Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat na jednu věc, jestli některá z vás nebo vaše známá prodělala v dospívání nějakou těžkou nemoc a přesto se jí podařilo otěhotnět? Můj případ je ten, že jsem v 17-ti letech dostala rakovinu lymfatických uzlin, nyní budu 6 let po léčbě. V loni v červnu jsem se vdávala, a teď jsem od nového roku snažilka. Doktoři říkají, že by v ničem neměl být problém, prý mají několik maminek, který v mládí onemocněli…ale přesto alespoň nějaký pozitivní příběh by mě potěšil
díky Mirka
Mirunko známého nikoho takového nemám, ale četla jsem v časopise příběh holky, která v 16 letech onemocněla rakovinou a po dvou letech znovu, zdárně se vyléčila a nyní má dvě děti, přirozenou cestou. Slyšela jsem, že chemoterapie a ozařování (asi záleží na dávkách a místě) může poškodit reprodukční orgány - u žen vaječníky, u mužů tvorbu spermií (u mužů je to pravděpodobnější). Pokud doktoři nevidí problém, neboj se a věř jim. Nech se vyšetřit - tj. třeba sledovat folikuly, zda správně rostou a máš ovulaci. Pokud ano a partner je zdráv, hurá s elánem do snažení ![]()
Přeju ti brzy // !!!!!!!!
Pajdule od Matýsků
Ahoj,
moje kamarádka (ale pubertu má dávno za sebou) loni prodělala chemo a letos jí požehnali otěhotnění. Ty už jsi po těch letech „čistá“ i z chema.
Držím ti palečky, ať se to povede, není důvod k obavám. Stefinka
Ahojka Mirunko, známá prodělala taky tuto nemoc ale reprodukčních orgánů a to v dospělosti. Nyní má nádherné miminko. Držím Ti palečky
to vyjde!
Veronika 16+0
Ahojky holky, moc díky za reakce. Zatím jsem snažila teprve 4.měsíc, takže asi není důvod k obavám. Samozřejmě jsem si naivně myslela, že by se to mohlo podařit na první pokus, zatím nic
Hlavně se musím srovnat psychicky, když jsem onemocněla, tak maminka mého bývalého přítele k nám pozvala „léčitele“, myslím, že to co mi řekl (nikdy nebudete mít děti, zemřete do 10-20 let udušením..a mnohé jiné), tak za tyto věci by se měl stydět. Ale mám štěstí, že doktoři jsou celkem v pohodě, ať už v Bohunicích na hematoonkoligii, kam chodím jednou ročně na kontroly, a i moje gydr.
Takže doufám v brzké //.
Hezký den.