Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Tak jestli si 20 let opravdu nepřetržitě pracovala a je ti 40, tak by ti nárok na dávku měl vzniknout. Nicméně moc spekuluješ, odpovědět se na to nedá. Buď ráda, že máš aspoň tak nějak jistotu, že ti invaliditu vůbec přiznají. Pavlína
Tak nějak
.
@Anonymní píše:
@Ráďa81 díky za info. Já už jsem i s posudkovým lékařem mluvila a sám mi říkal, že budu mít téměř jistě plný invalidní důchod. A můžu se tedy ještě zeptat, když jsem pracovala 20 let, můj plat se točil kolem 20000,–. Kolik může být cca ten důchod?
Na netu máš kalkulačky.
Když jsem zadala tyto údaje, tak vyšel ID 3.stupně cca 6.600,– Kč.
@vokishka píše:
@Meha To je ten nejvyšší? Z toho může někdo žít?
To je ten nejvyšší (dle příjmů zakladatelky a počtu odpracovaných let):
http://www.penize.cz/…idni-duchody#…
Z toho se žít rozhodně nedá, předpokládám, že pak máš nějaké sociální dávky nebo příspěvek na péči nebo prostě něco
.
Nevím, nejsem odbornice, v dávkách se vůbec neorientuju.
Každopádně mě také překvapilo, jak je to nízká částka.
Mám životní pojištění a chtěla jsem si přidat i pojištění ID, zdálo se mi za to ale vysoká částka, ale jak se dívám na ty sumy ID, tak si to pojištění asi nechám udělat
.
@Meha píše:
To je ten nejvyšší (dle příjmů zakladatelky a počtu odpracovaných let):http://www.penize.cz/…idni-duchody#…
Z toho se žít rozhodně nedá, předpokládám, že pak máš nějaké sociální dávky nebo příspěvek na péči nebo prostě něco
Mám životní pojištění a chtěla jsem si přidat i pojištění ID, zdálo se mi za to ale vysoká částka, ale jak se dívám na ty sumy ID, tak si to pojištění asi nechám udělat.
Nevím, nejsem odbornice, v dávkách se vůbec neorientuju.
Každopádně mě také překvapilo, jak je to nízká částka..
Mě to vyšlo kolem 11t nevím přesnou započtení dobu, tam píšou počet let do důchodu, to je 22, když je ji 40 lus 20 opracovaných co uvedla na 20t hrubého.
Spis bych nejvyssi Id videla na castku kolem 11tisic.Sest nebo sedm tisic byvaji u lidi s klasickym vydelkem duchody castecne.
Zda se mi velmi podivne, ze by zakladatelce davali na vybranou, kdyz je nemocna a neni vidina zlepseni, tak ji nikdo neschopenku prodluzovat nebude, posudkar ji urci formu invalidity a socialni u prepazky s tebou vypise zapocitanou dobu na vypocet davky.
Pochybuji, ze nekdo s tebou bude probirat, co je pro tebe vyhodnejsi. I ti posudkari si svoje rozhodnuti musi obhajit vys.
@Anonymní píše:
Ahoj, děkuji za reakci. Mně říkal můj doktor, že nemocenská se prodlužuje každé 3 měsíce a asi 4×. Pak bych stejně měla důchod. Ale mně jde hlavně o to, jestli to má význam tu nemocenskou prodlužovat hlavně z finančního hlediska. Jestli tím důchodem moc neklesnu. A jestli neklesne třeba i ta nemocenská, když bude prodloužená. To je to dilema.
Ano, každé 3 měs. se prodlužuje ( u komise, ke které se chodí kv.ID),ale o tom rozhodnou asi na OSSZ, kam Tě nejdř. předvolají.
Já - ptž jsem měla datum další operace (momentálně během 2 let třetí, jinak jich mám skoro 20),byla předvolána, tuším, že 2× nebo 3×, kdy mi ji po tom 1/4 roce vždy prodloužila, ale…Ty nemáš - na rozdíl ode mne, ID (je mi o 6 let víc, ID mám od 24-ti),ale jde-li o kč, tak to teda byl rozdíl - měla jsem víc kč, když jsem měla částeč. inv. důch.+neschopenku, než teď (zatím ještě) ten plný, ale já jako invalida neměla právě proto ten „normální“ plat, takže u mě to byl rozdíl jen 500k, což je ale v mém případě dost a mám těžké finanč. probl, ptž jsem sama, což sem
nepatří, ale „plný“ = ID III.st,dají většinou jen dočasně, tak cca na rok.
Ale jak tu někdo psal o ochranné lhůtě - to je (asp. já to kdysi zažila) případ, kdy má člověk PN, ale končí mu pr.sml (a může marodit, jak to uzná za vhodné dr+jestli ještě neodmarodil těch 280 dní nebo kolik to bylo, cca asi rok-pokud nemarodil před tím),to u Tebe tak není, ne?
@Žirafa 69 tady však nikdo nepsal o ochrané lhůtě, ale o podpůrčí době
Pracovala jsem na plno 30 let, průměrný výdělek. Mám ID 1. st - 6000,–.
@Anonymní píše:
To tak nějak odpovídá na první stupeň. Pavlína
@Žirafa 69
Ahoj, díky za rozepsání. No já uvidím. Ostatně to bude stejně rozhodnutí podle zpráv doktorů a OSSZ, jestli mi ještě nemoc prodlouží a nebo dají rovnou důchod. Jeden doktor mi totiž do zprávy napsal, že by mohlo dojít k mírnému zlepšení po intenzivní rehabilitaci a komplexní péči. Druhý doktor mi napsal, že momentálně nejsem schopná práce. A každý mluvil trošičku jinak, jeden, že to vidí na prodloužení neschopnosti, že mi bude líp. A druhý, že je jistý invalidní důchod. Proto jsem v rozporu, co bude. Ale prostě půjdu na OSSZ a podám žádost o důchod a oni rozhodnou.
Verů
@Anonymní píše:
ahoj, díky za info. A máš jen ten důchod, nebo i nějaké dávky k tomu? Nebo si přivyděláváš? Promiň, že se tak ptám, ale já mám prostě strach, když nevím, co bude.
Díky
Verů
@Anonymní píše:
@Žirafa 69
Ahoj, díky za rozepsání. No já uvidím. Ostatně to bude stejně rozhodnutí podle zpráv doktorů a OSSZ, jestli mi ještě nemoc prodlouží a nebo dají rovnou důchod. Jeden doktor mi totiž do zprávy napsal, že by mohlo dojít k mírnému zlepšení po intenzivní rehabilitaci a komplexní péči. Druhý doktor mi napsal, že momentálně nejsem schopná práce. A každý mluvil trošičku jinak, jeden, že to vidí na prodloužení neschopnosti, že mi bude líp. A druhý, že je jistý invalidní důchod. Proto jsem v rozporu, co bude. Ale prostě půjdu na OSSZ a podám žádost o důchod a oni rozhodnou.
Verů
A jééé, tak tohle Ti k tomu důchodu je spíš „na škodu“. Tam musí být opak (no, tak u mě ano=že se stav bude jen zhoršovat, to víš-chronici),a dr by se měli shodnout, i když na 2.str.nevím, jaké máš probl. a ptž je třeba jít ke všem dr pro zpravu, tak to každý musí napsat právě z pohledu toho, co Ti léčí, tak jasný, že nemusí se shodnout, ale domluvit se s nimi dá. i když na jejich odhady taky moc raději nespoléhej.
@Anonymní píše:
ahoj, díky za info. A máš jen ten důchod, nebo i nějaké dávky k tomu? Nebo si přivyděláváš? Promiň, že se tak ptám, ale já mám prostě strach, když nevím, co bude.
Díky
Verů
Chodím ještě na 4 hod. denně do práce. Ale musela jsem, vzhledem ke zdravotnímu stavu, opustit práci, kterou jsem dělala celý život. (Ne že by mě vyrazili, ale sama jsem zjistila, že má původní profese zdrav. potíže zhoršuje). Teď dělám drobnou administrativu. Dávky nemám.