Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já jsem si nemocenskou vzala. Taky jsem byla manažerka, napsal mi CAR. Sice se nepovedlo, ale byla jsem v klidu.
Embryotransfer opravdu zátěž není, cítíš se úplně normálně. Ale většina CAR nabízí neschopenku. Já jsem doma taky byla.
V CAR mi ji po transferu vypsali úplně bez problémů. Fyzicky, vlastně i psychicky, náročná práce, jedno jediné embryo, do dalšího IVF bychom nesli. Takze jsem si říkala, že do testu chci byt v klidu, ať mám ciste svědomí. Říkala jsem si, že pokud to nevyjde, budu uz cely zivot jen pracovat, tak 14 dni PN se v tom ztratí. Hned po transferu jsem mela šílenou virozu navíc, tak jsem se mohla kuryrovat.
Nekdy jsem doma byla a nekdy ne. Vyslo to az kdyz jsem doma nebyla. Kazdopadne nic extra to neni, nebudes o tom vubec vedet, takze je to na tobe.
Já jsem nemocenskou měla napsanou už den před transferem, vypsali mi ji v CARu. Upravili mi i vycházky podle toho jak jsme chtěla.
Chtěla jsem si prostě odpočinout a už to byl náš poslední cyklus na pojišťovnu a zadařilo se. Dneska nám tu běhá sedmnáctiměsíční synáček.
Já šla na neschopenku krátce po potvrzení srdeční aktivity, tedy asi začátek 9. tt. Doma jsem byla do 1.screeningu, pak zpět do práce.
@citlivaduse píše: Více
A jak jsi dopadla, jestli se mohu zeptat, pomohlo to? Bylo IVF uspesne?
Moc dekuji za komentar.
@Anonymní píše: Více
Diky za komentar. To mi prave vrta hlavou, ze kdyz uz tech 14 dni doma, tak jestli vlastne pri (doufam!) uspechu to neprodlouzit pro dobro mimi. Preci jen to je po IVF chvilku vice rizikove, nez po prirozenem otehotneni… teda aspon se to o tech prvnich par dnich rika.
Nevim no… nikdy jsem z orace natakhle dlouho “nevypla”, jsem na to zvedava.
…holky diky za vsechny komentare. Mam jeste posl. dotaz ohledne te neschopenky primo z CAR - netrapilo vas, ze diky ni lidem v praci dojde co resite? Predpokladam, ze se na neschopenku pise duvod a hlavne je tam nazev kliniky… u nas jsem chtela sefovi rici nejakou vymluvu, ze jdu na nejaky zakrok s brichem treba… nase firma je mensi a HR je s sefem propojene, nerada bych, aby se propalilo o co se jedna. Celkove to s manzelem drzime v soukromi, je to pro nas bolestive a neprijemne, natoz to naznacovat v praci…
@Anonymní píše: Více
Na konci května slaví naše jediné embryo rok
Byla jsem na PN tedy do nástupu na MD, protože jsem měla v těhotenství problémy, ale uf, narodil se zdravý chlapeček.
Tak se domluvte na PN u gynekologa 🙂 taky jsem to tak měla. Když se zadaří PN stejně přebere gynekolog ![]()
Braly jste si některá v práci nemocenskou nebo dovolenou na těch 14 dní (nebo déle?) po emryotransferu?
Vysvětlím, proč se ptám: měla jsem docela zdravotní komplikace po odběru vajíček, vyřadilo mě to za týden z provozu. Děsím se, co se bude dít po emryotranferu, i když slibují, že to nebude tak náročné, zase si říkám, že tam už nejde o mě, ale o případné budoucí mimi. Tak jsem ochotná do toho investovat veškerý čas, sílu a vůli, aby se zadařilo. K tomu mám teda docela psychicky náročnou práci (manažerka), takže nejde o nějakou extra zátěž, sedím v kanclu, ale mám tam docela stresíky… Je možné, že to vše se vším souvisí, že mám v práci stres, špatně spím atd. atd. - říkam si, jestli úplně zkusit nevypnout a prostě doma nekoukat na seriály a neprocházet se po lese, nevím, nikdy jsem nic takového neudělala.
Co myslíte? Dávají na tohle vůbec nemocenskou? Pokud ano, kdo? Praktik nebo CAR?