Nemocná, kdo se postará o dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kvetinka56
30.8.11 21:32
mroe píše:
kvetinka56 píše:
nikitanikita píše:
Ahoj jelikoz mam tuto situaci porad mam dceru s VVV a druhou 5letou zdravou..pokud mas jedno dite a jsi na materske manzel muze pozadat OCR ale bude mu pouze omluveno nikoliv proplaceno!!!To je dulezite vedet jelikoz ty na dite pobiras materskou takze smula ale pokud mas dve deti a jsi v nemocnici s ditetem s kterym ses na materske a doma je dite starsi napr.4let nemuzes o nej pecovat manzel dela dlouho v praci muze si vzit na tebe OCR a to mu bude proplaceno..na OCR se zaskrtne nemuze pecovat o dite o ktere jinak pecuje :-) doufam ze jsem to napsala srozumitelne :-)Tkhla je na 100procent :palec:
Materskou myslis taky rodicak? Protoze tato situace u nas nastala, byla jsem nemocna ja, pak i maly, manzel dostal OCR na malyho (i kdyz jsem byla doma na rodicovske) a dostal to proplaceno. A co se tyce trvalyho pobytu, ten jsme meli oba v ty dobe jiny, a oba na SK. :-)
Tak to je skutecne zvlastni. Ziju v predstave, ze na dite, na ktere matka pobira RP, nemuze mit otec OCR, jen na event. nemocnou matku. Proc by mel mit na dite otec OCR, kdyz je s nim matka doma? 8-o

No na tom papirku musel mit i razitko od meho obvodaka, ale v podstate pry bylo jedno, jestli bude mit OCR na mne nebo na malyho.

• Citovat
  • Upravit
1438
31.8.11 01:19

S OČR se to má tak, že pokud onemocní matka, tak

• buď otec dítěte může dostat OČR na matku, pokud ta matka ošetřování potřebuje, a pak je důležitá společná domácnot (nikoli trvalé bydliště, ale domácnost)
  • nebo otec dítěte může dostat OČR na péči o zdravé dítě do deseti let, jemuž onemocněla osoba, která o něj jinak pečuje a tady se společná domácnost nevyžaduje, jde-li o vlastního otce

Obě možnosti jsou klasická placená OČR, i když matka pobírá na opečovávané dítě rodičovský příspěvek a obě OČR vystavuje lékař, který shledal matku nemocnou.

Pak je další možnost, že je OČR přímo na dítě, ať už je dítě nemocné nebo v karanténě (tam vystavuje OČR lékař, který shledal nemocným dítě) nebo že dítě nemůže do školky/školky z důvodu nějaké nepředvídané havárie, kvůli které je školka/škola zavřená (pak by měla OČR vystavit myslím školka nebo zřizovatel). A v těchto případech opravdu na OČR má nárok pouze ten rodič, který na dítě pobírá rodičovský příspěvek a ten druhý ne. (samozřejmě, pokud je na dítě RP pobírán).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
31.8.11 01:20
mroe píše:
kvetinka56 píše:
nikitanikita píše:
Ahoj jelikoz mam tuto situaci porad mam dceru s VVV a druhou 5letou zdravou..pokud mas jedno dite a jsi na materske manzel muze pozadat OCR ale bude mu pouze omluveno nikoliv proplaceno!!!To je dulezite vedet jelikoz ty na dite pobiras materskou takze smula ale pokud mas dve deti a jsi v nemocnici s ditetem s kterym ses na materske a doma je dite starsi napr.4let nemuzes o nej pecovat manzel dela dlouho v praci muze si vzit na tebe OCR a to mu bude proplaceno..na OCR se zaskrtne nemuze pecovat o dite o ktere jinak pecuje :-) doufam ze jsem to napsala srozumitelne :-)Tkhla je na 100procent :palec:
Materskou myslis taky rodicak? Protoze tato situace u nas nastala, byla jsem nemocna ja, pak i maly, manzel dostal OCR na malyho (i kdyz jsem byla doma na rodicovske) a dostal to proplaceno. A co se tyce trvalyho pobytu, ten jsme meli oba v ty dobe jiny, a oba na SK. :-)
Tak to je skutecne zvlastni. Ziju v predstave, ze na dite, na ktere matka pobira RP, nemuze mit otec OCR, jen na event. nemocnou matku. Proc by mel mit na dite otec OCR, kdyz je s nim matka doma? 8-o

To je divne nemohl to mit proplacene pokud na dite pobiras materskou ci rodicak nemas narok na proplaceni OCR ani na sebe!Takove jsou zakony a ver ze jsem toho vybehala mraky :-)jedine by se museli seknout :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
31.8.11 01:23
kvetinka56 píše:
nikitanikita píše:

Myslim i rodicak…ja tenkrat chytla silene horecky jeste pri prvni dceri manzel si na me nechal napsat OCR mel to omluvene nikoliv zaplacene pry dostavam denni davku tak neni mozne pobirat jinou ikdy v dnesni dobe co jinej kraj jinej mrav…ale u nas je to takto a ze to mame dost casto :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
31.8.11 01:25
Les2311 píše:
S OČR se to má tak, že pokud onemocní matka, tak
  • buď otec dítěte může dostat OČR na matku, pokud ta matka ošetřování potřebuje, a pak je důležitá společná domácnot (nikoli trvalé bydliště, ale domácnost)
  • nebo otec dítěte může dostat OČR na péči o zdravé dítě do deseti let, jemuž onemocněla osoba, která o něj jinak pečuje a tady se společná domácnost nevyžaduje, jde-li o vlastního otce

Obě možnosti jsou klasická placená OČR, i když matka pobírá na opečovávané dítě rodičovský příspěvek a obě OČR vystavuje lékař, který shledal matku nemocnou.

Pak je další možnost, že je OČR přímo na dítě, ať už je dítě nemocné nebo v karanténě (tam vystavuje OČR lékař, který shledal nemocným dítě) nebo že dítě nemůže do školky/školky z důvodu nějaké nepředvídané havárie, kvůli které je školka/škola zavřená (pak by měla OČR vystavit myslím školka nebo zřizovatel). A v těchto případech opravdu na OČR má nárok pouze ten rodič, který na dítě pobírá rodičovský příspěvek a ten druhý ne. (samozřejmě, pokud je na dítě RP pobírán).

No to jsou mi veci v prvnim pripade co pises nam bylo jen omluveno nikoliv zaplaceno!!Tak potom tomu nerozumim zakony maji byt vsude stejne ale v tomhle state uz se neni cemu divit :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
31.8.11 10:22
No to jsou mi veci v prvnim pripade co pises nam bylo jen omluveno nikoliv zaplaceno!!Tak potom tomu nerozumim zakony maji byt vsude stejne ale v tomhle state uz se neni cemu divit :-(

A má tvůj manžel nárok na OČR? Není třeba u vojáků, policajtů, hasičů? Ti to mají s OČR jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
31.8.11 19:53
nikitanikita píše:
mroe píše:
kvetinka56 píše:
nikitanikita píše:
To je divne nemohl to mit proplacene pokud na dite pobiras materskou ci rodicak nemas narok na proplaceni OCR ani na sebe!Takove jsou zakony a ver ze jsem toho vybehala mraky :-)jedine by se museli seknout :think:

Tak to bylo, a to mi jeste ze socialky z Brna posilalai papir, ze jsme jim poslali stare papiry na OCR, tak jsem tam posilala ty nove. Kazdopadne nemocna jsme byla i ja i maly najednou, OCR byla ta druha vypsana na syna a taky tam bylo razitko od meho dr + vim na 100% ze jsme dozadu pak u ukonceni OCR vyplnovali, ze jina osoba na malyho pobira rodicovsky prispevek.

• Citovat
  • Upravit
3686
22.11.14 11:41

Prosim jak je to v pripade dlouhodobe nemoci - neschopnosti matky pecovat o dite do 3 let veku, prip jej hospitalizace? Co az uplyne tech 9 dnu? Neschopenka v tehu je taky nejak resena ze je proplacena dlouhodobe. Konkretne jde o riziko predcasneho porodu s povinnosti lezet, hrozici hospitalizace a dvoulete dite. Dekuji za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
22.11.14 11:54

@Kapaz myslím si, že paragraf se dá různě přepisovat, na babičky, dědečky, tatínka, nejsem si jistá, zkrátka nemusíš mít jen jednou těch 9 dní.. aspon tak to měla paní co semnou ležela v porodnici, prvních 9 dní před porodem a v době porodu hlídala babička a po porodu si vzal OČR její muž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3249
22.11.14 12:22

Babicka jedine pokud zije ve spolecny domacnosti. Ted jsem to taky resila,, a nase mama si OCR na maleho vzit nemohla, musela dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
22.11.14 12:42

@Koblížek21 my měli oba laryngitidu, oba na antibiotikách a moje mamka, si mohla vzít OČR uplně normálně.. ale já jsme tedy matka samoživitelka, sice mám přítele, ale nejsme manželé a přítel má trvalé bydliště jinde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
22.11.14 12:45
@Andrej91 píše:
@Koblížek21 my měli oba laryngitidu, oba na antibiotikách a moje mamka, si mohla vzít OČR uplně normálně.. ale já jsme tedy matka samoživitelka, sice mám přítele, ale nejsme manželé a přítel má trvalé bydliště jinde

No tak to jste mohli jenom opravdu pokud s vámi sdílí společnou domácnost, pokud nesdílí, nevyplnili jste správně lístek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
22.11.14 12:58

@mag Nevím vyplňovali jsme to před doktorem a neměl s tím problém.. já mam napsané taky trvalé bydliště tam kde bydlí mamka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
22.11.14 13:13

@Andrej91 Před doktorem jste vyplňovali tu část pro zaměstnavatele? Nejde o trvalé bydliště, ale o společnou domácnost, takže pokud jí netvoříte, peníze jste neměli dostat, tak to tady nepitvej, máš tady obličej, ročník narození, jméno a v profilu určitě i město.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3249
22.11.14 13:47

@Andrej91 muj pritel ma taky bydliste jinde, ale o to vubec nejde, jde o spolecnou domacnost, takze jestli babicka s vami nebydli, je to spatne. Takze bych byt tebou honem zmenila profilovku apod, nez to tu zas nekdo inociativni pobezi prasknout, je jich tu takovych dost… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí