Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jo a k reakci mě ještě podnítila otázka na Kašpara. O jakém jméně si myslíte, že jsme s manželem debatili naposledy
. Přiznám se, že mě by to samotnou nenapadlo, ale když jsme se nastěhovali do nového bytu, tak mi paní sousedka, když zjistila, že máme Mikuláše, říkala, jak je jí líto, že kdysi, když měla syna, jej chtěla pojmenovat Kašpar. Ale tehdy NEMOHLA! Ach jo…
Anonymní, my máme Tobiáše
Vybrali jsme tohle jméno tak tři roky zpátky. Celou dobu jsem se těšila, jak budeme originálního Tobíka a najednou je jich všude plno
Ale bylo to jediné jméno, na kterém jsme se s manžele shodli, takže už jsme výběr neměnili. Jo a ještě perlička… holčička měla být Julie ![]()
Ahoj,
tak jsem myslela, ze prispeju do diskuze s opravdu neobvyklym jmenem, ale pritel se den pred navstevou matriky rozhodl, ze je moc arabske
Nase holcicka (jestli bude) se mela jmenovat Mariana Siham. Mne se Siham hrozne libi, jemu ostatne taky, ale kdyz doslo na lamani chleba, tak couvl. No takze nakonec to bude Mariana Luisa. Ale Luisa vlastne taky neni uplne bezna ze?
Jinak u kluka klasika, Jan Jindrich. Tam se mi nic originalniho nepovedlo, ale moc se mi libi treba Filibert, Bertold, Metodej, Alen apod.
Tak vam vsem preju odvaznejsi partnery!
H.
ahoj..
tak my jsme nakonec po dlouhém dohadování vybrali Alžbětu - líbí se nám, že je spousta možných obměn, jak ji říkat ..a taky jsme si mysleli, jak to bude super, že jich moc není…a víte co? Najednou vím o tolika malých Bětuškách, že se bojím, aby se tohle jméno brzo nedostalo do TOP 20…
a pokud se nám někdy podaří pořídit Betynce bratříčka, tak já bych si moc přála Edu.....mě se prostě líbí stará česká jména…
a kamarádka včera porodila vytouženou holčičku (už má 6letá dvojčata-kluky) a dali jí jméno Karolína Zoe …
a další má známá, která je ve 4.měsící těhotenství, uvažuje s přítelem o jménu Reinhard ![]()
Mně se líbí tradiční jméno Karel. Měli jsme kocoura Kajenku, tak pro to. Můj přítel je Ital, proto si můžu bez výčitek dovolit i jižanské jméno. Pro Karla- Carlo. Jinak Sebastian se mi líbí. Nebo Nicolas, Samuel či Daniel (Daniele). Pro holčičku Caterina či Vanesa, Anna. Líbí se mi daleko více jmen, ale protože má přítel zvláštnější- italské příjmení, musíme brát ohledy i na to. ![]()
Děvčata, líbí se mi strašně Šimon - jakpak to zdrobňujete? Šimonek je na mě dlouhý, Šimi zase jako na koně… Poraďte, ať mohu překecat manžu:-)
pet
P.S. Jinak my máte tak výrazné příjmení (název jednoho z hlavních měst), že bohužel neobvyklé jméno dát nemohu, to už by dítě bylo chudák. Nás si v ordinaci pamatuje vážně každý. Původně jsme uvažovali u prvního o Sofii anebo Kubovi, jenže to by se nám dítě nesmělo ztratit na „letišti“.
Pet
A prozradíš nám to příjmení
Praha
Šimůnek Šimonek Šíma, víc mě nenapadá ![]()
Ahojky,
tak netrefila
. Poslala jsem ti SZ. pet
P.S. No mě právě taky nic nenapadá…Pro dospěláka je Šimon v poho, ale malýmu bych chtěla říkat nějak zdrobněle…
Tak bych se take chtela pridat k diskuzi.
Ziji s rodinou v USA, manzel je american a moje cela rodina stale zije v Cechach. Tak jsme uvazovali dlouho na tom, ktera jmena budou znit dobre v obou jazycich.
Manzelova sestra ma holcicku Shelby a syn se jmenuje Conor. Moje mamka si hrozne dlouho nemohla jmena zapamatovat, tak jsme chteli neco jednoducheho.
Nas skoro dvoulety syn se jmenuje Dominik Josef, coz neni neobvykle v Cechach, ale v Americe se to vetsinou pise Dominic nebo Dominick a Joseph, tak to pro nas byl dobry kompromis. Muj tatka se jmenue Josef, a tady ta jmena nejsou az tak popularni a nam se moc libi. (Manzel se po otci jmenuje Kenneth Adrian, ale my jsme se rozhodli, ze v te tradici pokracovat nebudeme, i kdyz me se jmeno Adrian pro kluka libi)
Mame take tri mesicni dcerku, a pojmenovali jsme ji Alanna Noelle (Alanna se vyslovuje jako Alena - ale e s carkou). Rikame ji Laney, coz se vyslovuje „Lejny“. V anglictine se jmena nesklonujou a i v cestine to vyslovujeme stejne. Hrozne mi vadi, kdyz se mi muj bracha smeje, ze ji bude rikat Lejno.
Pokud budeme mit dalsi dite, mame zatim v rezerve jmena pro kluka - Julian.
(Moc se omlouvam, ze pisu bez diakritiky, ale nemam tu ceskou klavesnici.
Take jsem se pokousela nekolikrat zaregistrovat, ale nikdy mi nedosla potvrzujici zprava. Pokud mi nekdo muze pomoci, zde je muj e-mail: petrak28@sbcglobal.net)
Petra
Taky se pridam k diskuzi.. ![]()
My jsme se dlouho dohadovali o jmenu pro deticky…
Ja jsem ceska a pritel je z caribiku…
Chteli jsme jmena ktera by se jednoduse vyslovovala jak pro moji rodinu tak pro jeho.
Pro holcicku jsme meli vybrany jmeno Wendy Radka.....Wendy se nam moc libilo a Radka je po moji mamce ![]()
Jmeno pro chlapecka bylo o neco tezsi…mne se lubil Lukas, Samuel atd…to odmital muj protel s tim ze Samuel se jmenuje jeho bratr.
Nakonec prisel sam s navrhem maleho pojmenovat Jaime…po jeho tatovi.
Jmeno se mi noc libilo takze jsme se nakonec po dlouhem dohadovani dohodli.
Tedka mame Jaime Radek.
Jaime se taky nesklonuje i kdyz moje rodina to dela…nakonec z toho vyleze neco jako Jaimiecek pri cemz me stoupaji vlasy na hlave protoze mi to hodne propomina blabecek ![]()
A samozrejme se najdou i ty rodiny prislusnici kteri jmeno Jaime uplne odmitaji a malemu rikaji Radek…a pak se jeste divi ze mali na ne nereaguje a neusmeje se ![]()
Prastena rodina taky.
taky přidá nějaký ten tip, my sice máme klasiku Jan a Jakub ale sousedi mají děti:
Zdislava (říkáme malé Zdíšo)
Vavřenec (pro nás Vávra)
Anežka
Bartoloměj (Bárta)
a další sousedka má vnučku Tea a kamarádka má kluka Tadiáš
jo a na střední se mnou do třídy chodil spolužák Zijad
no a málem bych zapomněla, když se nám narodil (2003) Kuba, tak se mnou na pokoji byla paní s holčičkou Eimee („Ejmí“) a pro změnu jiná sousedka u nás v paneláku má holčičku Amélie (Amálka)
ahoj jmena byla u nas taky dlouho diskutovana, prekvapive nam nedelali problemy jmena pro kluky
nakonec jsme museli vybirat 4, jak vidite na metriku mame dvojcatka
chteli jsme take neco co vyslovi obe strany, neb manzel je nizozemec
takze chlapecek se jmenuje Jim a holcicka Sofie, jsme oba spokojeni a rodinky taky
Ahoj Kamko a ostatní,
už jsem to psala i na Rodině - podle mě jsou ta jména prostě ve vzduchu
. Taky máme Mikuláše, taky ze začátku někteří radili, ať to ještě změníme, brblali, že jsme dítě připravili o svátek
apod. Ale taky každý nezapomněl přidat, že nějakého toho Mikuláše mají v rodině nebo ti a ti kamarádi či sousedi. Krom toho jich šmahem přibývá, ale mám pocit, že víc Nikolasů a Nicolasů (- což jsem si vůbec neuvědomila, že je to vlastně jen cizojazyčná obdoba Mikuláše, která se mi paradoxně nikdy nelíbila
.
Taky mi připadne dobré, jak se množí jména, která jsme měli jako favoritní při vybírání - do té doby jsme znali třeba 1 či dva dospělé nositele. To se týká třeba i Lindy - říkala jsem si, že by se mi na dvojčata líbilo Linda a Adéla, případně Linda a Samuel (- svátky ve stejný den či dny po sobě - tip pro případné čekatele dvojčat
. Dnes už bych je nedala - Adéla je v top tenu nejčastějších jmen, Lindy-miminka dnes znám už tři, Samuelů a Samíků aspoň 5.
Uvažovali jsme i o Šebastiánovi - no, dává se sice spíš Sebastian apod., no ale stejně.
, protože všichni ostatní mají Amálky a Mii. Zkrátka - Ema, Matýsek, Nikolka či Rozálka dnes frčí, Tadeáš, Tobiáš či Julinka a další nejsou nic nezvyklého. Skutečně neobvyklá jména dávají leda rodiče, kdy jeden z nich je cizinec.
Když jsem zjistila, že má kamarádka Petrušku (tj. Petru), říkala jsem si, že nakonec bude mít výjimečné jméno právě ona
Každopádně jsem nadšená, že se popustila uzda odvaze nás rodičů a že konečně dáváme jména, na která se v kalendářích dosud zapomínalo. Jen nevím, jaké jméno vyberu, až se rozhoupu k dalšímu dítěti - vždycky, když na nějaké jen pomyslím, za chvíli si o něm čtu v diskuzích, jako je tato, že o něm uvažuje hned několik maminek, a nakonec se i setkávám s takto pojmenovanými dětmi
.
Zdravím všecky krásné maminky (a tatínky
a jejich děti s nejhezčími jmény na světě!