Němčina nebo ruština?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30556
6.6.18 07:37

Záleží taky kde bydlíte…já měla teda NJ první A AJ druhou a rustinu na střední a španělštinu na vysoké…Ty poslední dva jazyky byly fakt jednoduché oproti NJ nebo AJ, takže se i zamysli, jestli je tvoje dítko na jazyky nadané nebo bude lepší to jednodušší

Jo a azbuka je sranda jsou tam horší věci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
6.6.18 07:48

Já jsem měla němčinu jako druhý jazyk od prvaku SŠ a ruštinu jako nepovinný 2 roky. Nepamatuju si nic ani z jednoho a ani jeden nyní 10 let od maturity vůbec nepoužívám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
6.6.18 07:58

Ruština je jednodušší. Němčina těžší. Já měla na škole oba jazyky a zatim jsem je využila oba stejně - řekla jsem všeho všudy 4 věty :mrgreen:. Šla bych asi na ruštinu - Rusáků u nás je stále více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9073
6.6.18 08:01

Ja jsem pro nemcinu.
Pokud nekdy nekam budes chtit vycestovat za studiem nebo praci, spis to bude na zapad nez na vychod. A do nemecky mluvicich zemi je to od nas proste nejbliz.

A ze je v CR hodne rusaku, neznamena, ze se cesi musi ucit jejich rec. Vietnamsky se taky nikdo neuci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.18 08:15

U nás si děti volily třetí jazyk až na SŠ (čili věk skoro 16 let). Druhý jazyk měly od sedmé třídy ZŠ.
Netvrdím, že ho uměly úžasně, ale základy ano.
Samozřejmě záleží na kvalitě výuky. Anj je naštěstí u nás na dobré úrovni. Na SŠ dostaly děti možnost vycestovat a jazyk si prohloubit. :palec:

• Citovat
  • Upravit
21311
6.6.18 08:31

Volila bych podle toho, jak si jazykově zdatna. Ruština je jednodušší, němčina náročnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.6.18 08:33
@vertunka píše:
Ruština je jednodušší. Němčina těžší. Já měla na škole oba jazyky a zatim jsem je využila oba stejně - řekla jsem všeho všudy 4 věty :mrgreen:. Šla bych asi na ruštinu - Rusáků u nás je stále více.

tak ať se ti Rusáci u nás učí česky, přeci se nemusím učit jazyk, abych se s někým žijícím na našem území domluvila. A do Ruska předpokládám mnoho lidí pracovat nepojede. Za to Německou nebo Rakousko je zajímavý pracovní trh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
6.6.18 08:44
@terinka4444 píše:
tak ať se ti Rusáci u nás učí česky, přeci se nemusím učit jazyk, abych se s někým žijícím na našem území domluvila. A do Ruska předpokládám mnoho lidí pracovat nepojede. Za to Německou nebo Rakousko je zajímavý pracovní trh.

Tak pro me je treba prioritou pracovat v tuzemsku. A tady proste vyuziju vic ruštinu než němčinu. Kor v mém oboru - Hotelnictví a turismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
6.6.18 08:47

Vybrala bych NJ, jednak je slozitejsi a mlada hlava to pobere rychleji, tak i ve svete se spis domluvis AJ A NJ. Rustinu se muze kdykoli doucit, je lehka a nasi reci foneticky blizsi. Navic predpokladam, ze u nadnarodnich firem, i rusaci pouzivaji AJ. Takze bych se zamerila predevsim na tyto jazyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
6.6.18 08:47

Dcera zvolila ruštinu a nelituje. Máme vztah k slovanské kultuře, jazyk se jí líbí.

Němčina je za a) složitá, b) naše škola neumí naučit ani tu angličtinu (blbé učebnice a blbá metoda), takže němčina by byla horor - což se mi potvrdilo, když v prvním pololetí zdrhlo na ruštinu z němčiny 6 žáků a dalším 5 to už nebylo dovoleno, c) z principu (jo mám vůči Němcům předsudky, stejně jako někdo vůči Rusům), d) manžel měl na rozdíl ode mně ruštinu a když jsme byli v Bulharsku, sice jsme se domluvili česky a i menu měli často česky, v situacích, kdy ne, přečetl a domluvil se manžel. Tudíž ruština zakládá alespoň nějakou úroveň komunikace v jiných slovanských zemích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
6.6.18 10:12
@blumen píše:
@eva valoi ucila jsem se 3 cizi jazyky a vyuzivam dva, tu nemcinu v zahranici kde ziju a anglictinu na dovolene. Anglicky a nemecky jsem se naucila sobre i s certifikaty, spanelstinu jsem nevyuzila - jen na dovolene vyjimecne

ty jo, to snad ani mozne neni. Tady taky hlasim: Anglictina, Nemcina, Spanelstina. Ani na jeden nemam certifikat, NJ mam na urovni rodileho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
6.6.18 12:58
@terinka4444 píše:
tak ať se ti Rusáci u nás učí česky, přeci se nemusím učit jazyk, abych se s někým žijícím na našem území domluvila. A do Ruska předpokládám mnoho lidí pracovat nepojede. Za to Německou nebo Rakousko je zajímavý pracovní trh.

Ale hodně firem exportuje do Ruska. V mém oboru (technický obor) nejen české, ale i hodně německých a rakouských firem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
6.6.18 13:07

Dcera si teď volila druhý jazyk a zvolila ruštinu, němčina se jí nelíbí. Já se jí nedivím. Podle mě bude spokojená. Já se učila kdysi ruštinu, angličtinu i němčinu. Používám angličtinu - bez problémů i v německy mluvících zemích. V Rusku jsem zase ráda použila ruštinu :D I manželovi po letech bez problémů naskočila :mrgreen: Dcera jezdí na závody do zahraničí a i v Německu se domluví anglicky, i s Ruskama se baví anglicky… jak říkala zatím, než se naučí rusky :D Co znám lidi, kteří byli třeba na Erasmu v Německu, tak studium v angličtině. Dcera mého kolegy studovala univerzitu ve Vídni a výuka v angličtině. Můj muž ajťák zásadně pracovně v zahraničí angličtina a já se také domluvím v Rakousku i Německu v pracovních věcech anglicky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.6.18 13:16
@bartsch píše:
Dcera si teď volila druhý jazyk a zvolila ruštinu, němčina se jí nelíbí. Já se jí nedivím. Podle mě bude spokojená. Já se učila kdysi ruštinu, angličtinu i němčinu. Používám angličtinu - bez problémů i v německy mluvících zemích. V Rusku jsem zase ráda použila ruštinu :D I manželovi po letech bez problémů naskočila :mrgreen: Dcera jezdí na závody do zahraničí a i v Německu se domluví anglicky, i s Ruskama se baví anglicky… jak říkala zatím, než se naučí rusky :D Co znám lidi, kteří byli třeba na Erasmu v Německu, tak studium v angličtině. Dcera mého kolegy studovala univerzitu ve Vídni a výuka v angličtině. Můj muž ajťák zásadně pracovně v zahraničí angličtina a já se také domluvím v Rakousku i Německu v pracovních věcech anglicky :nevim:

no a v Rusku se anglicky nedomluvíš nebo co? Všude jinde se omluvíš anglicky, jenom tam ne? Nebo cos tím chtěla říct?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
6.6.18 13:22

Hrozně se mi líbí jak mají lidé předsudky vůči ruštině. Je to takové moderní, že? Hlavně nepatřit mezi rusofily. :roll: A němčina, pokud je teda tím důvodem historie, nikomu nevadí. :nevim:
Já osobně bych volila ruštinu. Německy umím žblebtnout trochu. Jen takové základy. Vždy jsem si ale v Rakousku i Německu vystačila s angličtinou. Pokud ale neplánuješ v budoucnu pracovat v sektoru kde ruštinu využiješ, tak je asi němčina z hlediska naší polohy lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze