Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,ahoj,jsem čerstvá mamina pracuji jako cukrářka v bistru.Po ránu je mi zle,ale to je normální že ano
Ale v praci ještě hůř různé výpary z kuchyně.Dnes jsem byla u doktora,nic mi neřekl,žádná starost, jen kdy přijít na další prohlídku.Poprosila jsem ho o neschopenku,to bylo řečí že na ní nemám nárok,že zaměstnavatel se musí přispůsobit mě(v této době ha ha
).Nakonec dal uf
Je nutné aby doktor takto reagoval,když je mi v práci opravdu tak zle, že tam nemůžu chodit? ![]()
No tak doktor má na jednu stranu pravdu. Pokud nemáš opravdu rizikové těhhotenství, není povinen ti neschopenku napsat a zaměstnavatel tě opravdu dle zákona musí přeřadit na práci, kterou mohou těhotné vykonávat. Neboj, vyhodit tě nemůže, obzvlášť, když ví, že jsi těhotná, pokud nejsi zrovna ve zkušebce, neznám jedinou záminku, pod kterou by tě vyhodit mohl. Jo, a když tě přeřadí na jinou práci, musí ti vyplácet stejnou mzdu jakou máš teď.
Na druhou stranu je to docela běžné, že se těhulím neschopenka dává, pokud se jim nechce pracovat, ale je to na dobré vůli doktora. Tak zvaž, jestli ti stojí za to vyměnit gyndr, nebo zda budeš žádat zaměstnavatele o přeřazení na jinou práci (to, že ji pro tebe nemá zákon nezajímá).
Bohužel je dost těhotných, které do práce prostě chodit nechtějí. Pak někteří doktoři bohužel takhle reagují i na ty, které opravdu práci po nějakou dobu nezvládají. Teď bych prostě byla ráda, že neschopenku dal, a doufala, že brzo bude líp a budu moct chodit zase do práce. Ono bých celé těhu doma je dost na palici (teda pro mě by bylo). Nedá se nic dělat, měnit kvůli tomu dokrora mně přijde zbytečné. Třeba fakt už brzo pracovat zase budeš moct.
Tak já byla na neschopence od začátku těhu až do nástupu na mateřskou.Doktroka mi jí vypsala bez jakýchkoliv průtahů - zvlášť, když mě viděla.Pro mě to ani nebylo fyzicky možné ze začátku do práce chodit.Dost jsem zvracela(celodenně), nic jsem nemohla jíst a byla jsem zesláblá a to vše až do půlky šestého měsíce!Kdo nezažil - nepochopí.
Jasně, že na ní máš nárok, jde přece o zdraví jak tvoje,tak mimča - nechceš přeci o něj přijít, ne. Zvlášť první měsíce jsou důležité pro vývoj(pak už ,,jen,, roste).Myslím, že dítě je přednější než peníze.
Já bych si to nikdy neodpustila, kdybych věděla, že mi není dobře a do práce chodila(co bych jim tam taky byla platná v objetí s wc mísou,že) a pak se s mimčem něco stalo.Zvlášť, když mně osobně trvalo dlouho otěhotnět.
A co ten doktor kdyby něco? Ten by si určo hned něčim kryl zadek, toho by ta ztráta vůbec nebolela a nic by sis na něm nevzala, to si piš.Já bych ho vyměnila, necitu.
Toť můj názor - nemusíte souhlasit.
Ahojky, já když jsem byla poprvé těhotná, cca 2 měsíce,(po asi dvouletém snažení) tak jsem nemocenskou nechtěla, hrála jsem si na hrdinku a dál vesele chodila do práce (dělám v obchodě) nic mi nebylo, nezvracela jsem, prostě pohoda, brala jsem to tak, že těhu není nemoc, ale normální stav, jenže v práci jsem se občas zapomněla a třeba házela balíky s vodama, nebo bedny s pivem, navíc to bylo kolem velikonoc, takže dost velké nervy a stresy a lidí jak hnoje a pak jsem začala špinit, sice to za dva dny přestalo, ale na kontrole mi doktorka oznámila, že mimi je mrtvé. Vyčítala jsem si jak blázen, že jsem nemocenskou odmítla. No hnusné, musela jsem na výškrab. No a utekly další dva měsíce a já zjistila, že jsem těhotná, měla jsem šílenou radost, že to šlo tak rychle a ani jsem nepípla, když mi doktorka vypisovala nemocenský lístek. Takhle vím, že pro těhu dělám maximum. Sice jsem doma na palici a nudím se, ale mimi je pro mě milionkrát důležitější, než „akce“ v práci. Ale asi taky záleží na pohledu doktora. Já mám doktorku skvělou, ale mám známou, co blinkala od rána do večera a stejně jí její doktor nechtěl nemocenskou napsat se slovy, že to přejde. Přešlo jí to až v 6.měsíci, ale to už si ten nemocenský lístek vyloženě vyřvala ![]()
Dobrý dem, chci se jen zeptat až do září mám pobírat nemocenské dávky a pak přestoupit na částečný invalidní důchod, termín porodu mám už ale začátkem srpna tak by mě zajímalo zda můžu pobírat nemocenskou a mateřskou nebo jak to bude. Děkuju za odpověď
Ahoj jsem na konci 17tt, od ledna mám neschopenku, čekáme první miminko, ráda bych si povídala s někým ve stejně skvělé situaci, ale jelikož jsem si založila profil až dnes a tudíž smím přidat pouze 10 příspěvků, byl by někdo ochotný emailovat, facebookovat, nebo chatovat prozatím někde jinde? ![]()