět?inou tro?ku ráno. Vydr?elo to asi tři dny, pak u? se neodstříkalo noc jen se objevila kapka, kdy? jsem si zmáčkla bradavku. A bylo po mlíku. A občas se objeví je?tě kdy? malej začne hodně řvát, ale fakt jen na skvrnu na tričku.
K tomu ohřívači - já mám vodu v termosce a studenou v lahvičce, těsně před krmením to smíchám a dokecám do toho ten zatracenej Nutrilon. O ohřívačce jsem taky uva?ovala, ale nakonec jsme ho nekoupili, 4 minuty je na Filipa s jeho apetitem moc. Pokud o něm je?tě uva?uje?, zkus se podívat spí? na nutriční centra, co? je kombinace ohřívačky, sterilizátoru a parního hrnce. Není to levný, Phillips stojí skoro 4 tisíce, Mimiland (babyexpert.cz) dva, ale já si ho koupím na cesty do auta, abych si byla jistá, ?e vysterilizuju lahvičky i kdy? nebude dostupná mikrovlnka a navíc se v tom pak dají příkrmy ohřívat ale i se v tom dá vařit zelenina v páře.
Ahojky,
tak já jsem už neodsávala asi 3 dny … cítím občas tlak, ale je to malinko…když zmáčknu tak kape pár kapek a jinak nic… tak uvidíme jestli to zmyzí ![]()
PetraV píše:..AHOJ A DÍKY MOC POPŘEMÝŠLÍ..MUSÍM UZNAT ŽE URČITOU DELŠÍ DOBU TO ASI BUDU POTŘEBOVAT…tak s uvidí.
Eli�ko nejsou, je to Riccinus Communis 15, koupila jsem ho bez předpisu, ale nepotřebovali jsme ho. Pokud kojí� jen částečně, nejspí� je nebude� potřebovat. Kdy� to moje odstříkávání kleslo pod jednu dávku denně, tedy pod 125ml, přestala jsem prostě odstříkávat a odstříkávala u� jen pokud mi to teklo z prsou, vět�inou tro�ku ráno. Vydr�elo to asi tři dny, pak u� se neodstříkalo noc jen se objevila kapka, kdy� jsem si zmáčkla bradavku. A bylo po mlíku. A občas se objeví je�tě kdy� malej začne hodně řvát, ale fakt jen na skvrnu na tričku.
K tomu ohřívači - já mám vodu v termosce a studenou v lahvičce, těsně před krmením to smíchám a dokecám do toho ten zatracenej Nutrilon. O ohřívačce jsem taky uva�ovala, ale nakonec jsme ho nekoupili, 4 minuty je na Filipa s jeho apetitem moc. Pokud o něm je�tě uva�uje�, zkus se podívat spí� na nutriční centra, co� je kombinace ohřívačky, sterilizátoru a parního hrnce. Není to levný, Phillips stojí skoro 4 tisíce, Mimiland (babyexpert.cz) dva, ale já si ho koupím na cesty do auta, abych si byla jistá, �e vysterilizuju lahvičky i kdy� nebude dostupná mikrovlnka a navíc se v tom pak dají příkrmy ohřívat ale i se v tom dá vařit zelenina v páře.
tislerko : vidíš, já to měla taky tak. I teď po 4 týdnech od ukončení odsávání, když bradavku zmáčknu, tak pár kapek vyteče, ale jinak nic víc. A ukončilo se to celkem v pohodě samo - ta trocha, co tam byla.
Eliško : malá ti pěkně roste
To je prima ![]()
Add ohřívačka … asi ji teď zatím vytahovat nebudu. Chystáme se v dubnu na několik dní na chatu, ale tam máme MW, spíš řeším, co se sterilizátorem. Mám do MW a jsem moc spokojená, mám ho ještě od Julky. A jí jsem ho na chatu tahala, ale teď se mi nechce. Tak přemýšlím, že to tam udělám stejně jako kdysi moje máma sterilizovala flašky mně. Do hrnce dala napařovák a na něj postavila flašky a spol - taky sterilizovala párou. Je to stejný princip jako sterilizátor do MW, takže bych to udělala na chatě (spíš chalupě) taky tak?