Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Přečetla jsem spoustu názorů rodičů na mluvení dětí, ale řešení jsem nenašla. Poradíte? Máme 15 měsíců a nemluvíme. Jen tatatata, babababa. Čteme si knížky od 4 měsíců, povídám co děláme, vše komentuji - -co vidíme atd. Připadám si jak mluvící robot - pořád a všude. Ale malému je to jakoby jedno. Žvatlá, komunikuje s dětmi na procházce, nebo v parku, pokřikuje, ale smysluplné slovo ani jedno (možná, když zabočím ke kostelní ulici, tak ve větší míře pokřikuje bababa -myslím, že kvůli zvonům-nebo třeba ne)…já už nevím. Zaostalý není, doktorka ho viděla před měsícem a on žvatlal až byla překvapená jak je ukecaný - to je, ale nic rozumného. No a můj dotaz – jak ho mám podpořit v mluvení? Dudinu už nedávám přes den vůbec - je schovaná, čteme, spíváme, povídáme, televizi zapínám pouze 2 x denně na půl hodiny - oblíbené pohádky…tak nevím…Děkuji za jakoukoliv radu.
Ahoj. A není to jen tím, že v hlavince rozvíjí jinou schopnost a mluvení prostě odsunul? Nevšimla sis, že by dělal pokroky v něčem jiném?
Dle mě je to normální v 15 měsících. Náš taky neříkal skoro nic a teď má 2 roky a 2 měsíce, mluví ve větách a má docela bohatou slovní zásobu.
A ty chceš aby 15ti měsíční dítě mluvilo? Dám ti radu, přestaň studovat moudré knihy a užívej si každý den se svým prckem. Dle dr je v pořádku, tobě se taky tak zdá, tak proč to řešíš? Za chvíli bude mluvit tak, že budeš chtít, aby na chvíli zmlknul
A neřeš tolik ty tabulky, protože jinak tady budeš za chvíli zakládat diskuzi, že má ještě plínky, že neumí barvy apod. Já mám dvě děti, v 15ti měsících ještě ani kluci nechodili, natož pak aby mluvili ![]()
@zuzi.in ja jsem tohle zacala resit az ve 30 mesicich. Ve 33 mesicich syna jsme byli na zkraceni uzdicky pod jazykem. Doktorka rekla, ze mu to stejne nepomuze k mluveni, ze je videt, ze vsemu rozumi a jen musi psychicky dozrat k tomu, aby se rozmluvil. Ve 34 mesicich zacal souvisle mluvit. Nektere zvuky mu nejdou doted, ale umi popsat i to, jak funguje freza a jak dofouknout kola u auta vc. mereni a pujceni nastavce u obsluhy pumpy ![]()
@zzuza píše:
Dle mě je to normální v 15 měsících. Náš taky neříkal skoro nic a teď má 2 roky a 2 měsíce, mluví ve větách a má docela bohatou slovní zásobu.
@zuzi.in Presne tak. Podle me je to teda v 15m temer normalni. Jako asi by sis mela precist diskuze na tema: je nam 24m a nemluvime apod. A i v tech diskuzich zjistis, ze je to uplne normalni a ze deti se vetsinou rozpovidaji AZ po druhem roce zivota! Jako resit toto v 15m mi prijde celkem ujety, promin… ![]()
Syn 22 měsíců je taky nemluvec, ale za to je pohybově nadaný. Taky mě štve, že nemluví, ale důležité je že mi rozumí a to i složitější úkony a úkoly. ![]()
Starší syn nemluvil do 3 let
A není jediný nemluvící koho znám osobně…
Mi nemluvi ani jedno dite. ten starsi je teda extrem, ma pres 2,5r, ten uz je na vysetreni. mladsi ma 18m, nerekne ani slovo, ale u te se nad tim nikdo ani nepozastavil. resit to v 15m mi taky prijde trochu ujete ![]()
@Oskárek píše:
Starší syn nemluvil do 3 letA není jediný nemluvící koho znám osobně…
tak to jsem rada, ze syn neni jediny ![]()
@zuzi.in V klidu
Náš malej uměl v 15 měsících říct tata a auto. Teď má 20 měsíců a slov má tak 12 (a to u některých rozumíme jen my „ptacc“ ptacek, „taíž“ talíř). Až tenhle měsíc vidím v mluvení větší pokroky. Taky hodně čteme, ukazujeme…
Pokud rozumí, reaguje na to co mu říkáš, tak bych se nestresovala. Syn i když neuměl ani slovo, tak ale hodně rozuměl tomu, co mu říkáme my.
Nas nemluvil do 2let, ted ve trech nezavre klapacku:-).Resit nemluveni v 15 mesicich je dle meho brzo…Apropo ma vubec prilezitost se „vyjadrit“,kdyz do neho s prominutim porad neco hustite? Nechte mu prostor a dejte mu cas. V okoli je chlapecek, kteremu jsou vic jak ctyri roky a nemluvi, to je podle me uz na reseni, vy fakt jeste ne.
@zuzi.in a co bys chtela, aby ti mluvil v souvetich?
dyt ma hromadu casu, podle me zcela standartni dite, delas, co mas, abys ho podporovala, tak to proste jen prestan hrotit, on k tomu prijde a pak budes jeste vzpominat na obdobi „ticha“ ![]()
U 15 mes.bych zazraky nehledala, zvatla to je v tomhle veku dostacujici.
Podporit v mluveni ctenim, ale to neznamena, ze zacne mluvit hned.
Kdyz posloucha cteni uklada si to v hlave a jak se rozvaze jazyk zacne mluvit a zvetsovat slovni zasobu.
Ted nechej at si zvatla
.