Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@kulíšek_s_bambulí, její matka je stejná, že bratranec taky nemluvil a dnes má maturitu. Tak drží spolu. A když někdo jiný naznačil, že je něco špatně, tak je ofenzivní. A na logopedii je prý malý.
Kdyby mu byly dva, tak O. K. Ale ve 4 letech už by měl mluvit. Na logopedii se chodí od 3 let, v tomhle případě bych oběhla neurologii, foniatrii, audiologii a klinickou logopedii. čím později se naučí mluvit, tím větší bude mít problémy ve škole, všechno spolu souvisí.
Jak dlouho jsi ve vztahu s jeho matkou? Plánuješ si ji vzít a mít s ní děti?? Partnerka je sice dost naprd máma, ale je to její věc pokud dítě není tvoje a manželé nejste… svoje si ji řekl, můžeš ukázat tuto diskuzi a když ani pak nebude konat tak bych se na to vyprdla a možná přemýšlela zda má vztah smysl…mě by to vadilo při představě, že řeší problémy tím, že strčí hlavu do písku a ještě se háji a je útočná
@andelka83 píše:
Těžko říct. Někdy to bylo opravdu zdlouhavé. Někdy mám pocit, že by měl stejný vývoj i když by na logo nechodil. Že prostě si na to musel přijít a dozrát. Ale spíš už trpím ztrátou paměti a už si zcela nevybavuju, co všechno průběžně jsme ta léta dělali. Každopádně být pod dohledem odborníků, mít podporu, vědět co s jak trénovat, je potřeba.
Jistě, možná by měl stejný vývoj i bez odborníků, ale spoléhej se na to. Já bych to také neriskla.
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám přítelkyni a ta má syna, kterému tohle září budou čtyři roky. A to dítě nemluví, umí asi tři slova. Všechno si ukáže, dovede za ruku, dorozumí se jinak. Já bych to řešil, ale ona nechce. Doktorka říkala, že je to líný kluk a rozmluví se. Já se do toho nechci plést, ale přijde mi to špatný. Já svoje děti nemám, můžete mi říct jestli je to špatně, že nemluví? Proto jsem šel na emimino, protože nevím, kde jinde sehnat lidi s dětmi.
Tak ve čtyřech letech bych opravdu nečekala na zázrak a začala to pořádně řešit. Tohle opravdu není běžné. Jako jo, měli jsme prý v rodině kdysi dávno člověka, který do pěti let nemluvil vůbec a najednou se v pohodě sám od sebe rozmluvil. Ale běžné to není. A i s ním prý rodiče běhali po doktorech, i když je to pomalu 100 let zpátky a ta péče ještě nebyla tak rozvinutá.
A ve 4 letech opravdu není na logopedii moc brzo. To už běžně chodí děti jen kvůli špatné výslovnosti. Kvůli nemluvení lze sehnat logopeda klidně už ve dvou letech.
Doporučuji se alespoň poradit buď s nějakou online logopedkou. A nebo na nějaké FB skupině se zaměřením na logopedii. Třeba přítelkyni přesvědčí názor odborníka. Nebo dá alespoň nějaké rady.
@Danieljan píše:
@Ou, Ano, na tříleté prohlídce.
hele, ale ty tu máš móc zajímavé diskuse
jednou píšeš jako chlap, podruhé jako žena z profilu kamaráda, teď jsi zase chlap a uvádíš, že píšeš z profilu kamarádky??? ![]()
nějaká rozdvojená osobnost, či co? ![]()
nicméně - k diskusi - ty nic nenaděláš, pokud je vůbec diskuse pravdivá, nejsi otec dítěte, nemáš žádné právo chodit s cizím dítětem k lékaři,
kluk půjde do školy až za 3 roky, jestliže je zářijový, není to žádný odklad, tak mu to vychází,
ale není normální, aby 4leté dítě nemluvilo, jinak se chová jak? rozumí? chápe souvislosti?
nějaká diagnóza tam bude, ale ty nemáš žádné páky s tím cokoli dělat, pokud jeho matka odmítá
a jestli jak píšeš, kluk téměř nebyl ve školce, protože je pořád nemocný, tak těžko půjde k doktorce až za rok na pětiletou prohlídku, takové zázraky se nestávají
@alialiali, náš vztah trvá dva a půl roku a poslední asi rok není ideální právě kvůli neshodám ohledně řešení tohohle problému, ale to není předmětem diskuze. Mně jde už hlavně o kluka. Já bych mu rád pomohl, jen nevím jak. Vyhledával jsem si různé rozvojové hry, jako je zajic v pytli a různé od granna, zkoušel jsem ho brát na různé dětské skupiny, čtu mu, ukazuju, vytleskávám. Asi tuhle diskuzi i beru jako poslední možnost, protože jako někdo pokrevně cizí nevím, co víc dělat. Já jo po doktorech tahat nemůžu.
@stinga, dostal jsem přihlašovací údaje, co tu je a není za diskuze nevím. Ano, je stále nemocný, ale za ten poslední rok, vždy jen donesla recept, ale tu řeč řešila naposledy na tříleté a další velká má být až v pěti letech. A to se určitě rozmluví dle nich. Jinak rozumí, udělá to co po něm chci a dokáže hrát i lehčí společenské hry, jen ta řeč je špatná.
@Anonymní píše:
@stinga, dostal jsem přihlašovací údaje, co tu je a není za diskuze nevím. Ano, je stále nemocný, ale za ten poslední rok, vždy jen donesla recept, ale tu řeč řešila naposledy na tříleté a další velká má být až v pěti letech. A to se určitě rozmluví dle nich. Jinak rozumí, udělá to co po něam chci a dokáže hrát i lehčí společenské hry, jen ta řeč je špatná.
aha, - tak dobré je, že jinak rozumí, ovšem tím zvláštnější je, že nemluví, sluch bude asi také dobrý, když dokáže hrát hry,
no špatné je, že to nikoho jiného než tebe netrápí, je to škoda
@Anonymní píše:
@stinga, dostal jsem přihlašovací údaje, co tu je a není za diskuze nevím. Ano, je stále nemocný, ale za ten poslední rok, vždy jen donesla recept, ale tu řeč řešila naposledy na tříleté a další velká má být až v pěti letech. A to se určitě rozmluví dle nich. Jinak rozumí, udělá to co po něm chci a dokáže hrát i lehčí společenské hry, jen ta řeč je špatná.
No, třeba to bude jen problém ve výchově. Protože matka, která nechce řešit problémy svého dítěte, rozhodně není normální.
@boball píše:
Jistě, možná by měl stejný vývoj i bez odborníků, ale spoléhej se na to. Já bych to také neriskla.
No právě. Já taky ne. Já jsem si s jednou známou logopedkou tehdy volala, když jsme dostali ve 3 letech žádanku na foniatrii. A ta říkala, ať ho pozoruji, a že záleží, zda mezi 3 a 3,5 rokem bude nějaký vývoj. Že někdy opravdu může to být jen opožděné a vše se dožene. Tak to měl můj druhý i teď třetí syn. Ti jsou ok. Ale ten nejstarší žádný vývoj neměl. Až do těch 4 let a pak měl potíže s výslovností, což druhý neměl a třetí vypadá, že též ne. Ten teď chodí čerstvě do školky a pěkně rozvázal. U nejstaršího školka neměla absolutně žádný význam v tomto, ač šel do školky jako nejmladší z mých dětí ( ve 3 a čtvrt)
@Anonymní píše:
On může mít expresivní dysfazii ( špatné porozumění je receptivní) Kdyby sis to chtěl někde najít. Syn měl smíšenou, takže špatně se vyjadřoval, i nejasně rozuměl. Bývá k tomu i oslabená motorika.
Popravdě naše Dr ve 3 u toho posledního řeč neřešila, a to se ani nedal vyšetřit ani na oči..vše odloženo. Ale ona to bere tak, že je to můj třetí kluk a zkušenosti mám. Mám ještě i materiály z logopedie po nejstarším synovi. Sledovala jsem právě ten vývoj do 3,5 roku i co udělá školka. Kdyby na to byl jako první, tak neváhám a o žádanky si řeknu.
Nemůže mít třeba i nějaký problém s řečovým ústrojím? Přirostlou uzdičku? Nebo tak něco? Nebo třeba kamarádka zjistila, že dítě špatně vidí, do té doby vypadalo opožděně. Nebo může špatně slyšet. Jedna maminka zjistila až v 8 letech dcery, že špatně slyší. Ona to uměla při vyšetřeních vždy něčím zkorigovat a nepřišlo se na to.
@andelka83, děkuji, vyhledám si o tom. Byl na ORL kvůli nemocem, tam by si asi všimli, kdyby bylo něco špatně v ústech. U oči myslím, že vidí až moc dobře, ale chtělo by to nějaké komplexní vyšetření. Vyhledání si tu dysfazii a předložím to přítelkyni a její matce, třeba je to alespoň trochu postrčí.
Zkus spočítat všechny zvuky a slabiky a slova, která umí říct. počítají se i zvuky zvířat. To, že rozumí je dobré. Jsou i jiné vady, než vyvojová dysfazie.
To, že nejsi otec děcka logoped pravděpodobně řešit nebude, zkusila bych nějakeho najít a jít tam s děckem na konzultaci, třeba placenou, toto nabízí třeba soukromí logopedi, něco jako vstupní vyšetření, přijdeš s děckem na hodinu-hodinu a půl a on ti pak dá nějakou zprávu, co by mohlo být špatně. třeba když to budeš mít černé na bílém, začne to matka řešit. Teď je celkem blbá doba na shanění logopeda, dle mých zkušeností všichni nabrali na nový školní rok a jsou zatím plní. Dostat děcko k někomu schopnému není jen tak, klidně bych začala shanět.