(Ne)mluvení u 15měsíčního dítěte

83
23.5.15 09:44

(Ne)mluvení u 15měsíčního dítěte

Zdravím. Přečetla jsem spoustu názorů rodičů na mluvení dětí, ale řešení jsem nenašla. Poradíte? Máme 15 měsíců a nemluvíme. Jen tatatata, babababa. Čteme si knížky od 4 měsíců, povídám co děláme, vše komentuji - -co vidíme atd. Připadám si jak mluvící robot - pořád a všude. Ale malému je to jakoby jedno. Žvatlá, komunikuje s dětmi na procházce, nebo v parku, pokřikuje, ale smysluplné slovo ani jedno (možná, když zabočím ke kostelní ulici, tak ve větší míře pokřikuje bababa -myslím, že kvůli zvonům-nebo třeba ne)…já už nevím. Zaostalý není, doktorka ho viděla před měsícem a on žvatlal až byla překvapená jak je ukecaný - to je, ale nic rozumného. No a můj dotaz – jak ho mám podpořit v mluvení? Dudinu už nedávám přes den vůbec - je schovaná, čteme, spíváme, povídáme, televizi zapínám pouze 2 x denně na půl hodiny - oblíbené pohádky…tak nevím…Děkuji za jakoukoliv radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
733
23.5.15 09:47

Ahoj. A není to jen tím, že v hlavince rozvíjí jinou schopnost a mluvení prostě odsunul? Nevšimla sis, že by dělal pokroky v něčem jiném?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
23.5.15 09:48

Dle mě je to normální v 15 měsících. Náš taky neříkal skoro nic a teď má 2 roky a 2 měsíce, mluví ve větách a má docela bohatou slovní zásobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
23.5.15 09:49

A ty chceš aby 15ti měsíční dítě mluvilo? Dám ti radu, přestaň studovat moudré knihy a užívej si každý den se svým prckem. Dle dr je v pořádku, tobě se taky tak zdá, tak proč to řešíš? Za chvíli bude mluvit tak, že budeš chtít, aby na chvíli zmlknul ;) A neřeš tolik ty tabulky, protože jinak tady budeš za chvíli zakládat diskuzi, že má ještě plínky, že neumí barvy apod. Já mám dvě děti, v 15ti měsících ještě ani kluci nechodili, natož pak aby mluvili :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
23.5.15 09:50

@zuzi.in ja jsem tohle zacala resit az ve 30 mesicich. Ve 33 mesicich syna jsme byli na zkraceni uzdicky pod jazykem. Doktorka rekla, ze mu to stejne nepomuze k mluveni, ze je videt, ze vsemu rozumi a jen musi psychicky dozrat k tomu, aby se rozmluvil. Ve 34 mesicich zacal souvisle mluvit. Nektere zvuky mu nejdou doted, ale umi popsat i to, jak funguje freza a jak dofouknout kola u auta vc. mereni a pujceni nastavce u obsluhy pumpy :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
23.5.15 09:51

@mischelinka nas take zacal chodit v 15 mesicich a 2 dnech :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
23.5.15 09:52
@zzuza píše:
Dle mě je to normální v 15 měsících. Náš taky neříkal skoro nic a teď má 2 roky a 2 měsíce, mluví ve větách a má docela bohatou slovní zásobu.

@zuzi.in Presne tak. Podle me je to teda v 15m temer normalni. Jako asi by sis mela precist diskuze na tema: je nam 24m a nemluvime apod. A i v tech diskuzich zjistis, ze je to uplne normalni a ze deti se vetsinou rozpovidaji AZ po druhem roce zivota! Jako resit toto v 15m mi prijde celkem ujety, promin… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
23.5.15 09:53

Syn 22 měsíců je taky nemluvec, ale za to je pohybově nadaný. Taky mě štve, že nemluví, ale důležité je že mi rozumí a to i složitější úkony a úkoly. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
23.5.15 09:57

Starší syn nemluvil do 3 let :nevim: A není jediný nemluvící koho znám osobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
23.5.15 09:58

Mi nemluvi ani jedno dite. ten starsi je teda extrem, ma pres 2,5r, ten uz je na vysetreni. mladsi ma 18m, nerekne ani slovo, ale u te se nad tim nikdo ani nepozastavil. resit to v 15m mi taky prijde trochu ujete :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
23.5.15 09:58
@Oskárek píše:
Starší syn nemluvil do 3 let :nevim: A není jediný nemluvící koho znám osobně…

tak to jsem rada, ze syn neni jediny :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
23.5.15 10:03

@zuzi.in V klidu ;) Náš malej uměl v 15 měsících říct tata a auto. Teď má 20 měsíců a slov má tak 12 (a to u některých rozumíme jen my „ptacc“ ptacek, „taíž“ talíř). Až tenhle měsíc vidím v mluvení větší pokroky. Taky hodně čteme, ukazujeme…

Pokud rozumí, reaguje na to co mu říkáš, tak bych se nestresovala. Syn i když neuměl ani slovo, tak ale hodně rozuměl tomu, co mu říkáme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
23.5.15 10:15

Nas nemluvil do 2let, ted ve trech nezavre klapacku:-).Resit nemluveni v 15 mesicich je dle meho brzo…Apropo ma vubec prilezitost se „vyjadrit“,kdyz do neho s prominutim porad neco hustite? Nechte mu prostor a dejte mu cas. V okoli je chlapecek, kteremu jsou vic jak ctyri roky a nemluvi, to je podle me uz na reseni, vy fakt jeste ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
23.5.15 10:34

@zuzi.in a co bys chtela, aby ti mluvil v souvetich? :lol: dyt ma hromadu casu, podle me zcela standartni dite, delas, co mas, abys ho podporovala, tak to proste jen prestan hrotit, on k tomu prijde a pak budes jeste vzpominat na obdobi „ticha“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.5.15 11:04

U 15 mes.bych zazraky nehledala, zvatla to je v tomhle veku dostacujici.
Podporit v mluveni ctenim, ale to neznamena, ze zacne mluvit hned.
Kdyz posloucha cteni uklada si to v hlave a jak se rozvaze jazyk zacne mluvit a zvetsovat slovni zasobu.
Ted nechej at si zvatla :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky