Neplacené volno do 4 let věku dítěte

96
21.1.21 15:33

Neplacené volno do 4 let věku ditete

Ahoj. Pokud nastoupím po rodičovské dovolené zpět do práce nejpozději první den po třetích narozeninách dítěte, musí mne zaměstnavatel přijmout zpět a mám nárok na zařazení dle pracovní smlouvy. Na co mám či nemám nárok, pokud bychom se dohodli na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte? Stále trvá povinnost zaměstnavatele mne poté přijmout zpět nebo tento nárok zcela zaniká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20909
21.1.21 15:49

Rekl bych, ze to uz nijak vylozene upraveno neni. Je to o tom, jak si to domluvite si myslim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 15:50

@chelsea123 No, stale mas platnou smlouvu… Jediny rozdíl je v tom, ze ti tu vypoved muze dat v průběhu neplaceneho volna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 15:51
@Cenarius píše:
Rekl bych, ze to uz nijak vylozene upraveno neni. Je to o tom, jak si to domluvite si myslim.

Neni to o tom jak se domluvi, situace je stale stejna, ona ma stale stejnou pracovni smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
21.1.21 19:18

Já se tedy přidám. Kdyby měl i po 4.roce dítěte pro mě práci, tak smlouva klasicky pokračuje. Ale to není jeho povinnost mi už držet místo. Pokud se mnou nepočítá nebo by měl jedině místo, které nemůžu vykonávat (dvousměnný provoz- měla jsem před MD/RD), tak výpověď probíhá jak? S dvouměsíční výpovědní lhůtou? nebo je na to nějaký speciální paragraf?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 20:28

@mamina2017 Tak pokud ho nemuzes vykonavat, ale je v souladu s tvou smlouvou, tak musis dat vypoved ty. Pokud by on pro tebe nemel misto odpovidajici tve smlouve, tak výpověď pro nadbytečnost s odstupnym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
21.1.21 20:33
@j.a.n.i1 píše:
@mamina2017 Tak pokud ho nemuzes vykonavat, ale je v souladu s tvou smlouvou, tak musis dat vypoved ty. Pokud by on pro tebe nemel misto odpovidajici tve smlouve, tak výpověď pro nadbytečnost s odstupnym.

a kdyby požádala o zkrácený úvazek s ohledem na péči o dítě do 15 let? Ano zaměstnavatel nemusí vyhovět, pokud to provoz neumožňuje, ale to často těžké prokázat… pak by se postupovala jak prosím? díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 20:39
@janickaIII píše:
a kdyby požádala o zkrácený úvazek s ohledem na péči o dítě do 15 let? Ano zaměstnavatel nemusí vyhovět, pokud to provoz neumožňuje, ale to často těžké prokázat… pak by se postupovala jak prosím? díky

No, ona by se s nim musela soudit, ze keca a provoz to umožňuje… Uprimne, sla bys do toho, ja ne. Jako jo, treba u neoprávněné vypovedi to smysl ma, protoze tam clovek stejne nezustane, ale soudit se s nekym, kde bych pak mela pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
21.1.21 20:40
@j.a.n.i1 píše:

Já myslela, že to platí jen když nastoupím ve 3 letech dítěte. On přece nemá povinnost mi ten rok místo držet. I přesto bych měla nárok na odstupný? Samozřejmě pokud by to bylo jak píšeš, tak mi řekne, že mám jít na dvousměnný provoz a on ví, že to s malým dělat nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
21.1.21 20:47
@mamina2017 píše:
Já myslela, že to platí jen když nastoupím ve 3 letech dítěte. On přece nemá povinnost mi ten rok místo držet. I přesto bych měla nárok na odstupný? Samozřejmě pokud by to bylo jak píšeš, tak mi řekne, že mám jít na dvousměnný provoz a on ví, že to s malým dělat nemůžu.

On má povinnost zaměstnávat tě v souladu s pracovní smlouvou, když trvá pracovní poměr. Když místo nemá, musí dát výpověd s odstupným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 20:49
@mamina2017 píše:

Zadna povinnost drzet misto nikde definovana neni, je pouze povinnost chovat se v souladu se smlouvou a zakonikem prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
21.1.21 20:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
21.1.21 21:00

Díky, to jsem nevěděla. I když je mi jasný, že mi dávat odstupný nebude chtít, tak mi řekne, že má pro mě místo, ale to moje původní a já stejnak budu muset dát výpověď. Ale děkuji za vysvětlení, zase jsem o trochu chytřejší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Luc-1
23.1.21 21:55

Ctu tu pokazde jinou odpoved my to zrovna tento tyden resili s reditelem a pry uz te nemusi vzit zpatky, tj odstupne nedostanes. Ale vzit te muze. Doba kryti je jen 3 roky

• Citovat
  • Upravit
66816
23.1.21 21:59
@Luc-1 píše:
Ctu tu pokazde jinou odpoved my to zrovna tento tyden resili s reditelem a pry uz te nemusi vzit zpatky, tj odstupne nedostanes. Ale vzit te muze. Doba kryti je jen 3 roky

boha jeho, zakonik prace je asi toaletni papir

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat