Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, jsme už na pokraji sil
…. Malá skoro 4 roky je ze školky neustále nemocná, jde tam 2-3 dny a potom je 14 dni doma …. Teď máme už druhy týden zase kašel, rýmu a teplotu. Zítra jsem ji plánovala už dat do školky ale od rána se ji hodně zhoršil kašel a má zase teplotu kolem 37,5.. ráno půjdeme l doktorce a určitě bude zase další týden doma ….. je to šílené, doma se s ní už nedá vydržet jak je protivná a nudí se, nemluvím o tom jaké to je na mou psychiku byt zavřena 2 týdny nonstop doma každý měsíc ….. nemáte nejake rady jak zlepšit imunitu? Zkoušela jsem prodejné doplňky z lékárny jako Imunoglukan a vitamin C ale vůbec nic to neudělalo …. Jsem otevřená i nějakým babským radám ![]()
To znám. S oběma staršími dětmi. Nepomohlo v podstatě nic, ani imuno, ani ozdravovna..až čas. Ve školním věku už byli nemocní mnohem méně. Mladší 11 letý měl za letošní první pololetí zameškanych 15 hodin.
Nejmladšímu je 5, a ten má teda docházku mnohem lepší. Teď zrovna půjde po týdnu do školky, ale jinak chodí skoro pořád. Celý odchozeny měsíc v sezóně říjen - duben jsem u starších snad nezažila. Z doplňků mu dávám jen omega-3.
No zaklad je nesedet doma.
Bud je diteti blbe a pak lezi a spi anebo mu blbe neni a pak at jde ven, cerstvy vzduch je potreba.
Dalsi vec je za me neprehanet to s leky. Na bezny kasel, rymu a teplotu zadne leky nejsou potreba.
A posledni ty doplnky, zalezi taky kolik toho davas a v jake forme. Cecka bych ctyrlete dala klidne 500 mg, k tomu funguje i decko a zinek.
A na kasel a rymu je zaklad na noc nakrajet k posteli cibuli, dychat ty silice hodne pomaha.
@Lucie_Sx píše:
No zaklad je nesedet doma.
Bud je diteti blbe a pak lezi a spi anebo mu blbe neni a pak at jde ven, cerstvy vzduch je potreba.Dalsi vec je za me neprehanet to s leky. Na bezny kasel, rymu a teplotu zadne leky nejsou potreba.
A posledni ty doplnky, zalezi taky kolik toho davas a v jake forme. Cecka bych ctyrlete dala klidne 500 mg, k tomu funguje i decko a zinek.
No ona nevydrží ležet ani když má 39… ven s ní určitě nepůjdu je celá zahleněná a kašle
…. Klidně bych šla třeba jen na krátkou procházku ale nerisknu to …. Dávám jen sirup na kašel, teplotu srazim až od 38 a víc … no snad to bude od jara lepší
A nemáš ještě kočárek? Vzala bych jí alespoň do kočárku, ten čerstvý vzduch dělá opravdu divy, klidně jen na 20 minut. A do školky chodí tento školní rok prvně? Protože tohle je typické skoro pro každé dítě ten první rok, další rok už ta imunita bývá lepší. Moje dcera má taky skoro 4 roky a chodila už loni do jeslí a školky, minulou zimu celou promarodila a letošní zimu byla od podzimu nemocná jen 2× po jednom týdnu. A nic na imunitu nebere.
@Liiiiiiinda píše:
No ona nevydrží ležet ani když má 39… ven s ní určitě nepůjdu je celá zahleněná a kašle…. Klidně bych šla třeba jen na krátkou procházku ale nerisknu to …. Dávám jen sirup na kašel, teplotu srazim až od 38 a víc … no snad to bude od jara lepší
Ale čerstvý vzduch na ten kašel a zahlenění právě pomáhá. Pokud dítě nemá horečku, krátkým pobytem venku fakt nic nezkazíš. Já to znám i od sebe - doma kašlu jak tuberák, mám ucpaný nos, ale venku se mi uvolní a je mi líp. Dělej, jak myslíš, ale někdy můžou být přehnané obavy kontraproduktivní.
Za mě je rada, chodit co nejvíce ven a nedělat z dětí skleníkové panenky…první dcera do 2,5roku spala venku, kojená přes 2roky, chodili jsme od miminka do kolektivu, od 6měsíců
i plavat a prvni školkový rok byla doma 2× pár dní, 2.školkový rok zatím jednou…obě holky otužuju, nestrojím je moc, starší hodně sportuje, mladší s kolektivem začíná ![]()
Vitamíny má starší vibovit, rakytníček a podobné bonbonkové…
Vironal od Energy, ten je na dýl. Grepove kapky jsou skvělé na akutní pomoc. Nesrazet teplotu, pokud nemá doprovodné bolesti. Na kašel tymián.
@Liiiiiiinda píše:
No ona nevydrží ležet ani když má 39… ven s ní určitě nepůjdu je celá zahleněná a kašle…. Klidně bych šla třeba jen na krátkou procházku ale nerisknu to …. Dávám jen sirup na kašel, teplotu srazim až od 38 a víc … no snad to bude od jara lepší
Tak větrat větrat větrat
. Ven s kašlem ano.
@Aries6 píše:
Tak větrat větrat větrat. Ven s kašlem ano.
Vetram dost ….. když ona má zas kolem 37,7 teplotu
…. Nejhorší je, že už začíná byt zle i mně …
1. Nemít doma vedro (ideál 22-24 stupňů).
2. Větrat
3. Chodit pravidelně ven na čerstvý vzduch ( i v zimě)
4. Jíst hodně ovoce a zeleniny
5. Jíst vyváženě
6. Brát vitamíny D a C
7. Vysvětlit, že se má ve školce řádně obléct, když jdou na procházku/zahradu.
Jo a nedávat při každé chřipce a kašli antibiotika. Někdo pomalu dává ATB i u rýmy.
@Bytsamsebou píše:
1. Nemít doma vedro (ideál 22-24 stupňů).
2. Větrat
3. Chodit pravidelně ven na čerstvý vzduch ( i v zimě)
4. Jíst hodně ovoce a zeleniny
5. Jíst vyváženě
6. Brát vitamíny D a C
7. Vysvětlit, že se má ve školce řádně obléct, když jdou na procházku/zahradu.
Jezismarja, čemu potom říkáš vedro? Mít doma 24, zdechnu.
@inkakřivák píše:
Jezismarja, čemu potom říkáš vedro? Mít doma 24, zdechnu.
My jsme doma vzdy mely 23-24 a deti stonaly minimalne… naopak je to podle em otuzovani, ldyz doma je zvykla na teolo a venku se telo musi popasovat s chladem… Spis nebalovat ven… Z ezkusenosti jsou deti lidi co maji studeny odchov mnohem nemocnejsi… Doma jsme mely teolo a ve skolce byly vzdycky posledni co mely zimni bundy a privni co je uz nemely.. nakrcniky nikdy nenosily.. zatimco ti co meli doma 18 mely nakrcniky uz pro 6-8 nad nulou:).