Neplacené volno - učitel

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4071
11.9.19 13:10
@inter071 píše:
@Lendeš smlouvu jsem mela dva roky.. nenapadlo mne ze se mam ptat kolik mam dovolene.. nenapadlo mne jit do skoly v cervenci pro vyplatni pasek abych zjistila zda mi zbylo volno.. jak rikam jako ucitele me to nenapadlo… nikdy jsem se na to neptala.. tom neplacenym volnem jsem ztratila kolem 5 tisic korun a to je dost… vim ze mi naridit neplacene nemuzou.. ja ani nepodepsala zadanku.. otazka zda ted mam pravo se branit nebo ne…

Na uradech prace byva pravnik, ktery by Vam mel zdarma poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 13:28
@inter071 píše:
@Lendeš smlouvu jsem mela dva roky.. nenapadlo mne ze se mam ptat kolik mam dovolene.. nenapadlo mne jit do skoly v cervenci pro vyplatni pasek abych zjistila zda mi zbylo volno.. jak rikam jako ucitele me to nenapadlo… nikdy jsem se na to neptala.. tom neplacenym volnem jsem ztratila kolem 5 tisic korun a to je dost… vim ze mi naridit neplacene nemuzou.. ja ani nepodepsala zadanku.. otazka zda ted mam pravo se branit nebo ne…

Ano, máš právo se bránit. Pokud ti nevznikl nárok na víc dnů dovolené, měl to řešit zaměstnavatel a přidělit ti práci dle tvé pracovní smlouvy. Pokud máš smlouvu na 2 dny v týdnu, musí ti proplatit v srpnu ty 2 dny v týdnu. Pokud ti nepřidělil žádnou práci a nezkontroloval si, že už nemáš dovolenou, nemůže ti svévolně nastavit nařídit neplacené volno. Podle mě jsou to překážky na straně zaměstnavatele, a vyzvala bych ho k zaplacení. Alespoň tak bych to poradila někomu v soukromém sektoru, jestli se na školství vztahují jiná pravidla netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
11.9.19 14:18

@zrcadlo Na druhou stranu ona si to taky měla pohlídat. Nepřišla do práce a neřešila přidělení práce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 14:24
@Lendeš píše:
@zrcadlo Na druhou stranu ona si to taky měla pohlídat. Nepřišla do práce a neřešila přidělení práce :think:

Ale to není její problém, ona si práci nepřiděluje, tu jí má přidělit zaměstnavatel, a zaměstnavatel nemá v ruce žádný důkaz o tom, že ji k té práci vyzval, naopak nedělal vůbec nic a pak ji zpětně bez jejího vědomí vykázal neplacené volno. Myslím, že tento spor by vyhrála v pohodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
11.9.19 14:25

@zrcadlo Ale ona nepřišla do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
11.9.19 14:34
@zrcadlo píše:
Ale to není její problém, ona si práci nepřiděluje, tu jí má přidělit zaměstnavatel, a zaměstnavatel nemá v ruce žádný důkaz o tom, že ji k té práci vyzval, naopak nedělal vůbec nic a pak ji zpětně bez jejího vědomí vykázal neplacené volno. Myslím, že tento spor by vyhrála v pohodě :nevim:

Zaměstnavatel však může tvrdit, že ji v práci cekal a jelikož nepřišla, tak ji práci nemohl přidělit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 14:38
@Lendeš píše:
@zrcadlo Ale ona nepřišla do práce.

A on tam na ni ten zaměstnavatel čekal? Když nepřišla, tak ji vyzval k tomu, aby se do práce dostavila? Ne, zaměstnavatel nedělal vůbec nic a až zpětně jí (bez jejího vědomí a seznámení ji s docházkou) v podkladech pro mzdu vykázal neschválené neplacené volno (které jednostranně nařídit nesmí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
11.9.19 14:41

@zrcadlo A z jakého důvodu by ji zaměstnavatel měl vyzývat, aby se do práce dostavila? To je snad její povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 14:41
@Senaida píše:
Zaměstnavatel však může tvrdit, že ji v práci cekal a jelikož nepřišla, tak ji práci nemohl přidělit.

A musí to dokázat! Stejně tak ona může tvrdit, že na něj ve škole čekala a nikdo se nedostavil. Pokud na ni čekal a ona nepřišla, měl jí dát vytýkací dopis za neomluvenou absenci a zahájit kroky k ukončení pracovního poměru, ne jí zpětně zfalšovat docházku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
11.9.19 14:46
@zrcadlo píše:
A musí to dokázat! Stejně tak ona může tvrdit, že na něj ve škole čekala a nikdo se nedostavil. Pokud na ni čekal a ona nepřišla, měl jí dát vytýkací dopis za neomluvenou absenci a zahájit kroky k ukončení pracovního poměru, ne jí zpětně zfalšovat docházku.

Ale on nemá povinnost ji dát vytykaci dopis ani ji vyhodit. Může to udělat, ale nejedná se o povinnost. Co se týče dokazování, zda přišla, tak u nás třeba vede zaměstnavatel docházku prostřednictvím karty, kde je zaznamenán příchod a odchod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 14:50
@Lendeš píše:
@zrcadlo A z jakého důvodu by ji zaměstnavatel měl vyzývat, aby se do práce dostavila? To je snad její povinnost.

Třeba z toho důvodu, že jednostranně nařídit neplacené volno bez dohody s ní nesmí? Takže pokud její souhlas s neplaceným volnem neměl, tak jí měl jasně přidělit práci (což neudělal a evidentně o tom žádný důkaz mít nemůže)? Pokud je prostě personalista/účetní ve škole lempl a neřešila dopředu, že tam má lidi s nižším nárokem na dovolenou, než je potřeba do konce prázdnin, tak je to jednoznačně chyba zaměstnavatele, který to neřešil včas a řádným způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 14:54
@Senaida píše:
Ale on nemá povinnost ji dát vytykaci dopis ani ji vyhodit. Může to udělat, ale nejedná se o povinnost. Co se týče dokazování, zda přišla, tak u nás třeba vede zaměstnavatel docházku prostřednictvím karty, kde je zaznamenán příchod a odchod…

A když někdo nepřijde, tak se mu bez jeho vědomí zpětně vykáže neplacené volno? To asi ne, že? Já už to nebudu omílat dokola, podle mého názoru paní v právu je, a měla by zaměstnavatele vyzvat k odstranění nedostatků, tzn. doplacení mzdy za dny neoprávněně nařízeného neplaceného volna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
11.9.19 15:05

@zrcadlo Neoprávněne vykazovat neplacené volno v pořádku není. Zaměstnavatel by jí měl vykázat absenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
11.9.19 15:10

Učitelé přes hlavní prázdniny čerpají dovolenou částečně dopředu. V srpnu už berou dovolenou za následující měsíce kalendářního roku. Zakladatelka vyčerpala dovolenou a na zbytek prázdnin jí nezbyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16239
11.9.19 15:15
@Lendeš píše:
@zrcadlo Neoprávněne vykazovat neplacené volno v pořádku není. Zaměstnavatel by jí měl vykázat absenci.

No já bych chtěla vidět ten soud, který by uznal neomluvené absence u učitelky, která nemá koho učit, když by v ruce neměl zaměstnavatel žádný důkaz o tom, že učitelku např. informoval, že má jít ometat zkameněliny do kabinetu, a nemá ani žádný důkaz o tom, že je tam ta učitelka neometala. Když si vezmu, že navíc ten zaměstnavatel ty absence nevykázal (ani na ně neupozornil) a použil to neplacené volno, tak je to pro soud podle mě záležitost pěti minut a paní to má vyhrané. Opravdu si nedovedu představit, co by musel zaměstnavatel předložit za důkazy, aby nepříznivé stanovisko zvrátil.
Vím o případu, kdy menší fabrika všem zaměstnancům, kteří měli dočerpanou dovolenou, automaticky na Vánoce dala neplacené volno (fabrika byla zavřená). Zaměstnanci předložili předžalobní výzvu a externí právník samozřejmě navrhl dorovnání mezd, aby firma ještě netratila na soudních výlohách, a mimo jiné potvrdil, že soud by určitě nezkoumal, jestli daní zaměstnanci stepovali ráno v 6h před vrátnicí nebo ne, prostě zaměstnavatel vykázal neplacené volno namísto přidělení práce, takže jeho překážky a nazdar.
Jestli je tu nějaký právník, který se domnívá, že zaměstnavatel zakladatelky je v právu a ona by soudní spor prohrála, tak si ráda poslechnu jeho argumenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat