Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S OČR se to má tak, že pokud onemocní matka, tak
Obě možnosti jsou klasická placená OČR, i když matka pobírá na opečovávané dítě rodičovský příspěvek a obě OČR vystavuje lékař, který shledal matku nemocnou.
Pak je další možnost, že je OČR přímo na dítě, ať už je dítě nemocné nebo v karanténě (tam vystavuje OČR lékař, který shledal nemocným dítě) nebo že dítě nemůže do školky/školky z důvodu nějaké nepředvídané havárie, kvůli které je školka/škola zavřená (pak by měla OČR vystavit myslím školka nebo zřizovatel). A v těchto případech opravdu na OČR má nárok pouze ten rodič, který na dítě pobírá rodičovský příspěvek a ten druhý ne. (samozřejmě, pokud je na dítě RP pobírán).
mroe píše:kvetinka56 píše:Tak to je skutecne zvlastni. Ziju v predstave, ze na dite, na ktere matka pobira RP, nemuze mit otec OCR, jen na event. nemocnou matku. Proc by mel mit na dite otec OCR, kdyz je s nim matka doma?nikitanikita píše:Materskou myslis taky rodicak? Protoze tato situace u nas nastala, byla jsem nemocna ja, pak i maly, manzel dostal OCR na malyho (i kdyz jsem byla doma na rodicovske) a dostal to proplaceno. A co se tyce trvalyho pobytu, ten jsme meli oba v ty dobe jiny, a oba na SK.
Ahoj jelikoz mam tuto situaci porad mam dceru s VVV a druhou 5letou zdravou..pokud mas jedno dite a jsi na materske manzel muze pozadat OCR ale bude mu pouze omluveno nikoliv proplaceno!!!To je dulezite vedet jelikoz ty na dite pobiras materskou takze smula ale pokud mas dve deti a jsi v nemocnici s ditetem s kterym ses na materske a doma je dite starsi napr.4let nemuzes o nej pecovat manzel dela dlouho v praci muze si vzit na tebe OCR a to mu bude proplaceno..na OCR se zaskrtne nemuze pecovat o dite o ktere jinak pecujedoufam ze jsem to napsala srozumitelne
Tkhla je na 100procent
To je divne nemohl to mit proplacene pokud na dite pobiras materskou ci rodicak nemas narok na proplaceni OCR ani na sebe!Takove jsou zakony a ver ze jsem toho vybehala mraky
jedine by se museli seknout ![]()
kvetinka56 píše:nikitanikita píše:Materskou myslis taky rodicak? Protoze tato situace u nas nastala, byla jsem nemocna ja, pak i maly, manzel dostal OCR na malyho (i kdyz jsem byla doma na rodicovske) a dostal to proplaceno. A co se tyce trvalyho pobytu, ten jsme meli oba v ty dobe jiny, a oba na SK.
Ahoj jelikoz mam tuto situaci porad mam dceru s VVV a druhou 5letou zdravou..pokud mas jedno dite a jsi na materske manzel muze pozadat OCR ale bude mu pouze omluveno nikoliv proplaceno!!!To je dulezite vedet jelikoz ty na dite pobiras materskou takze smula ale pokud mas dve deti a jsi v nemocnici s ditetem s kterym ses na materske a doma je dite starsi napr.4let nemuzes o nej pecovat manzel dela dlouho v praci muze si vzit na tebe OCR a to mu bude proplaceno..na OCR se zaskrtne nemuze pecovat o dite o ktere jinak pecujedoufam ze jsem to napsala srozumitelne
Tkhla je na 100procent
Myslim i rodicak…ja tenkrat chytla silene horecky jeste pri prvni dceri manzel si na me nechal napsat OCR mel to omluvene nikoliv zaplacene pry dostavam denni davku tak neni mozne pobirat jinou ikdy v dnesni dobe co jinej kraj jinej mrav…ale u nas je to takto a ze to mame dost casto ![]()
Les2311 píše:
S OČR se to má tak, že pokud onemocní matka, tak
- buď otec dítěte může dostat OČR na matku, pokud ta matka ošetřování potřebuje, a pak je důležitá společná domácnot (nikoli trvalé bydliště, ale domácnost)
- nebo otec dítěte může dostat OČR na péči o zdravé dítě do deseti let, jemuž onemocněla osoba, která o něj jinak pečuje a tady se společná domácnost nevyžaduje, jde-li o vlastního otce
Pak je další možnost, že je OČR přímo na dítě, ať už je dítě nemocné nebo v karanténě (tam vystavuje OČR lékař, který shledal nemocným dítě) nebo že dítě nemůže do školky/školky z důvodu nějaké nepředvídané havárie, kvůli které je školka/škola zavřená (pak by měla OČR vystavit myslím školka nebo zřizovatel). A v těchto případech opravdu na OČR má nárok pouze ten rodič, který na dítě pobírá rodičovský příspěvek a ten druhý ne. (samozřejmě, pokud je na dítě RP pobírán).
Obě možnosti jsou klasická placená OČR, i když matka pobírá na opečovávané dítě rodičovský příspěvek a obě OČR vystavuje lékař, který shledal matku nemocnou.
No to jsou mi veci v prvnim pripade co pises nam bylo jen omluveno nikoliv zaplaceno!!Tak potom tomu nerozumim zakony maji byt vsude stejne ale v tomhle state uz se neni cemu divit ![]()
No to jsou mi veci v prvnim pripade co pises nam bylo jen omluveno nikoliv zaplaceno!!Tak potom tomu nerozumim zakony maji byt vsude stejne ale v tomhle state uz se neni cemu divit
A má tvůj manžel nárok na OČR? Není třeba u vojáků, policajtů, hasičů? Ti to mají s OČR jinak.
nikitanikita píše:mroe píše:To je divne nemohl to mit proplacene pokud na dite pobiras materskou ci rodicak nemas narok na proplaceni OCR ani na sebe!Takove jsou zakony a ver ze jsem toho vybehala mrakykvetinka56 píše:Tak to je skutecne zvlastni. Ziju v predstave, ze na dite, na ktere matka pobira RP, nemuze mit otec OCR, jen na event. nemocnou matku. Proc by mel mit na dite otec OCR, kdyz je s nim matka doma?nikitanikita píše:Materskou myslis taky rodicak? Protoze tato situace u nas nastala, byla jsem nemocna ja, pak i maly, manzel dostal OCR na malyho (i kdyz jsem byla doma na rodicovske) a dostal to proplaceno. A co se tyce trvalyho pobytu, ten jsme meli oba v ty dobe jiny, a oba na SK.
Tkhla je na 100procent
jedine by se museli seknout
Tak to bylo, a to mi jeste ze socialky z Brna posilalai papir, ze jsme jim poslali stare papiry na OCR, tak jsem tam posilala ty nove. Kazdopadne nemocna jsme byla i ja i maly najednou, OCR byla ta druha vypsana na syna a taky tam bylo razitko od meho dr + vim na 100% ze jsme dozadu pak u ukonceni OCR vyplnovali, ze jina osoba na malyho pobira rodicovsky prispevek.
Prosim jak je to v pripade dlouhodobe nemoci - neschopnosti matky pecovat o dite do 3 let veku, prip jej hospitalizace? Co az uplyne tech 9 dnu? Neschopenka v tehu je taky nejak resena ze je proplacena dlouhodobe. Konkretne jde o riziko predcasneho porodu s povinnosti lezet, hrozici hospitalizace a dvoulete dite. Dekuji za info.
@Kapaz myslím si, že paragraf se dá různě přepisovat, na babičky, dědečky, tatínka, nejsem si jistá, zkrátka nemusíš mít jen jednou těch 9 dní.. aspon tak to měla paní co semnou ležela v porodnici, prvních 9 dní před porodem a v době porodu hlídala babička a po porodu si vzal OČR její muž
Babicka jedine pokud zije ve spolecny domacnosti. Ted jsem to taky resila,, a nase mama si OCR na maleho vzit nemohla, musela dovolenou.
@Koblížek21 my měli oba laryngitidu, oba na antibiotikách a moje mamka, si mohla vzít OČR uplně normálně.. ale já jsme tedy matka samoživitelka, sice mám přítele, ale nejsme manželé a přítel má trvalé bydliště jinde
@Andrej91 píše:
@Koblížek21 my měli oba laryngitidu, oba na antibiotikách a moje mamka, si mohla vzít OČR uplně normálně.. ale já jsme tedy matka samoživitelka, sice mám přítele, ale nejsme manželé a přítel má trvalé bydliště jinde
No tak to jste mohli jenom opravdu pokud s vámi sdílí společnou domácnost, pokud nesdílí, nevyplnili jste správně lístek.
@mag Nevím vyplňovali jsme to před doktorem a neměl s tím problém.. já mam napsané taky trvalé bydliště tam kde bydlí mamka
@Andrej91 Před doktorem jste vyplňovali tu část pro zaměstnavatele? Nejde o trvalé bydliště, ale o společnou domácnost, takže pokud jí netvoříte, peníze jste neměli dostat, tak to tady nepitvej, máš tady obličej, ročník narození, jméno a v profilu určitě i město.
@Andrej91 muj pritel ma taky bydliste jinde, ale o to vubec nejde, jde o spolecnou domacnost, takze jestli babicka s vami nebydli, je to spatne. Takze bych byt tebou honem zmenila profilovku apod, nez to tu zas nekdo inociativni pobezi prasknout, je jich tu takovych dost… ![]()
No na tom papirku musel mit i razitko od meho obvodaka, ale v podstate pry bylo jedno, jestli bude mit OCR na mne nebo na malyho.