Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dva roky je ucime chodit a mluvit abychom jim pak dalsich 16 let rikali sedni si a bud chvilku potichu. Tak nejak to je ![]()
Hod nohy nahoru, dej si kafe nebo svarak, prestan malou tolik pozorovat a bud v klidu. Je asi pohybove trosku napred, tak holt bude treba mluvit o neco pozdeji. A nebo taky ne. Oba kluci chodili chvilku pred rokem, mladsi zacal srozumitelne mluvit kolem dvou, starsi v roce a pul a rovnou ve vetach a od te doby tu pusu nekolik let zavrel jen ve spanku.
@Hoa Mai @blumen sama píše, že je holčička rychlejší v motorice a pomalejší v řeči (oproti tomu, jak je „zrychlená“) jinde. To je normální, na druhou stranu je jasné, že tím pádem budou někde potíže. Třebas bude holčička dočasně jen víc v nepohodě, než se to srovná.
Holky díky..asi i fakt moc pozoruji a čtu internet
jinak jsme ji nepomáhali posazovat, babičky to taky měli zakázáno..lézt, sedět i obcházet nábytek začala sama…
Spíš ji teď asi pozoruji s těma úšklebkama co dělá..ale asi ji prostě jen moc pozoruji..ach jo..mám totiž kamarádku s miminkem mírně hendikepovaným a tak mě to asi dostává..
Ty jo, syn taky nemluví a to je starší. A taky se ksichtí, ale nám to přijde roztomilé.
@Anonymní píše:
Holky, mám takový neobvyklý dotaz..nebo se spíš jen potrebuju vypovídat.
S manželem jsme na dcerku čekali několik let, je to naše vymodlene zlatíčko. Nyní je ji 10 měsíců. Od narození to s ní nebylo jednoduché, byla docela uplakaná, ale teď už je to smíšek a spíš se už rozčiluje a vzteká, když není po jejimje moc šikovná, od 6 měsíců leze, od 7 měsíců chodí kolem nábytku. Ale..mám takový pocit, že to je asi tak vše..nemluví, maximálně žvatla pár slabik, ale máma neřekne ani omylem, paci paci jí vůbec nebaví, pá pá udělá někdy..navíc teď dělá, když má z něčeho radost takové divné škleby a otřepává se..mám pocit, že ji teď pořád sleduju a resim, co je a není normální
přitom si myslím, že nejsem nějaká extra tabulková matka.. holky, měly jste prostě občas pocit, že vaše dítě není úplně normální a ono přitom normální bylo??
Omlouvám se za anonym, je to pro mě velmi citlivé téma.
naše byla to samé, paci paci, jak seš veliká, mluvit ji nebavilo.. ve dvou komplet na plínách, snahy ji naučit nočník byli k ničemu, pak po 2. narozkách si sama o nočník ve dne říkala a teď ji mám bez plen komplet. Ve 2,5 nastoupila do školky a na to že dobrej měsíc už byla nemocná se rozkecala neskutečně.. Nech ji jet vlastní rychlostí a uvědom si, že nemůže umět vše.. Dost brzo zkouší chodit, takže se učí tohle a na kecání nemá prostor..
@Kacka2 píše:
Dva roky je ucime chodit a mluvit abychom jim pak dalsich 16 let rikali sedni si a bud chvilku potichu. Tak nejak to je
Hod nohy nahoru, dej si kafe nebo svarak, prestan malou tolik pozorovat a bud v klidu. Je asi pohybove trosku napred, tak holt bude treba mluvit o neco pozdeji. A nebo taky ne. Oba kluci chodili chvilku pred rokem, mladsi zacal srozumitelne mluvit kolem dvou, starsi v roce a pul a rovnou ve vetach a od te doby tu pusu nekolik let zavrel jen ve spanku.
No, alespoň že pusu zavře ve spánku - u nás se pěkně nahlas chrápe a ještě mi malej občas ze sna něco povykládá… No a při jídle je to totéž - padá mu z pusy houska, teče mu z koutku polívka, ale žvaní dokud nezařvu
Kde jsou ty časy, kdy jsem si u knourajícího miminka vypila „v klidu“ kávu
…
Starší dítě lezlo v 6 měsících, sedělo v 6,5, stálo v 7 a obcházelo v 8 měsících nábytek. Papa začal dělat až po roce, paci paci taky tak nějak. Mluvit začal až po 2. roce.
Mladší dítě má pár slovíček, ale jinak nic. Ale vyrůstá ve dvojjazyčném prostředí, takže v tom má maglajz.
@EmmaAnna píše: Řekla bych že je úplně normální a měli byste ji přestat tak sledovat. Jinak stavět se vám začala dost brzy, to může ukazovat na nějaký nerovnoměrný vývoj. Možná ste ji předčasně posazovali, pomáhali do sedu nebo se vstáváním? Každopádně bych jí v tomhle už neasistovala, žádné chození za ručičku, kdy dítě dělá, jakože samostatně chodí. A zbytek určitě dožene.
Ty jsi fakt dobrá. Nevím, co bys řekla o té naší treperendě. Která v 9,5m regulerně sama chodila ![]()
@EmmaAnna píše:
@Hoa Mai @blumen sama píše, že je holčička rychlejší v motorice a pomalejší v řeči (oproti tomu, jak je „zrychlená“) jinde. To je normální, na druhou stranu je jasné, že tím pádem budou někde potíže. Třebas bude holčička dočasně jen víc v nepohodě, než se to srovná.
No mě teda z toho žádné problémy nevyplývají. Moje obě děti byly v tomto taky „nerovnoměrné“ ale v rámci fyziologického vývoje, což je holčička podle popisu taky (objektivně ji posoudit nemůžeme ani jedna z nás, protože ji neznáme, vycházím tedy z popisu zakladatelky). Moji kluci brzo lezli, brzo obcházeli nábytek, chodili brzo na nočník, ale nějaké paci paci a jak jsi veliký měli na párku a velmi málo „mluvili“. Zlatým hřebem verbálního vyjadřování staršího ve dvou letech bylo „auto jede“. Ale ve dvou a půl letech už mluvil ve větách, srozumitelně artikuloval a naučil se „r“. Kolem třetích narozenin se naučil „ř“ a mluví nejlíp z dětí v jeho školce. Celkově jsou to velmi neproblémové děti, je s nimi rozumná řeč, samy se nají, oblečou, podle pediatry i školky jsou velmi šikovní. A upřímně, dětí, které na tom byli s řečí velmi podobně, jako ti moji, je v mém okolí většina a všechno to jsou normální děcka.
@MisaHanuska píše:
Ty jsi fakt dobrá. Nevím, co bys řekla o té naší treperendě. Která v 9,5m regulerně sama chodila
Já si to samozřejmě nepamatuju, takže ruku do ohně zato nedám, ale ve zdravotní dokumentaci mám u sebe napsáno „samostatná chůze 10m“. A žvanila jsem taky brzo a někteří rodinní příslušníci s tím prý problém měli, abych aspoň chvíli seděla a mlčela. Takže jo, svým způsobem jsem byla problémová
.
Je úplně normální
, naše starší pacipaci úplně nenáviděla, každý to po ní chtěl, každý pořád mlel pacipaci…prostě nás ignorovala. V 10 měsících může žvatlat jak chce. Mama naše cácorky říkali kolem roku a dost dlouho jim to vydrželo…pak se rychle romluví a byli „nejlepší z celého pískoviště“
.
@EmmaAnna Mne spis unika, odkdy je dite, co v 10m nemluvi, pomalejsi v reci? Ja vzdy myslela, ze mam deti extremne sikovne na rec - syn rekl prvni slovo v 10,5m, dcera v 11,5m. Syn umel v 17m basnicku, dcera v 19m. Zase maji rezervy jinde, nejstarsi dcera byla pomalejsi motoricky, ale do 18m to dohnala. Nejake paci paci ci papa je absolutne netankovalo. Ale jsou to normalni, byt ponekud „hyperaktivni“, deti.
Anonymni neboj, druhe dite uz tolik zkoumat nebudes.
Nebojte, vaše miminko je v pořádku. A pokud chodíte na preventivní prohlidky, tak by snad pediatr při nestandartnim vývoji reagoval.
. Zato její sestřička 5 let vše okomentuje, ale pokud možno mamo obleč mě, nakrm mě jinak si to budu vyrvavat. Ano je normalni. Ale otázku zda je to normální mám v hlavě denno denně. 
Jinak je normální, ze své dítě sledujete a věřte, ze s věkem vám přijde vaše dítě stále odlišné.
Pro uklidnění. Má 3roky a 4 měsíce stará holcicka začíná něco zvatlat. Taky jsem se ptala zda je to v pořádku. A ano je, jen má svou hlavu. Umí napocitat do 5, umí barvy, strany, pojmenovat prsty ale proč k tomu používat slova