Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ohledně blížícího se rozhodnutí. Jsem těžce nemocná. A můj lékař mi řekl, že budu mít invalidní důchod. Ale byla jsem u odborníka a ten mi zase řekl, že by bylo lepší prodloužit nemocenskou (už jsem téměř rok doma), prý hlavně proto, že v nemocenské na tom budu finančně mnohem lépe. A tak se chci zeptat, máte s tím někdo zkušenost? A je i po roce nemocenská ve stejné výši? Důchod mám mít plný, ale jaká to částka v poměru k nemocenské bude, to vůbec netuším. Poraďte prosím.
Děkuji
Verů
Je to na posouzení posudkového lékaře, oboje schovaluje on. Marodit právě můžete jen rok, pak to musí rozhodnout posudkář, jestli to je jen na prodloužení PN a pak normálně pracovní proces, nebo žádat o ID, jen pozor v dnešní době ikdyž je člověk na tom celkem špatně, tak nemusí dostat plný ID, jsou tři stupně, tak abyste se pak nedivila. Výše invalidního důchodu se odráží od doby pojištění a výdělku
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ohledně blížícího se rozhodnutí. Jsem těžce nemocná. A můj lékař mi řekl, že budu mít invalidní důchod. Ale byla jsem u odborníka a ten mi zase řekl, že by bylo lepší prodloužit nemocenskou (už jsem téměř rok doma), prý hlavně proto, že v nemocenské na tom budu finančně mnohem lépe. A tak se chci zeptat, máte s tím někdo zkušenost? A je i po roce nemocenská ve stejné výši? Důchod mám mít plný, ale jaká to částka v poměru k nemocenské bude, to vůbec netuším. Poraďte prosím.
Děkuji
Verů
Pokud jsi těžce nemocná, tak ti lékař opravdu může prodloužit nemocenskou, ale tuším, že po roce snad už na půl roku, nejsem si jistá. Zavolej si ohledně tohoto na číslo 571 811 081. Tzn. že by ti to nevytrhlo trn z paty a pokud jsi vážně tak nemocná, stejně ti nezbyde než o ten důchod zažádat, nemocenská má svojí hranici pobírání a ta není příliš dlouhá, proto se pak žádá o důchod. Dík za anonym, pracovnice sociálky třeba Pavlína ![]()
@Anonymní píše:
Pokud jsi těžce nemocná, tak ti lékař opravdu může prodloužit nemocenskou, ale tuším, že po roce snad už na půl roku, nejsem si jistá. Zavolej si ohledně tohoto na číslo 571 811 081. Tzn. že by ti to nevytrhlo trn z paty a pokud jsi vážně tak nemocná, stejně ti nezbyde než o ten důchod zažádat, nemocenská má svojí hranici pobírání a ta není příliš dlouhá, proto se pak žádá o důchod. Dík za anonym, pracovnice sociálky třeba Pavlína
Mamka to řešila asi 4 roky zpět a nemocenská je na rok a kousek (380 dni) pak pokud lékař předpokládá uzdravení, tak může podpůrčí dobu prodloužit
Příspěvek upraven 16.12.15 v 13:18
@Ráďa81 píše:
Mamka to řešila asi 4 roky zpět a nemocenská je na rok a pak se můsí prodlužovat.
Jj, to vím, ale netuším kdo jí prodlužuje, v této problematice se příliš nepohybuji, ale díky
Pavlína
@Ráďa81 díky za info. Já už jsem i s posudkovým lékařem mluvila a sám mi říkal, že budu mít téměř jistě plný invalidní důchod. A můžu se tedy ještě zeptat, když jsem pracovala 20 let, můj plat se točil kolem 20000,–. Kolik může být cca ten důchod?
@Anonymní píše:
@Ráďa81 díky za info. Já už jsem i s posudkovým lékařem mluvila a sám mi říkal, že budu mít téměř jistě plný invalidní důchod. A můžu se tedy ještě zeptat, když jsem pracovala 20 let, můj plat se točil kolem 20000,–. Kolik může být cca ten důchod?
na netu jsou kalkulačky, tak na to mrkněte
@Anonymní píše:
Jj, to vím, ale netuším kdo jí prodlužuje, v této problematice se příliš nepohybuji, ale díky![]()
Pavlína
posudkář
@Anonymní píše:
Na to ti nikdo neodpoví. To je hodně individuální a záleží to na hodně okolnostech. Důležité je, že si vůbec pracovala a snad nárok na dávku splníš, protože invaliditu můžeš mít přiznanou od lékaře, ale dávku i tak brát nemusíš. Kolik je ti let? anonym Pavlína
Ahoj, děkuji za reakci. Mně říkal můj doktor, že nemocenská se prodlužuje každé 3 měsíce a asi 4×. Pak bych stejně měla důchod. Ale mně jde hlavně o to, jestli to má význam tu nemocenskou prodlužovat hlavně z finančního hlediska. Jestli tím důchodem moc neklesnu. A jestli neklesne třeba i ta nemocenská, když bude prodloužená. To je to dilema. ![]()
Na nemocenské nemůžeš být pořad, podpůrci doba je cca rok, jde to prodloužit, prodlužuje posudkar že socialky, musí se požádat, pak doktor vyplňuje formulář, to prodloužení je třeba na měsíc, dva, chci tím říct, že je to hlavně pro toho u koho se počítá, že se stav zlepší a vrátí se do práce, pokud ta neděje u tebe není, měla bys požádat o důchod, ten se taky nevyridi za jeden den.
@Anonymní píše:
Na to ti nikdo neodpoví. To je hodně individuální a záleží to na hodně okolnostech. Důležité je, že si vůbec pracovala a snad nárok na dávku splníš, protože invaliditu můžeš mít přiznanou od lékaře, ale dávku i tak brát nemusíš. Kolik je ti let? anonym Pavlína
no, doufám, že budu mít dávku, musíme z něčeho existovat a i když manžel pracuje jak šroubek, i tak teď jdeme z výplaty do výplaty a z nemocenské do nemocenské. Prostě ty finance stojí za prd, tak to řeším. Jinak, mně je 40.
Verů
@Nuníček no, doktor mi právě říkal, že prodloužení neschopnosti se dělá u jasných případů, kdy se ví těměř jistě, že se to zhojí, sroste,… Ale u mně to tak není, nedá se tipnout, kdy a zda vůbec začnu plně fungovat. Ale o to nejde. Mně spíš šlo o to porovnání, když je nemocenská cca 12000,–, kolik bude cca důchod. To jsem hlavně potřebovala vědět. Že pokud bych měla tu nemocenskou vyšší, tak bych si požádala o její prodloužení. Alespoň bych to zkusila. Ale pokud jsou obě dávky zhruba stejné, šla bych rovnou do toho důchodu.
Verů
@Anonymní píše:
no, doufám, že budu mít dávku, musíme z něčeho existovat a i když manžel pracuje jak šroubek, i tak teď jdeme z výplaty do výplaty a z nemocenské do nemocenské. Prostě ty finance stojí za prd, tak to řeším. Jinak, mně je 40.
Verů
Tak jestli si 20 let opravdu nepřetržitě pracovala a je ti 40, tak by ti nárok na dávku měl vzniknout. Nicméně moc spekuluješ, odpovědět se na to nedá. Buď ráda, že máš aspoň tak nějak jistotu, že ti invaliditu vůbec přiznají. Pavlína
Ty finance fakt nevím, jen neznám nikoho komu by to prodloužili o víc než měsíc, dva, ten posudkar není idiot, on dle DG. pozná, že zlepšení není možné, prodlouží to třeba o měsíc ať si stihnes požádat o důchod.
@Nuníček mamka to měla o tři měsíce a pak dostala ID 1. stupně
Děkuji
Verů