Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Hamino,
sestra má za muže taky maďara a když čekali první mimčo, chtěla sestra pro holku jméno Timea, ale nakonec se narodil kluk David. Ale Timea je docela zajímavé jméno a je v Maďarsku docela běžné.
Zajímavá jména jsou Marina, Eliana, a poslední dobou mě hodně zaujalo jméno Ada - Adinka, Adina
R
To jméno mě taky zaujalo, jenže sestra má kluka a manžela Adu, tekže by u nás bylo přeAdováno.
Pro mě je z těch maďarských nejhezčí Hajnalka. Jinak Iboja je dokonce v té knižce od Knnapové, takže s tou by nebyl vůbec problém.
Velice inspirativní diskuse!
Ještě neznáme pohlaví, tak jsem ten „boj“ (chápej těžký výběr
) s přítelem odložila na později, zatím jen sbírám inspiraci… ![]()
Taky bych chtěla nějaké neobvyklé jméno, je fakt, že to možná pak dítěti v životě pomůže-lépe si ho zapamatují, třeba se i lépe pro:,–(í.
Já jsem Elena (za to jsem se ze začátku na rodiče zlobila, později jsem byla vděčná), jeden brácha je Henrich (ze slov. kalendáře, říká si Henry) a druhý je Oliver. Taky se každý nad našimi jmény podivoval, že do toho naši, v té době, šli. A dobře udělali ![]()
Elli 15+0tt
Ahojky,
moc pěkné téma.
Když jsem byla těhulka koupila jsem si také knihu od Knappové.jsou tam opravdu nádherná jména.Od malička se mi líbila Andulka a Sarah.Když jsem to navrhla bylo to okamžitě zamítnuto.Že Sára je jmíno pro psa a Andulu neee.Jenže já se Aničky nechtěla vzdát takže jsme se rozhodovali mezi Anne Marie a Natálie Anna nakonec vyhrálo to druhé.
U chlapečka jsem chtěla Mikuláše,Floriana,Daniela a nebo Jakuba no a nakonec máme Ondřeje.Někdy mu říkám Andy jako Andrew.Tak mu říka i manželovo šéfová (je z Irska).Moc se mi to líbí až mě docela mrzí že nás to nenapadlo dřív.
Kamarádka má Tobiáše a dost lidí ji to odsuzovalo
Petra
Ahoj holky,
náš chlapeček se jmenuje Andreas a okolí si na to rychle zvyklo. Jednomu z jeho dědečků to sice nejdřív nešlo přes pusu, ale taky to rozchodil. Malému se říká Andrýsek nebo Andy. Cizí lidi se sice nad tím jménem trochu diví, ale vesměs to vypadá, že se jim líbí
.
Ulrika a Andrýsek (6,5 měsíce)
Já jsem si naštěstí vybojovala holčičku Alžbětu, fascinuje mě totiž to množství zdrobnělin kterými jde tohle jméno předělat. Ali Alenka Abi Ališka Ála Babetka Betynka Bětka Sissi..... . Jako náhradní jsme měli kdysi jméno Erika - latinsky vřes. Docela nedávno byl v televizi pán, který prý právě u té naší schvalovačky jmen vybojoval za nějaký poplatek jméno Mariel pro svoji dceru. To se mi líbilo taky, narozíl od Marie. Cizí jména jsou teď v oblibě, tak proč nedat takové, kterých ještě moc není.
Radina
Delly, prosím tě, kde na těch stránkách mvcr jsou ta jména?
Nemůžu je najít… ![]()
Předem díky, Elli
Ahoj,
naše malá se jmenuje Antonie.Říkáme jí Toničko ale je i mnoho jiných variant např.Táňa, Tony, Nina, Aňa atd.(podle Knappové).Že se tak bude jmenovat bylo jasné už když jsme jí plánovali hned jsme věděli že to bude Tonička. Jinak moje maminka si musela zvyknout(už se jí moc líbí) a ostatní reagují různě někdo je nadšený někdo řekne že je to divné, ale více se setkáváme s tím prvním.
Hezký den Mab
Ahoj Mab !!! Úžasné!!! Antonie byla můj velký favorit ( ještě s Anastázií ), taky bych ji říkala Tony nebo Táňa nebo Ája. Jenže nakonec vůbec neprošla… Jo a třeba moje sestra mi vyhrožovala, že jestli to bude Tonička, nikdy s ní nepůjde ven
Každému se to nelíbí, uznávám.
Ale je to moc krásné jméno!!!
Pozdrav Toničku a mějte se,
Radka
Ahoj!
Tak my hledali jména ke španělskému příjmení a máme Sofii (psáno španělsky Sofía) a Matea. Svátky taky nebyly problém, Sofía slaví svátek na Žofii a Mateo na Matěje. Mimčo chceme ještě jedno, tak už pomalu vybíráme nebo se spíš hádáme, vzhledem k tomu, že zatím ještě nejsme ani ve fázi snažení, tak máme skutečně času dost, ale zatím vedou Nohelia /čte se Noelia/ a Nuria pro holky a Mario nebo Maxmilian pro kluka. Vzhledem k tomu, že v rodině je dost dvojčat, pro jistotu vždycky vymýšlíme rovnou dvě. Mějte se a dál vymýšlejte taková pěkná jména.
Jindra + šelmičky
ahojte.
ja som zatial este len snazilka, takze tu nebudem uvadzat mena, ktore by som chcela dat mojim detom (aby som to nezariekla). Len som chcela povedat, ze je to velmi zaujmava a aj zabavna diskusia
a je uzasne, aky rozny je ludsky vkus ![]()
Mnohe mena, ktore som si tu precitala, ma nadchli
, nad niektorymi som sa trosku pousmiala
, ale kazdopadne povazujem za pozitivne, ze uz maju rodicia odvahu dat svojim detom aj menej obvykle meno, podla mna je pri vybere podstatne, aby sa pacilo im a aby sa hodilo k priezvisku a nie aky je nazor a vkus „okolia“.
Kazda doba vsak prinasa urcite oblubene mena, v nasej triede sme mali kedysi asi 5tich Martinov, vo veku mojho synovca poznam mnoho Filipov no a momentalne v mojom okoli pozorujem extremnu oblubenost mien Sofia, Sara a Ema (alebo Emma), takze tieto uz ani nie su nejak „netradicne“, prave naopak, stali sa momentalne castymi a modernymi.
Kazdopadne vsak najkrajsie je, ze aj pri vybere mien uz zavladla pestrost a to je dobre, ved je tolko kraaaasnych mien !
Hlavne, aby bolo dostatok babatiek
![]()
Brasil
Ahoj holky,
myslím, že je čistě na rodičích, jaké jméno svému miminku vyberou. Ať si okolí říká co chce.
Jen jak psala Brasil, mělo by se jméno hodit k příjmení, protože pak může vniknout něco moc nepěkného. V porodnici se mnou byla mamka a ta dala své holčičce jméno Elizabeth, které je sice krásné, ale k němu bylo naprosto nevhodné příjmení.
Já chtěla Adrianu, ale nakonec zvítězila Lucie, která se mi vždycky moc líbila. Naše příjmení je také moc české, takže radši žádnou exotiku.
„Pracovní“ jména v těhotenství byla: Kunigunda a Jerguš , protože jsme se dlouho dohadovali a lidi se stále vyptávali. ![]()
Jo a moje švagrová chtěla Leontýnku.
ahoj Radu a maminky,
Radu-vybírali jste z moc hezkých jmen, ale Stella se Vám fakt povedla.
Všem děkuju za pochvalu Emilinčiného jméno, ono to zalichotí.
Já jsme asi zatížená na jména od E, i když nevím proč, vybírali jsme z Emy, Ester a Emily, ale jen do 5 měs. od té doby jsme byli pevně rozhodnutí pro Emily, vše záleželo na manželovi, nechala jsme ho „uzrát“ a o to víc jsem byla ráda, že chtěl dát Emily, trvala jsem na tom, aby dal jméno, které se mu opravdu líbí. Pohlaví jsme nevěděli, ale tak nějak vnitřně na 99%jsme tušili, že máme holku, po klučičím jméně jsme se moc nepárali a měli napsané Kryštof.
DELLY-určitě trvej na tom, aby se malé říkalo Nelly a ozvi se ať si říkají co chtějí, slušně jim to vysvětli, že na tom trváš. U nás mají tendenci říkat Emilko a ty moje reklamace jsou konečně brány vážně, a ve většině případech jí okolí říká Emily, Em, Emilinko, Emi. Z počátku mi bylo trapné upomínat ať jí lidé nekomolí jméno, že je to krásné staroanglické jméno, ale potom jsme si uvědomila, že je musím upomínat, jinak je zbytečné, že nosí toto jméno, to jsme jí ho nemusela dávat. A ve školce je důležité, aby se malé říkalo tak jak má, protože pak i děti jí budou říkat správně.
LULU-Druhé jméno Tvé holčičky je krásné, Emília je vlastně česky Emílie a ang. Emily, vždycky si vzpomenu na herečku s tímto krásným jménem- Emília Vašáryová
VLASINKO-volala jsme na matriku ohledně Emily a tam mi řekli, že není potřeba žádné žádosti, že je to jméno, které je u nich zapsáno, takže mi ho bezproblémů zapíší, od r.91-2000 se tuším v Čr narodilo 13 Emily. A z čeho jsem čerpala ?má maminka a babička jsou Emilie a já chtěla dát jméno po nich, ale oni s tím ani jedna nesouhlasila, tak jsme si vzpomněla na svou oblíbenou spisovatelku Emily Bronteovou a na její Na větrné hůrce a pátrala jsem a zjistila, že ang. je Emilie Emily, takže jsem „zabila 2 mouchy jednou ranou“ a nakonec se vlastně malá jmenuje po nich tak jak jsem chtěla a ony se rozplývají blahem a obě jí říkají výhradně Emily.
Je opravdu na každé z nás jak se naše dítko jmenuje, každá máme jiné představy a přání.
Poctivě jsme si přečetla všechny příspěvky a musím říct, že každé uvedené jméno má své kouzlo a je jen na každém prckovi jak své jméno bude „nosit“ a jaká z něj vyroste osobnost.
S pozdravem Zuzka+Emily
P.S. v okolí známe Cyrila, Andreje, Sarah…
Ariano,
my jsme měli pracovní název miminka Zikmund a musím říct, že celé těhotenství z toho byla moje babička na mrtvici, protože to brala smrtelně vážně a nemohla se s tím jménem vůbec smířit. Takže té se nakonec ulevilo, že se její pravnouček jmenuje sice netradičně, ale hlavně že to není Zikmund
. My máme příjmení německé, takže Andreas k tomu celkem pasuje.
Ulrika
Ahoj holky,
moc pěkné téma do diskuse.Taky jsem měla problém,jaké dát jméno - už při první dceři - vymýšleli jsme jméno cestou do porodnice.Je to Klára.Při druhé to bylo stejně,je to Šárka,a když jsem byla těhotná po třetí,tak jsem čekala,že to zase bude holka a líbilo se mi jméno Alexandra.Bohužel jenom mně.Manžel nadšený nebyl,ale holkám se to líbilo,takže kdyby to byla holka,tak by to byla Saša.No nakonec se nám povedl kluk a je to Martin - po tátovi.No moje jméno taky není nic moc - jsem Vladimíra a nejsem ani v kalendáři.A když jsem se narodila,naši se taky nemohli dohodnout a jméno mi dali až sedmý den po porodu.To už teď ani nejde.
Takže taky jsem pro zvláštní jména,ale souhlasím s tím,že se musí hodit k příjmení.
Ahoj Vlaďka