Nemůžu najít práci, co potom?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42463
24.10.25 12:47
@Lucy75 píše: Více

Tak si vybereš to, co ti jde líp. Povinná je jen čeština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.25 12:49
@Anonymní píše: Více

Takhle dopadla moje kamarádka, také neudělala maturitu, ale kvůli těhotenství. Pak měla za sebou hned dvě děti a pak skončila u McDonalda, kde vařila kafe celá léta. Když jí děti šly pomalu na střední škou sehnala jí známá z protekce místo na personálním oddělení a tam pracuje dosud.

• Citovat
  • Upravit
42463
24.10.25 12:49

Tak adi lepší mít práci a pak hledat další, než nemít nic.
Dcera byla na poště spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.25 12:52
@Serpentini píše: Více

Mně přijde, že těch poptávek po malování je docela málo, ale je pravda, že kdybych měla nějaké stránky nebo tak, asi by se to mohlo uchytit. Ale zase tam hraje roli živnost. Mě by bavilo podnikat a prodávat třeba něco svého, ale ten rozjezd je spíše většinou do mínusu + modlení, že se investice vrátí. Do toho bych asi chtěla jít, až bych měla nějaký výdělek a možnost se od něčeho odpíchnout. Ty nehty mě nenapadly, i po něčem takovém se určitě zkusím podívat. Děkuji za nápady! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
2297
24.10.25 12:54

Mám to stejně.. hlavně zkušenost že v době kdy já maturovala tak prostě napodruhý nebo napotřetí prostě tu maturitu nějak dali… faktem je že vlastně znám jen lidi co utekli ze střední během studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.25 13:07

Tak zrovna tohle by mi problém vůbec nedělalo. Tedy nejsem si jistá, zda DD je jako domov důchodců nebo dětský domov (ale tuším, že spíše dětský domov?). A s dětmi mám vztahy dobré, tak to by nebyla vůbec špatná volba. A celkově o kurzech už jsem napsala, že nevím, jak to teď je z pohledu úp, zda musím mít místo jisté nebo ne, abych kurz mohla dělat…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.10.25 13:16

Já podporu mám velikou, ale práci chci právě kvůli momentální finanční situaci. Tedy chci pracovat, ale naše finanční situace mě tlačí k práci ještě víc… Za všechny typy, které tu padly, jsem moc ráda a už se poohlížím i v těchto kruzích, které mě třeba zprvu ani nenapadly. Nejradši bych dělala buď s dětmi nebo zvířaty, s oběma mám zkušenosti, tak by to určitě bylo nejlépe vypadající i při pohovoru. Ale já bych se fakt asi smířila s čímkoliv. Mně nedělá problém nic. Krom řidiče, toho bych rozhodně dělat nechtěla. Obepisovala jsem i mateřské školky, zda by jim stačil kurz. Obvykle byly ale inzeráty staré, tak už měli obsazeno. Já bych si trasu do práce natrénovala, to by problém nebyl. Ale zase nechci za dopravu do práce utratit víc než si nakonec vydělám… A jazyky teda nedávám vůbec, proto ta matika

• Citovat
  • Upravit
5683
24.10.25 13:16

@Lucy75 a jak je to potom u vs? Znam jednoho - podobny pripad co tady zakladatelka, ale ten tedy zas vystudoval vs, ale neprenesl se pres diplom. praci, furt mu ji vraceli az to nakonec vzdal, takze ani diplomka ani statnice - takze je to vysokoskolak bez statnic? :think:

Jako ani ryba ani rak? Zvlastni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
24.10.25 13:22

Ve tvem pripade jsi uz mela davno zarezavat ve fabrice ci hypersuper; s tvym „vzdelanim“+nejsi schopna nabidnout ani zadne jine dovednosti a znalosti, si fakt nemuzes dovolit chtit pracovat s detmi ci zviraty - a jak se zviraty? Mas predstavy jak skolkove dite, fakt. Co takhle byt zpevackou? :mrgreen:
Se zviraty chce pracovat i x lidi s vet vzdelanim a nemohou nic najit, to ty opet nemuzes nabidnout. Pokud jsi z dediny, tak trebas prace v kravine? To zas asi najdes taky spousty duvodu proc ne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.25 13:24

Ty jo, no v případě nouze bych do toho asi taky šla, ale nechtěla bych u toho skončit. Ale zase jestli jí to třebas bavilo? Každopádně ty známosti jsou v dnešní době asi dost důležité. Znám paní, jejíž dcera i s vysokou školou hledala práci rok…

• Citovat
  • Upravit
8698
24.10.25 13:32

Můžu ti něco nabídnout, stačí mi, když budeš zvládat smysluplně a bez chyb psát, což se mi z příspěvků jeví, že by nebyl problém. Jde o práci z domu pro jeden z předních eshopů, jako brigáda, případně časem na ŽL, pokud chceš, napiš mi SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1662
24.10.25 13:32

Mysli na svou profesní kariéru. Jsi na začátku cesty, i když práci hledáš zoufale, dělej teo chytře a mysli na budoucnost. Rozhodně se vyhni sociálním službám. Sociální služby jsou hodně práce za málo peněz.
I když jsi neudělala maturitu tak bys jazyk měla díky středoškolským standardům alespoň na úrovni B1 a jsi mladá, využij své mládí jako přednost.

Z fleku a zkušeností z mého okolí doporučuju:
Recepční - hledají pravidla ve všech regionech, pokud máš příjemné vystupování. Vybodni se tady ale na životopis a motivační dopis pokud vyloženě nechtějí. Tam kde se očekává příjemné vystupování spíše volej na kontakt, ukaž zájem a domluv si osobní pohovor. Hotely třeba většinou neinzerují pozice, protože se jim holky ozývají přímo.

Administrativa/zákaznický servis - celkově je na ústupu kvůli AI, ale mladé holky s příjemných vystupováním jsou stále výjimka. Je to sexistické ale je to tak. A dá se dostat i na nějakou back office pozici třeba do IT firem. Většina chlapských kolektivů chce pro fungování nějaký ženský element.

Průmysl - stále hledají na kvalifikované pozice pro výrobu, montáž, logistiku se zaučením. V průmyslu jsou často i pozice, které jsou včetně ubytování, takže se klidně dívej i na celou republiku.

Prostě co nejdřív získat nějakou výhodu - praktickou zkušenost, která ale je přenositelná dále a můžeš na jejím základě něco budovat (práce s lidmi, práce s daty, firemní procesy, certifikát, specializovaná práce)

Naopak doporučuju se vyhnout těmto oborům:

• úklidové služby, sociální služby, třídění zásilek - extrémní fyzická zátěž za málo peněz
  • fast food, práce u pásu - nepřenositelné znalosti, nic nezískáš do budoucna a budeš stále začínat od nuly
  • pokladní - ve velkých řetězcích je bude nahrazovat kompletně AI a mzdy tak kvůli přebytku zaměstnanců půjdou spíše dolů
  • kosmetika, prodej v kamenných obchodech, triviální administrativa - naprosto přesycené lidmi a mzdy vzhledem k inflaci klesají

Nicméně za mě bych ti doporučoval tento postup:

1. Najdi si na internetu a vypracuj online testy profesní orientace, at ti dají představu na co by ses hodila.
  2. Přes úřad práce absolvuj 1-2 rekvalifikační kurzy. V dnešní době platí plně úřad nebo pokud vím tak to stále jde z EU dotací.
  3. Udělej si životopis, nech si ho profesně schválit od nějaké HR, určitě neposílej různé životopisy, mohlo by se stát že se dostanou ke stejnému člověku a to je těžký red flag, mnohem větší než že nemáš maturitu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
24.10.25 13:34

Bavilo? :roll: 8o A kdo za tebe bude platit slozenky, co myslis?! Zivot neni o zabave, zivot je neustaly boj a to nejen lidsky, jestli te to uklidni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.25 13:35
@Ahep píše: Více

Děkuji za názor. Gratuluji, prokoukla jste mě - nemám žádné dovednosti ani znalosti a vlastně se mi pracovat nechce, tak hledám jen výmluvy a ve skutečnosti žádné životopisy neposílám a vůbec nejsem vděčná, že mi tu spousta lidí poradila a vůbec jsem si přesně o pozicích, o nichž psali, nic nezjistila. S dětmi se dá pracovat i s kurzem. U zvířat - ano, myslím kravín, prasečák, farmy, statky. A nebo jen prodej zboží pro zvířata. A pro vaši informaci, moje středoškolské vzdělání je z oboru veterinářství, tak je to v takovém odvětví asi docela plus. Škoda jen, že většina takových podniků má vedení, které tahá mladé a nové zaměstnankyně přes postel, jinak mají smůlu a nebo podniky krachují, protože neumějí vést něco tak velkého. Zrovna nyní koukám na farmy v okolí, kde bych mohla nabídnout alespoň minimální výpomoc. Kydání, zametání, krmení, hřebelcování… Ale jo, máte pravdu, asi se dám na dráhu zpěvačky, to by mohlo být lepší než nějaké podřadné práce, že? :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.10.25 13:43
@Ahep píše: Více

Já nepsala, že bych to šla dělat jen proto, že by mě to bavilo :lol: ale když člověk nemá jinou možnost, je rád i za minimum. A hlavně anonymka psala o paní s dětmi, tak nejspíš měla i manžela a pokud jim to takto finančně stačilo, proč by to nemohla dělat? Ono se hodí i pár korun, když zrovna člověk nemůže nic najít. Ale vy jste si asi vzala do hlavy, že jsem naivní mladá k… a mám „dětskou představu o životě“. A já bych vás tedy chtěla ujistit, že jsem odpověď „třebas ji to bavilo“ nemyslela tak, jak si zřejmě myslíte vy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný