Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, nemáte některá zkušenost s neklidným spánkem miminka? Mám 3 měsíčního chlapečka a spaní v noci je teda děs, už nevím co bych vymýšlela
. Děláme každodenní rituál koupání, masáž olejíčkem, krmení. Musím ho zavinovat, při prvním uspání to celkem jde, ale v momentě, kdy si vysouká ruce, začne teror…pobrekava, hází sebou, vykrucuje se do stran, zakloni tak hlavu, že se nedokáže vrátit zpět…uspat pak už nejde, tak ho nakrmim, znovu zavinu, ale to se mu už nelíbí a dělá vše možný, aby se vysoukal a pokračoval ve vykrucovani, smrdlani obliceje, cestovani po postylce ( odstrkuje se nohama nahoru )…už jsem objednala i hnízdečko, ale pochybuju, že to pomůže
..samozřejmě, že je po probuzení unavenej ![]()
Jinou zavinovacku. Bytelna je třeba swadle me. A ruce jsem prevazovala ještě plenou ![]()
Mam taky 3mesicni-holcicku a taky spi posledni dobou neklidne a cestuje po postylce,u nas je to ale asi zubama,protoze jinak spala krasne…
..jinak kdyz šermovala,tak mi pomohlo ji proste chytnout ruce a nepovolit ji sebou hazet a máchat,za chvliku se uklidnila a usnula,zavinovani uz totiz odmitala..
Hnizdo je dobry napad, taky jsme meli a mala spala celkem dobre, a to jen v rychlozavince v zime prekryte dekou, kdyz uz ji couhaly nohy, nebo naopak, kdyz byla mensi, tak v dece v te zavince, narodila se se sotva 3 kg. Je fakt, ze od tech 3 měs.uz chtela mit ruce taky ven
Doporucuju precist si neco od H. Karpa, nam to pomohlo. Bílý sum jsi zkousela?
Ja mam doma Nejstastnejsi detatko v okoli, a prakticky to same je i v knížce Nejstastnejsi miminko v okoli. Klidne přenecham, odkud jsi?
Za sebe mám na dětech vyzkoušeno pevné zavinutí do velké pleny a převázání stuhou přes ruce,hnízděčko a k tomu puštěný bílý šum.
To dělala dcera, nepomohlo nic, při pevném zavinutí se mohla zbláznit, přešlo to věkem.
Měli jsme to stejně jako @Hadumi ,při zavinutí hysterický pláč až modral. Chodila jsem uspávat třeba napětkrát a usínal jen u prsa. Přešlo to asi v půl roce,kdy přestal rozhazovat ručkama. On ten reflex brzy odezní .
@Dainvyk No, ono mu to zavinovani někdy vadí, někdy ne. Po koupání to zvládne, ale po druhém krmení v noci, mu to děsně vadí
@Jahudka82 Bílý šum pouštím z mobilu, ale spí jen po dobu šumu, jakmile přestane, tak se probudí
chtěla jsem pořídit i hračku, ale nevím jestli to není zbytečná investice
..tu knížku neznám a ráda bych taky měla nejšťastnější miminko v okolí
jsem z Velkých Popovic
@weyky Zkusím
@Hadumi Věkem? Sakra, to se teda dlouho nevyspim
@Aduš8 Snad, už aby to bylo ![]()
@Verukas od 11m. usíná sama a spí celou noc až dodnes. Vždycky říkám, že bylo lepší ten začátek vydržeta a pak si už užívat jen pohody.
@Hadumi Nas starsi to narozdil od te mladsi taky nesnasel, uz od porodnice
Jo, na kazde dite plati neco trochu jineho asi…
U nas nejlip zabirala digestor, bez toho neusla - mame obyvak propojeny s kuchyni, tak spi v obyvaku, s nama v loznici nebo v pokojiku nic moc, asi jsme ji budili, v obyvakokuchyni se ji spi nejlip. Ted asi vypadam jak krkavci matka, ze ji nemam v loznici u sebe nebo rovnou v nasi posteli, ale jednu dobu moc nespala ani takhle a aspon tim padem nebudila tatu a brachu; ja spala bud na gauci nebo v pokojiku hned za dverma, prakticky naproti postylce a kluci v loznici, ktera je stranou…malej obcas chodi k nam a ja se pak s nim moc nevyspim bo se silene mele, tak odchazim do pokojíku, a aspon me ani ji nebudi tatovo budik do prace. Nektery deti spi lip samy, nase deti kdyz jsem si je vzala do postele, z toho mely spis srandu
Proste hura, vzruso, jde se zkoumat novy teren a lezt mame a tatovi po hlave ![]()
@Verukas Hihi to známe, jak vypnu digestor (z mobilu to tak nefungovalo), zacne se vrtet
Jenže taky nemuze jet celou noc, zejo, huci to dost…taky jsem pak, kdyz jsme sli spat, zapla misto toho sum na mobilu, ale po chvili se vzbudila, potvurka
Ted uz nastesti ne, jen zamlaska, prip.vratim vypadly dudlik a spi dal. Ono to chce zkoušet, nejlip by asi mela zabirat kombinace vseho - sum, zavinuti, dudlik (ma?) a nejaka hračka nebo plenka na muchlani,mne neusne bez hrocha ![]()
@Jahudka82 Taky se chystám na kombinaci všeho
. Dudlik plive, chvili ho dudá a když zjistí, že z toho nic neteče, tak se zašklebí, jako bych ho chtěla otrávit a plive ho
..Mám objednané to hnízdečko, zavinovačku mám a ještě ten šum ![]()
@Verukas píše:
@Dainvyk No, ono mu to zavinovani někdy vadí, někdy ne. Po koupání to zvládne, ale po druhém krmení v noci, mu to děsně vadí@Jahudka82 Bílý šum pouštím z mobilu, ale spí jen po dobu šumu, jakmile přestane, tak se probudí
chtěla jsem pořídit i hračku, ale nevím jestli to není zbytečná investice
..tu knížku neznám a ráda bych taky měla nejšťastnější miminko v okolí
jsem z Velkých Popovic
No to bych ti ji jedine musela poslat postou… Ja ji kupovala z netu na Megabooks.cz asi za 150. Ale před rokem uz, tak za 100 vc. postov., prip. pokud bys chtela jeste neco na mimco, mam tu nejaky obleceni jeste, bodycka a tak, muzu nafotit do sz, ze bych to poslala s tim…Edit. Jezis ja umazala konec citace a udelalo mi to citaci i z toho meho prispevku, pardon…
@Verukas
Drzim pěsti, at se to zlepsi, nase zvirata mely obdobi, ze byly v noci vzhuru i 2,3 hodiny, k neuspani…ja na mrtvici, hlavne jak rostly zuby…kolem toho pul roka…do cca 4 mes.spali pekne oba, obcas i celou noc,pak se jim to zacalo zkracovat ty intervaly buzení, u 1. (kluk) i na 1,5-2h, ten jinak neusnul nez u prsa, mala je teda hodnejsi, dneska zrovna dala bez kojeni celou noc, po dlouhe dobe - bude ji 10 mesicu…ale vetsinou se budi tak 1-2× za noc coz je pohoda, spis ted nechce usnout vecer a klidne bude hulakat hodinu dve v postylce, nez si vyrve uspání, vcera u prsa, jindy ve vajicku, to me taky hodnekrat zachranilo, uhoupat v autosedacce, kdyz treba zlobilo bříško (prdy), tak si ho v tom asi nejak zmackne a uklidni se, ale v postylce na brise spat nedokaze, to se hned zveda jako na všechny 4. Ona totiz nase madam dokud neumela sedet a stat, tak jsem ji polozila a za chvili byla tuha, pinkala si do hrazdicky, zuzlala plysaka a byla v klidu, ale co si umi sednout a stoupnout, tak porad vstava, i kdyz uz je úplně vyrizena, to ja pak z ni taky
![]()